Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia EPH, Bratislava'
za rok 2015

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
g) ochrana a tvorba životného prostredia 4 000 € Projekt „Keď sa zotmie“ organizácie Saola - ochrana prírody počas štyroch mesiacov priblížil netopiere - atraktívnu, no pomerne neznámu skupinu živočíchov širokej verejnosti. Prednášok, výroby búdok, výtvarných aktivít a akcií pre verejnosť sa zúčastnilo viac ako 500 ľudí. Za pomoci dobrovoľníkov boli zlepšené podmienky pre netopiere na troch podzemných lokalitách a vyčistené podkrovie od netopierieho guána. Pre ľudí boli vyznačené trasy „Netopieria cesta“, ochrana a výskum netopierov boli propagované tlačovými správami i prostredníctvom sociálnych sietí a webu.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 2 500 € Hroneko_V rámci projektu sa podarilo inovatívnou formou poukázať na aktuálne problémy znečisťovania jednotlivých zložiek životného prostredia v okolí rieky Hron v katastri obce Nový Tekov a jej blízkom okolí. Vytvorený eko-film upriamuje pozornosť na možné príčiny a dôsledky znečisťovania okolitej prírody a krajiny v regióne a navrhuje riešenia na zlepšenie stavu jednotlivých zložiek životného prostredia. Prezentácia krátkeho eko-filmu prebehla počas odbornej prednášky v priestoroch Kultúrneho domu v Novom Tekove. Film je dostupný na internete a sociálnej sieti, kde prebehla aj reklamná kampaň so zámerom povzbudiť ľudí k zodpovednejšiemu správaniu k okolitému prostrediu v každodennom živote.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 5 970 € Ochranárske a kultúrne združenie Poiplia - Ipeľská únia_V strednej časti Poiplia, medzi mestom Šahy a obcou Ipeľské Predmostie vedie turisticko-náučný chodník Ramsarskou lokalitou Poiplie. Cieľom projektu bolo zlepšenie dostupnosti chránených území a prispievať k rozvoji infraštrukturálneho pozadia environmentálnej výchovy a prijímania návštevníkov prostredníctvom obnovy altánku a mostíkov. Aktivity, ktoré prebehli v rámci projektu, zahŕňali obnovu obvodových stien, oporných stĺpov a strechy altánku, a vybudovanie 2 nových mostov namiesto poškodených. Vďaka realizovaným opravám sa stala rezervácia lepšie dostupná pre návštevníkov a odborníkov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 2 500 € Dedinská únia heľpianskych aktivivistov o.z._Deti a mladí ľudia zastúpení najmä žiakmi základnej školy v Heľpe skúmali biodiverzitu na lúkach, na poliach, v lese, vo vodnom prostredí (potok, stojaca voda), v školskej EKO triede s plánovane usporiadanými rastlinami. Poznatky sú zachytené v elektronickej podobe a budú slúžiť ako metodický materiál vo vyučovacom procese. Pomôcky, ktoré boli zakúpené z projektu, slúžili aj na vyučovacích hodinách chémie a fyziky, čo umožnilo pedagogickým pracovníkom lepšie vysvetliť učebnú látku. Z grantu boli hradené kancelárske potreby, ozvučenie, notebook, ďalekohľady, prenosné laboratóriá, lapače hmyzu a občerstvenie pre účastníkov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 2 500 € ZŠ J.A.Komenského v Revúcej_Projekt bol zameraný na vytvorenie priestoru na školskom dvore, ktorý bude slúžiť na vyučovanie mimo klasických tried. Podarilo sa vybudovať prírodnú učebňu s učebnými prvkami, ktoré podporujú proces výučby, ale aj podnecujú tvorivosť a hravosť a budú využívané na vyučovanie bežných školských predmetov - prírodovedy, biológie, hudobnej výchovy, matematiky a ďalších. Súčasťou aktivít bolo vybudovanie nasledovných učebných prvkov: pocitový chodník, náučný minichodníček s eko- tabuľami so zvieracími stopami, so zvieracími rodinkami, tripexeso, bylinková špirála, outdoorové hudobné nástroje- dendrofón na určovanie druhov drevín, xylofón a geologický chodníček na poznávanie minerálov a hornín v praxi.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 3 000 € Academia Istropolitana Nova/AINova_Hlavným zámerom projektu bolo prispôsobiť on-line vyučovacie moduly dostupné na platforme Moodle potrebám učiteľov na slovenských školách. Moduly pôvodne vznikli ako výstup európskeho projektu ESchool4s a boli v angličtine. Po preklade výučbových materiálov do slovenského jazyka, ich však bolo treba aj "lokalizovať", teda prispôsobiť slovenským reáliám, doplniť slovenskými príkladmi a zdrojmi.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 2 500 € Združenie turizmu Banská Štiavnica_Projekt budovania prezliekacích kabínok na Štiavnických tajchoch sa podarilo s drobnými zmenami zrealizovať. Už na začiatku kúpacej sezóny stihli pracovníci združenia umiestniť prvú dvojicu prezliekacích kabínok na Belianskom tajchu a prakticky hneď sa začali používať. Po prieskume verejnej mienky prehodnotili svoj pôvodný zámer umiestniť ďalšie dve kabínky na Kolpašskom tajchu a začali vybavovať povolenia na tajch Klinger, ktorý je v bezprostrednej blízkosti centra Banskej Štiavnice. Grafický návrh, zakúpenie materiálu, zhotovenie kabínok a informačných tabúľ a ich osadenie prebehli za výhradnej finančnej podpory Nadácie EPH.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 3 000 € Vďaka realizácii projektu sa v centrálnom verejnom priestranstve obce Košeca – v parku – vybudovalo nové detské ihrisko prírodného charakteru. Ihrisko pozostáva z 2 ks väčších hracích prvkov vyrobených z agátového dreva a je určené pre deti vo veku od 3 do 15 rokov. Súčasťou týchto hracích prvkov sú lezecké steny, lanové siete, rebriny a rebrík a šmýkačka dlhá viac ako 3 m. Prírodné detské ihrisko ako súčasť verejnej zelene parku prispeje ku kladnejšiemu vzťahu detí a verejnosti k životnému prostrediu. K ochrane životného prostredia pomôže aj inštalácia 3 ks farebne odlíšených odpadkových košov na triedenie odpadov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 3 247 € Partneri pre sociálny rozvoj a pomoc_Projekt nadväzoval na zrealizovanú I. etapu dobrovoľníckych brigád klientov domova na polceste D-partner v obci Klenov pri vytváraní Oddychovej zóny „Za Dazijaka“. Poskytnutý grant bol použitý na materiálne a technické vybavenie.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 5 000 € Združenie právníckych osôb Geoapark Novohrad-Nógrád_Náučné chodníky Šomoška a Mačacia spájajú obec Šiatorská Bukovinka s hradom Šomoška a s lokalitou (a vyhliadkovou vežou) bývalého kameňolomu Mačacia. Vzhľadom na ich vysokú návštevnosť udržiavanie chodníkov, garantovanie ich prístupnosti má veľký význam. Projekt bol zameraný predovšetkým na realizáciu opravy mostíkov, rozšírenie možností a pohodlia vstupného areálu a výmena informačných tabúľ.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 2 320 € T4 - občianske združenie_Zámerom projektu bolo dokončiť a zatraktívniť projekt dobudovania „Lesného skanzenu Tisovec“. Podarilo sa zmobilizovať mnohých dobrovoľníkov a v rámci plánovaných aktivít zatraktívniť toto príjemné prostredie. Všetky dreviny označili drevenými pomenovacími tabuľkami. V rámci plánovaného rozpočtu členovia T4 Tisovec taktiež realizovali výrobu 3 ks drevorezby (žaba, slimák, ryba), ktoré je možné zároveň využiť aj na posedenie; výrobu panela "poskladaj si obrázok" a hlavolamu "uhádni druh dreviny", na ktorej sa osobne podieľali členky T4 a dobrovoľníci z radu dôchodcov, nákup upomienkových predmetov (magnetka s novovytvoreným logom skanzenu) v chránenom pracovisku.Lesný skanzen Tisovec je hotový a čaká na svojich prvých návštevníkov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 4 000 € OZ Včeloz si dalo za cieľ zveľadiť včelársky areál v Drahovciach, aby bolo možné jeho bezpečné využívanie pri verejných podujatiach. Zároveň bolo potrebné docieliť aj zvýšenie atraktivity a využiteľnosti areálu. Vykonané práce súviseli s odvozom biologického materiálu (listy, zbytky a časti rastlín, konáre rôznych hrúbok a iné), odvoz prebytočnej zeminy a výkopové práce spojené s uložením vodovodného potrubia, premiestňovanie betónových polotovarov a výkop resp. vŕtanie studne. Financie boli použité na stavebné úpravy, opravné práce, nákup materiálu, dovoz materiálu a ďalšie náklady spojené s úpravou ihriska a výsadbou vegetácie.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 3 500 € OZ Fauna Carpatica sa zameralo na sledovanie priebehu kladenia vajec korytnačiek močiarnych a na ochranu ich znášok predovšetkým na lokalite Tajba. Okrem tejto lokality monitorovali aj ďalšie známe (Poľany), či potencionálne lokality výskytu korytnačiek v historicky známom areáli druhu. Podarilo sa im zabezpečiť sedem znášok, čo v prípade úspešného vývoja povedie k vyliahnutiu viac ako 80 mláďat.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 4 000 € Mesto Krupina spoločne s dobrovoľníkmi (rybári, mládež) pri Vodnej nádrži Bebrava (kataster Krupina) vybudovali chodník, nakoľko sa v dôsledku zmeny vlastníckych vzťahov pozemkov zamedzil prístup k vodnej nádrži. Dobrovoľníci vyčistili danú lokalitu od odpadu, náletový drevín a posunuli plot po dohode s majiteľom pozemku, aby bolo možné chodník rozšíriť. Vďaka príspevku Nadácie EPH sa docielilo: vyčistenie terénu a úprava terénu, vybudovanie chodníka a mostíka, skrášlenie lokality (odstránenie odpadu a náletových drevín), spojenie skupiny ľudí pri dobrovoľníckej činnosti, spoznávanie a ochrana prírodného prostredia a nadväzovanie nových priateľstiev.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 4 800 € Zámerom projektu bolo skvalitnenie životného prostredia v obci Brusno vytvorením podmienok pre športové aktivity a detské aktivity. S prácami sa začalo v júli prípravou územia na výsadbu zelene, ozdobných kríkov, stromov. Po príprave územia nasledovala realizácia prác osadenie lavičiek, športových strojov pre externé cvičenie, detského kolotoču, drevených altánkov pre oddych. V poslednej fáze bol terén zrovnaný zemou a vysadená parková tráva. Za financie od Nadácie EPH boli nakúpené herné prvky, lavičky, trvalky a dreviny.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 2 000 € Nadácia Cvernovka_Primárnym cieľom projektu verejného ihriska bolo vytvoriť playground a oddychovú zónu pre deti a ich rodičov v Kreatívnom Centre. Ďalším cieľom je pre deti vytvoriť vlastné zeleninové či okrasné záhony, o ktoré sa budú sami starať. Tento koncept prepojenia detí a záhrady je svetovo aplikovaný v mnohých metropolách a pozitívne vplýva na vzťah detí voči prírode a životnému prostrediu. Samotný projekt bol realizovaný úspešne, a to osadenie mobiliáru, vrátane šmyklavky s hojdačkami, pieskoviska, detského domčeku či záhonov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 4 000 € Bratislavské regionálne ochranárske združenie_ V 1. fáze BROZ zorganizovalo plánovacie stretnutia so Západoslovenskou energetikou a spoločnosťou Syker Engeneering, kde riešili technické aspekty montáže odkloňovačov, ich potrebu na elektrických vedeniach a časový harmonogram realizácie aktivít. ZSE vypracovala technickú dokumentáciu k inštalácii odkloňovačov. V rámci projektu bola zrealizovaná kúpa odkloňovačov letu vtáctva Fireflies v počte 100 ks.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 5 500 € Naturaqua občianske združenie_Projekt je zameraný na revitalizáciu časti mŕtveho ramena Váhu v Žihárci a vytvorenie oddychovej zóny pre obyvateľstvo. Realizáciou projektu sa prinavráti život do zanedbaného mŕtveho ramena Váhu a na jeho nábrežie, čím sa zároveň spríjemní vzhľad okolitej prírody a skvalitnia životné podmienky v jednej z obytných lokalít obce. Nadácia EPH prispela na terénne a výkopové práce a zarybnenie ramena sumou 5500 €.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Rodičovské združenie pri Gymnáziu Janka Matúšku Galanta_Realizovaný projekt mal dve časti, prvú časť tvorila medzinárodná historicko-dejepisná súťaž, ktorá sa uskutočnila v Chebe v Českej republike. Súťaže sa zúčastnilo 75 gymnázií. Gymnázium Janka Matúšku v Galante sa v celkovom poradí umiestnilo na 5. mieste a zo slovenských gymnázií na 1. mieste. Spolu s víťazným českým družstvom sa študenti gymnázia (ako najlepší zo Slovenska), zúčastnia v mesiaci január 2018 návštevy u predsedu Parlamentu a Senátu ČR. Druhá časť projektu vo výške 1.000,00 € bola zameraná na vydanie publikácie Čarovné Dolné Považie, v ktorej sa nachádza aj príspevok týkajúci sa existencie Gymnázium Janka Matúšku a jeho pôsobenia v rámci slovenských gymnázií. Z gantu Nadácie EPH boli zakúpené knihy ako odmeny pre súťažiacich a publikácie Čarovné Dolné Považie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 8 000 € Medzinárodný festival Divadelná Nitra vstúpil do svojho 26. ročníka témou #FUNDAMENTALS.Téma 26. ročníka Divadelnej Nitry bola dostatočne nosná, silná a inšpiratívna pre selektorov tak zahraničného, ako aj slovenského hlavného programu, ale rovnako aj pre koncepciu sprievodného programu. Aj vďaka takejto rezonujúcej téme nakoniec festival ponúkol výborný výber a silný zahraničný program s veľmi dobrým ohlasom.
b) podpora a rozvoj športu 8 300 € Slovenská nadácia karate_Projekt podpory mládežníckeho karate podporil žiacke súťaže karate zakúpením vecných cien, pohárov a medailí. Podarilo sa podporiť rozvoj mládežníckeho karate vecnými cenami pre deti do 12 rokov na regionálnych súťažiach a aj mládež od 13 do 21 rokov na celoslovenských súťažiach. Slovenská nadácia karate prostredníctvom grantu podporila tiež výjazd slovenskej reprezentácie na zahraničnom turnaji a kata team na Majstrovstvách sveta a ocenila aj športovcov za ich dosiahnuté výsledky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 6 346 € Pokoj a dobro – pomoc utečencom_Cieľom projektu bola integrácia mladých Sýrčanov študujúcich na gymnáziu v Nitre prostredníctvom výučby slovenského jazyka a integrácia dospelých sýrčanov žijúcich v Nitre a okolí prostredníctvom výučby slovenského jazyka. Spolu 9 klientov úspešne ukončilo vodičský kurz, 7 z toho v priebehu mesiacov november a december, čomu aj podľa ich slov pomohlo zlepšenie sa v jazykovej oblasti. Finančné prostriedky z grantu boli použité na mzdy lektorov a pedagógov, nákup študijných materiálov, školských pomôcok a tonerov.
e) podpora vzdelávania 5 500 € Vďaka podpore Nadácie EPH sa Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity podarilo úspešne naplniť stanovené ciele pre 11. ročník festivalu vedy Európska noc výskumníkov. Ročník 2017 sa niesol na Slovensku v zmysle motta „Made by Science“. Cieľom bolo poukázať na fakt, že s výsledkami vedy a inovácií sa stretávame prakticky každý deň a ani si to neuvedomujeme. Na 11.ročníku bolo postavených 224 vedeckých stánkov, do podujatia sa zapojilo 1 470 výskumníkov, navštívilo ho viac ako 155 000 ľudí, z toho 72 000 žiakov a študentov. Nadácia EPH prispela na technické zabezpečenie realizácie hlavného podujatia v Bratislave a náklady spojené so zabezpečením realizácie sprievodnej aktivity pod názvom Veda v osade.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 6 550 € Projektom „Materiálne vybavenie pre prvý hospic na Slovensku – Hospic Matky Terezy v Bardejove“ sa vďaka podpore z Nadácie EHP podarilo zakúpiť najpotrebnejšie materiálne vybavenie pre zomierajúcich pacientov a pacientov v kóme. Arcidiecézna Charita Košice pacientom zakúpila chýbajúce kvalitné polohovateľné postele. Antidekubitárnymi matracmi budú predchádzať vzniku dekubitov hlavne u pacientov v kóme, odsávačka poslúži taktiež hlavne pre pacientov v kóme, ktorým sa tvorí množstvo hlienu, ktorý je nutné odsávať a teraz používaná odsávačka už dosluhuje. Kyslíkový koncentrátor pomôže každému pacientovi, ktorý to bude potrebovať v posledných dňoch života.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 500 € Nadácia Krajina harmónie_V rámci projektu bola zakúpená dekontaminačná jednotka k prístroju Medivak MV6 v hodnote 5000 € pre zabezpečenie bezpečnej likvidácie odpadu v Domove svaté Rodiny v Prahe. Dekontaminácia je úprava odpadu za účelom úplného odstránenia biologických činiteľov alebo redukcia hladiny mikrobiálnej kontaminácie. V zariadení žije 76 obyvateľov, z toho 13 úplne a 18 čiastočne nemobilných a mnohí z nich používajú jednorázové plienky. Na ich likvidáciu je potrebné uvedené zariadenie.
b) podpora a rozvoj športu 10 000 € Golf Club Welten_Z grantu Nadácie EPH bola vykonaná úhrada za poskytnutie priestorov golfového areálu Family Golf Rezortu Báč k neobmedzenému využívaniu účastníkmi projektu v roku 2017. Projekt prispel k zlepšeniu pohybovej a športovej prípravy golfovej mládeže, zároveň prispel k výkonnostnému rastu členov CTM, čoho svedectvom je získanie titulu Majster Slovenska klubových družstiev. Zároveň team postúpil na Majstrovstvá Európy klubových družstiev, ktoré sa konali v priestoroch golfového areálu FGR. Team obsadil skvelé štvrté miesto.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Grant od Nadácie EPH využila pani Viktória Grodná na nákup liekov, hygienických potrieb, stravy a oblečenia pre ťažko zdravotne postihnutú dcéru Veroniku, o ktorú sa stará sama.
e) podpora vzdelávania 7 500 € V rámci projektu zabezpečila redakcia zasielanie nového vydania časopisu .týždeň každý týždeň počas školského roka 2017/2018 na 20 vybraných stredných škôl po celom Slovensku v počte 10ks/škola. Školy zároveň dostali digitálne predplatné na www.tyzden.sk. Učitelia uvítali možnosť s časopisom a webovou stránkou pracovať na hodinách a upozorňovať študentov na dôležité spoločenské témy. Projekt sa u zapojených škôl stretol s veľmi pozitívnymi ohlasmi.
e) podpora vzdelávania 7 000 € Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku_V rámci projektu bola zrealizovaná medzinárodná konferencie SET Plan – Central European Energy Conference 2017 (SET Plan – CEEC 2017), ktorá sa uskutočnila v Bratislave, 29. novembra – 1. decembra 2017. V rámci 13 hlavných panelov a 4 sprievodných podujatí vystúpilo dokopy 86 panelistov. Na podujatie bolo registrovaných vyše 450 účastníkov. Nadácia EPH prispela finančnými prostriedkami na technické zabezpečenie a catering počas konferencie.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Inštitút pre aktívne občianstvo, o.z._Výsledkom realizovaného projektu je systematická práca zapojených učiteľov, ich príprava na využívanie neformálnych metód, skvalitnenie a aktualizácia vyučovania občianskej náuky, etickej a mediálnej výchovy, dejepisu a príbuzných spoločenskovedných predmetov. Konkrétnym výsledkom je zrealizovanie 3-dňového tréningu pre učiteľov 20 „škôl, ktoré menia svet“. Učitelia si počas tréningu medzi sebou vymieňali príklady “najlepšej praxe” a skúsenosti v kľúčových témach zapojených škôl. Grant Nadácie EPH bol využitý na financovanie lektorskej činnosti, prenájom školiacej miestnosti, stravu, ubytovanie a cestovné náklady lektorov a účastníkov školení.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Počas októbra a novembra 2017 študent Samuel Trizuljak na Oxforde absolvoval prvý trimester ročného magisterského štúdia histórie, torý z časti financoval vďaka grantu od Nadácie EPH. Počas tohto trimestra sa úspešne oboznámil s postgraduálnym štúdiom histórie. Publikoval články v denníkoch SME a Postoj absolvoval rozhovor pre Forbes.sk. Pripravuje program podujatí SALAŠ 2018 a Bratislavské Hanusove Dni, intelektuálne ladených podujatí, ktoré sa uskutočnia na Slovensku v roku 2018.
e) podpora vzdelávania 5 500 € Turnaj mladých fyzikov_V rámci projektu boli zorganizované dve hlavné aktivity, úvodné sústredenie Turnaja mladých fyzikov (TMF) a pred-odletové sústredenie pre reprezentačné družstvo Olympiády mladých vedcov (IJSO). Vzhľadom na viacero vyrokovaných zliav (prenájom sály, obedy) a niektorých úsporných opatrení sa podarilo alokovať vyššiu čiastku na materiálne zabezpečenie, pričom sa zakúpila okrem drobného materiálu aj infra-kamera pre riešenie úlohy Curieho bodu a tablet pre prednášateľa/oponenta/recenzenta pre TMF.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 2 000 € Nadácia Green Foundation vyčlenila finančné a personálne zdroje, aby verejný priestor Kollárovho námestia skrášlila, sfunkčnila a opravila tak, aby námestie bolo čistejším a bezpečnejším priestorom pre pobudnutie, návštevu obyvateľov, i návštevníkov mesta. Nadácia EPH podporila projekt finančným darom, ktorým mohla byť zrealizovaná jedna z najväčších vizuálnych zmien na námestí, ktorou bolo vyčistenie, vymaľovanie stien budovy v spodnej časti námestia. Zároveň sa podarilo z preventívnych dôvodov umiestniť novú profesionálnu graffiti maľbu na steny, aby jej námet zaujal verejnosť. Nadácia EPH dala prácu a novú skúsenosť 6 ľuďom bez domova, ktorí sa zúčastnili na čistiacich aktivitách. Bola to pre nich finančná pomoc, ako aj možnosť integrácie späť do spoločnosti.
b) podpora a rozvoj športu 2 700 € Juraj Meriač_Za finančné prostriedky poskytnuté Nadáciou EPH bol zakúpený horský bicykel a cyklistické tretry v obchode s bicyklami a cyklistickými potrebami.
b) podpora a rozvoj športu 4 500 € Telovýchovná jednota Slávia Farmaceut Bratislava_Projekt sa skladá z dvoch častí. Prvou časťou bola realizácia predprípravných pretekov v presnej orientácii, ktorých sa zúčastnilo 122 pretekárov zo 14 krajín Európy, pričom z toho bolo 20 pretekárov hendikepovaných. Aj vďaka materiálovej podpore od Nadácie EPH, sa podujatie uskutočnilo v celom rozsahu, aj keď s drobným časovým posunom. Stany umožnili zabezpečiť priestor pretekov tak, aby počasie minimálne ovplyvnilo pretekárov. Položením linoleí a kobercov sa zabezpečil bezpečnejší presun najmä hendikepovaných pretekárov. Tablety umožnili nepretržité konanie pretekov a rýchle spracovanie výsledkov pretekov, napriek tomu, že víchrica spôsobila totálny výpadok elektrickej energie počas celých pretekov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Divadlo GunaGU pripravilo dve premiéry pôvodných hier Viliama Klimáčka. Prvá hra, Láska & terpentín. Obidva tituly plánuje divadlo udržať na repertoári nasledujúce dva roky. Časť nákladov na réžiu, produkciu a scénografiu pokryl grant Nadácie EPH vo výške 5000 €.
e) podpora vzdelávania 20 000 € Po prvýkrát vo svojej histórií sa konferencia GLOBSEC Tatra Summit odohrávala v Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách, čo prinieslo podujatiu neformálnu a uvoľnenejšiu atmosféru. Konferencie sa zúčastnilo viac ako 150 hostí z verejného, mimovládneho i súkromného sektora z celej Európy, čo zabezpečilo jedinečnú príležistosť pre diskusiu o najpálčivejších témach v politickej, ekonomickej a finančnej oblasti. Cenným prínosom zo strany Nadácie EPH bolo pokrytie nákladov spojených s konaním podujatia vo výške 20 000 €, konkrétne náklady na ubytovanie účastníkov konferencie, catering počas podujatia a náklady na promovanie a vizibilitu konferencie.
b) podpora a rozvoj športu 15 000 € Vďaka podpore Nadácie EPH sa futbalovému klubu SDM Domino podarilo zabezpečiť medzinárodnú autobusovú prepravu na turnaje do Čiech a Rakúska a tiež ubytovanie so stravou počas letného futbalového sústredenia v Starej Bystrici. Prefinancovanie odmien trénerov a dobrovoľníkov v mesiacoch júl-november 2017 napomohlo skvalitneniu tréningov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 10 000 € Projekt bol realizovaný v spolupráci dobrovoľníkov Inštitútu pre podporu a rozvoj mládeže a odborníkov dodávateľskej firmy. Išlo o opravu priestorov pre ubytovanie dobrovoľníkov v Oravskom centre mládeže v Trstenej. Priestory boli zničené pri požiari v októbri 2016 a vyžadovali si úplnú rekonštrukciu. V rámci projektu tak nanovo omietli všetky izby v časti určenej pre dobrovoľníkov, položili nové plávajúce podlahy, opravili toalety i kuchyňu. Vďaka podpore z Nadácie EPH je pripravené bývanie pre dobrovoľníkov, ktorí sa v januári 2018 takto sťahujú naspäť „domov“.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 4 500 € Združenie na záchranu stredovekého architektonického dedičstva nitrianskeho kraja - LEUSTACH_Projekt zahŕňal archeologické a výskumné práce v mesiaci november 2017 na hrade Hrušov. Uskutočnené výskumy pomáhajú pri obnove vybratých častí hradu a umožňujú nielen statickú stabilizáciu muriva ale aj určenie najvhodnejších metód a technologických postupov pri obnove.
b) podpora a rozvoj športu 6 000 € Slovenský lyžiarský zväz zdravotne postihnutých_Zámerom projektu, bolo materiálne zabezpečiť zdravotne postihnutých zjazdárov potrebnou športovou výzbrojou a uskutočniť sústredenie pre týchto športovcov. Nákup lyžiarskeho materiálu- lyže s viazaním, okuliare, palice a lyžiarske pulóvre bol úspešne realizovaný. V rámci tréningovej prípravy sa konalo tréningové sústredenie zrakovo postihnutých zjazdárov na ľadovci v Rakúsku v novembri 2017.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Kolégium Antona Neuwirtha_V mesiaci november boli v rámci rezidenčno-vzdelávacieho programu Kolégia Antona Neuwirtha zorganizované semináre z predmetov morálna filozofia a umenie, tréningy líderských schopností a mäkkých zručností. 28 talentovaným vysokoškolákom získalo čas i priestor na všestranný rozvoj ich osobností. Výsledkom projektu sú mladí ľudia obohatení o schopnosť kriticky myslieť, nad vecami sa zamýšľajú do hĺbky, majú zmysel pre spoločenskú angažovanosť, vedia verejne vystupovať a majú okolo seba sieť ďalších šikovných a charakterných ľudí. Nájomné za priestory, strava a odmeny pre akademikov i manažérov boli kryté z nadačného grantu vo výške 5000 €.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 252 € Dom nádeje o.z._Absolvovaním kurzu, ktorý bol hradený z grantu nadácie, sa terapeutom z občianskeho združenia Dom nádeje otvára nová možnosť ako spoznať , rozpoznať, zistiť problém, ktorý trápi dieťa , ktoré svoje ťažkosti nevyjadruje slovne ale hrou. Terapia hrou je metóda využívaná na pomoc deťom vyjadriť ich pocity. Počas terapie hrou sa vytvára bezpečné, dôverné a starostlivé prostredie, ktoré dovoľuje dieťaťu slobodne hrať sa.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 000 € Výročná konferencia pre zamestnancov KDHaO a Deťom s rakovinou n.o. bola venovaná lekárom, sestričkám, učitelľom, vychovávateľom, psychológom, sociálnemu pracovníkovi z kliniky a tiež zamestnancom neziskovej organizácie Deťom s rakovi, ktorí si podujatie užili vďaka pozvaným hosťom, moderátorovi a vynikajúcej úrovni prenajatých priestorov. Každý dostal malú pozornosť ako vďaku za jeho výkon v práci. Okrem priestorov nadácia prispela na prenájom parkoviska, zabezpečenie nápojov, moderovanie a supervíziu podujatia.
e) podpora vzdelávania 500 € Inovitum, n.o._Startup Weekend Žilina sa uskutočnil v priestoroch coworkingového centra Banka Žilina v dňoch od 27. do 29.10.2017. Počas 54-hodinového hackathonu účastníci premieňali svoje myšlienky za asistencie mentorov – úspešných podnikateľov z celého Slovenska a zahraničia na realizovateľné projekty, ktoré sa posledný deň prezentovali pred 5-člennou porotou. Vďaka finančným prostriedkom zo strany Nadácie EPH organizátori dokázali poskytnúť stravu pre účastníkov vo vyššej kvalite a väčšom množstve počas celého trojdňového podujatia.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Ján Farkaš_Zámerom žiadosti o finančný príspevok bola snaha o zachovanie existencie pedagogického časopisu Vychovávateľ, ktorý vychádza už 65 rokov a v súčasnosti sa dostal do stavu ekonomickej núdze. Vďaka finančnému príspevku Nadácie EPH na úhradu autorských honorárov, korektúr, grafiky a tlače bolo možné kontinuálne pokračovať v jeho vydávaní aj v roku 2017 a časopis tak naďalej mohol plniť svoje poslanie – ako jediný slovenský odborný pedagogický časopis.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Truc sphérique_Cieľom projektu bolo dokončiť 7-ročný príbeh rekonštrukcie Novej synagógy v Žiline a naplno ju sprístupniť umeniu, kultúre a návštevníkov vrátane kompletného zázemia. Vďaka podpore Nadácie EPH mohli predkladatelia v Novej synagóge dokončiť hygienické zázemie a urobiť keramické obklady, omietky na prvom podlaží a v prístavbe bývalého Tatrafilmu. Okrem toho dorobili obklady interiérových dverí a vyrobili mobiliár do interiéru Synagógy– knižnicu, ďalej pódium a mobiliár v priestoroch bývalej Zimnej modlitebne. Tieto kroky sú súčasťou dokončovacích prác, pomôžu zlepšiť podmienky pre návštevníkov a skolaudovať stavbu v najbližšom období. Práce boli realizované v priebehu novembra 2017.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 6 000 € Práce na projekte v obci Mostová sa začali odstránením pôvodného chodníka a betónových kociek, ktoré boli v havarijnom stave. Následne sa vykonali vymeriavacie práce, výkopové práce a úpravy terénu. Po týchto prácach sa upravilo podložie a okraje (obrubníky a makadam). V závere práce sa uložila zámková dlažba, boli osadené lavice, smetné koše a veľkokapacitný stojan na bicykle. Finančné prostriedky boli použité na základe zmluvy z Nadácie EPH na materiál a rekonštrukčné práce.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 300 € Zuzana Ďurinová_Finančný príspevok bol použitý na zabezpečenie špeciálnej starostlivosti a potrieb pre zdravotne znevýhodneného Lukáška.
b) podpora a rozvoj športu 3 000 € Prezídium Hasičského a záchranného zboru v spolupráci s Krajským riaditeľstvom HaZZ v Bratislave a Slovenskou asociáciou hasičských dôstojníkov organizovali 45. ročník Majstrovstiev Slovenska v hasičskom športe, ktoré sa v tomto roku konali v Bratislave na atletickom štadióne Mladá Garda a na Tyršovom nábreží v Bratislave. Z grantu Nadácie EPH boli financované odmeny a občerstvenie pre súťažiacich.
b) podpora a rozvoj športu 3 000 € Inter Bratislava, občianske združenieGrant od Nadácie EPH vo výške 3000 € doplnil chýbajúce finančné prostriedky pre 24 detí a realizačný tím na zimné sústredenie mladších žiakov – kategórie U12 v Tureckom Side v termíne 28.2.-9.3.2018. Vďaka sústredeniu si futbalisti zvýšia svoje vytrvalostné, herné a vytrvalostné zručnosti. Chlapci sa pripravia nielen na jarné turnaje ale aj na prechod do vyššej hernej kategórie U13.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Asociácia pre mládež, vedu a techniku (AMAVET) zorganizovala v dňoch 9. – 11. novembra 2017 počas Týždňa vedy a techniky na Slovensku už 20. ročník atraktívnej celoštátnej súťaže a zároveň prehliadky vedecko-technických projektov žiakov základných a stredných škôl Festival vedy a techniky AMAVET (ďalej len FVAT). Svoje projekty žiaci prezentovali členom odbornej hodnotiacej komisie, zloženej z vedcov, vysokoškolských pedagógov a ďalších odborníkov. Prostredníctvom panelových prezentácií, ale aj výstavných exponátov súťažili v desiatich kategóriách. Víťazi budú v roku 2018 reprezentovať školu, krajinu, ale aj AMAVET na prestížnej európskej súťaži EUCYS, národných súťažiach a svetových vedeckých súťažiach a fórach vedecko-výskumnej činnosti mládeže Intel ISEF a I-SWEEEP. Nadácia EPH prispela na realizáciu tohto výnimočného podujatia finančnými prostriedkami na stravu, dopravu a ubytovanie účastníkov, tvorbu almanachu a prenájom priestorov.
e) podpora vzdelávania 7 500 € .tyždeň-fond pre kvalitnú žurnalistiku_V priebehu mesiacov august až november 2017 sa podarilo s pomocou Nadácie EPH úspešne pripraviť a vydať nový knižný titul o populárnej vede pre širokú verejnosť Štyri prsty tapíra. Štvrtý diel vedeckej série kníh M. Mojžiša, náklad 3000 ks, distribúcia po celej SR, MOC knihy 10,99 eur. Nezisková organizácia .týždeň – fond pre kvalitnú žurnalitiku prispela vďaka finančnému príspevku Nadácie EPH na tlač danej knihy. Táto kniha bola pokrstená na ďalšej diskusii v kníhkupectve Artforum v novembri 2017.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 94 818 € Občianske združenie NÁRUČ Senior & Junior prijalo grant od Nadácie EPH v sume 94 818,- Eur na zakúpenie evakuačného výťahu a príslušenstva: časť do budovy CSS NÁRUČ Senior & Junior – Dúbravka a časť do budovy CSS NÁRUČ Senior & Junior – Solčany.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 9 470 € Asociácia samaritánov Slovenskej republiky (ASSR), organizácia venujúca sa zdravotníckym a humanitárnym aktivitám doma i v zahraničí, sociálnym a vzdelávacím aktivitám, si dala za cieľ skvalitniť a rozšíriť svoje aktivity. Za týmto účelom získala nehnuteľnosť v Plavči, okres Stará Ľubovňa, kde chce pokračovať vo svojich aktivitách. Vybudovanie Vzdelávacieho a tréningového centra ASSR jej má umožniť skvalitniť existujúcu ponuku služieb, ale predovšetkým značne rozšíriť možnosti vzdelávacích aktivít pre záujemcov v rámci SR, ale aj zo zahraničia. Tento projekt si dal za cieľ zrealizovať počiatočné a nevyhnutné činnosti pre komplexnú rekonštrukciu uvedených priestorov. Z grantu Nadácie EPH sa podarilo zabezpečiť časť projektovej dokumentácie ako základ pre ďalšie odborné činnosti, zabezpečiť nákup zdroja tepla a tiež potrebné rozvody a vykurovacie telesá, ktoré zabezpečia nevyhnutný tepelný komfort v priestoroch.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 15 000 € OZ Orlík DFNsP Bratislava_Z grantu nadácie vo výške 15000 eur bol zakúpený tubonanometer pre DFNsP v Bratislave, ktorý je štandardom v predoperačnom a pooperačnom hodnotení funkcie sluchovej trubice u pacientov podstupujúcich dilatáciu. Prístroj bude súčasťou diagnostických a liečebných postupov v novovzniknutom centre pre deti s poruchou sluchu, ktoré sa práve dokončuje.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 580 € Život je krásny_Z grantu Nadácie EPH boli zakúpená pomôcky pre zdravotne hendikepovaného Domika na zlepšenie jemnej motoriky, zlepšenie verbálnych zručností a zlepšenie fyzickej pripravenosti: žinienka na cvičenie, trojkolka pre zdravotne postihnutých, iPad a špeciálne aplikácie.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 1 500 € Členovia občianakeho združenia KUK svojpomocne vybudovali detské ihrisko - preliezkovú zostavu na voľnom priestranstve pred obytnými domami na Hviezdoslavovej ulici v Čadci, ktoré sú jedny z najstarších obytných domov v meste vôbec. Detské ihrisko je voľne prístupné pre širokú verejnosť a bude udržiavané v dobrom technickom stave aj v budúcnosti.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 10 000 € Hlavným zámerom projektu bolo preklenúť zložité obdobie v stacionároch sv. Heleny, ktoré nastalo pozastavením štátnych dotácii v dvoch denných stacionároch, v ktorých na dennej báze využíva služby 60 klientov. Vďaka príspevku Nadácie EPH mohli v zariadeniach poskytovať služby klientom v plnom rozsahu. Mohli vytvoriť zázemie pre klientov, prežiť s nimi jeseň i predvianočné obdobie, kedy pripravili okrem pravidelných aktivít i pečenie vianočných koláčikov, Mikulášsky večer, či spoločnú kapustnicu. Zároveň sa zúčastnili na viacerých akciách, kde seniori prezentovali svoje zariadenia. Vďaka poskytnutým zdrojom bolo možné vykryť nutné náklady na odborný personál, ktorý sa stará o klientov, úhradu stravných nákladov, ktoré nie sú plne hradené seniormi z dôvodu ich nízkych dôchodkov. Takisto bolo možné uhradiť ďalšie základné prevádzkové náklady. Okrem toho financovali aj pitný režim pre klientov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 7 000 € Vďaka finančnej podpore Nadácie EPH mohol Hospic milosrdných sestier pomôcť nevyliečiteľne chorým pacientom v konečnom štádiu ochorenia (zväčša onkologického), zomierajúcim, aby prežili posledné chvíle života bez neznesiteľnej bolesti, dôstojne a v domácky pôsobiacom prostredí. Z grantu zakúpili pracovníci hospicu zdravotnícky materiál na ošetrovanie ťažko chorých pacientov a zabezpečili krytie dodávky plynu využívaného na kúrenie a ohrev teplej vody.
e) podpora vzdelávania 3 268,6 € V grantovom programe "Za čiaru" bolo podporených 5 študentov stredných škôl, ktorí mali príležitosť získať nové vedomosti a zručnosti na stážach a študijných pobytoch v zahraničí. Poskytnuté granty využili na pokrytie cestovných nákladov, poplatkov za školné a ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Škola úžitkového výtvarníctva_ Projekt TOK /Textil Odev Kostým/ ponúkol študentom jedinečnú možnosť prezentácie vlastnej expozície v Slovenskom inštitúte v Berlíne. Študenti mali možnosť odprezentovať tri vybrané odbory – Odevný dizajn, Scénická kostýmová tvorba a Textilné výtvarníctvo. Výstava obsahovala študentské práce vo forme ilustračných fotografií doplnené módnou prehliadkou, ktorá sa stretla s veľkým ohlasom zo strany slovenských aj zahraničných návštevníkov Slovenského inštitútu v Berlíne. Súčasťou projektu bolo vytvorenie a vydanie propagačného bulletinu. Grant bol použitý na ubytovanie, cestovné náklady, tlač fotografií a bulletinu.
e) podpora vzdelávania 1 595 € Karin Iková _Podpora z Nadácie EPH umožnila študentke nakúpiť, skúmať a zanalyzovať dostatočný počet vzoriek hliníka, vďaka čomu bude projekt zapojený do súťaže SOČ a v septembri odprezentovaný na Festivale vedy a techniky.
e) podpora vzdelávania 1 350 € Občianske združenie pri Škole úžitkového výtvarníctva Ružomberok_Vďaka podpore zo strany Nadácie EPH bol naplnený sen študentov Odevného dizajnu a Scénickej kostýmovej tvorby zúčastniť sa zahraničnej súťaže a tak si splniť svoje ambície prezentovať sa na medzinárodnej úrovni v tradičnej kolíske odevu a textilu v Liberci. 4. ročník súťaže vyhlásil Spolek pro pořádaní soutěže Oděv a textil, Liberec v spolupráci so Střední prumyslovou školou textilní, Liberec a Techniclou univerzitou v Liberci. Grant využili predkladatelia projketu na úhradu textilného materiálu, cestovné, ubytovanie a stravu počas pobytu v Liberci.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 500 € Projekt Záchrana hradu Dobrá Voda, organizácie Renova prebehol v intenciách plánovaných workshopov v júli a auguste. Počas workshopov sa podarilo dokončiť statické zaistenie Západnej brány, hrad bol pokosený a vyčistený od náletov, vo Východnom predhradí pokračovalo znižovanie násypov a vyrovnávanie terénu. Rozbehli sa aj murovacie práce na Východnej bašte. Financie boli použité na stavebné práce a prenájom lešenia.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 4 500 € Projekt „Záchrana brány severnej hradby hradu Revište“ tvoril významnú časť vykonaných záchranných prác v roku 2017. Práce na projekte boli rozdelené do 5 postupných, na seba nadväzujúcich častí, výsledkom ktorých je staticky stabilizovaná časť severnej hradby so zdôraznením cenných detailov objektu brány. Práce na projekte prebiehali v období júla až októbra 2017, pričom práce sa zamerali na postupné opravy výpadkov murív, pokračovali obnovou koruny murív a ukončené boli uložením biologicko-ochranného krytu. Pri samotných konzervačných zásahoch združenie pamätalo aj na turistov, ktorým riešením stavby lešenia umožnilo nerušené návštevy hradného komplexu aj počas samotných prác.
e) podpora vzdelávania 217 € Študent Adam Ujházi_Zámerom projektu bolo vytvorenie funkčného systému riadenia križovatky, implementácia inovatívnych prvkov do tohto systému (riadenie dopravy na základe hustoty premávky) a praktická ukážka pre iných študentov, čo všetko je možné s mikropočítačmi ako Arduino a Raspberry PI dosiahnuť, a teda dať im motiváciu pre tvorbu projektov s mikropočítačmi. Študent doteraz získal rôzne poznatky z problematiky riadenia viacerých mikropočítačov a elektromagnetického rušenia. Z grantu Adam zakúpil mikropočítače a ďalšie prvky potrebné na zostavenie modelu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 500 € EFFETA – Stredisko sv. Františka Saleského v Nitre. Ideálnym riešením debarierizácie rehabilitačného strediska je inštalácia externého bezbariérového výťahu a tak sa stať dostupnou pre celú cieľovú skupinu. Prvým krokom k tomu cieľu bolo získať finančné prostriedky na projektovú dokumentáciu k stavebnému povoleniu, čo sa podarilo vďaka grantovému programu Oporný bod.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Projektom „Zakúpenie interiérového vybavenia do Domu pokojnej staroby A.F.Colbrieho v Košiciach“ sa vďaka grantu z Nadácie EHP podarilo zakúpiť 5 kusov nových kvalitných polohovateľných postelí pre prijímateľov sociálnych služieb v zariadení a zvýšiť tak kvalitu poskytovaných sociálnych služieb.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 4 000 € Hlavným zámerom projektu občianskeho združenia OKRAJ bolo zabezpečiť pokračovanie plynulej prevádzky chránenej dielne, ktorá poskytuje pracovnú terapiu a najmä stabilný príjem pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorí sa v dôsledku svojho postihnutia ocitli v nepriaznivej sociálnej situácii. Zámerom bolo zastabilizovať fungovanie dielne pre klientov a posilniť možnosti na predaj vlastných výrobkov. Grant bol určený na mzdy 4 ZŤP pracovníkom chránenej dielne, ktorým asistoval pracovný asistent a koordinátor bez nároku na odmenu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 7 000 € Projektom zabezpečil pre detský hospic Svetielko pomoci automobil na výjazdy hospicového tímu k detským pacientom v terminálnom štádiu. Počas doby trvania projektu od 20.7.2017 do 30.11.2017 sa starali v hospici o dvoch detských pacientov (obaja Prešovský kraj). Uskutočnilo sa 5 domácich návštev, podľa aktuálneho ťažkého stavu dieťaťa. Spolu najazdili viac ako 4000 km.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 4 000 € Pri komunitnom centre Nadácie Krajina harmónie v Žiline sa podarilo postaviť novú tribúnu, ktorá zodpovedá bezpečnostným normám a je prepočítaná statikom. Od jari 2018 sa bude využívať na komunitné akcie v záhrade. Nadácia začala obnovovať aj priestory klubu na Štefánikovej ulici, kde v prvej etape vymenili okná a významne zvýšili kvalitu priestorov. Po výmene podlahy, vymaľovaní a zariadené budú priestory používané na klubové aktivity IN.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Cieľom projektu bolo zreštaurovať sochu sv. J. Nepomuckého a zároveň ju preložiť na nové frekventované miesto v obci tak, aby bola prístupná verejnosti. Tento cieľ sa postupnými krokmi podarilo naplniť. Počas realizácie došlo k malým zmenám technologických postupov, keď členovia OZ Demian napr. zmenili spôsob vybudovania podstavca, taktiež museli vyrobiť prechodový mostík aj so zábradlím pre bezpečný prechod hlavne starších ľudí. Výsledkom je precízne zreštaurovaná historická pamiatka. Na novom mieste je zreštaurovanú sochu možné zhliadnuť aj z rýchlostnej cesty R1 v úrovni obce, v smere Zvolen - Bratislava. Grant 3000 € pokryl reštaurátorké práce na soche, nákup adovoz materiálu a tiež drobné administratívne výdavky a občerstvenie na brigádach a slávnostnom odhalení sochy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 9 000 € Združenie na záchranu Lietavského hradu_Prioritným cieľom projektu bolo zabezpečenie západnej steny Kinižiho paláca zakonzervovaním koruny muriva a doplnením chýbajúcich kamenných okien tak, aby padajúce kamene neohrozovali návštevníkov. V rámci projektových aktivít bola zrealizovaná séria workshopov, kde dobrovoľníci spolu s výškovými pracovníkmi vybudovali lešenie a zakonzervali murárskymi zásahmi vytýčenú časť objektu.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Stredná odborná škola, V.Paulínyho Tótha 31/5, Senica_ V rámci kurzu sa 10 žiaci zúčastnili 23 pracovných dní praktického a teoretického vyučovania. Záverečné skúšky sa konali 30. novembra 2017. Po úspešnom zvládnutí skúšok dostali všetci desiati žiaci zváračský preukaz, čo uľahčí absolventom po skončení štúdia uplatniť sa na trhu práce a tým im skvalitní štart do profesionálneho života.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Realizácia projektu umožnila OZ Athéna poskytovať služby pre deti s ťažkým zdravotným postihnutím na individuálnom princípe. Rekonštrukcia priestoru s použitím mobilného paravánu vytvára oddelený priestor pre činnosti zamerané na individuálne aktivity. Počítač s veľkoplošnou dotykovou obrazovkou umožňuje používať informačno technologické technológie aj deťom s obmedzenými motorickými schopnosťami. Závesné hojdacie kreslo zabezpečuje deťom vestibulárnu stimuláciu v herni aj snoezelen miestnosti.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Zámerom projektu bolo zakúpenie zdravotníckych pomôcok pre Domov sociálnych služieb Košúty: polohovateľný invalidný vozík zn. OttoBock – Marcus 6, pre klienta s DMO a spastickou kvadroparézou na zlepšenie jeho mobility a zamedzenie sociálnej izolácie, cvičenbno-rehabilitačné stroje pre seniorov do exteriéru zariadenia, vhodné na cvičenie aj na klimatoterapiu, pre 69 klientov Domova sociálnych služieb pre dospelých Košúty s rôznymi duševnými poruchami, poruchami správania, zmyslovým postihnutím.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 7 000 € Služby detského mobilného hospicu poskytuje Svetielko nádeje na základe licencie od roku 2013. V období od septembra do decembra 2017, t.j. v období čerpania finančných prostriedkov projektu bolo v detskom mobilnom hospici v starostlivosti 5 detí. V roku 2017 bolo v starotlivosti celkom 7 detí. U týchto malých pacientov bolo celkom zrealizovaných 33 výjazdov, V rámci Nadáciou EPH financovaného projektu sú hradené len mzdové prostriedky lekára a zdravotnej sestry. Ide o úhradu nákladov za reálny výjazd za pacientom domov a príplatky za pohotovosť, ktorú zabezpečuje hospic 24 hodín a 7 dní v týždni.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 000 € V objekte Renesančný vinohradnícky dom prebieha rozsiahla rekonštrukcia (výmena strechy nad časťou objektu). Opätovné otvorenie objektu je naplánované na 27.1.2018 (deň svätojurských pivníc). Od tohto dňa budú verejnosti prístupné všetky tri realizácie – hlinené omietky, chlebová pec, obnovená tehlová dlažba, ktoré sa uskutočnili vďaka podpore EPH. Vďaka podpore EPH sa opravil a zabezpečil rozpadávajúci sa komín chlebovej pece, obnovila sa samotná chlebová pec. Verejnosti sa odkryla krása pôvodnej tehlovej dlažby. Dobrovoľníci získané teoretické vedomosti mohli aj prakticky využiť počas workshopu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 4 000 € Asociácia zväzov zdravotne postihnutých v Trenčíne_Prevedenými a zrealizovanými prácami v priestoroch domova sociálnych služieb sa výrazne zlepšili podmienky na pobyt klientov a zároveň sa zefektívnili náklady na prevádzku zariadenia. Výmenou okien a dverí a výmenou podlahovej krytiny (nivelizácia+ zateplené PV C) z grantu Nadácie EPH sa výrazne zlepšil tepelný komfort v miestnosti. Vďaka hydraulickému zdviháku zakúpeného z grantu môžu ošetrovatelia premiestňovať imobilných klientov a taktiež im zabezpečuje aj využívanie vodoliečby v rehabilitácii. Dezinfekciu všetkých priestorov zabezpečuje v plnej miere germicídny žiarič, ktorý je možno využívať aj v prítomnosti ľudí v miestnosti. Prijímatelia sociálnej služby sa tešia z dvoch nových pohodlných relaxačných kresiel.
b) podpora a rozvoj športu 2 500 € Projekt bol zameraný na podporu malých športovcov zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktorí pravidelne trénujú v školskom atletickom oddieli, ale ich nepriaznivá finančná situácia im neumožňuje športovať bezpečne a nedovoľuje ich účasť na pretekoch. Zapojení učitelia zo ZŠ v Revúcej zakúpili deťom športové oblečenie a obuv. Vďaka motivácii zo strany učiteľov sa pravidelne zúčastňovali tréningového procesu a súťaží. Zorganizované bolo aj školské športové podujatie – Športový maratón s medailami a občerstvením.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 4 500 € ,,V Kaštieli", Zariadenie sociálnych služieb so sídlom v Horných Obdokovciach sa prostrednictvom projektu podporeného Nadáciou EPH realizovala rekonštrukcia kúpeľne na IV.oddelení ZSS. Modernizáciou a rekonštrukciou docielili vyššiu bezpečnosť /protišmyková podlaha, madlá..../, ľahšiu manipuláciu pri osobnej hygiene, estetickejšie, modernejšie a účelnejšie vybavenie podľa potrieb a špecifikácii PSS.
e) podpora vzdelávania 2 300 € Tretiaci CZS Narnia ako súčasť svojho projektového učenia začali písať knihu. V procese písania vznikol malý triedny start-up a spolu s ním potreba odborného vzdelávania sa tretiakov a ich učiteľky v mediálnej a finančnej oblasti. Mediálne vzdelávanie, softvér, vzdelávacie pomôcky a pomôcky na workshopy a tiež náklady na tlač knihy boli hradené z grantu Nadácie EPH.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Z darovaných finančných prostriedkov plánoval Plamienok zakúpiť penové žinenky do senzorickej miestnosti, ktorú využíva pri psychoterapeutickej práci s deťmi a rodinami po strate blízkeho. Nakoľko došlo k nečakaným problémom s dodávkou žineniek, poskytnuté financie boli po odsúhlasení použité na nákup antidekubitného matraca, ktorý slúži ako prevencia proti preležaninám. Vďaka matracu môžu pracovníci skvalitniť chvíle nevyliečiteľne chorých detí, o ktoré sa v Plamienku starajú.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 583 € Raná starostlivosť, n.o._Špeciálny software- Tobii PCEye Mini očná navigácia, bezdotykové ovládanie PC zakúpený z grantu nadácie pomôže 6 rodinám s deťmi so zrakovým a viacnásobný znevýhodnením, ktoré budú prichádzať na konzultácie donovootvoreného Centra včasnej intervencie špecializovaného na zrak. V najbližšom čase plánuje organizácia získať finančné prostriedky na nákup software aplikácií k očnej navigácii Tobii, aby mohla byť očná navigácia plne využívaná pri práci s deťmi.
e) podpora vzdelávania 2 400 € Súkromná základná škola waldorfská_Projekt pilotne zaviedol hodiny matematickej ekonomiky ako súčasť bežného vyučovania 6.ročníka ZŠ waldorfskej. Vyučovanie obohatil okrem základov aj o praktické vzdelávanie, v ktorom si deti spolu s odborníkom vytvorili vlastný podnikateĽský zámer, našli úspešného lokálneho odborníka, ktorý podniká s podobným zámerom, strávili uňho viac dní na priamom externom vzdelávaní v jeho podniku. Grant pokryl náklady na spotrebný a kancelársky materiál, zážitkové vzdelávanie a cestovné náklady.
b) podpora a rozvoj športu 2 499,98 € Projekt podporený Nadáciou EPH prefinancoval na Spojenej škole internátnej v Námestove zakúpenie florbalového vybavenia- florbalové hokejky, mantinely, vozík, na mantinely, automatického brankára. Po zakúpení všetkého potrebného učitelia vytvorili na škole florbalový krúžok a oslovili Cirkevnú základnú školu Námestovo ohľadom spolupráce na spoločných tréningových aktivitách a turnaji pre školský rok 2017/2018. Pomiešali svojich žiakov so zdravotným znevýhodnením so žiakmi bežných základných škôl a odohrali veľmi pekné zápasy, v ktorých sa zdravotne znevýhodnené deti cítili plnohodnotnými členmi tímu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Útulok sv. Lujzy je zariadenie pre chorých ľudí bez domova, ktorí nemajú kam ísť po prepustení z nemocnice, aby sa doliečili. Je to jediné zariadenie svojho druhu na Slovensku. Zároveň je náročné na financovanie, keďže štátna dotácia tvorí iba 70% celkových nákladov. Ročne pomôžeme vyše 90 ľuďom bez domova, berúc do úvahy kapacitu útulku 24 miest. Tento rok sa útulok sťahoval do novej budovy, kde však chýbajú na oknách rolety na tienenie a sieťky. Počas horúcich letných dní tonie je najvhodnejšie prostredie na doliečenie, preto bol projekt zameraný práve na osadenie funkčných roliet a sieťok proti hmyzu. Tá sa bude realizovať v marci 2018, nakoľko čas hľadania vhodného dodávateľa sa neočakávane predĺžil a následné zimné mrazy prerušili plánované aktivity. Z grantu boli zakúpené sieťky a rolety na okná, ktoré čakajú na svoju inštaláciu po spomínanej rekonštrukcii.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 7 000 € Dom RAFAEL na Kutlíkovej ulici v Bratislave zahŕňa aj hospic s kapacitou 14 lôžok určený pre nevyliečiteľne a ťažko chorých ľudí, starých a zomierajúcich. Hospicová starostlivosť je poskytovaná pacientom v terminálnom štádiu ochorenia, preto je nutné mať pre nich k dispozícií adekvátne prístrojové vybavenie, ktoré môžu závažným spôsobom zmierniť bolesť a uľahčiť trápenie v posledných chvíľach života pacientov. Ide o pomerne drahé prístroje a vybavenie a je nevyhnutné mať v hospici k dispozícií viacero kusov z každého z nich. Hospicoví pacienti sú spravidla pripútaní na lôžko, preto je potrebné pre ich pohodlie zabezpečiť kvalitné antidekubitné matrace, veľkou pomôckou sú i pojazdné nočné stolíky s výklopnou doskou, ktorá je výškovo nastaviteľná a má možnosť naklopenia. Z grantu Nadácie EPH boli zakúpené: infúzna pumpa 1 ks, kyslíkový koncentrátor (oxygenátor) 2 ks, nočné stolíky 14 ks, pasívne antidekubiné matrace 12 ks, aktívne antidekubitné matrace 4 ks.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 500 € Projekt bol realizovaný pre Útulok sv. Martina - domov na polceste, v ktorom našlo svoje ubytovanie 8 mužov bez domova. Majú stanovený presný denný režim, zabezpečený nocľah, stravu a základné životné potreby. V rámci projektu bol vybudovaný priestor s prístreškom určený na rôznorodé pracovné aktivity. Muži budú môcť vyskúšať práce, ktoré predtým nerobili, oboznámiť sa s pracovnými strojmi.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 500 € V rámci projektu „Podnetnejšie a interaktívnejšie prostredie v Komunitnom centre Nový svet – Hlboké“ dobrovoľníci a zamestnanci mesta zveľadili priestory komunitného centra Nový svet Hlboké, ktoré navštevujú rómske deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. Boli realizované povrchové úpravy hlavnej miestnosti komunitného centra, dovybavenie učebne komunitného centra funkčným nábytkom vhodným pre deti a vytvorenie terapeuticko-didaktického kútika s manipulačnými panelmi a didaktickými pomôckami.
e) podpora vzdelávania 1 300 € Špeciálna ákladná škola_ Žiakom ŠZŠ v Košiciach bolo umožnené prostredníctvom zážitkových metód učenia získať vedomosti a zručnosti potrebné na rozvoj kritického myslenia v súvislosti s médiami a financiami. V mesiacoch september – november 2017 sa zrealizoval workshop pre žiakov 8. – 9. ročníkov, ktorí ďalej formou peer programu učili mladších spolužiakov ako nepodľahnúť ohrozeniam a rôznym ponukám na internete. Poskytnutý grant bol použitý na zakúpenie nového notebooku.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 4 500 € "CLEMENTIA", Zariadenie sociálnych služieb _Počas realizácie tohto projektu zariadenie sociálnych služieb materiálovo-technicky dovybavilo svoju existujúcu terapeutickú miestnosť. Uvedenú miestnosť môžu plnohodnotne využívať všetci klienti bez obmedzenia (170 osôb), ktorí sa v tejto miestnosti striedajú podľa záujmu počas dňa po skupinkách. Pod vedením odborných zamestnancov klienti využívajú relaxačno-terapeutickú miestnosť, čo u nich citeľne znižuje mieru agresivity. Vďaka týmto technikám môžu byť klienti viac integrovaní do širšej spoločnosti, zapájať sa do rôznych aktivít v obci i mimo nej.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Vďaka Nadácii EPH mohlo Centrum sociálnych služieb PARK zakúpiť priamo do zariadenia kyslíkový koncentrátor. Kyslíkový koncentrátor môžu klienti využívať kedykoľvek počas dňa pod dohľadom zdravotného personálu, v miestnosti snoezelen, ako aj priamo na svojich izbách. Prijímatelia sociálnej služby, ktorí pravidelne absolvujú oxygenoterapiu sa cítia lepšie ako po psychickej stránke, tak aj po fyzickej stránke. Pozorovaním a rozhovormi s klientmi dospeli k záveru, že ustúpili u nich bolesti hlavy, migrény a únava.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 4 000 € OZ Ain Karim v meste Šamorín prevádzkuje jediné nízkoprahové centrum pre deti, mladých, rodiny a jednotlivcov, v ktorom ponúka nízkoprahové aktivity pre cieľovú skupinu.Prostredníctom Nadácie EPH zrealizovali Projekt Dom prijatia určený pre deti, mladých, dospelých, rodiny a jednotlivcov, ktorí sa nachádzajú v hmotnej a sociálnej núdzi v Šamoríne a jeho blízkom okolí. Z grantu sa podarilo zakúpiť potravinové a hygienické balíčky a plienky pre núdzne rodiny, tvorivý materiál do nizkoprahového klubu, ďalej prefinancovať na niekoľko mesiacov nájom a réžijné náklady, mzdu zamestnanca, nakúpiť potraviny pre viacpočetné rodiny, zabezpečiť rehabilitáciu pre zdravotne postihnutého chlapčeka v hmotnej núdzi.
b) podpora a rozvoj športu 2 000 € Príspevok Nadácie EPH pomohol Rómskemu inštitútu s financovaním dresov, športových pomôcok, odmien pre víťazov, prenájmu ihriska, cestovných nákladov, propagácie a personálneho zabezpečenia. V rámci prípravy projektu Integračný deň „rozdielna je len farba dresu“ vzniklo 6 futbalových družstiev, ktoré sa pod vedením dobrovoľníkov, vedúcich družstiev pripravovali na futbalový turnaj – 2 nerómske chlapčenské družstvá, 1 nerómske dievčenské družstvo a 3 rómske družstvá. Trojmesačná príprava týchto družstiev vyvrcholila spoločným futbalovým turnajom spojeným so súťažami
c) poskytovanie sociálnej pomoci 7 000 € Hospic Sv. Františka z Assisi, n.o._Nákupom polohovateľných postelí s elektrickým ovládaním, antidekubitných matracov, hrázd, hrazdičiek a zdviháka sa výrazne zlepšila kvalita života pacientov hospicu, manipulácia pri osobnej hygiene, minimalizovala sa bolesť a zmiernili všetky ťažkosti vyplývajúce z choroby.
e) podpora vzdelávania 2 500 € Konzeratorium_ projekt EUROMAT bol projekt určený pre žiakov konzervatória, ktorým chýbajú predmety ako je ekonómia, či informatika. Po dohode s vedením školy sa finančná gramotnosť priradila ako prierezová téma občianskej náuky pre stredoškolákov. Umelecky zameraní študenti sa naučili využívať možnosti elektronického systému v bankovníctve bezpečne a naučili sa rozlišovať web stránky o financiách a iných podvodných stránkach na internete. Výstupom projektu je rámcový plán školského vzdelávacieho programu ako prierezová téma pre všeobecno - vzdelávacie predmety. Veľký podieľ na úspechu projektu má Nadácia EPH, vďaka ktorej boli zakúpené počítače v počte 6 kusov, zabezpečená lektorská činnosť, tvorba e-lerningových testov a lekcií.
e) podpora vzdelávania 1 490 € Peter Škripko_Projekt Riešenie problému zasolených pôd v lokalite Prešov - Solivar a vo svete, ktorý sa uskutočnil od 21.7. – 30.11.2017, hľadal riešenia, ako môžeme lacno a bez negatívnych vplyvov na životné prostredie odstrániť problém zasolených pôd. Projekt bol rozdelený do 2 častí a to 1. Na výskumnú časť a 2. Oboznámenie verejnosti a príslušných úradov o danom probléme. Zo získaného grantu boli uhradené náklady na výskum, pracovný notebook a letenka na na súťaž EXPO Sciences Luxemburg 2018.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Partneri pre sociálny rozvoj a pomoc_Výmena opotrebovaného nábytku v domove na polceste D-partner. v septembri do domova objednali a uhradili výrobu sedacích súprav so stolíkmi a výrobu nábytkovej steny, potravinových skriniek, pracovnej dosky kuchynskej linky a políc do izieb klientov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 4 500 € Centrum včasnej intervencie Banská Bystrica, n.o._Projekt poskytol reálnu možnosť zabezpečenia centra pomôckami, ktoré sú využívané v centre ale aj v rodinách. Pripravená príručka je materiálom, ktorý bude centrum aj naďalej využívať pri práci a stimulácii detských klientov. Plánom je aby sa športový deň stal každoročnou tradíciou aktivít centra a senzorická integrácia zostala súčasťou podpory stimulácie detí.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Z finančného príspevku zakúpil nitriansky Domov sociálnych služieb Socia špeciálne pomôcky pre prácu s klientom s viacnásobným postihnutím, vrátane vybavenia multisenzorického kútika pre klientov. Cieľom bolo rozšíriť metódy individuálnej práce s klientom o prvky senzorickej a bazálnej stimulácie.
h) veda a výskum 10 201,16 € V grantovom programe "Vedátor" bolo podporených 6 vysokoškolských študentov, doktorandov. Cieľom bolo podporiť študentov vysokoškolského štúdia pri realizácií svojich výskumov či projektov v oblasti STEM odborov a informatiky, ktoré majú potenciál významným spôsobom prispieť k rozvoju vedy. Poskytnuté granty boli využité najmä na materiálno-technické vybavenie potrebné na relizáciu výskumu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 000 € Na základe finančných prostriedkov od Nadácie EPH mohla nezisková organizácia Motýlik zakúpiť pre nich inak nedostupné zariadenia pre náhradnú komunikáciu ťažko postihnutých detí a umožniť im tak odbúrať komunikačné bariéry a skvalitniť interakciu s okolím. Modrené softvérové zariadenie TobiiPCeye Mini slúži pre bezdotykové ovládanie počítača. Toto zariadenie funguje na princípe snímania očných pohybov a tak umožňuje ovládanie PC aj deťom s ťažkým viacnásobným postihnutím, ktoré z dôvodu telesného postihnutia nie sú schopné používať ruky. Zakúpené zariadenia bude dlhodobo a intenzívne využívané prostredníctvom intervencií s deťmi s ťažkým viacnásobným postihnutím. K tomuto zariadeniu plánuje Motýlik zakúpiť špeciálne softvéry umožňujúce interaktívne učenie a tak v čo najväčšej miere skvalitniť komunikačné a vzdelávanie schopnosti týchto detí.
e) podpora vzdelávania 2 000 € V rámci projektu sa žiaci 3. ročníka Obchodnej akadémie v Detve zúčastnili 53. ročníka medzinárodného veľtrhu cvičných firiem v Nemecku. Predchádzala tomu príprava materiálov a podkladov pre účasť na veľtrhu. Žiaci sa zapojili do súťaže s cvičnou firmou Vagačov dvor, ktorá prezentuje regionálne tradície a produkty. Účasťou na projekte dosiahli rozvoj komunikačných, podnikateľských a marketingových kompetencií žiakov. Išlo o premiérovú účasť na medzinárodnom veľtrhu cvičných firiem a vďaka veľkému úspechu sú žiaci i pedagógovia motivovaní k ďalším podobným aktivitám.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Vďaka podpore Nadácie EPH sa Zariadeniu sociálnych služieb Magnólia podarilo zakúpiť ARTROMOT F - prenosnú motodlahu používanú na plynulý pasívny pohyb prstov vrátane palca. Účinkami prístroja ARTROMOT F sa postupne dosahuje zlepšenie jemnej motoriky postihnutých častí u klientov s post – traumatickým stuhnutím kĺbov a znehybnenými kĺbmi. Používa sa na liečbu väčšiny poranení, pooperačných stavov a ochorení kĺbov prstov ruky, zlepšuje rozsah pohybov v prstoch rúk / extenzia – flexia /. Výhodou terapie pomocou motodlahy je aj znížené riziko komplikácií, zníženie doby liečby a terapia je bez vedľajších účinkov. Prednosťou tohto typu prístroja - motodlahy je rýchle a jednoduché nastavenie na anatomické rozmery pacienta a jednoduchá prestavba z PHK na ĽHK.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Projektom „Povedz mi a ja zabudnem. Ukáž mi a ja si možno zapamätám. Zapoj ma a ja pochopím.“ sa v Domov sociálnych služieb Libertas - stredisko Ambra vytvorilo Centrum dobrej nálady. Na 10 stretnutiach sa zúčastnilo 44 prijímateľov sociálnych služieb rôznych druhov postihnutí a zároveň sa s nimi pravidelne stretávali deti základnej školy. Mnohým sa to tak zapáčilo, že prišli aj niekoľkokrát za sebou. Výsledkom realizovaného projektu je vzťahový most medzi seniormi a deťmi základných škôl. Na stretnutiach boli využívané pomôcky a hry zakúpené z grantu Nadácie EPH.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 500 € Kongregácia sestier služobníc Nepoškvrnenej Panny Márie, projekt Zakúpenie 9 miestneho špeciálne upraveného motorového vozidla s hydraulickou zdvíhacou plošinou a kotviacim systémom pre invalidný vozík Získané prostriedky a zakúpenie vozidla sa stali oporným bodom pre realizáciu dlhoročných vízií, ktoré vychádzajú z potrieb ľudí s poruchami mobility a umožnia ľuďom so znevýhodnením plnohodnotne sa zapojiť do spoločnosti.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 500 € „MÔJ DOMOV“, Zariadenie sociálnych služieb zakúpilo motodlaho Artromot pre svojich polymorbídnych klientov so sťaženou rehabilitáciou. Pomocou motodlahy im môžu skvalitniť život, vrátiť chuť do života, čiastočne obnoviť alebo zlepšiť motorické funkcie. Po zakúpení zariadenia a vyškolení fyzioterapeutov zaradili v rehabilitácie motodlahou na každodenný rozvrh obyvateľov zariadenia. Vďaka pravidelným cvičeniam na zariadení zaznamenali drobné ale aj výrazné zlepšenia v zdravotnom stave rehabilitovaných.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 500 € Aktivity projektu Kvalitnejší život v Centrum KA sa realizovali v mesiacoch júl – november 2017. Vyčistili sa, vydezinfikovali sa a vymaľovali sa priestory. Vymenili sa niektoré vodovodné batérie. Nakúpil sa nábytok (postele, matrace), PVC podlahy, lišty a germicídny žiarič. Následne sa izby zariadili nábytkom a položila sa PVC podlaha. Každý týždeň od zakúpenia germicídneho žiariča sa zabezpečuje čistenie prostredia. Obnovené priestory zariadenia núdzového bývania plne užívajú klienti.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 000 € V rámci projektu sa podarilo v sociálnom centre Dorka zrealizovať pokrytie internetom v administratívnom pavilóne, čoho dôsledkom bolo otvorenie nového vchodu a spustenie plnej prevádzky centra. Rovnako sa podarilo nainštalovať zariadenie na meranie a reguláciu, tzv. MaRku, ktoré zmodernizovalo kotolňu centra a prinesie finančnú úsporu na kúrení, ktoré bolo doteraz najnákladnejšou časťou rozpočtu organizáce.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 8 000 € Spolok pre obnovu dediny - Klub Polomka_Zámerom projektu je obnoviť historicky cenný objekt bývalej pošty v Červenej Skale - miestna časť obce Šumiac. V tejto budove sa narodila významná spisovateľka Klára Jarunková, ktorej bude v objekte zriadená pamätná izba. Zásluhou nadácie EPH sa mohli odštartovať základné piliere projektu. Príspevok z nadácie bol využitý na tie najdôležitejšie opravy a rekonštrukcie budovy.
b) podpora a rozvoj športu 2 500 € Detský domov_Cieľom projektu Loptou k nebesiam bolo vytvoriť také podmienky, ktoré by umožnili plnohodnotne trénovať a zdokonaľovať deti z detského domova s mentálnym postihnutím bez zábran v oblasti športu – volejbalu. Výsledkom projektu bolo zrekonštruovanie záhradného volejbalového ihriska, nákup športového vybavenia a úhrada úrazového poistenia.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 4 000 € Pomocou Nadácie EPH sa Poradenskému centru Nádej podarilo zrekonštruovať elektrické rozvody v jednom byte, ktorý slúži ako utajené ubytovanie pre obete domáceho násilia. Byt má nové svietidlá, nové vodovodné batérie, oboch bytoch sme vymenili toalety. Bol vymaľovaný a sponzorsky sa z Drevony podarilo získať nové postele. Do bytu sa nasťahovala pani s dievčatkom s detskou mozgovou obrnou. V priestoroch ambulantného krízového centra boli vymenené v hlavnej miestnosti na skupinové terapie svietidlá, čo priestory veľmi zútulnilo a skrášlilo.
e) podpora vzdelávania 2 500 € Projekt „Myslím a otváram sa svetu“ sa realizoval v dvoch komunitných centrách Stará Ľubovňa – Podsadek a Rankovce, v ktorých pôsobí ETP Slovensko – Centrum pre udržateľný rozvoj (ETP). Cieľom projektu bolo naučiť deti z dvoch rómskych komunít, ako získavať, triediť a hodnotiť informácie v mediálnom svete a zodpovedne sa správať na internete a sociálnych sieťach. Z grantu boli hradené náklady na lektorov, cestovné, organizačné náklady a vytvorenie vzdelávacieho manuálu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Projekt bol zameraný na rekonštrukciu priestorov Rata centra v Tomášove. Rekonštrukčné práce v mesiaci august zahŕňali: vybúranie existujúcich priečok, postavenie nových priečok, zavedenie kanalizácie a elektrických rozvodov, položenie dlažby a obkladov, inštalácia sanity, maliarske práce. Následne boli realizované dokončujúce práce – inštalácia svetiel, vypínačov, nových zárubní a dverí. Dokončujúce práce prebiehali aj v mesiaci september a október s pomocou dobrovoľníkov a svojpomocne. Výsledkom realizovaného projektu je plnohodnotný terapeutický priestor s novými toaletami a hygienickým zázemím, nová vstupná hala a kancelársky priestor, ktoré vznikli po úprave dispozícií priečok. Nové toalety slúžia na nácvik sebaobslužných činností klientov nášho centra – detí s autizmom vo veku od 2 rokov. Rekonštrukcia priestorov Rata centra, ktorá bola v rámci projektu úspešne realizovaná, umožnila plnohodnotné využitie priestorov na terapeutickú, vzdelávaciu a poradenskú činnosť. Novovzniknuté usporiadanie priestorov umožňuje poskytnutie služieb vyššiemu počtu klientov a realizovať vzdelávacie aktivity pre väčší počet učastníkov.
b) podpora a rozvoj športu 2 500 € Z financií získaných z projektu boli podporené hlavne športové aktivity rodín so zdravotne postihnutými deťmi, ktoré sú členmi Slovenský zväz telesne postihnutých, základná organizácia rodičov postihnutých detí a mládeže, Levice. Čiastočne im boli hradené tréningy parawesternového jazdenia, hipoterapiu, tréneri a rodičia deti sprevádzali a povzbudzovali sme ich na pretekoch. Grant poskytol príspevok na individuálne tréningy členov v plávaní a kondičnom cvičení.
b) podpora a rozvoj športu 2 500 € Cieľom projektu bola kvalifikácia a účasť na Majstrovstvách Európy boccia v Portugalsku. Z grantu si Martin Opát zakúpil sadu profesionálnych boccia lôpt a uhradil štartovné na ME v Portugalsku. V jednotlivcoch získal 23. miesto v kategórii BC2 a v tíme BC1/BC2 umiestnenie Majster Európy.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 600 € Celkovým cieľom projektu bolo vyriešenie akútneho technického stavu, v ktorom sa Dom charity sv. Krištofa nachádzal. Vhodným výberom dodávateľov prác sa podarilo úspešne vyriešiť akútne problémy v našom zariadení, ktorými boli: 1) vykurovanie objektu a 2) priestory osobnej hygieny. Podarilo sa realizovať výmenu vykurovacieho kotla na drevo za kotol peletový, čím dosiahli celkovo lepšie vykúrenie objektu, ako aj dostatok teplej vody pre klientov. Redukovanie škodlivých spalín pomohlo zároveň zlepšiť ekologický stav v okolí objektu. Rekonštrukciou hygienických zariadení docielili odstránenie nadbytočnej vlhkosti v uvedených priestoroch a navýšením počtu sanity sme zas zvýšili obslužnosť strediska osobnej hygieny. Celkovo sa zlepšila čistota a hygiena, čo vedie klientov zároveň k jej systematickému udržiavaniu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Dom ošetrovateľskej starostlivosti - Zlatý vek_Cieľom projektu bolo rozšíriť rehabilitačné procedúry o rehabilitačný prístroj BTL-6000 TR, ktorý je určený pre pacientov s akútnymi i chronickými ochoreniami svalovo-šľachového pohybového systému. Prístroj je založený na princípe selektívnej rádiofrekvenčnej terapie pôsobiacej na tkanivo a kosti, kde terapia prináša okamžité a dlhodobé výsledky. Fyzioterapeuti DOS získali certifikát na prácu s rehabilitačným prístrojom BTL 6000 TR. Stav pacientov sa zlepšuje okamžite po terapii. Z grantu Nadácie EPH vo výške 3000 € bola zaplatená akontácia za rehabilitačný prístroj.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Denný stacionár Blahoslavenej Zdenky Schellingovej v Námestove si dal za cieľ zaktivizovať svojich ambulantných klientov atiž zvýšiť úroveň poskytovania služieb prostredníctvom nových pomôcok. Zo získaného grantu zakúpili chrániče odevov na stravovanie klientov s výraznejším postihnutím , absorpčné podložky na kreslá výrazné pomôžu, žinienku na relaxačné terapie, písacie podložky k invalidným vozíkom a hmatovú krabičku na podporu jemnej motoriky. Zakúpením dvoch katalytických lámp sa v spoločných priestoroch podarilo odstrániť nežiaduce pachy a celkovo spríjemniť priestory zariadenia.
b) podpora a rozvoj športu 2 100 € Cieľom projektu bola účasť na medzinárodnom turnaji organizovanom BISFed-om za účelom získania medzinárodnej klasifikácie hráča Kristína Kudláčová a asistenta v paralympíjskom športe Boccia, kategória BC2 + technické zabezpečenie účasti na turnaji a vybavenie športovým náčiním.V dňoch 05.07.2017 – 10.07.2017 Kristína Kudláčová s otcom aktívne zúčastnili na turnaji BISFed 2017 Regional Open Poznaň, POLAND.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 500 € Cieľom zariadenia Občianske združenie Jesienka Prochot je neustále zvyšovať kvalitu poskytovanej sociálnej a opatrovateľskej služby. Zakúpením elektrického sprchovacieho lehátka sa výrazne zlepšila hygiena imobilných klientov, vďaka čomu je možné efektívnejšie predchádzať vzniku dekubitov a zaparenín. Kreslo zároveň zvyšuje kvalitu práce opatrovateľského personálu a zlepšuje ich pracovné podmienky, pretože vďaka polohovaciemu kreslu nie je chrbtica ošetrovateľov neustále preťažovaná.
b) podpora a rozvoj športu 1 389,7 € Kolobežky zakúpené z príspevku Nadácie EPH sa sa využívali každý deň v týždni v areáli centra Saleziánov don Bosca na Luniku IX, počas víkendov na výlety mimo sídliska Lunik IX. Takto jazdu na kolobežke využilo viac ako 100 detí. V závere realizácie projektu zorganizovali Saleziáni don Bosca súťaž na kolobežkách.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € "VINIČKY" Zariadenie sociálnych služieb Nitra_Zámerom projektu bolo zapojiť prijímateľov sociálnych služieb zo zariadení pre seniorov a seniorov s ŤZP z mesta Nitra, ako aj ďalších seniorov z Nitry do aktivít tvorivej činnosti, ktorej výsledkom bude výroba úžitkových a dekoratívnych predmetov domácností našich starých rodičov. Stretnutia seniorov prebiehajú raz týždenne, v dopoludňajších hodinách, v dvoch pavilónoch zariadenia. Pod vedením ergoterapeutky pracujú klienti na zhotovovaní textilných výrobkov. Výsledným produktom týchto aktivít sú výšivky, háčkované dečky, úžitkové prestieranie, dekoratívne predmety vyrobené z látok, látkové bábiky, ľudové kroje a iné predmety ľudovej tvorivosti. Navzájom si pospevujú, rozprávajú sa, zmysluplne trávia voľný čas. Z grantu Nadácie EPH bol zakúpený materiál a vybavenie do tvorivej dielne v hodnote 1000 €.
e) podpora vzdelávania 350 € Stredoškolák Matúš Kamenský vycestoval do Českej republiky so vzorkou láskavcových semien (Amaranth). V Pardubiciach navštívil firmu FLAVEKO Trade spol. s r.o. zaoberjúcu sa metódou separácie oleja, o ktorú v Matúšovom projekte išlo – superkritickú extrakciu oxidom uhličitým. Výsledky prezentoval 20.10.2017 na krajskom kole Festivalu vedy a techniky AMAVET v Banskej Bystrici. Odtiaľ postúpil na celoštátne kolo tohto Festivalu, ktoré sa konalo 8. – 11. novembra 2017 v Bratislave. Tam bola jeho práca porotou špeciálne ocenená, získal certifikát aj rôzne vecné ceny. Projekt bol skutočne naplnený podľa Matúšových predstáv a vďaka prostriedkom od Nadácie EPH sa mu podarilo pokračovať v práci na Stredoškolskej odbornej činnosti.
b) podpora a rozvoj športu 410 € OZ STONOŽKA zakúpilo športové vybavenie pre hru Boccia, spropagovalo tento šport u žiakov Špeciálnej základnej školy a v Centre voľného času pri Spojenej škole internátnej, M. Urbana 160/45, Námestovo. V uvedenom CVČ bol vytvorený záujmový útvar „Boccia.“ V spolupráci s Centrom špeciálno-pedagogického poradenstva zorganizovalo akciu „Boccia pre všetkých“ do ktorej sa zapojili žiaci Gymnázia A. Bernoláka, Námestovo.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 800 € V rámci projektu ,,Šikovné ruky“ bola zriadená miestnosť na arteterapiu pre deti zdravotne a mentálne hendikepované. Do projektu sa zapojili deti ZŤP skupiny Detského domova Škovránok v počte sedem, tri deti z iných skupín domova a dve deti z profesionálnej rodiny. Na zriadení artemiestnosti svojpomocne participovali aj zdravotné sestry, personál a širšia rodina. Finančné prostriedky z grantu boli použité na vybavenie, zriadenie miestnosti a na materiál na atrteterapie.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Cieľom projektu bolo pomôcť detským obetiam domáceho násilia identifikovať nevyslovené emócie a pôsobiť na obnovu ich sebahodnoty a sebaúcty, prostredníctvom tvorivých činností. Deti sa na stretnutie s lektorkou vždy veľmi tešili. Dokázali si navzájom vyjadriť ocenenia a motivovať sa tak k ďalšej činnosti.K niektorým aktivitám boli prizývané aj samotné mamičky detí, ktoré sa do činnosti rady zapájali. Spoločné zážitky detí s mamičkami podporili zlepšenie ich vzájomných vzťahov. Do tvorivých aktivít s arteterapeutkou sa zapájalo 14 detí, vo veku od 4 do 14 rokov a 5 mamičiek. Realizácia arteterapie bola podporená grantom 1000 € určeným na odmenu pre lektora a arteterapeutické pomôcky.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Trakt_projekt Digitálny nomád_Študenti sa počas workshopu dozvedeli všetko potrebné o značke, modernej reklamnej kampani, využití sociálnych sietí pre ich potreby. Dozvedeli sa nielen o tom ako môžu sociálne siete využiť ale aj to ako jednotlivé sociálne siete fungujú. Informácie, ktoré získali následovne využili v praktických cvičeniach, ktoré vyústili do spoločnej reklamnej kampane pre študentov jednotlivých škôl. Grant bol použitý na vytvorenie vzdelávacích pomôcok.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 998 € Diecézna charita Nitra_Projekt bola zameraný na nákup špecializovaných zdravotníckych prístrojov – odsávačiek , ktoré sú aktuálne v hospici potrebné z dôvodu zvýšenia počtu pacientov v hospici, ktorí sú v bdelej kóme a o pacientov v záverečnom štádiu nevyliečiteľne choroby. Vďaka kvalitnému prístrojovému vybaveniu je možné poskytovať odbornú a efektívnu ošetrovateľskú starostlivosť a zabezpečiť tak zvýšený komfort pacientov a lepšiu kvalitu života.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 4 000 € Klub ochrany technických pamiatok realizuje obnovu kormidelne na remorkéri Šturec s cieľom uviesť ju do úplne obnoveného stavu. Za týmto účelom realizovali tri okruhy prác:1. získanie chýbajúcich dielov a zariadení, 2. stolárske práce, 3. reštaurátorské práce kovových prvkov a častí. Podporená suma z grantu bola kompletne vyčerpaná na reštaurátorské práce a materiál na obnovu kormidelne.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 500 € Projekt bol určený pre klientov Centra sociálnych služieb Dúhový sen, bývalých a aktuálnych zamestnancov, seniorov, blízkych či rodinných známych a ostatných obyvateľov obce Kalinov, pre ktorých je hlavným prínosom udržiavanie a zlepšovanie vzájomných medziľudských vzťahov a priestorov pre ich uskutočnenie. Po prehodnotení cien okrasných drevín, trvaliek, lavičiek, trampolíny, dopadového podkladu, záhradnej hojdačky, záhradných košov, bazéna a jednotlivých rehabilitačných zariadení nasledovala realizácia nákupu tohto zariadenia a herných prvkov zo získaného grantu od Nadácie EPH.Výsadba okrasných drevín, trvaliek, vsadenie dopadovej plochy pod ihrisko, vsadenie rehabilitačných zariadení, hojdačiek, odpadových košov, trampolíny, lavičiek a bazéna. V závere projektu sa konali ukončovacie práce a spoločné posedenie s kultúrnym programom a opekačkou. Klienti budú dlhodobo plne využívať túto oddychovú zónu. Získajú nové zážitky pri kúpaní sa v bazéne, skákaní na trampolíne či cvičení na fitness strojoch. Imobilní prijímatelia tiež budú mať možnosť aktívnejšieho využívania svojho voľného času pohupávaním sa v hojdačke a udržiavaním lepších vzájomných vzťahov s mobilnými prijímateľmi v peknom prostredí.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 500 € Projekt Pomoc na sídlisku Pentagon pomohol OZ Odyseus byť o krok bližšie plánu vytvorenia kontaktného centra na sídlisku Pentagon, ktoré je známe pre svoju otvorenú drogovú scénu. Vďaka projektu mohli zabezpečiť časť zariadenia centra, aby bolo funkčné a zároveň útulné. Vďaka alarmu je zároveň centrum a jeho vybavenie a materiál bezpečne chránené. Zabezpečili materiál potrebný pre klientov/ky a finančne sme mohli pokryť časť výdavkov súvisiacich s personálnym pokrytím projektu (manažment projektu, odborný tím pracovníkov/čok). Vďaka podpore Nadácie EPH v spolupráci s inými donormi vzniklo v Pentagone jedinečné centrum, ktoré pomáha ľuďom, ktorí injekčne užívajú drogy, riešiť ich náročné životné situácie a chrániť ich zdravie. Zároveň podporuje aj širšiu komunitu, aby participovala na riešení svojich problémov.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Tento projekt sa zrealizoval v dňoch 17.-24.novembra 2017 v Alicante v Španielsku. Išlo o týždňový jazykový pobyt pre žiakov Gymnázia sv. Moniky v Prešove, ktorý bol hradený z grantu a ktorého hlavným cieľom bola podpora vyučovania cudzích jazykov, konkrétne španielskeho jazyka, inovatívnymi metódami.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € OZ Otvor dvor_Cieľom uskutočneného projektu bolo z poskytnutých prostriedkov zrealizovať vnútorné omietky v historickej budove bývalého františkánskeho kláštora na Námestí baníkov v Rožňave a vytvoriť tak vhodný priestor s jedinečnou atmosférou pre organizáciu verejných kultúrno- spoločenských udalostí. Výsledkom snaženia je novovzniknutý priestor s dokonalou atmosférou vhodný na konanie verejných kultúrno-spoločenských udalostí.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 500 € Projektom „Zabezpečenie signalizačného zariadenia do Domu pokojnej staroby F. Majocha vo Veľkom Šariši“ sa vďaka podpore z Nadácie EHP podarilo zaviesť signalizáciu do 7 izieb do časti Špecializovaného zariadenia a zabezpečiť tak pocit bezpečia a istoty pre prijímateľov sociálnych služieb a zároveň tak zvýšiť kvalitu poskytovaných sociálnych služieb.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 500 € Z darovaných finančných prostriedkov zakúpil Detský domov Dedina Mládeže schodolez.Pomocou nakúpeného schodolezu imobilné deti majú uľahčený prístup k spoločným aktivitám v blízkom i širokom okolí. Zlepšil sa im prístup k miestnej komunite. Schodolez sa bude využívať dlhodobo pre väčší počet imobilných detí umiestnených v detskom domove.
e) podpora vzdelávania 1 000 € V rámci projektu rozbehlo občianske združenie Felix činnosť školského časopisu, ktorý tvoria deti spolu so skúseným pedagógom na súkromnej škole Félix. Priestor v ňom dostávajú nielen informácie zo života školy, ale aj detskou rečou sprostredkované informácie o dianí v spoločnosti, výstupy školského parlamentu. Vzačiatkoch im veľmi pomohlo hardvérové vybavenie, notebook s tlačiarňou a kancelárske potreby zakúpené z grantu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Občianske združenie Barlička_Príbehy rodín s deťmi s postihnutím sa podarilo rozšíriť vďaka vytvoreniu rodinného klubu, svojpomocnej skupine aj informačnej kampani. Projekt pomohol občianskemu združeniu Barlička posunúť sa o krok vpred a vytvoriť tak miesto pre komunitné stretávanie. Zrekonštruovaná spoločenská miestnosť teraz slúži na besedy s odborníkmi ale aj neformálne stretávania rodičovských skupín. Ozvláštnenie rodinného klubu zabezpečili aj umelci, divadelníci, speváci a zabávači. Informačná kampaň pomohla v posúvaní informácii o našom centre a ponúkaných službách. Na rekonštrukciu miestnosti a informačnú kampaň poslúžil grant vo výške 2000 €.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 000 € V rámci projektu Úplne normálny život DSS Méta prerobili výchovnú skupinu na domácnosť. Z podpory nadácie EPH znížili strop, demontovali bývalý obklad, vymenili elektroinštaláciu, vymaľovali miestnosť a zabezpečili a namontovali plávajúcu podlahu s olištovaním. Z vlastných zdrojov zabezpečili nábytok do domácnosti. Pracovníci boli preškolení na zmenu charakteru práce, z výchovnej práce mení zriadenie vychovávanie na sprevádzanie prijímateľov podľa ich predstáv a nasmerovaní. Inštitúciu za komunitný život vrámci interných možností. Pripravili prijímateľov na zmenu a v súčasnosti nacvičujú prijímatelia nakupovanie, upratovanie, varenie, prípravu jednoduchých jedál, posedenie v reštaurácii, úplne normálne bežné činnosti.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 4 500 € Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Klenovec_Stropný závesný systém je určený pre ľahšiu manipuláciu s prijímateľmi SS. navodzuje pocit bezpečia a istoty. Realizácia projektu stropného závesného systému prebiehala bez problémov. Prijímatelia sociálnych služieb, ktorí ho využívajú,sú nadmieru spokojní, cítia sa bezpečne a pracovníkom zariadenia výrazne uľahčuje prácu pri manipulácii s prijímateľmi.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 9 000 € Združenie záchrany cirkevných pamiatok v Modre sa už ôsmy rok venuje celkovej obnove najstaršej pamiatky v meste Modra – kostolu sv. Jána Krstiteľa.Cieľom projektu bolo zabezpečiť reštaurovanie NKP po havárii. Nadácia EPH poskytla grant vo výške 9000 € využitý na konkrétne reštaurátorksé práce. V roku 2018 bude pokračovať sanácia pamiatky a po jej zreštaurovaní bude osadená na svoje pôvodné miesto, resp. jej odliatky /repliky/.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Charita sv. Alžbety n. o. dokočila terasu, na ktorej bude v jarných a letných mesiacoch vytvátať pracovné aktivity pre znevýhodnené skupiny ľudí a vyrábať rôzne predmety z dreva. Na terase bola položená chýbajúca podlaha pracovníkmi charity. Zábradlie bolo vyrobené a namontované odbornou firmou Animus a.s..
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € Cieľom projektu bolo podrobné zmapovanie NKP Čierny hrad metódou digitálnej fotogrametrie za účelom dokumentácie súčasného stavu pamiatky.Projekt bol realizovaný v druhej polovici novembra, keďže pri fotogrametrickej dokumentácii hradenej prevažne z grantu je potrebné, aby bola vegetácia v čo najväčšej miere bez listov. V teréne bolo geodeticky zamerané bodové pole a následne vykonané technické fotografovanie objektu zo zeme a z dronu. Získané dáta boli potom dodatočne spracované v počítači a odovzdané OZ Čierny hrad.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 500 € Vďaka podpore Nadácie EPH sa do DSS Merema podarilo zakúpiť terapeutický prístroj Thera Trainer (pohybový trenažér s elektromotorovým pohonom určený na precvičovanie horných a dolných končatín). V zariadení ho úspešne využívajú najmä čiastočne imobilní prijímatelia sociálnych služieb.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Kalvársky fond_Systematická obnova Kalvárie v Banskej Štiavnici prebieha od roku 2008. Momentálne sa práce sústreďujú najmä na obnovu jej najväčšej dominanty – Horného kostola. Vďaka projektu sa podarilo dofinancovať práce na reštaurovaní jeho fresky, ktorej dokončeniu už chýbajú len finálne úpravy. Okrem toho bolo nevyhnutné riešiť aj bezpečnosť návštevníkov, takže členovia Kalvárskeho fondu opravili najkritickejší úsek prístupového chodníka a časti zábradlia a dobudovaním bezpečnostného kamerového systému zlepšili bezpečnosť samotnej pamiatky. Dnes sa Kalvária stáva najnavštevovanejšou pamiatkou regiónu a vracia sa na ňu život. Tento rok ju navštívilo až 70 tisíc návštevníkov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Zariadenie sociálnych služieb Vstúpte, n.o. uhradilo z grantu Nadácie EPH zálohu na zakúpenie 7-miestneho vozidla VW Caddy pre svojich klientov s mentálnym a kombinovaným postihnutím.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 500 € V rámci projektu sa ArtEST pokúsil nájsť vhodný priestor pre zriadenie druhého domova sociálnych služieb rodinného typu. Tento cieľ sa splniť nepodarilo, ale aspoň v rámci čiastočného úspechu nadviazali spoluprácu s komunitnou záhradou a ekologickým centrom Sosna, ktorí dovolili spravovať ich záhradu v Družstevnej nad Hornádom. Z pridelených prostriedkov bol zakúpený rotoped a stolnotenisový stôl, ktorými vybavili staré priestory. Podarilo sa tiež vybaviť Sociálne divadlo Hopi hope zvukovou technikou, ktorá v budúcnosti bude používaná na predstavenia v exteriéri.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 4 500 € Academia Istropolitana Nova_OBNOVA MESTA SV. JUR je spoločným projektom Mesta Sv. Jur a neziskovej organizácie Academia Istropolitana Nova. Cieľom tohto unikátneho pilotného projektu je poskytnúť vlastníkom historických objektov v pamiatkovej rezervácii odbornú aj finančnú pomoc pri obnove ich objektov v súlade s požiadavkami pamiatkového úradu. Projekt tiež pomáha vhodne obnoviť ešte zachované stavebné prvky, ako sú napr. pôvodné okná a dvere/brány. Vďaka podpore projektu z Nadácie EPH bola realizovaná komplexná umelecko-remeselná obnova historickej drevenej brány. Podpora vo výške 4500 € pokryla náklady na materiál, služby majstra, koordináciu obnovy objektu, fotodokumentáciu, grafické a tlačové náklady na publikáciu o obnove.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Gréckokatolícka cirkev farnosť Kojšov_V roku 2017 bola hnuteľná národná pamiatka Ikonostas po svojej predchádzajúcej fáze reštaurovania. Pokračovalo sa záverečnou fázou projektu hradenej za finančnej účasti nadácie EPH a spolufinancovania Gréckokatolíckej cirkvy, pri ktorej sa reštauroval rad apoštolov, ikona Pantokratora a Kalvária na vrchole.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 500 € Vďaka podporenému projektu získal Detský domov Harmónia finančné prostriedky vo výške 2500 Eur, ktoré v plnej výške využil na nákup terapeutických pomôcok a na nákup technického vybavenie terapeutickej miestnosti, ktorú mohol práve vďaka tomuto projektu zriadiť v detskom domove. Od októbra sa konajú skupinové ale aj individuálne stretnutia s deťmi, pomôcky slúžia pre cca 80 detí zo skupín aj z profesionálnych rodín.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Projekt sa zameriava na inovatívnu službu sociálnej podpory mladých ľudí Inštitútu pre podporu a rozvoj mládeže „Base camp“, ohrozených chudobou a sociálnym vylúčením. Môžeme hovoriť o nich ako o neviditeľných sociálnych prípadoch, pretože navonok vyzerá ich život "normálne", a neviditeľnej chudobe, pretože nie sú klientmi žiadnych sociálnych zariadení ani prijímateľmi sociálnych dávok. Hlavným zámerom projektu bolo doplniť vybavenie a zariadenie pre nový pracovný inkubátor, ktorý je súčasťou programu Base camp, a tak zabezpečiť kvalitné a udržateľné napĺňanie jedného zo základných pilierov celého programu - praktické overenie a rozvoj kompetencií, aby sa mladí ľudia dobre pripravili na život vo svete a na trhu práce. Inkubátorom je prevádzka mestskej obývačky, ktorá rozšíri služby komunitného centra. Mestská obývačka je kombináciou kaviarne a klubovne, resp. mládežníckeho klubu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 000 € Projekt s názvom „Oporný bod predčasniatok“ v Centre včasnej intervencie v Bratislave si kládol za cieľ podporiť rodinu, v ktorej sa narodilo dieťa predčasne, alebo jeho vývin je rizikový v najranejšom období vývinu, prostredníctvom realizácie včasnej intervencie v podobe rodičovských skupín priamo na neonatologickom oddelení nemocnice, prípadne JIS. služby včasnej intervencie už v čase prepustenia s pôrodnice. 17 dobrovoľníkov sa zúčastnenilo vzdelávacieho semináru. Z grantu Nadácie EPH boli hradené mzdy zamestancov Centra včasnej intervencie, výroba letákov, nájom priestorov, telekomunikačné a cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Projekt bol zameraný na kvalitný štart školskej televízie, ktorá sa spúšťa v SZŠ Kechnec 13. Z grantu sa nakúpila technika na vybavenie školskej televízie: kamera, statív, ruchový mikrofón. Všetci pedagógovia školy (6 učiteľov a 2 vychovávateľky) sa zúčastnili mediálneho víkendu, prebehli prednášky a workshopy na tému médiá a bezpečné získavanie informácií z internetu. 12 detí, ktoré budú tvoriť štáb školskej televízie, bolo počas víkendu tiež preškolených a pod dozorom skúsenej novinárky vytvorili prvé reportáže. Následne pripravili ďalšie reportáže už pod vedením pedagógov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 500 € Každé z centier OZ Návrat bolo obohatené o terapeutické pomôcky. Za krátku dobu trvania projektu s nimi majú skúsenosť v rámci všetkých centier viacerí detskí, či dospelí klienti. Nová služba- požičiavanie pomôcok na domáce používanie sa stretla s pozitívnym ohlasom. Ľudia oceňujú príležitosť mať danú vec kedykoľvek k dispozícii a nie iba pár minút počas terapie napr. 1x v týždni. Vďaka projektu zakúpilo združenie pre svoje štyri centrá Návratu (BA, BB, ZA, PO) terapeutické pomôcky a literatúru. Druhou líniou bolo odborné vzdelávanie zamestnancov Návratu, ich odborný rast.
e) podpora vzdelávania 440 € V rámci projektu sa študentka Miriama so spolužiakmi 3. ročníka Obchodnej akadémie v Detve zúčastnili 53. ročníka medzinárodného veľtrhu cvičných firiem v Nemecku. Predchádzala tomu príprava materiálov a podkladov pre účasť na veľtrhu. Žiaci sa zapojili do súťaže s cvičnou firmou Vagačov dvor, ktorá prezentuje regionálne tradície a produkty. Účasťou na projekte dosiahli rozvoj svojich komunikačných, podnikateľských a marketingových kompetencií.
e) podpora vzdelávania 440 € V rámci projektu sa traja spolužiaci 3. ročníka Obchodnej akadémie v Detve zúčastnili 53. ročníka medzinárodného veľtrhu cvičných firiem v Nemecku. Predchádzala tomu príprava materiálov a podkladov pre účasť na veľtrhu. Žiaci sa zapojili do súťaže s cvičnou firmou Vagačov dvor, ktorá prezentuje regionálne tradície a produkty. Účasťou na projekte dosiahli rozvoj komunikačných, podnikateľských a marketingových kompetencií. Išlo o premiérovú účasť na medzinárodnom veľtrhu cvičných firiem a vďaka veľkému úspechu sú žiaci i pedagógovia motivovaní k ďalším podobným aktivitám. Finančné prostriedky z Nadácie EPH Miroslav použil na úhradu cestovného, stravného, poistného, ubytovacích nákladov a registračného poplatku.
e) podpora vzdelávania 440 € V rámci projektu sa spolužiaci 3. ročníka Obchodnej akadémie v Detve zúčastnili 53. ročníka medzinárodného veľtrhu cvičných firiem v Nemecku. Predchádzala tomu príprava materiálov a podkladov pre účasť na veľtrhu. Žiaci sa zapojili do súťaže s cvičnou firmou Vagačov dvor, ktorá prezentuje regionálne tradície a produkty. Účasťou na projekte dosiahli rozvoj svojich komunikačných, podnikateľských a marketingových kompetencií. Išlo o premiérovú účasť na medzinárodnom veľtrhu cvičných firiem a vďaka veľkému úspechu sú žiaci i pedagógovia motivovaní k ďalším podobným aktivitám. Finančné prostriedky z Nadácie EPH Natália použila na úhradu cestovného, stravného, poistného, ubytovacích nákladov a registračného poplatku.
e) podpora vzdelávania 2 500 € Projekt Rady mládeže Bratislavského kraja Kriticky na kandidátov prispel k výchove mladých lídrov a k rozvoju kultúry spolupráce a spoločenského dialógu na školách. Realizáciu projektu kompletne zastrešoval tím mladých vedúcich vo veku od 16 do 24 rokov pre cieľovú skupinu v rovnakom veku. Najcennejším výsledkom projektu je úspešná spolupráca s mládežníckymi a odbornými organizáciami a so školami po celom Slovensku založená na dobrovoľnej účasti. Grant poslúžil na materiálne zabezpečenie worshopov a nájom priestorov pre aktivity projektu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Starohorský banícky cech RICHTERGRUND si dal za cieľ zozbierť dosiaľ nezverejnené banícke piesne pre vytvorenie nového spevníka V rámci projektu bola realizovaná prieskumná práca všetkých dostupných zdrojov v oblasti hudobných múzeí. Dielo bude prezentované mimo širokej verejnosti v dostupnosti poslucháčov rozhlasu aj 35 baníckych spolkov a cechov.
e) podpora vzdelávania 2 500 € Pohodovo o.z._Detský podnikateľský inkubátor je pilotný projekt inovatívneho praktického zážitkového vzdelávania detí, ktoré už prešli základnými kurzami finančnej a mediálnej gramotnosti spolu s rodičmi. Deti v ňom dostali unikátnu možnosť využiť svoje získané vedomosti priamo v praxi. Po absolvovaní na mieru nastaveného workshopového vzdelávania, v ktorom si každé vyrobilo svoj podnikateľský produkt. Finančná účasť Nadácie EPH spočívala v úhrade kreatívneho materiálu, notebooku, fotovýbavy a lektorného.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 4 500 € Pracovnú aktiváciu 4 klientov sa v Anima n.o. podarilo testovať s tým, že túto aktivitu naviazali aj na realizáciu prostredníctvom aktivačných činností – zmluvou s UPSVaR v Prešov.Ako podpornú aktivity v rámci projektu realizovali 2 stretnutia s poľským terapeutom pre 4 klientov formou živého učenia. Metóda v sebe zároveň zahŕňa praktický nácvik zručností v bežnom živote, v ktorých klienti progredujú. Keďže zriadenie záhrady a zverinca sa bude realizovať až na jar, financie z tejto položky boli presunuté na mzdu zamestnanca zabezpečujúceho aktivity a úhradu energií.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 4 500 € Zámerom obce Cerová bolo realizovať lepšiu navigáciu z hlavnej cesty pre moto-turistov, lepšie informovanie verejnosti o prebiehajúcich záchranných prácach na hrade resp. plánoch do ďalších rokov a tiež urobiť niečo pre statické zabezpečenie hradu. V rámci projektu prebehli workshopy, v rámci ktorých dobrovoľníci spolu s odborníkmi vymurovali kavernu pod torzom veže s náznakovým podlažím, zabezpečili a osadili dopravné značky, ktoré navigujú moto-turistov ku hradu a na hrade osadili dve informačné tabule s názornými fotkami a popisom doteraz realizovaných prác.
e) podpora vzdelávania 1 986 € Prvý ročník medzinárodnej súťaže FOTO brigáda si dal za cieľ prepojiť študentov študujúcich na strednej škole s polygrafickým zameraním. Súťaže sa záčastnilo 5 škôl, pričom hlavným námetom fotografií bol mikropriestor Rače ako významnej lokality Bratislavy a jej obyvateľov, ich každodenný život, architektúra. Miestom prezentovania a hodnotenia výsledkov bola školská Galéria Petit. Keďže všetci súťažiaci splnili podmienky súťaže, hodnotiaca komisia zložená zo zástupcov médií sa rozhodla udeliť len prvé miesto. Fotografický materiál pre súťažiacich bol zakúpený z grantu Nadácie EPH.
b) podpora a rozvoj športu 2 500 € V rámci projektu boli zabezpečené organizované tréningy pod vedením člena slovenskej florbalovej reprezentácie – Juraja Matejka a atraktívny program spojený s návštevami známých osobností ako Dara Rolins, Zuzana Haasová, Robo Papp, Opak. Bolo oslovených viac ako 500 rodín s detmi s rôznym zdravotným znevýhodnením a záverečného florbalového zápasu sa zúčastnilo 300 návštevníkov. Z grantu boli hradené ubytovanie a strava pre účastníkov a hokejky na event tábor.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 8 000 € Účelom projektu bolo navrátenie historického vzhľadu poškodenej budove stanice Národnej kultúrnej pamiatky - Čiernohronskej železnice v Čiernom Balogu formou obnovy jej pôvodnej fasády. Práce vykonávali dobrovoľníci v spolupráci s odbornou stavebnou firmou počas leta 2017 tak, aby už budúci rok mohla budova znovu slúžiť svojmu účelu. Stavebnými prácami hradenými z grantu sa dosiahla realizácia obnovy objektu a výrazný estetický a propagačný efekt.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 500 € Počas projektu sa v zariadení Krajské autistické centrum Prešov, n.o. upravili izby a obytné miestnosti pre klientov, zariadili sa novým nábytkom a vybavením. Výsledkom je vytvorenie nového priestoru na relaxáciu a oddych (TV, DVD prehrávač, kreslá, vaky) a tiež priestoru na pracovné aktivity (práca s PC, kreslenie, strihanie, tvorba výrobkov z papiera a. i.). Izba pre dospelé klientky bola zariadená novým nábytkom (postele, vaky, skrine) a vybavením (lampa, rádio).
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Vajnorský okrášklovací spolok_Išlo o nultý ročník aktivity, ktorá má ambíciu sa do budúcnosti stať tradičným podujatím. Cieľom bolo sprístupniť verejnosti krásne historicky maľované síňe a miestne klenbové pivnice. Podarilo sa osloviť 4 miestne dvory a súkromné priestory, kde boli odprezentované maľované ornamenty na stenách a nábytkoch. Súčasťou bola aj ochutnávka miestnych špecialít a vajnorského vína. Počet ľudí bol 120 a to všetkých vekových kategórií. Na zhotovenie reklamných pútačov, fotodokumentáciu a občerstvenie na podujatí venovala Nadácia EPH grat vo výške 800 €.
b) podpora a rozvoj športu 2 300 € Zámerom projektu bolo vytvoriť Danielovi pomocou financií z projektu vhodné podmienky na športovú prípravu, takú akú si športovec jeho úrovne  zaslúži. Financie boli využité na absolvovanie sústredenia, nákup doplnkov výživy, regeneráciu a športové vybavenie. 
e) podpora vzdelávania 822 € Jazykový pobyt na Malte rozšíril študentkám jazykové vedomosti, ktoré využijú pri maturitnej skúške z anglického jazyka a taktiež im pomôžu pri anglickej olympiáde, ktorej sa chcú zúčastniť. V škole nadviazali nové kontakty z rôznych krajín, naučili sa orientovať v cudzom meste. Z grantu Nadácie EPH bola zakúpená letenka, cestovné poistenie, poplatok za kurz a ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 822 € Jazykový pobyt na Malte rozšíril študentkám jazykové vedomosti, ktoré využijú pri maturitnej skúške z anglického jazyka a taktiež im pomôžu pri anglickej olympiáde, ktorej sa chcú zúčastniť. V škole nadviazali nové kontakty z rôznych krajín, naučili sa orientovať v cudzom meste. Z grantu Nadácie EPH bola zakúpená letenka, cestovné poistenie, poplatok za kurz a ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 822 € Jazykový pobyt na Malte rozšíril študentkám jazykové vedomosti, ktoré využijú pri maturitnej skúške z anglického jazyka a taktiež im pomôžu pri anglickej olympiáde, ktorej sa chcú zúčastniť. V škole nadviazali nové kontakty z rôznych krajín, naučili sa orientovať v cudzom meste. Z grantu Nadácie EPH bola zakúpená letenka, cestovné poistenie, poplatok za kurz a ubytovanie.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 4 500 € Centrum sociálnych služieb AMETYST_Cieľ projektu je naplnený, používanie zakúpených polohovateľných kresiel umožňuje ergoterapeutom a sociálnym pracovníkom zapájať do skupinových aktivít v spoločných priestoroch oveľa viac prijímateľov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Vďaka projektu boli do do DSS Dúha zakúpené potrebné pomôcky a zdravotnícky materiál v hodnote 3000 €. Zakúpené pomôcky - elektrické polohovacie postele, stolíky s jedálenskou doskou, zdravotnícky materiál, BioTorus LT 100, Ulticare LT-99 prístroj na liečbu a stimuláciu organizmu pomocou pulzného magnetického poľa nízkej frekvencie, madlá k WC a gumové umývadlá na vlasy pomôžu personálu zariadenia skvalitňovať služby pre klientov po dlhý čas.
e) podpora vzdelávania 4 000 € INESS - Inštitút ekonomických a spoločenských analýz realizoval SREK – Seminár rakúskej ekonómie – bolo intenzívne vzdelávacie podujatie pre 30 vybraných VŠ študentov. Projekt pomohol aktivizovať záujem o ekonomické bádanie a samostatnú iniciatívu v štúdiu tohto oboru. Grant bol použitý na zabezpečenie stravy a ubytovania pre hostí a na knihy a študijné materiály.
b) podpora a rozvoj športu 3 000 € Občianske združenie Jumping Joe realizoval program zameraný na deti a dospelých so špecifickými potrebami - mentálne postihnutých s pridruženými motorickými ťažkosťami, resp. s poruchami autistického spektra. Klienti získali vybavenie, prístup na ľadovú plochu, individuálnu/skupinovú/duálnu formu spolupráce a odborné liečebné pedagogičky a sociálne pracovníčky. Cieľom programu bola podpora a rozvoj sociálnych zručností, stimulácia koordinácie tela, motoriky, podpora samostatnosti a sebaistoty a spestrenie života klientov. Financie sa použili na prenájom ľadovej plochy, odmenu pre trénera a liečebného pedagóga a športové pomôcky.
h) veda a výskum 3 000 € Podnikateľská aliancia Slovenska, o.z._ Cieľom projektu bolo navrhnúť úpravu legislatívy na zjednodušenie zamestnávania pracovníkov z krajín mimo EÚ. Vytvoriť analýzu súčasného stavu, zrealizovať tlačovú konferenciu s výstupmi analýzy a následný okrúhly stôl s predstaviteľmi MPSVR, MH, MV, zamestnávateľov, personálnych agentúr, odborov a ďalších relevantných účastníkov. Výstupom bude návrh legislatívnej úpravy na zjednodušenie procesu zamestnávania pracovníkov z krajín mimo EÚ. Príspevok bol použitý na zabezpečenie prípravy analýzy a realizácie okrúhlych stolov - verejných diskusii.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 3 800 € Zelená zóna pri Strednej Odbornej Škole Senica bude priestorom pre trávenie času prestávok pre zamestnancov a žiakov školy, bude však prístupná aj verejnosti. Taktiež poskytujeme túto zónu k dispozícii mamičkám s deťmi z okolia školy – v areáli školy sa nachádza totiž ihrisko s umelým povrchom, taktiež futbalové ihrisko. Chodia tam športovať deti bývajúce v blízkosti školy – ihrisko je otvorené pre verejnosť podľa prevádzkového poriadku dohodnutého s mestom Senica. Z finančného príspevku sa podarilo zabezpečiť stavebný materiál, práce, inštrumenty, vybavenie a rastliny do zelenej zóny.
e) podpora vzdelávania 7 600 € Kolégium Antona Neuwirtha_Projekt bol zameraný na celoročný intenzívny program trénovania kritického myslenia a osobnostného rozvoja pre stredoškolákov a stredoškolských učiteľov. Cieľom bolo priniesť na stredné školy kritické myslenie ako základnú požiadavku pri získavaní nových vedomostí, riešení problémov či komunikácií a prispieť tak k efektívnej občianskej spoločnosti. Cieľovou skupinou bolo 750 nadaných študentov stredných škôl a učiteľov. Finančný príspevok bol použitý na odmeny pre lektorov, študijné materiály, ubytovanie počas sústredení a administráciu projektu.
e) podpora vzdelávania 7 000 € .týždeň - fond pre kvalitnú žurnalistiku_ Cieľom projektu bolo podporiť vydanie dvoch knižných publikácií, ktoré sa venujú odborným vedám – chémii a astronómii. Odborné publikácie sú napísané jednoduchou, zábavnou a čitateľsky príťažlivou formou, vďaka čomu sa i takéto odborné témy dostávajú k širokému spektru čitateľov, dokonca i k mladšiemu publiku. Projekt týmto popularizuje odborné vedy a napomáha tak k všeobecnému vedomostnému rozvoju populácie. Z grantu sa podarili zabezpečiť honoráre pre autorov, editora, jazykovú korektúru, grafiku a sadzbu, propagáciu a tlač kníh.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 7 200 € Združenie na záchranu stredovekého architektonického dedičstva nitrianskeho kraja - LEUSTACH_ realizuje konzervačné práce už 12 rokov a to najmä prostredníctvom dobrovoľníkov, ktorých zároveň vzdelávajú v oblasti sanačných a záchranných prác. Cieľom projektu bolo pokračovať v obnove Hradu Hrušov, sprístupňovať a propagovať ho širokej verejnosti. Všetky zásahy sú podmienené architektonicko-historickým a archeologickým výskumom, ktoré boli hradené z grantu. Podobne aj projektová dokumentácia, murárske práce, lešenia a informačný systém.
e) podpora vzdelávania 5 000 € SEA - Agentúra pre vzdelanie a vedu_Agentúra pre vedu a vzdelávanie (AVV) v spolupráci z firmou Horizon Educational organizovala medzinárodnú súťaž v pretekoch vodíkových RC áut pre stredné školy (H2AC). Hlavná myšlienka súťaže bolo šírenie informácii o Obnoviteľných zdrojoch energie, tímová práca a podporiť nadšenie pre techniku. Celosvetové kolo sa konalo v Apríli 2017 na výstavisku Hannover. Príspevok bol využitý na palivové články a riadiace jednotky, energy boxy a vodíkové nádrže pre modely.
b) podpora a rozvoj športu 5 000 € Plynárenský športový klub_ Cieľom projektu bolo zorganizovanie dvoch športových podujatí určených pre zamestnancov plynárenských spoločností (Eustream, Nafta, SPP a SPP-D). Hlavnou myšlienkou bola podpora zdravia, optimizmu a vytvorenie dobrých medziľudských vzťahov, ktoré sa premietnu aj na pracoviská. Prvým podujatím bol Futbalový turnaj plynárov, kde si proti sebe zmerali sily po tri družstvá z každej plynárenskej firmy. Druhým podujatím bol Zimný beh plynárov, ktorý nadväzoval na už uskutočnený Jarný a Jesenný beh plynárov. Grant pokryl náklady na tričká pre účastníkov, prenájom športoviska, ceny pre víťazov, občerstvenie, dopravu a odmeny pre lekára a rozhodcov. Vzhľadom na nízky počet účastníkov sa grant nedočerpal a bolo vrátených 2343,13 EUR.
h) veda a výskum 2 000 € Ing. Viera Peťková, PhD._ Projekt bol zameraný na vydanie odbornej publikácie pod názvom „Termodiagnostika“. Kniha zahŕňa oblasť tepelnej techniky, termodiagnostiky, meracích zariadení – termokamery a príklady ich praktických aplikácií. Publikácia bude slúžiť technikom a manažérom v praxi, študentom a pedagógom na stredných a vysokých školách, ako aj širokej verejnosti. Dostane sa do rúk ľuďom v Čechách aj na Slovensku. Poskytnuté finančné prostriedky boli použité na tlač knihy.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 419 € Nemocnica s poliklinikou Myjava nedisponovala polohovateľným vozíkom pre pacientov. Vozík výrazným spôsobom zvýšil kvalitu mobility pacientov, ktorí vyžadujú prepravu v rámci zdravotníckeho zariadenia v presne určenej (fixovanej) polohe. Vpzík bol zabezpečený Nadáciou EPH a darovaný nemocnici.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € FOTOFO_ Encyklopédia, ktorá predstavuje nesmierny zdroj informácií, týkajúcich sa fotografie v Európe, užitočný edukačný nástroj pre vedeckých a pedagogických pracovníkov, kurátorov, študentov, umelcov, fotografov a každého, kto má záujem o túto oblasť kultúry. Kniha je unikátna aj tým, že o každej krajine písali text tamojší experti na fotografiu, ktorí boli starostlivo vyberaní. Publikácia pozostáva z troch dielov, každý o dvoch zväzkoch kníh. Financie boli určené na jej tlač.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 000 € Projekt Streetwork OZ Vagus realizuje od roku 2012. STREETWORK - teda terénna sociálna práca s ľuďmi bez domova, v ktorom pomáha tisíc ľuďom bez domova ročne, priamo v uliciach Bratislavy. Úlohou projektu bolo poskytovať služby, ktoré skvalitnia ľuďom bez domova život, ako napr. pomoc pri vybavovaní dokladov, poskytnutie jedla a šatstva, transportu v ohrození života, informovanie o existujúcich službách a pod. Grant zabezpečil odmeny pre terénnych sociálnych pracovníkov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 000 € Nadácia Krajina harmónie_ Zabezepčenie hydraulickej plošiny pre imobilných klientov Domova sväté rodiny a realizácia 14 klubových stretnutí pre mladých ľudí s postihnutím a bez postihnutia a dva víkendové spoločné pobyty, kde sa navzájom lepšie spoznali, rozvinuli svoju samostatnosť a spoločne hľadali nápady, ako svoj život zmysluplne naplniť. Financie boli použité na zakúpenie hydraulickej plošiny.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 652 € Pani Jana Plevjaková využila podporu pre ťažko zdravotne postihnutú dcéru Petru na zakúpenie invalidného mechanického vozíka s odľahčenou konštrukciou a výkonného mixéra, nakoľko Petra môže prijímať len tekutú stravu, ktorú treba mixovať 3-5 krát denne.
b) podpora a rozvoj športu 20 000 € Slovenský futbalový zväz_ Celodenná akcia „Futbalový festival dievčat s názvom Energia do ženského futbalu s EPH“ prebehol dňa 30.4.2017 – turnaja sa zúčastnilo 15 družstiev z celého Slovenska , účasť teda dosiahla 190 hráčok. Súčasťou turnaja boli sprievodné aktivity zabezpečované trénermi z CFT Academy a nafukovacie atrakcie pre najmenších a hudba s moderátorom. Dokopy sa na turnaji odohralo 49 zápasov a víťazom sa stalo družstvo 1. FC Tatran Prešov. Prostriedky boli použité na zabezpečenie dresov, športových pomôcok, stravu a ubytovanie pre účastníkov, odmeny pre víťazov a sprievodné aktivity.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 15 000 € Rehoľa menších bratov - Františkánov_Predmetom projektu bola prvá etapa rekonštrukcie neogotickej kamennej veže kostola Zvestovania Panne Márii v Bratislave. Po schválení postupu rekonštrukcie KPÚ Bratislava, zo dňa 14.9. 2017, poverení reštaurátori v prvej fáze lokalizovali najohrozenejšie časti a následne došlo k ich stabilizácii. Zreštaurované kamenné plochy boli vytmelené a na ne bola nanesená farebná lazúrna úprava. Financie pokryli náklady na sumarizáciu a lokalizáciu ozdobných častí veže, čistenie, spevnenie, lepenie, tmelenie a opracovanie fragmentov.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 15 000 € Univerzitná nemocnica Bratislava_ Poskytnutý finančný dar bol účelovo viazaný na nákup prístrojovej zdravotechniky pre I. GPK LF UK a UNB Nemocnici Petržalka: 1. HYSTEROSKOP s pracovným kanálom 2. UTERINE manipulátor KECKSTEIN
e) podpora vzdelávania 500 € VČELOZ Uskutočnil exkurziu na ukážkovú včelnicu v Želiezovciach, účastníci navštívili zámok a anglickú záhradu v Topoľčiankach. Dozvedeli sa tiež veľa nových poznatkov z oblasti včelárenia a v anglickej záhrade spoznali nové rastliny a dreviny, ktoré sú užitočné pre včely. Členovia včelárskych krúžkov toto mali aj za odmenu za celoročnú prácu v krúžku. Financie boli použité na úhradu cestovných nákladov.
e) podpora vzdelávania 300 € Rodičovské združenie pri Strednej zdravotníckej škole v Trnave_Prostredníctvom projektu mali žiaci možnosť nácviku poskytovania prvej pomoci v naliehavých situáciách. Jednotlivé situácie boli inscenované figurantami s vymodelovanými zraneniami, čím bola docielená ich autentickosť. Žiaci tak mali možnosť nacvičovať poskytovanie prvej pomoci v náročných situáciách. Príspevok bol použitý na pomôcky pre modelové situácie (modelovacia hmota, umelá krv, obväzy, rukavice, dlahy).
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 500 € Nezábudka – združenie na pomoc rodinám s postihnutými deťmi a mladistvými_ Pre klientov bolo potrebné v podkroví dobudovať terapeutickú kuchynku, sanitárnu miestnosť, 3 miestnosti pre izolované činnosti a miestnosť pre archív. Umožní nám rozšíriť pracovnú terapiu o pravidelný nácvik základných kuchynských zručností, ktoré podporia samostatnosť a sebahodnotenie klientov. 4 miestnosti na izolované terapie boli navrhnuté tak, aby tam mohlo vzniknúť aj týždenné zariadenie na základe potrieb rodičov. Príspevok bol použitý na úhradu stavebného materiálu (podlaha/PVC a sadrokartón) a realizáciu elektroinštalácie.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 8 000 € OZ Rozsutec_Finančným príspevkom sa nám podarilo opraviť ďalšiu časť Zbojníckeho chodníka – časť Tiesňavy –Malé Nocľahy. Drevené stupne boli nahradené 210 oceľovými stupňami, čím sa predĺžila životnosť chodníka. Financie sa použili na výrobu oceľových stupňov a realizačné práce.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Slniečko pri Špeciálnej základnej škole internátnej V. Predmerského v Trenčíne_ Naša jedáleň mala vlhké steny, staré drevené obloženie, labilné stoly a stoličky, ktoré boli z hľadiska bezpečnosti nevyhovujúce. Našim cieľom bolo v rámci edukačného procesu viesť deti aj k základným spoločenským i estetickým návykom stravovania, ktorého súčasťou okrem kvalitnej stravy je aj prostredie, v ktorom sa realizuje. Príspevok zabezpečil stoly a stoličky pre jedáleň celej školy.
b) podpora a rozvoj športu 4 000 € DOMKA – Združenie saleziánskej mládeže, stredisko Trnava_Cieľom projektu bolo skvalitniť technickú vybavenosť futbalového ihriska a priľahlých priestorov. Najvýznamnejšiu časť práce bola na priamo na futbalovom ihrisku. Vymenili sme na ňom staré brány a nahradili sme ich novými hliníkovými stabilnými bránami, ktoré spĺňajú limity pre futbalové súťaže. Vďaka týmto zrealizovaným prácam sa umožnilo kvalitnejšie a bezpečnejšie využívanie futbalového ihriska a jeho priestorov naším futbalovým klubom alebo aj pre naše voľnočasové aktivity pre deti, mládež a rodiny.
e) podpora vzdelávania 2 700 € YMCA BA_Cieľom tohto projektu je pomôcť chlapcom, spoznať typicky mužské zručnosti, hodnoty a postoje a tak prispieť k posilneniu ich mužskej identity. Projekt Cesta muža tvoria predovšetkým predĺžené víkendy v prírode, určené pre chlapcov vo veku 14 až 20 rokov. Účastníci sa učili tradičné zručnosti muža, spolupracovať v tíme, hrali airsoft a bojové hry, učili sa základy zlaňovania a viazania uzlov, orientáciu v teréne pomocou GPS, zakladanie rôznych typov ohňa, pripravovať jedlo v prírode a ďalšie zaujímavé aktivity a hry. Z príspevku sa hradilo vybavenie na airsoft, horolezecké potreby, mapy, spacáky a karimatky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Livka n.f._Livke Kočnerovej, postihnutej detskou mozgovou obrnou sme financiami z nadácie EPH prispeli ku kúpe nového invalidného vozíka, ktorým sa nahradil starý, opotrebovaný a nevyhovujúci na každodenné použitie. Veronike Remišovej sme vďaka financiám z nadácie EPH mohli prispieť ku kúpe špeciálneho zdviháka do automobilu. Toto špeciálne zariadenie pomáha Veronikiným rodičom pri jej každodennom prevoze do centra CSP Domino pri nakladaní a vykladaní Veroniky do a z auta.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Asociácia samaritánov SR_Tento projekt riešil akútnu potrebu prípravy členov uvedených modulov a tímov. Zabezpečil jednu vzdelávaciu aktivitu a pracovné stretnutia pre dobrovoľných členov – samaritánov, ktoré rozšírili rady dobrovoľníkov. Súčasne zabezpečil materiálu pomoc pri uvedených vzdelávacích aktivitách a bol prínosný i pre zabezpečenie bezporuchovej prevádzky dispečerského pracoviska, ako centrálneho a riadiaceho článku všetkých aktivít našej organizácie.
e) podpora vzdelávania 4 000 € Divé maky, o.z._Štipendijný program aj mentoring sa počas doby realizácie projektu aktívne vykonával a vďaka nemu sa podporovalo 40 detí z Divých makov. V júni sa uskutočnil Tréning mladých lídrov – mladých z Divých makov nad 15 rokov, ktorí sa trénujú na úspešné vykonávanie aktivizačných a advokačných aktivít na základných školách pre inšpiráciu detí a smerom k dôležitým dospelým na prinášanie podnetov z terénu. V auguste sa realizovala týždňová Letná akadémia, na ktorej sa zúčasnili aj novo prijaté deti a kde sa deti a mládež zlepšovali vo svojich talentoch a tiež pracovali na svojom osobnostnom rozvoji a motivácii. Grant sa použil na odmeny pre projektového koordinátora, koordinátora štipendijného programu, cestovné náklady, prenájom priestorov a realizáciu letnej akadémie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 400 € Rímskokatolícka farnosť Uľanka_Vďaka podpore Nadácie EPH sa nám podarilo rozbehnúť projekt na opravu a reštaurovanie historického organa na Španej Doline, ktorý je významným pamätníkom obdobia baroka a posledným dochovaným organom strednej veľkosti od majstra Martina Podkonického. Príspevok sme použili na materiál a reštaurátorské práce vo výške.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Denisa Kollárová_Podpora bola určená dcérke Vanesske, ktorá potrebovala po operácii bedrového kĺbu rehabilitáciu a kúpeľnú liečbu, masáže, pohyb a doprovod dospelého, nakoľko je nechodiaca.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Nádej pre človeka - NA-ČO_Vďaka nadácii EPH sa nám podarilo pripraviť ďalší ročník MMSK Petra Dvorského, ktoré prebehli v tomto roku v termíne od 7. do 20. júla 2017 v Prírodnom areáli Okšov mlyn. na tomto ročníku sa zúčastnilo 20 vybraných operných spevákov, ktorým odovzdávali skúsenosti lektori pod vedením Prof. Zlatice Livorovej, Mgr. Art. Dagmar Livorovej. Naše vzdelávacie podujatie je jediným existujúcim podujatím svojho druhu na Slovensku. Všetci účastníci obdržali certifikát s podpisom majstra Petra Dvorského, ktorý im pomáha otvárať cestu na svetové operné pódiá. FInancie sme použili na prenájom vzdelávacej techniky.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 4 000 € Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar_Cieľom projektu bolo odstrániť havarijný stav fasády centra Dorka vo Zvolene dokončením rekonštrukcie zvyšnej časti fasády (zateplenie a klampiarske práce), zabrániť devastácii už zrekonštruovaného interiéru a zlepšiť zdravotný stav klientov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 15 000 € nezisková organizácia Projekt DOM.ov_Rodiny zo segregovaných rómskych osád vo Fričke, Kojaticiach, Lenartove a Lukove dostali príležitosť si za vlastné peniaze a vlastnými rukami legálne postaviť dom. Majú možnosť odkúpiť od obce stavebné pozemky, ktoré im v minulosti odmietali vlastníci predať. Za cenu minimálnych nákladov majú chudobné rómske rodiny k dispozícii projektovú dokumentáciu k modelu nízkonákladového domu. Prvých päť rodín získalo povolenia na stavbu a štyri z nich úspešne ukončili prvú etapu výstavby základov domu - svojpomocne za asistencie odborného tímu našej organizácie. Príspevok bol použitý na manažment organizácie, stavebných učiteľov a stavebného riaditeľa, cestovné náklady, komunikáciu a ubytovanie.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 4 988,32 € Dobrovoľný hasičský zbor Košeca_Z poskytnutých finančných prostriedkov bolo zabezpečené technické vybavenie pre cisternový automobil Tatra 815 CAS 32 a týmto sa zvýšilo využitie automobilu zasahovať pri rôznych typoch zásahov vrátane požiarov . Budeme vedieť poskytnúť lepšiu pomoc občanom.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Asociácia súčasného divadla_DOSKY sú jediné ocenenie, kde odborná kritická obec vyhodnocuje uplynulú sezónu a poskytuje tak zadosťučinenie tvorcom. Nie sú ocenením s finančnou odmenou, sú vyslovene prestížnym ocenením. Zároveň pomáhajú popularizovať divadelné, operné a tanečné umenie pre širokú verejnosť. Vďaka podpore Nadácie EPH sa nám podarilo zrealizovať slávnostný ceremoniál, ktorý bol divácky atraktívny a na zodpovedajúcej kvalitatívnej úrovni.
h) veda a výskum 700 € Juraj Vincúr_Hlavným výsledkom projektu je systém rozšírení vývojárskeho prostredia v prostredí obohatenej reality. Tento systém pozostáva zo skupiny podporných vizuálnych nástrojov zameraných na zefektívnenie práce programátora, prípadne na jeho vzdelávanie. V rámci realizácie projektu vznikne aj štúdia, ktorej predmetom bude skúmanie použiteľnosti výsledného systému v praxi. Projekt významne prispieva aj do procesu výučby, keďže vedie projektový tím (študentov, ale aj pedagógov) k získaniu nových programátorských a inžinierskych zručností. Celá čiastka bola použitá výhradne na zakúpenie zariadenia Meta 2. Ide o okuliare, ktoré slúžia na zobrazovanie obohatenej reality.
e) podpora vzdelávania 3 600 € Slovenská Orffova spoločnosť_Hlavnú náplň projektu tvorili workshopyy zamerané na tému pedagogickej interpretácie klasických hudobných diel. Workshopy prebiehali paralelne v štyroch skupinách pod vedením renomovaných lektorov. Významnou súčasťou kurzu bola prezentácia školských projektov, ktoré viedli počas školského roka rôzni pedagógovia vo svojich školách na Slovensku, v Čechách, Nemecku, Rakúsku, Taliansku a v USA. Umeleckým vrcholom celotýždňového kurzu bol koncert komorného súboru „Solamente naturali“ s umeleckým vedúcim Milošom Valentom v koncertnej sieni Župného domu v Nitre, ktorého honorár sme hradili z príspevku.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 15 000 € FOTOFO_Cieľom Mesiaca fotografie bolo priniesť na Slovensko kvalitnú fotografiu najmä zo strednej a východnej Európy a predstaviť najlepších slovenských fotografov z minulosti,ale aj súčasnosti. Hlavnou témou sú premeny a podoby reportážnej fotografie. Okolo centrálnej výstavy Európskej fotografie rokov 1970 - 2000 sa tak naviaže rad menších, najmä individuálnych výstav domácich a zahraničných autorov. Príspevok bol použitý na úhradu ubytovania vystavovateľov, inštaláciu, realizáciu a transport výstav.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 4 000 € OZ REHAMENTA vlastní od roku 2006 nehnuteľnosť na Šípkovej ulici 2 v Rožňave. Na prvom poschodí našej budovy REHAMENTIUM sú dve miestnosti, ktoré využívame na zdravotnú telesnú výchovu za pomoci rôznych rehabilitačných pomôcok. Na prízemí je centrálna miestnosť, ktorá slúži na rôzne terapeutické aktivity arteterapie. V druhej miestnosti sú 4 tkacie stavy /projekty/ na tkanie kobercov. V suteréne je hrnčiarska dielňa a drevárska dielňa. Všetky tieto priestory využívajú aj členovia zdravotne znevýhodnení prijímatelia sociálnych služieb Jasanima – organizačná súčasť AMALIA DSS a tiež ich zákonní zástupcovia/ členovia OZ/ počas víkendov. Cieľom bolo zabezepčiť dokončenie rekonštrukcie areálu pre ďalšie aktivity klientov, na čo bol použitý aj príspevok.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 12 000 € SOCIA – Nadácia na podporu sociálnych zmien_Cieľom prípravnej fázy projektu bolo pripraviť základné podmienky pre realizáciu regionálnej dostupnosti služby včasnej intervencie pre rodiny so ZŤP deťmi v Košickom kraji. Uvedený pilotný projekt bol možný v uvedenom kraji realizovať aj vďaka systémovému prístupu zdravotno-sociálneho odboru KSK, ktorý ako jediný na Slovensku má záujem zabezpečiť dostupnosť tejto sociálnej služby pre celú cieľovú skupinu rodím so ZŤP deťmi. V rámci realizovaného projektu sa nám v podarilo nastaviť uvedenú spoluprácu na celej úrovni sociálno-zdravotného úseku KSK, teda predpokladáme, že napriek odchodu samotnej riaditeľky bude realizačnú fázu projektu možné uskutočniť. Financie boli použité na koordináciu, projektový manažment, cestovné výdavky, réžiu a komunikáciu.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 277 750 € Cieľom bolo v spolupráci s Nadáciou SPP podporiť projekty v rámci programu Municipality, ktorého účelom je podpora verejnoprospešných projektov, ktoré prinášajú úžitok miestnym komunitám vo všetkých regiónoch Slovenska. Program administratívne zabezpečila Nadácia SPP.
e) podpora vzdelávania 1 000 € INESS - Inštitút ekonomických a spoločenských analýz_28. apríla 2017 zorganizoval INESS v spolupráci s rakúskym Austrian Economics Center konferenciu Free Market Road Show. Medzinárodná konferencia je súčasťou celej série, ktorá sa uskutočňuje v 45 mestách Európy a Kaukazu, a svoju zastávku má už tradične aj v Bratislave. Názov tohtoročného podujatia bol „Svet v čase populizmu“, zúčastnilo sa ho približne 100 účastníkov. Príspevok bol použítý na prenájom priestorov, zvukovú techniku a catering.
b) podpora a rozvoj športu 4 980 € múdry pes o.z._ Podpora futbalového turnaja detí z detských domovov. Do projektu sa zapojili výbery všetkých krajov, deti vo veku 14 až 18 rokov. Výberové resp. prípravné zápasy boli v apríli a v máji, semifinálové zápasy prebehli koncom mája v Poprade a v Senci v Národných tréningových centrách. Do finále na Štrbu postúpili 4 kraje. Grant bol využitý na zabezpečenie stravy, ubytovania, propagačné materiály a organizačné zabezpečenie.
e) podpora vzdelávania 4 000 € Občianske združenie Gymnázia Viliama Paulinyho-Tótha v Martine_ Vďaka účasti študentov gymnázia na celosvetovej súťaži v robotike v Japonsku, v meste Nagoya, sa podarilo spropagovať robotiku v Turci medzi žiakmi základných a stredných škôl. Počas trvania projektu sme zorganizovali IT konferenciu, celoslovenskú súťaž v robotike pre ZŠ, propagovali sme robotiku na Gaming Day v OC Tulip, zvýšil sa záujem o robotický krúžok u nás a tímy v rámci robotického krúžku žnú ďalšie úspechy. Financie sme použili na úhradu leteniek účastníkov do Japonska.
b) podpora a rozvoj športu 57 651 € Nadácia TV JOJ_Projekt bol určený lokálnym futbalovým mládežníckym klubom, ktoré sa starajú o výchovu mladých futbalistov, tak chlapcov ako aj dievčat, bez možnosti získania dotácií zo Slovenského futbalového zväzu alebo iných dotácií. Pomoc bola doručená malým lokálnym klubom, ktoré pre svoju činnosť potrebujú základné športové vybavenie ako sú dresy, tréningové pomôcky a športový materiál, ktorý pre nich nie je finančne dostupný. PRíspevok bol použitý na potlač a sady dresov spolu so športovým vybavením pre 70 futbalových klubov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 4 000 € Hlavným zámerom projektu občianskeho združenia OKRAJ bolo zabezpečiť pokračovanie plynulej prevádzky chránenej dielne, ktorá poskytuje pracovnú terapiu a najmä stabilný príjem pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorí sa v dôsledku svojho postihnutia ocitli v nepriaznivej sociálnej situácii. Našim zámerom bolo zastabilizovať naše fungovanie pre klientov a posilniť naše možnosti na predaj vlastných výrobkov. Financie boli použité na úhradu mzdových nákladov pre 4 zamestnancov chránenej dielne.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 000 € Ing. Jaroslav Budzák_Projekt bol zameraný na podporu ťažko zdravotne postihnutého Jaroslava Budzáka pri kúpe elektrického invalidného vozíka s polohovateľnými časťami.
b) podpora a rozvoj športu 1 200 € Peter Minarech_ V dňoch od 31.07 do 07.08. 2017 sa uskutočnilo podujatie BISFed 2017 World Open v športovom odvetví Boccia (Boča) v Seville v Španielsku. Tejto aktivity som sa zúčastnil vďaka podpore nadácii EPH. V rámci mojej športovej kariéry šlo o moju premiérovú účasť na takomto podujatí. Súčasťou turnaja boli: aplikácia nových pravidiel, testovanie lôpt a materiálneho vybavenia, klasifikácia nových športovcov, konkurencia z 18-tich krajín sveta. Dosiahnuté výsledky na podujatí: BC1/2 tímy – 10. miesto BC2 jednotlivci – 18. miesto. Príspevok som použil na úhradu štartovného na turnaj.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 9 970 € Modrý anjel / tím krízovej intervencie n.o._Cieľom projektu bolo zabezpečiť dostupnosť služby krízovej intervencie, ktorá umožňuje predchádzať vzniku PTSP (post-traumatickej stresovej poruchy) u väčšinyzasiahnutých a už aj v krátkodobom horizonte pomáha znížiť náklady spojené so starostlivosťou o zasiahnuté osoby. Ďalej tiež rozšíriť rady odborníkov schopných poskytnúť efektívnu následnú starostlivosť ľuďom zasiahnutým UTP. Financie boli použité na prevádzku krízovej linky, zásahy-výjazdy ku klientom, supervíziu, vzdelávanie a manažment projektu.
b) podpora a rozvoj športu 20 000 € Mesto Veľké Kapušany_Hlavnou aktivitou projektu bola rekonštrukcia športového ihriska Základnej školy P.O.Hviezdoslava, ktorá bola postavená v 70 rokoch. Ide o rekonštrukciu a výstavbu tartanovej bežeckej dráhy namiesto nevhodnej antukovej dráhy, ktorá neplnila svoju funkcia a nezabezpečila bezpečné športovanie pre športovcov, bežcov. Areál športového ihriska a bežeckej dráhy je verejne prístupná a využívaná obyvateľmi mesta. Bežeckú dráhu využívajú okrem žiakov základnej školy aj členovia mestského bežeckého klubu na prípravu a na aktívne športovanie. Príspevok sa použil na podkladový materiál ihriska.
e) podpora vzdelávania 1 669,31 € Stredná odborná škola polygrafická_Cieľom súťaže bolo podporiť a oceniť žiakov polygrafických škôl, ktorí sa pripravujú na povolanie v odbore tlačiar – operátor tlače. Overiť si a porovnať na medzinárodnej úrovni vedomosti získané v škole. Získať nové poznatky v odbore a prehĺbiť si nadobudnuté vedomosti pri riešení konkrétnych zadaní. Prehĺbiť hrdosť k svojmu povolaniu a nadviazať neformálne styky s ostatnými študentmi a pedagógmi pôsobiacimi v polygrafickej branži. Grant bol použitý na nákup polygrafického materiálu, diplomy, či sprievodný program.
e) podpora vzdelávania 3 300 € .týždeň - fond pre kvalitnú žurnalistiku_V priebehu mesiacov august až november 2017 sa podarilo s pomocou Nadácie EPH úspešne pripraviť a vydať nový knižný titul o populárnej vede pre širokú verejnosť Štyri prsty tapíra. Štvrtý diel vedeckej série kníh M. Mojžiša, náklad 3000 ks, distribúcia po celej SR. Vydaním knihy sme chceli prispieť k popularizácii náučného čítania medzi čitateľskou verejnosťou. Chceli sme k čítaniu podnietiť ľudí a hlavne mládež, aby si touto ľahkou formou rozšírili svoje vedomosti a dozvedeli sa množstvo vedeckých faktov pútavou a vtipnou formou. Z grantu boli uhradené tlačiarenské náklady.
e) podpora vzdelávania 15 000 € Asociácia pomoci postihnutým APPA_Cieľom projektu bolo zorganizovanie troch víkendových vzdelávacích kurzov zameraných na domácu starostlivosť o hendikepovaného člena rodiny – Vzdelávacie kurzy APPA. Vzdelávacie víkendy sa konali v mesiacoch október a november 2017 v Piešťanoch, v Osrblí a v Košiciach. Celkovo sa seminárov zúčastnilo 152 dospelých osôb a detí. Odbornú časť – prednášky - zrealizovali odborníci z oblasti neurológie, klinickej logopédie, psychológie a fyzioterapie. O hendikepovaných účastníkov sa počas konania kurzu starali profesionálne opatrovateľky a špeciálne pedagogičky z centier Svetielko. Z príspevku sme zabezpečili ubytovanie, lektorov, propagačné materiály, cestovné náklady a drobné občerstvenie.
b) podpora a rozvoj športu 700 € Branislav Reťkovský - podporou umožnil absolvovať svojim dcéram tenisový kurz, detský divadelný tábor, či plavecký výcvik.
b) podpora a rozvoj športu 400 € Dana Heglasová - použila podporu na voľnočasové a športové aktivity svojich 4 detí, na florbalový, bedmintonový, plavecký, futbalový, tanečný krúžok a zabezpečila im aj pomôcky do školy.
e) podpora vzdelávania 300 € Darina Dlábiková - uhradila poplatky za jazykové vzdelávanie anglického a nemeckého jazyka pre svoje 3 deti.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € František Šabler - S prispením Nadácie EPH došlo ku kúpe mechanického invalidného vozíka pre moje telesne postihnuté dieťa. Kúpou vozíka sa zvýšil komfort sedenia vo vozíku, s ktorým môže chodiť aj na kultúrno – spoločenské akcie, koncerty i do kina.
e) podpora vzdelávania 140 € Pani Gabriela Danková použila príspevok na úhradu členských poplatkov za tanečný kurz v Súkromnej umeleckej škole pre svoje dcéry.
b) podpora a rozvoj športu 200 € Ján Maťušovský - podpora bola použitá na športové pomôcky a tenisové tréningy.
e) podpora vzdelávania 300 € Ján Melicher použil príspevok na voľnočasové aktivity pre deti, ktoré počas letných prázdnin zobral na viacero výletov, atrakcii a podujatí.
e) podpora vzdelávania 300 € Jozef Dlábik - Pre najstaršiu dcéru sme zabezpečili individuálny kurz anglického jazyka, nakoľko vzhľadom na školský rozvrh nemohla chodiť so skupinou do jazykovej školy.
e) podpora vzdelávania 700 € Jozef Farkaš - cieľom bolo zlepšiť a zdokonaliť komunikáciu syna trpiaceho autizmom prostredníctvom zakúpenia nového počítača so softvérom, ktorý by rozvíjal jeho zručnosti.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Juraj Madoš - použil prostriedky na úhradu členských poplatkov pre svoje deti na kurzy bojových umení, futbalový krúžok a vstup do športového centra.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Juraj Papcun zabezpečil svojim deťom letný denný tábor Kreativ a tenisové tréningy.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Juraj Urík - príspevok sme použili na úhradu letného rekreačného pobytu 3 detí na termálnom kúpalisku Vadaš v Štúrove.
e) podpora vzdelávania 500 € Karol Martinec - Zámerom bolo umožniť nášmu dospelému synovi s mentálnym postihnutím vzdelávať sa v angličtine. Cieľom bolo nielen pochopiť texty piesní, ktoré si neustále pospevuje, ale hlavne naučiť sa jazyk a vedieť sa dohovoriť na medzinárodných táboroch pre ľudí s Williamsovým syndrómom, ktorých sa Adam zúčastňuje.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Ladislav Parchovianský - Cieľom projektu bolo umožniť a uľahčiť našim deťom postihnutým diabetom, stretávať sa so zdravými rovesníkmi a absolvovať detské letné tábory , či už so zdravými deťmi alebo aj s deťmi s rovnakou diagnózou a rovnako im zabezpečiť potrebné školské pomôcky.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Ľubomír Greif použil príspevok na úhradu poplatkov za tanečné a plavecké kurzy pre svoje deti.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Ľubomír Kozáček - príspevok sme použili na nákup rôznych športových pomôcok pre pohybový rozvoj našich detí, ako napr. futbalovú loptu, korčule s chráničmi či kolobežku.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Ľudmila Podpleská - Cieľom tohto projektu bolo podporiť zdravie môjho dieťaťa a zvýšiť pohyblivosť chodidiel. Finančné prostriedky boli použité na úhradu poplatkov za lekársku kontrolu v zahraničí, ktorú by sme museli uhradiť z vlastných finančných zdrojov a na úhradu poplatkov za plavecké kurzy, či zdravotnícke pomôcky.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Marek Szakács použil príspevok na úhradu poplatkov za denný a letný tábor.
b) podpora a rozvoj športu 250 € Marián Drinka zabezpečil prostredníctvom príspevku úpravu terénu, zakúpenie a inštaláciu trampolíny pre svoje deti.
b) podpora a rozvoj športu 400 € Mário Zuzic - prostriedky boli použité na úhradu futbalovej školy, letného futbalového tábora a športovej výbavy pre synov.
b) podpora a rozvoj športu 1 000 € Martin Znamenáček - Boli realizované mimoškolské voľnočasové aktivity detí typu: - detský pobytový tábor,- futbalový kemp,- školné ZUŠ,- poplatok za športový klub,- poplatok za kurz korčulovania,- nákup relaxačnej pomôcky pre syna trpiaceho autizmom,- poplatok za aktivity plávanie a arteterapia pre syna trpiaceho autizmom
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Matej Benko zabezpečil lieky a antikoagulačnú liečbu pre ťažko postihnuté dieťa.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Michal Briatka - z príspevku sme zabezpečili tréningy, ktoré sa skladajú z prvkov viacerých športov: GYMNASTIKA, ATLETIKA, LOPTOVÉ a POHYBOVÉ HRY + prípravné cvičenia pre KIN BALL, KARATE/JUDO, TENIS, FLORBAL, FUTBAL a ďalšie kurzy, ktoré sa ralizovali v rámci škôlky, ktorú navšetevujú synovia.
e) podpora vzdelávania 500 € Podpora syna pána Milana Števku - Cieľom projektu je zvládnutie synovej dyslexie, dysgrafie a dysortografie prostredníctvom vzdelávacieho programu v študijnom centre BASIC.
e) podpora vzdelávania 300 € Milan Vreštiak uhradil z poplatku nevyhnutné školské poplatky a pomôcky pre svoje 3 deti.
e) podpora vzdelávania 500 € Miloš Daniš - Cieľom projektu bola pomoc pri vzdelávaní dieťaťa s autizmom v súkromnej ZŠ pre deti s autizmom v Bánovej spolu s pokrytím výdavkov na odľahčovaciu službu v DSS Bánová.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Peter Demeč - Zámerom bolo zabezpečiť pre naše dieťa s diabetom 1. typu, plnohodnotné detstvo – čo najviac byť v kolektíve rovesníkov a vykonávať aktivity, ktoré bežne robia všetky ostatné deti, ktoré týmto ochorením netrpia a to nákupom 10ks senzorov na diaľkový monitoring glykémie, čím malo dieťa počas 10 týždňov možnosť bez obáv sa venovať akýmkoľvek aktivitám.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Peter Holubek - Cieľom bol nákup senzorov pre kontinuálny monitoring glykémie. Z príspevku sme mali možnosť zakúpiť 10ks senzorov Enlite od firmy Medtronic. Takto sme nemuseli tak často merať glykemiu z krvi z prstov. 10ks senzorovnám vystačilo na cca 100dní, tieto senzory pre pacientov aplikujúcich si inzulín injekčne, poisťovne nehradia.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Radoslav Janurík - príspevok bol použitý na úhradu futbalového kempu a iných športových aktivít detí.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Radoslav Šimčisko - Na základe tohto projektu boli zakúpené základne maliarske potreby pre dcéru Natálku, ktorá zrealizovala dva obrazy technikou nanášania akrilovej farby špachtľou na plátno. Marek sa zúčastnil v mesiaci júl 2017 letného tábora v Leviciach, na ktorom sa zdokonalil v plávaní a úplne odbúral strach z vody. Jakubkovi zase projekt napomohol pri rozhodovaní či má pokračovať v pravidelnom navštevovaní posilňovne a to tým že si zakúpil permanentku na celé obdobie tohto školského roka
b) podpora a rozvoj športu 300 € Rastislav Zeleňák - z príspevku boli uhradené: plavecký výcvik, výtvarné a športové potreby, korčuliarsky výcvik, či pobyt v centre zdravia a zároveň aj letný tábor.
b) podpora a rozvoj športu 400 € Richard Gracias - z príspevku sme uhradili náklady na školské a športové potreby, rovnako sa podarilo zabezpečiť aj úhradu členského do karate klubu pre naše deti.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Roland Kňažko - z príspevku sme zabezpečili zdravotnícky materiál a potreby pre syna s Downovým sysndrómom.
e) podpora vzdelávania 100 € Rudolf Hirner - z príspevku sme deťom zadovážili počítač, ktorý potrebovali na plnenie školských úloh a projektov.
e) podpora vzdelávania 500 € Rudolf Steiniger - cieľom bolo zakúpenie vzdelávacej pomôcky, notebook a jeho príslušenstva (tlačiareň, skener) a financovanie nevyhnutných nákladov spojených s prevádzkou zariadení a pripojením na internet.
e) podpora vzdelávania 300 € Stanislav Kurek - príspevok sme použili na úhradu nevyhnutných školských poplatkov a pomôcok.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Projekt „plávanie pre trojčlennú súrodeneckú skupinu“ Ing. Svetozára Moyzesa naplnil svoj cieľ, ktorým bola zdravotná prevencia a upevnenie súrodeneckých väzieb. Všetky 3 deti začali navštevovať plavecké kurzy. Alan (12) a Dominik (9) v Plaveckej škole Fliper. Chlapci nadobudli pozitívny športový návyk a naplnili svoj voľný čas zmysluplnou, zdraviu prospešnou aktivitou. Príspevok Nadácie EPH pomohol rodine nielen zabezpečiť deťom plávanie, ale aj obohatiť ich rodinný život o spoločné zážitky, ktoré dopomohli k vytvoreniu príjemnej atmosféry, a tým aj skvalitneniu rodinného zázemia.
Spolu 1 424 847,07 €