Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 288063

XaY s.r.o.

  • Konanie č. 288063
  • Vydaný 7.6.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 113 z roku 2012 13.6.2012
  • Úpadca XaY s.r.o.
    IČO: 36336840
    Seberíniho 9
    82103   Bratislava
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Bratislava I v právnej veci navrhovateľa- dlžníka: XaY s.r.o., so sídlom Seberíniho 9, 821 03 Bratislava, IČO: 36 336 840, zapísaného v obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, oddiel: Sro, vložka č. 79892/B, o návrhu na povolenie reštrukturalizácie dlžníka: XaY s.r.o., so sídlom Seberíniho 9, 821 03 Bratislava, IČO: 36 336 840

Rozhodnutie

Súd začína reštrukturalizačné konanie voči dlžníkovi: XaY s.r.o., so sídlom Seberíniho 9, 821 03 Bratislava, IČO: 36 336 840.

Odôvodnenie

Uznesením Okresného súdu Bratislava I zo dňa 27.02.2012, č.k. 4K/7/2012-32, právoplatným dňa 06.03.2012, začal súd konkurzné konanie voči dlžníkovi: XaY s.r.o., so sídlom Seberíniho 9, 821 03 Bratislava, IČO: 36 336 840 ( ďalej len „ Dlžník “ ).

Uznesením tunajšieho súdu zo dňa 12.03.2012, č.k. 4K/7/2012-35, právoplatným dňa 23.03.2012, súd vyzval Dlžníka, aby sa do 20 dní od doručenia uznesenia pod následkom vyhlásenia konkurzu na jeho majetok a vystavenia sa možnosti vyvodenia trestnoprávnej zodpovednosti k nemu vyjadril a osvedčil svoju platobnú schopnosť. Súd zároveň vyzval Dlžníka na vyjadrenie, či súhlasí, aby súd rozhodol vo veci vyhlásenia konkurzu bez pojednávania podľa § 19 ods. 1 písm. a), bod 3 zák. č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len "ZKR").

Podaním došlým súdu dňa 03.04.2012 požiadal Dlžník o prerušenie konkurzného konania v zmysle ust. § 16 ods. 2 ZKR.

Z predmetného návrhu vyplýva, že Dlžník poverením zo dňa 29.03.2012 poveril správcu Mgr. Miroslava Purdeša, so sídlom kancelárie Skalická cesta 17, 831 02 Bratislava, značka správcu: S1380 ( ďalej len „ Správca “ ) vypracovaním reštrukturalizačného posudku za účelom zistenia, či sú splnené predpoklady reštrukturalizácie Dlžníka.

Správca svojím potvrdením zo dňa 29.03.2012 potvrdil prijatie poverenia na vypracovanie reštrukturalizačného posudku.

S poukazom na uvedené navrhol Dlžník súdu, aby tento prerušil konkurzné konania na majetok Dlžníka.

Vzhľadom k vyššie uvedenému súd uznesením zo dňa 04.04.2012, č.k. 4K/7/2012, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 13.04.2012 prerušil konkurzné konanie voči Dlžníkovi na dobu 60 dní odo dňa právoplatnosti uznesenia.

Navrhovateľ, ktorý je Dlžníkom sa návrhom doručeným Okresnému súdu Bratislava I dňa 28.05.2012 domáhal povolenia svojej reštrukturalizácie. Dlžník spolu s návrhom na povolenie reštrukturalizácie predložil súdu reštrukturalizačný posudok správcu: Mgr. Miroslav Purdeš, so sídlom kancelárie Skalická cesta 17, 831 02 Bratislava, S 1380 ( ďalej len „ Správca “ ), zoznam majetku, zoznam záväzkov, zmluvný prehľad, zoznam spriaznených osôb, ako aj poslednú riadnu individuálnu účtovnú závierku vyhotovenú k 31.12.2011.

Dlžník vo svojom návrhu uviedol, že je v úpadku, pričom poveril Správcu vypracovaním reštrukturalizačného posudku ( fotokópia poverenia zo dňa 29.03.2012 tvorí prílohu 1 reštrukturalizačného posudku ) a to z dôvodu, že Dlžník má záujem odvrátiť úpadok, zachovať podnik, a teda aj naďalej zotrvať na trhu. Správca bol poverený vypracovaním reštrukturalizačného posudku na účely zistenia, či sú splnené predpoklady na dlžníkovu reštrukturalizáciu, z čoho vyplýva, že má záujem platobnú neschopnosť riešiť formou úspešnej reštrukturalizácie.

Podľa § 111 ods. 1 a 2 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“), návrh na povolenie reštrukturalizácie sa podáva na príslušnom súde. Návrh na povolenie reštrukturalizácie je oprávnený podať dlžník alebo veriteľ. Dlžník je oprávnený podať návrh na povolenie reštrukturalizácie, ak poveril správcu vypracovaním posudku a správca vo vypracovanom posudku nie staršom ako 30 dní jeho reštrukturalizáciu odporučil.

Podľa § 112 ods. 1 a 2 ZKR návrh na povolenie reštrukturalizácie musí obsahovať všeobecné náležitosti návrhu podľa osobitného predpisu. Podpis navrhovateľa musí byť v návrhu úradne osvedčený. Navrhovateľ je povinný k návrhu na povolenie reštrukturalizácie pripojiť posudok správcu, zoznam majetku dlžníka, zoznam záväzkov dlžníka, zoznam osôb spriaznených s dlžníkom a poslednú riadnu individuálnu účtovnú závierku dlžníka spolu s mimoriadnou individuálnou účtovnou závierkou, ak bola vyhotovená neskôr ako posledná riadna individuálna účtovná závierka; ak bola individuálna účtovná závierka predmetom overovania audítorom, k návrhu je povinný pripojiť aj správu audítora.

Podľa § 113 ods. 1 až 4 ZKR, ak súd zistí, že návrh na povolenie reštrukturalizácie spĺňa zákonom predpísané náležitosti, najneskôr do 15 dní od doručenia návrhu rozhodne o začatí reštrukturalizačného konania. Inak návrh na povolenie reštrukturalizácie v rovnakej lehote uznesením odmietne; uznesenie súd doručí navrhovateľovi. Súd nevyzýva navrhovateľa na opravu ani doplnenie neúplného alebo nesprávneho návrhu na povolenie reštrukturalizácie. Súd návrh veriteľa na povolenie reštrukturalizácie pred začatím reštrukturalizačného konania dlžníkovi nedoručuje ani dlžníka nevyzýva, aby sa k návrhu na povolenie reštrukturalizácie vyjadril. O začatí reštrukturalizačného konania súd vydá uznesenie, ktoré bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku; zverejnením uznesenia v Obchodnom vestníku sa začína reštrukturalizačné konanie. Iné rozhodnutia alebo písomnosti súdu vydané pred začatím reštrukturalizačného konania sa v Obchodnom vestníku nezverejňujú. Začatie reštrukturalizačného konania bráni tomu, aby sa na toho istého dlžníka začalo iné reštrukturalizačné konanie. Ak počas reštrukturalizačného konania dôjde súdu ďalší návrh na povolenie reštrukturalizácie týkajúci sa toho istého dlžníka, súd návrh na povolenie reštrukturalizácie odmietne.

Podľa § 114 ods. 1 ZKR začatie reštrukturalizačného konania má tieto účinky:

a) dlžník je povinný obmedziť výkon svojej činnosti na bežné právne úkony; iné právne úkony dlžníka podliehajú súhlasu správcu, ktorý vypracoval posudok,

b) pre pohľadávku, ktorá sa v reštrukturalizácii uplatňuje prihláškou, nemožno začať konanie o výkon rozhodnutia alebo exekučné konanie na majetok patriaci dlžníkovi; už začaté konania o výkon rozhodnutia alebo exekučné konania sa prerušujú,

c) pre zabezpečenú pohľadávku, ktorá sa v reštrukturalizácii uplatňuje prihláškou, nemožno začať ani pokračovať vo výkone zabezpečovacieho práva na majetok patriaci dlžníkovi,

d) druhá zmluvná strana nemôže vypovedať zmluvu uzatvorenú s dlžníkom alebo od nej odstúpiť pre omeškania dlžníka s plnením, na ktoré druhej zmluvnej strane vznikol nárok pred začatím reštrukturalizačného konania; vypovedanie zmluvy alebo odstúpenie od zmluvy z tohto dôvodu je neúčinné,

e) zmluvné dojednania umožňujúce druhej zmluvnej strane vypovedať zmluvu uzatvorenú s dlžníkom alebo od nej odstúpiť z dôvodu reštrukturalizačného konania alebo konkurzného konania sú neúčinné,

f) pohľadávku, ktorá sa v reštrukturalizácii uplatňuje prihláškou, nemožno voči dlžníkovi započítať.

Podľa § 16 ods. 1 ZKR ak súd počas konkurzného konania začne reštrukturalizačné konanie, ktoré sa týka toho istého dlžníka, prebiehajúce konkurzné konanie sa do zastavenia reštrukturalizačného konania alebo do povolenia reštrukturalizácie prerušuje; ak súd v reštrukturalizačnom konaní reštrukturalizáciu dlžníka povolí, prerušené konkurzné konanie bezodkladne uznesením zastaví. To isté platí, ak už prebieha reštrukturalizačné konanie a súd ohľadom toho istého dlžníka začne konkurzné konanie. Počas prerušenia konkurzného konania z dôvodu prebiehajúceho reštrukturalizačného konania účinky podľa § 14 ods. 5 nepôsobia.

Súd preskúmajúc podmienky konania podľa príslušných ustanovení zákona a formálne náležitosti návrhu na povolenie reštrukturalizácie zistil, že návrh na povolenie reštrukturalizácie spĺňa zákonom ustanovené náležitosti, a že sú splnené všetky podmienky konania.

Na základe vyššie uvedených skutočností a s poukazom na citované zákonné ustanovenia rozhodol súd tak, ako je uvedené vo výroku tohto rozhodnutia.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné. (§ 198 ods. 1 ZKR)

  • Súd Okresný súd Bratislava I
  • Spisová značka 4R/1/2012
  • ICS 1112216582
  • Vydal JUDr. Edita Sahánková
  • Vydal FN sudca
  • Odoslal Mgr. Veronika Pavlisová