Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 447632

Kinterstav fin services s.r.o.

  • Konanie č. 447632
  • Vydaný 12.9.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 180 z roku 2012 18.9.2012
  • Úpadca Kinterstav fin services s.r.o.
    IČO: 36056634
    Priehradka 20
    03601   Martin
  • Navrhovatelia Kinterstav fin services s.r.o.
    IČO: 36056634
    Priehradka 20
    03601   Martin
  • Daňový úrad Žilina
    Janka Kráľa 2
    01001   Žilina
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina, v právnej veci navrhovateľa - veriteľa: Slovenská republika - Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky, so sídlom Vazovova 2, 815 11 Bratislava - Staré mesto, IČO: 42 499 500, vo veci Daňového úradu Žilina, so sídlom Janka Kráľa 2, 010 01 Žilina, o návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka: Kinterstav fin services s.r.o., so sídlom Priehradka 20, 036 01 Martin, IČO: 36 056 634, takto

Rozhodnutie

Začína konkurzné konanie voči dlžníkovi Kinterstav fin services s.r.o., so sídlom Priehradka 20, 036 01 Martin, IČO: 36 056 634.

Odôvodnenie

Návrhom podaným na súde dňa 5.9.2012 sa navrhovateľ - veriteľ domáhal vyhlásenia konkurzu na majetok dlžníka, nakoľko podľa jeho vyjadrenia možno odôvodnene predpokladať platobnú neschopnosť dlžníka, keďže je zrejmé, že dlžník je viac ako 30 dní v omeškaní s plnením aspoň dvoch peňažných záväzkov viac ako jednému veriteľovi, pričom bol jedným z týchto veriteľov písomne vyzvaný na ich zaplatenie. Navrhovateľ v návrhu uviedol, že má voči dlžníkovi pohľadávku vo výške 1.252.9146,83 EUR. V návrhu doložil splatnú pohľadávku vo výške 66.416,74 EUR, ktorá vznikla z časti na základe právoplatného a vykonateľného platobného výmeru zo dňa 31.3.2008 a z časti na základe právoplatného a vykonateľného rozhodnutia o uložení pokuty. Na úhradu týchto daňových pohľadávok bol dlžník vyzvaný písomným spôsobom výzvou č. 9514301/5/769311/2012 zo dňa 7.6.2012. Ako ďalšieho veriteľa dlžníka s pohľadávkou 30 dní po lehote splatnosti označil navrhovateľ subjekt Sociálna poisťovňa, so sídlom ul. 29. augusta č. 8 a 10, 813 63 Bratislava 1, IČO: 30 807 484, pobočka Banská Bystrica, voči ktorému je dlžník v omeškaní s plnením uloženého penále v celkovej výške ku dňu podania návrhu 105,83 EUR.

Na dokladovanie svojich pohľadávok vyplývajúcich z vyššie uvedených rozhodnutí predložil navrhovateľ vykonateľný platobný výmer č. 651/230816056/08/Hni zo dňa 31.3.2008 a vykonateľné rozhodnutie o uložení pokuty č. 651/230/21446/08/Hni. Okrem uvedeného predložil zároveň výzvu zo dňa 7.6.2012 na zaplatenie týchto pohľadávok v náhradnej lehote do 15 dní odo dňa jej doručenia.

Podľa § 3 ods. 2 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení (ďalej len „ZKR“), platobne neschopný je ten, kto nie je schopný plniť 30 dní po lehote splatnosti aspoň dva peňažné záväzky viac ako jednému veriteľovi. Za jednu pohľadávku pri posudzovaní platobnej schopnosti dlžníka sa považujú všetky pohľadávky, ktoré počas 90 dní pred podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu pôvodne patrili len jednému veriteľovi.

Podľa § 11 ods. 3 ZKR, veriteľ je oprávnený podať návrh na vyhlásenie konkurzu, ak môže odôvodnene predpokladať platobnú neschopnosť svojho dlžníka. Platobnú neschopnosť dlžníka možno odôvodnene predpokladať vtedy, ak je dlžník viac ako 30 dní v omeškaní s plnením aspoň dvoch peňažných záväzkov viac ako jednému veriteľovi a bol jedným z týchto veriteľov písomne vyzvaný na zaplatenie.

Podľa § 12 ods. ZKR, návrh na vyhlásenie konkurzu musí obsahovať všeobecné náležitosti návrhu podľa osobitného predpisu. Podpis navrhovateľa, ktorý nie je orgánom verejnej moci, musí byť v návrhu úradne osvedčený. Návrh musí byť podaný v dvoch rovnopisoch spolu s prílohami.

Podľa § 12 ods. 2 ZKR, ak návrh na vyhlásenie konkurzu podáva veriteľ, v návrhu je povinný uviesť skutočnosti, z ktorých možno odôvodnene predpokladať platobnú neschopnosť dlžníka, ako aj označiť svoju pohľadávku 30 dní po lehote splatnosti a označiť ďalšieho veriteľa s pohľadávkou 30 dní po lehote splatnosti. K návrhu je veriteľ povinný pripojiť listiny, ktoré dokladajú jeho pohľadávku označenú v návrhu. Navrhovateľ pohľadávku doloží

a) písomným uznaním dlžníka s úradne overeným podpisom dlžníka,

b) vykonateľným rozhodnutím alebo iným podkladom, na základe ktorého možno nariadiť výkon rozhodnutia alebo vykonať exekúciu,

c) potvrdením audítora, správcu alebo súdneho znalca, že navrhovateľ pohľadávku účtuje v účtovníctve v súlade s účtovnými predpismi, a v prípade, že ide o pohľadávku nadobudnutú prevodom alebo prechodom, aj potvrdením audítora, správcu alebo súdneho znalca, že pohľadávka účtovaná v účtovníctve navrhovateľa má doložený dôvod vzniku, ak podáva návrh voči právnickej osobe, alebo

d) potvrdením Ministerstva financií Slovenskej republiky o existencii pohľadávky štátu z príspevku poskytnutého dlžníkovi z prostriedkov Európskej únie, schváleného a účtovaného certifikačným orgánom.

Podľa § 13 ods. 1 ZKR, navrhovateľ je povinný pred podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu zaplatiť na účet súdu preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu (ďalej len "preddavok"). Zaplatenie preddavku je navrhovateľ povinný v návrhu na vyhlásenie konkurzu doložiť dokladom osvedčujúcim jeho zaplatenie. Ak súd návrh na vyhlásenie konkurzu odmietne alebo súd nezačne konkurzné konanie z iného dôvodu alebo navrhovateľ pred začatím konkurzného konania vezme návrh späť, preddavok sa vráti navrhovateľovi.

Podľa § 7 ods. 2 vyhlášky MS SR č. 665/2005 Z.z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení vyhlášky č. 514/2011 Z.z. (ďalej len „vyhláška“), preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu vo veci vyhlásenia konkurzu na majetok právnickej osoby je 1.659,70 eura.

Podľa § 14 ods. 1 ZKR, ak súd zistí, že návrh na vyhlásenie konkurzu spĺňa zákonom ustanovené náležitosti, najneskôr do 15 dní od doručenia návrhu rozhodne o začatí konkurzného konania. Inak v rovnakej lehote uznesením poučí navrhovateľa o nedostatkoch návrhu a vyzve ho, aby tieto nedostatky v lehote 10 dní odstránil. Ak tak navrhovateľ neurobí, súd návrh odmietne najneskôr do 15 dní po tom, čo uplynula lehota na odstránenie nedostatkov. Inak v rovnakej lehote rozhodne o začatí konkurzného konania. Voči uzneseniu o odmietnutí návrhu odvolanie nie je prípustné. Uznesenie o začatí konkurzného konania alebo uznesenie o odmietnutí návrhu súd doručí navrhovateľovi a dlžníkovi; uznesenie o odmietnutí návrhu súd nezverejňuje v Obchodnom vestníku.

Súd preskúmal návrh navrhovateľa v zmysle citovaných zákonných ustanovení, z ktorých vyplýva, že veriteľ je oprávnený podať návrh na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka vtedy, ak môže platobnú neschopnosť dlžníka odôvodnene predpokladať. Navrhovateľ ako veriteľ v návrhu preukázal, že má voči dlžníkovi peňažnú pohľadávku 30 dní po lehote splatnosti, ktorú doložil vykonateľnými rozhodnutiami daňového orgánu a zároveň označil ďalšieho veriteľa dlžníka s pohľadávkou 30 dní po lehote splatnosti. Okrem uvedeného navrhovateľ doložil, že z jeho strany bola realizovaná písomná výzva na zaplatenie ním označenej daňovej pohľadávky. Súd mal taktiež preukázané, že navrhovateľom bol zaplatený preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu.

Vzhľadom na to, že návrh spĺňal obsahové i formálne náležitosti predpokladané ZKR a Občianskym súdnym poriadkom, rozhodol súd o začatí konkurzného konania voči dlžníkovi tak, ako vyplýva z výrokovej časti tohto uznesenia.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu nie je odvolanie prípustné.

Zverejnením tohto uznesenia v Obchodnom vestníku nastávajú tieto účinky:

a) dlžník je povinný obmedziť výkon činnosti len na bežné právne úkony;

b) na majetok patriaci dlžníkovi nemožno začať konanie o výkon rozhodnutia alebo exekučné konanie; už začaté konania o výkon rozhodnutia alebo exekučné konania sa prerušujú;

c) na majetok patriaci dlžníkovi nemožno pre záväzok dlžníka zabezpečený zabezpečovacím právom začať ani pokračovať vo výkone zabezpečovacieho práva; tento účinok sa nevzťahuje na výkon zabezpečovacieho práva vzťahujúceho sa na peňažné prostriedky, pohľadávky z účtu v banke alebo v pobočke zahraničnej banky, štátne dlhopisy, prevoditeľné cenné papiere alebo na pokračovanie vo výkone zabezpečovacieho práva dobrovoľnou dražbou podľa osobitného predpisu;

d) konanie o zrušení spoločnosti bez likvidácie sa prerušuje.

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 3K/24/2012
  • ICS 5112230482
  • Vydal JUDr. Jaroslav Macek
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal JUDr., Ing. Katarína Muráriková