Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia M-MARKET, Lučenec'
za rok 2020

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 996,33 € Dominika je obrovskou bojovníčkou už od narodenia. Prišla na svet predčasne v 27. týždni s hmotnosťou len 620 gramov. Lekári ju museli okamžite oživovať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Pre zažívacie ťažkosti sa krátko nato muselo drobučké bábätko podrobiť operácii. Domov si ju rodičia odniesli až ako 5-mesačnú. Dominiku trápi množstvo zdravotných problémov ako detská mozgová obrna, psychomotorická retardácia, má choré očká a bruško. Napriek vážnym diagnózam robí svojim rodičom obrovskú radosť. Za napredovaním malého dievčatka sú pravidelné rehabilitácie či už doma, alebo v rôznych centrách. A hoci Dominika robí svojim rodičom obrovskú radosť, v pokroku sa nechcú zastavovať. Nadáciu M-MARKET požiadali o pomoc, aby mohla Dominika absolvovať delfínoterapiu na Ukrajine. Cvičenia a pobyt s delfínmi pomáhajú zvyšovať sebavedomie, rozvíjajú komunikačné zručnosti, zlepšujú interakciu zmyslových orgánov, rozvíjajú emocionálne a behaviorálne sféry. Vďaka nadácii sa Dominike a jej rodičom splnil sen, keď v septembri mohli vycestovať na Ukrajinu a absolvovať tak delfínoterapiu. Dominika začala opakovať krátke a jednoduché základné slovíčka (tata, mam,...). Vyjadruje lepšie svoje pocity a potreby. Celkovo je spokojnejšia a uvoľnenejšia. Delfínoterapia mala na Dominiku silné relaxačné účinky, zharmonizovala celé jej telo a výrazne pomohla aj v mozgovej činnosti, taktiež uvoľnila jej svaly. Rodičia dúfajú, že sa im podarí ešte niekedy absolvovať delfínoterapiu, nakoľko aby mala táto terapia účinok, treba ju absolvovať niekoľkokrát.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 300 € Pani Mária žije so svojím zdravotne chorým 24 ročným synom Rudkom, ktorý trpí DMO, okrem toho má rázštep pery a podnebia, chodí len s oporou, je plienkovaný a nerozpráva. Žijú v obecnom byte, ktorý je prispôsobený jeho zdravotnému stavu a aby sa mohol Rudko pohybovať na mechanickom vozíku. Finančné prostriedky boli použité na úhradu nájomného.
b) podpora a rozvoj športu 750 € Súťaž Divínsky Boyard, ktorú organizuje OZ JASIV, je určená pre deti vo veku 11 - 15 rokov. Prioritne je spojená so vzdelávaním v oblasti prevencie kriminality, dopravnej výchovy a enviromentálnej výchovy posilňovať u detí kolektívneho ducha, naučiť ich vzájomnej pomoci a podpore, keď starší potiahne mladšieho, silnejší slabšieho. Pokračovanie súťaže malo opäť zmysel a opodstatnenie. Presvedčilo nás o tom takmer 300 nadšených prítomných súťažiacich detí, ale aj pozitívne hodnotenia zástupcov škôl, ktorým sa súťaž, jej priebeh, mimosúťažné disciplíny páčili a boli vysoko cenené. Z nadačných finančných prostriedkov bol hradený materiál na výrobu oceľovej konštrukcie na upenenie lezeckej siete.
b) podpora a rozvoj športu 1 500 € Nadácia dlhodobo podporuje Lukáša v jeho vydarenej mládežníckej boxerskej scéne. Mladý pästiar nemá v slovenskom ringu konkurenciu a získal nejednu cennú medailu zo silných medzinárodných turnajov pod trénerským vedením Pavla a Tibora Hlavačkovcov. V júni nastúpil na svoj prvý zápas v kategórii mužov, kde mal úspešný debut. Veríme, že bude vo svojom nasadenom tempe „byť najlepší“ pokračovať a zbierať cenné skúsenosti a medaily zo slovenských a medzinárodných turnajov. Z nadačných prostriedkov boli Lukášovi hradené cestovné náklady a výživové doplnky.
e) podpora vzdelávania 750 € Nadácia aj tento rok podporila vydanie Zborníka. Už siedmy rok po sebe je v Novohrade tradíciou, že na konci novembra vychádza Zborník zo Stretnutia priateľov histórie Novohradu. V tohtoročnej edícii sa podarilo dať dokopy 20 autorov, ktorí prispeli témami z obdobia od doby bronzovej až po nedávnu minulosť. Príspevky v zborníku nás prevedú mestami a dedinami zo všetkých kútov Novohradu – Podrečany, Fiľakovo, Halič, Modrý Kameň, Lovinobaňa, Dolná Strehová, Horný Tisovník, Lučenec, Ábelová, Veľký Lom a mnohé ďalšie.
b) podpora a rozvoj športu 707,32 € „Slovenský Tison“ Róbert Rác pôsobí v profesionálnom boxe už 7 rokov. Za toto obdobie dokázal zaznamenať viaceré úspechy na domácej aj medzinárodnej scéne. Štatistika Róberta Rácza je priam fenomenálna. Za svoju kariéru dokázal zaznamenať 22 KO z celkových 26 výhier. Dokázali ho poraziť len traja súperi. Napriek tomu sa môže tento mladý boxerista prezentovať štatistikou, ktorá sa nepodarí dosiahnuť len tak hocikomu. Pästiar z Novohradu sa v septembri predstavili v kole ligy Real Boxing Cup v Ústí nad Labem, kde bojoval vo farbách nitrianskeho Stavbára v olympijskom boxe. Nastúpil vo váhe do 80 kilogramov. V prvom dueli ho čakal český reprezentant Max Schejbal, ktorého porazil na body 5:0. V zápase si však trochu zranil ruku, čo bolo pred finále problém. Napriek tomu však porazil aj Jindřicha Janečku 3:2. Roba budeme aj naďalej sledovať a fandiť mu v jeho kariére. Veríme, že toto nebolo ešte všetko čo ukázal. Z nadačných prostriedkov boli hradené cestovné náklady, výživové doplnky a športové oblečenie.
Spolu 5 003,65 €