Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 400465

Doprava Martin SL, s.r.o.

  • Konanie č. 400465
  • Vydaný 25.1.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 22 z roku 2012 1.2.2012
  • Úpadca Doprava Martin SL, s.r.o.
    IČO: 36385531
    Čsl.armády 3/1697
    03601   Martin
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina, v právnej veci navrhovateľa: Doprava Martin SL, s.r.o., so sídlom Čsl. Armády 3/1697, 036 01 Martin, IČO: 36 385 531, o návrhu na vyhlásenie konkurzu, takto

Rozhodnutie

I. U s t a n o v u j e dlžníkovi: Doprava Martin SL, s.r.o., so sídlom Čsl. Armády 3/1697, 036 01 Martin, IČO: 36 385 531 predbežného správcu: Ing. Mikuláš Takáč, so sídlom kancelárie Timravy 23, 036 01 Martin.

II. Predbežný správca je povinný zistiť, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu, zamerať sa pritom aj na právne úkony dlžníka, u ktorých je možné odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť, vypracovávať a predkladať súdu priebežné správy o stave zisťovania majetku dlžníka a vykonaných úkonoch, pričom poslednú zo správ predložiť súdu do 25 dní od ustanovenia do funkcie tak, aby najneskôr táto správa mohla byť podkladom pre posúdenie dlžníkovej majetnosti alebo nemajetnosti súdom.

Odôvodnenie

Návrhom zo dňa 28.12.2011, doručeným súdu dňa 30.12.2011, sa navrhovateľ domáhal vyhlásenia konkurzu na svoj majetok. Svoj návrh odôvodnil svojím úpadkom.

Podľa § 18 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii (ďalej len ZKR), ak sa konkurzné konanie začalo na základe návrhu dlžníka, súd najneskôr do piatich dní od začatia konkurzného konania vyhlási na majetok dlžníka konkurz alebo dlžníkovi v rovnakej lehote ustanoví predbežného správcu, ak má pochybnosti o jeho majetnosti.

Podľa § 40 ods. 1 ZKR, správcu v konkurznom konaní ustanovuje súd uznesením; za správcu môže ustanoviť len osobu zapísanú do zoznamu správcov. Súd ustanoví správcu na základe náhodného výberu pomocou technických a programových prostriedkov schválených ministerstvom; to neplatí, ak ide o ustanovenie správcu na návrh schôdze veriteľov. Uznesenie o ustanovení správcu súd bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku; uznesenie tiež doručí úpadcovi (dlžníkovi) a správcovi.

Podľa § 21 ods. 1 ZKR, predbežný správca zisťuje, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu; predbežný správca je pritom povinný vychádzať aj z hodnoty majetku, o ktorý bol majetok dlžníka ukrátený v dôsledku právnych úkonov, pri ktorých možno odôvodnene

predpokladať ich odporovateľnosť. Predbežnému správcovi patria pri zisťovaní majetku dlžníka rovnaké oprávnenia ako správcovi v konkurze; ustanovenia § 74 a 75 sa použijú primerane. Súd môže v súvislosti so zisťovaním majetnosti dlžníka ukladať predbežnému správcovi pokyny, ktorými je predbežný správca viazaný. Predbežný správca je povinný bezodkladne po zistení dlžníkovej majetnosti alebo nemajetnosti informovať o tejto skutočnosti súd.

Podľa § 21 ods. 4 ZKR, predbežný správca vykonáva funkciu do zániku účinkov začatia konkurzného konania. Ak je konkurzné konanie z dôvodu prebiehajúceho reštrukturalizačného konania prerušené, predbežný správca nekoná.

Podľa § 11 ods. 5 vyhl. č. 665/2004 Z.z., ak predbežný správca do 10 dní od ustanovenia do funkcie nepodá súdu podrobnú písomnú správu o stave zisťovania majetku dlžníka a vykonaných úkonoch, jeho paušálna odmena sa znižuje o 25% zo základnej sumy. Ak predbežný správca nepodá súdu druhú podrobnú správu o týchto skutočnostiach do 20 dní od ustanovenia do funkcie, jeho paušálna odmena sa znižuje o 25% zo základnej sumy. Ak predbežný správca nepodá súdu tretiu podrobnú správu o týchto skutočnostiach do 28 dní od ustanovenia do funkcie, jeho paušálna odmena sa znižuje o 50% zo základnej sumy.

Nakoľko súd mal pochybnosť o tom, či majetok dlžníka bude postačovať na úhradu nákladov konkurzu, v zmysle § 19 ods.2 ZKR ustanovil dlžníkovi náhodným výberom predbežného správcu za účelom zistenia, či jeho majetok bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu a uložil mu povinnosť predkladať o svojich zisteniach priebežné správy, tak aby tieto mohli byť podkladom pre posúdenie majetkových pomerov dlžníka súdom pred vyhlásením konkurzu.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 3K/42/2011
  • ICS 5111243088
  • Vydal JUDr. Jaroslav Macek
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal JUDr. Mária Kalašová