Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 309862

XaY s.r.o.

  • Konanie č. 309862
  • Vydaný 22.10.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 209 z roku 2012 29.10.2012
  • Úpadca XaY s.r.o.
    IČO: 36336840
    Seberíniho 9
    82103   Bratislava
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Bratislava I v právnej veci povolenej reštrukturalizácie dlžníka: XaY s.r.o., so sídlom Seberíniho 9, 821 03 Bratislava, IČO: 36 336 840, zapísaného v obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, oddiel: Sro, vložka č. 79892/B

Rozhodnutie

I. Súd určuje namiesto člena veriteľského výboru: Valles Plus s.r.o., so sídlom Ladomerská Vieska 180, 965 01 Žiar nad Hronom, IČO: 36 832 278 nového člena veriteľského výboru: Obec Dežerice, Dežerice 193, IČO: 00 310 336.

II. Súd určuje namiesto člena veriteľského výboru: MEDIAL GROUP, s.r.o., so sídlom Mostná 72, 949 01 Nitra, IČO: 46 041 656 nového člena veriteľského výboru: Sociálna poisťovňa so sídlom v Bratislave, Ulica 29. augusta 8-10, Bratislava, IČO: 30 807 484.

Odôvodnenie

Okresný súd uznesením zo dňa 16.07.2012, č.k. 4R/1/2012-386, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 24.07.2012, povolil reštrukturalizáciu dlžníka: XaY s.r.o., so sídlom Seberíniho 9, 821 03 Bratislava, IČO: 36 336 840 ( ďalej len „ Dlžník “ ), ustanovil správcu Mgr. Miroslava Purdeša, so sídlom kancelárie Skalická cesta 17, 831 02 Bratislava ( ďalej len „ Správca “ ) do funkcie správcu, vyzval veriteľov, aby prihlásili svoje pohľadávky a určil rozsah právnych úkonov Dlžníka, ktoré podliehajú súhlasu Správcu.

Dňa 26.09.2012 sa konala schôdza veriteľov Dlžníka, ktorej programom bola v bode 2 „ Voľba veriteľského výboru “. Výsledkom hlasovania veriteľov bolo uznesenie prijaté schôdzou veriteľov, vychádzajúc z ktorého za členov veriteľského výboru boli zvolení veritelia: 1/ MONTEROSI s.r.o., Panenská 24, Bratislava, IČO: 44 605 846 ( ďalej len „MONTEROSI s.r.o. “ ), 2/ Valles Plus, s.r.o., Ladomesrká Vieska 180, Žiar nad Hronom, IČO: 36 832 278 ( ďalej len „Valles Plus, s.r.o.“ ), 3/ MEDIAL GROUP s.r.o., Mostná 72, Nitra, IČO: 46 041 656 ( ďalej len „MEDIAL GROUP s.r.o.“ ).

Dňa 17.10.2012 bolo súdu doručené podanie Správcu označené ako Oznámenie skutočností v rámci reštrukturalizácie ( ďalej len „ oznámenie “ ). Vychádzajúc z oznámenia dňa 06.10.2012 boli do Obchodného registra zapísané zmeny v spoločníkoch dvoch z vyššie uvedených členov veriteľského výboru a to tak, že jediným spoločníkom spoločnosti Valles Plus, s.r.o. sa stal Dlžník a spoločníkom spoločnosti MEDIAL GROUP s.r.o. sa stala Ing. Jaroslava Gažová, ktorá je spriaznenou osobou Dlžníka.

Vzhľadom na vyššie uvedené má Správca za to, že sa členovia veriteľského výboru, spoločnosť Valles Plus, s.r.o. a MEDIAL GROUP s.r.o., stali osobami spriaznenými s Dlžníkom podľa ust. § 9 zák. č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov ( ďalej len „ ZKR “ ).

Nakoľko ZKR jednoznačne nerieši, aký je ďalší postup v prípade, ak sa člen veriteľského výboru stane spriaznenou osobou dlžníka až po svojom zvolení za člena veriteľského výboru, požiadal Správca súd o výklad ustanovení ZKR. Zároveň Správca požiadal súd, aby v prípade, ak sa prikloní k rozširujúcemu výkladu ustanovení ZKR, určil v súlade s ust. § 127 ods. 3 ZKR dvoch členov veriteľského výboru.

Podľa § 9 ods. 1 ZKR spriaznenou osobou právnickej osoby sa na účely tohto zákona rozumie

a) štatutárny orgán alebo člen štatutárneho orgánu, vedúci zamestnanec, prokurista alebo člen dozornej rady právnickej osoby,

b) fyzická osoba alebo iná právnická osoba, ktorá má v právnickej osobe kvalifikovanú účasť,

c) štatutárny orgán alebo člen štatutárneho orgánu, vedúci zamestnanec, prokurista alebo člen dozornej rady právnickej osoby uvedenej v písmene b),

d) blízka osoba fyzickej osoby uvedenej v písmenách a) až c),

e) iná právnická osoba, v ktorej má právnická osoba alebo niektorá z osôb uvedených v písmenách a) až d) kvalifikovanú účasť.

Podľa § 9 ods. 2 ZKR spriaznenou osobou fyzickej osoby sa na účely tohto zákona rozumie blízka osoba fyzickej osoby, ako aj právnická osoba, v ktorej má fyzická osoba alebo blízka osoba fyzickej osoby kvalifikovanú účasť.

Podľa § 9 ods. 3 ZKR účasťou sa na účely tohto zákona rozumie priamy alebo nepriamy podiel predstavujúci aspoň 5 % na základnom imaní právnickej osoby alebo hlasovacích právach v právnickej osobe alebo možnosť uplatňovania vplyvu na riadení právnickej osoby, ktorý je porovnateľný s vplyvom zodpovedajúcim tomuto podielu; nepriamym podielom sa na účely tohto zákona rozumie podiel držaný sprostredkovane prostredníctvom právnických osôb, v ktorých má držiteľ nepriameho podielu kvalifikovanú účasť.

Podľa § 95 ods. 3 ZKR tak isto ako podriadená pohľadávka sa uspokojí tiež zmluvná pokuta a pohľadávka, ktorá patrí alebo patrila veriteľovi, ktorý je alebo bol spriaznený s úpadcom; na prípadné zabezpečenie týchto pohľadávok zabezpečovacím právom sa v konkurze neprihliada.

Podľa § 126 ods. 1, veta prvá, ZKR na účely zistenia stanovísk veriteľov prihlásených pohľadávok a voľby veriteľského výboru správca do 30 dní od povolenia reštrukturalizácie zvolá schôdzu veriteľov tak, aby sa konala nie skôr ako druhý deň a nie neskôr ako siedmy deň od uplynutia lehoty na popieranie pohľadávok.

Podľa § 126 ods. 3, veta tretia, ZKR právo hlasovať na schôdzi veriteľov má veriteľ, ktorého pohľadávka je v čase konania schôdze veriteľov zistená čo do právneho dôvodu a vymáhateľnosti; na každé jedno euro zistenej sumy pohľadávky má veriteľ jeden hlas.

Podľa § 126 ods. 3, veta štvrtá, ZKR podriadený veriteľ ani veriteľ, ktorý by sa v konkurze uspokojoval v poradí ako podriadený veriteľ, nemá právo hlasovať na schôdzi veriteľov, ani právo byť volený do veriteľského výboru.

Podľa § 127 ods. 1, veta prvá, ZKR na účely výkonu svojich práv si veritelia prihlásených pohľadávok na schôdzi veriteľov volia trojčlenný alebo päťčlenný veriteľský výbor.

Podľa § 127 ods. 1, veta druhá, ZKR návrhy na jednotlivých členov veriteľského výboru predkladá správca spomedzi prítomných veriteľov oprávnených na schôdzi veriteľov hlasovať v zásade od veriteľa s najvyšším počtom hlasov, až kým nie sú zvolení piati členovia veriteľského výboru.

Podľa § 127 ods. 1, veta tretia, ZKR jednotlivé návrhy na členov veriteľského výboru správca predkladá tak, aby pomer medzi zabezpečenými veriteľmi a nezabezpečenými veriteľmi bol vo veriteľskom výbore v zásade vyrovnaný.

Podľa § 127 ods. 3 ZKR členstvo vo veriteľskom výbore veriteľovi zaniká zánikom jeho postavenia účastníka reštrukturalizačného konania. Členstvo vo veriteľskom výbore veriteľovi zaniká tiež jeho písomným odstúpením adresovaným predsedovi veriteľského výboru alebo správcovi. Ak sa počet členov veriteľského výboru zníži pod troch, nových členov veriteľského výboru určí súd; za člena veriteľského výboru môže súd určiť len veriteľa zistenej pohľadávky.

Podľa ust. § 115 ods. 4 zák. č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v znení účinnom do 30.09.2012 účinky prevodu obchodného podielu podľa odsekov 1 a 2 nastávajú voči spoločnosti odo dňa doručenia zmluvy o prevode obchodného podielu spoločnosti, ak nenastanú až s neskoršou účinnosťou zmluvy, nie však skôr, ako valné zhromaždenie vysloví súhlas s prevodom obchodného podielu, ak podľa zákona alebo spoločenskej zmluvy sa súhlas valného zhromaždenia na prevod obchodného podielu vyžaduje.

Vzhľadom k vyššie uvedeným skutočnostiam sa súd nahliadnutím do spisového materiálu, ako aj výpisov z obchodného registra zaoberal zistením skutkového stavu.

Vychádzajúc z výpisu jediným spoločníkom veriteľa Valles Plus s.r.o. sa v zmysle § 115 ods. 4 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v znení účinnom do 30.09.2012, najneskôr ku dňu 28.09.2012, t.j. ku dňu kedy bol podaný návrh na zápis zmien v osobe spoločníka, stal Dlžník.

V zmysle § 115 ods. 4 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v znení účinnom do 30.09.2012, najneskôr ku dňu 28.09.2012, t.j. ku dňu kedy bol podaný návrh na zápis zmien v osobe spoločníka, sa jedným z dvoch spoločníkov veriteľa MEDIAL GROUP s.r.o. stala Ing. Jaroslava Gažová, ktorá je spriaznenou osobou Dlžníka a ktorej spriaznenosť Dlžník deklaruje taktiež v zozname spriaznených osôb, ktorý je prílohou návrhu na povolenie reštrukturalizácie.

S poukazom na vyššie uvedené sa dvaja z troch členov veriteľského výboru, t.j. spoločnosť Valles Plus s.r.o., ako aj spoločnosť MEDIAL GROUP s.r.o. stali spriaznenými osobami Dlžníka podľa ust. § 9 ods. 1 písm. e) ZKR.

Ustanovenie § 9 ZKR obsahuje legálnu definíciu pojmu spriaznená osoba, ktorý má na účely reštrukturalizácie význam najmä v súvislosti s definovaním spriaznených veriteľov, ktorí sú podľa ust. § 95 ods. 3 ZKR uspokojovaní ako podriadení veritelia a ktorí majú s poukazom na ust. § 126 ods. 3, veta štvrtá, ZKR obmedzené hlasovacie práva na schôdzi veriteľov vrátane práva byť volený do veriteľského výboru.

Aj keď § 127 ods. 3 ZKR výslovne neuvádza ako dôvod zániku členstva vo veriteľskom výbore dodatočné nadobudnutie postavenia osoby spriaznenej s dlžníkom, ust. § 126 ods. 3, štvrtá veta, ZKR vylučuje, aby členom veriteľského výboru bola osoba spriaznená s dlžníkom, keďže nepriznáva podriadenému veriteľovi právo byť volený do veriteľského výboru.

Nakoľko veriteľovi Valles Plus s.r.o., ako aj veriteľovi MEDIAL GROUP s.r.o. zaniklo ich právo byť volený do veriteľského výboru momentom, kedy sa stali spriaznenými osobami s Dlžníkom, ktorými sa v zmysle § 115 ods. 4 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v znení účinnom do 30.09.2012, stali najneskôr ku dňu 28.09.2012, t.j. ku dňu kedy bol podaný návrh na zápis zmien v osobe spoločníkov do obchodného registra, nemôžu byť veritelia Valles Plus s.r.o. a MEDIAL GROUP s.r.o. ani členmi veriteľského výboru.

Následkom zániku práva byť volený do veriteľského výboru je tak v danom prípade zánik členstva podriadených veriteľov Valles Plus s.r.o. a MEDIAL GROUP s.r.o. ako osôb spriaznených s Dlžníkom vo veriteľskom výbore.

Keďže počet členov veriteľského výboru klesol pod zákonom predpokladanú hranicu troch členov, súd postupoval v zmysle ust. § 127 ods. 1, 3 ZKR a za nových členov veriteľského výboru určil veriteľa Obec Dežerice, Dežerice 193, IČO: 00 310 336 a veriteľa Sociálna poisťovňa so sídlom v Bratislave, Ulica 29. augusta 8-10, Bratislava, IČO: 30 807 484.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolenie nie je prípustné. ( § 198 ods. 1, veta druhá, ZKR )

  • Súd Okresný súd Bratislava I
  • Spisová značka 4R/1/2012
  • ICS 1112216582
  • Vydal JUDr. Edita Sahánková
  • Vydal FN sudca
  • Odoslal Mgr. Veronika Miškovčíková