Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 321553

O.St.S., a.s.

  • Konanie č. 321553
  • Vydaný 7.1.2013
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 8 z roku 2013 11.1.2013
  • Úpadca O.St.S., a.s.
    IČO: 45940436
    Záhradnícka 51
    82108   Bratislava
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Bratislava I v právnej veci navrhovateľa - dlžníka: O.St.S. a.s., so sídlom Záhradnícka 51, 821 08 Bratislava, IČO: 45 940 436, o návrhu na povolenie reštrukturalizácie dlžníka: O.St.S. a.s., so sídlom Záhradnícka 51, 821 08 Bratislava, IČO: 45 940 436

Rozhodnutie

Súd povoľuje reštrukturalizáciu dlžníka: O.St.S. a.s., so sídlom Záhradnícka 51, 821 08 Bratislava, IČO: 45 940 436.

Súd ustanovuje do funkcie správcu: Reštrukturalizačná a konkurzná, k.s., so sídlom kancelárie Ľubinská 18, 811 03 Bratislava, značka správcu: S 1496.

Súd vyzýva veriteľov, aby prihlásili svoje pohľadávky v lehote 30 dní od povolenia reštrukturalizácie.

Súd u k l a d á správcovi povinnosť bez zbytočného odkladu informovať o povolení reštrukturalizácie známych veriteľov dlžníka, ktorí majú trvalé bydlisko alebo registrované sídlo v iných členských štátoch Európskej únie ako v Slovenskej republike v súlade s č. 40 Nariadenia Rady (ES) č. 1346/2000 z 29. mája 2000 o konkurznom konaní.

Súd určuje rozsah právnych úkonov dlžníka, ktoré podliehajú súhlasu správcu, a to:

a) založenie obchodnej spoločnosti, družstva alebo inej právnickej osoby,

b) nadobudnutie účasti alebo prevod účasti na obchodnej spoločnosti, družstve alebo inej právnickej osobe,

c) prevod, prenájom alebo zaťaženie nehnuteľnosti alebo iného majetku, ktorého hodnota predstavuje významný podiel na celkovej hodnote majetku dlžníka, prípadne ich zaťaženie vecným bremenom,

d) uzatvorenie zmluvy o úvere, o pôžičke alebo inom dočasnom poskytnutí alebo prijatí peňažných prostriedkov,

e) zabezpečenie cudzieho záväzku, prevzatie cudzieho záväzku, pristúpenie k cudziemu záväzku alebo poskytnutie sľubu odškodnenia za škodu spôsobenú treťou osobou,

f) urobenie právneho úkonu bez primeraného protiplnenia alebo zvýhodňujúceho právneho úkonu,

g) urobenie iného právneho úkonu ukracujúceho záujmy veriteľov na uspokojení ich pohľadávok,

h) vykonanie iného než bežného právneho úkonu (§ 10 ods. 1 ZKR)

i) akékoľvek peňažné plnenie zo strany Dlžníka alebo jeho viaceré peňažné plnenia voči tomu istému subjektu v priebehu jedného roka vo výške presahujúcej sumu 10 000,- eur, ak nejde o plnenia vyplývajúce z právnych úkonov Dlžníka schválených správcom

j) akékoľvek plnenie Dlžníka voči tretej osobe predstavujúce čo i len čiastočné uspokojenie zmluvných alebo mimozmluvných sankcií,

k) vykonanie akéhokoľvek právneho úkonu Dlžníka voči osobe spriaznenej s Dlžníkom,

l) vykonanie akéhokoľvek právneho úkonu Dlžníka voči osobe spriaznenej s veriteľom prihlásenej pohľadávky,

m) uznanie prihlásenej pohľadávky popretej správcom v rámci reštrukturalizácie zo strany Dlžníka v zmysle ustanovenia § 124 ods. 7 ZKR, vrátane uznania záväzku učineného na súde v konaní o určenie popretej pohľadávky.

Poučenie veriteľov o spôsobe prihlasovania pohľadávok:

1. Veriteľ prihlasuje svoju pohľadávku vyplnenou prihláškou spolu s prílohami. Prihláška sa podáva na tlačive, ktorého vzor je uvedený v prílohe vyhl. č. 665/2005 Z.z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov ( ďalej len „ ZKR “ ).

2. Prihláška sa podáva v jednom rovnopise u správcu, pričom správcovi musí byť doručená do 30 dní od povolenia reštrukturalizácie. Na prihlášku doručenú po lehote sa neprihliada. Ustanovenie § 28 ods. 6 ZKR sa použije primerane. Doručenie prihlášky správcovi má pre plynutie premlčacej lehoty a zánik práva rovnaké účinky ako uplatnenie práva na súde ( § 121 ZKR ).

3. Za začiatok lehoty na prihlásenie pohľadávok sa považuje deň nasledujúci po zverejnení uznesenia o povolení reštrukturalizácie v Obchodnom vestníku, pričom za deň zverejnenia (doručenia) súdneho rozhodnutia sa považuje nasledujúci deň po zverejnení súdneho rozhodnutia v Obchodnom vestníku.

4. V zmysle § 122 ods. 1 ZKR sa použijú primerane ustanovenia § 29 ods. 1 až 6 a 8 ZKR upravujúce prihlasovanie pohľadávok v konkurznom konaní, podľa ktorých:

- Prihláška musí byť podaná na predpísanom tlačive a musí obsahovať základné náležitosti, inak sa na prihlášku neprihliada. Základnými náležitosťami prihlášky sú: meno, priezvisko a bydlisko alebo názov a sídlo veriteľa, meno, priezvisko a bydlisko alebo názov a sídlo úpadcu, právny dôvod vzniku pohľadávky, poradie uspokojovania pohľadávky zo všeobecnej podstaty, celková suma pohľadávky, podpis ( § 29 ods. 1 ZKR ).

- Pre každú zabezpečenú pohľadávku musí byť podaná samostatná prihláška s uvedením zabezpečenej sumy, druhu, poradia, predmetu a právneho dôvodu vzniku zabezpečovacieho práva ( § 29 ods. 2 ZKR ).

- V prihláške podmienenej pohľadávky musí byť uvedená aj skutočnosť, na základe ktorej má pohľadávka vzniknúť alebo podmienka, od ktorej závisí vznik pohľadávky ( § 29 ods. 3 ZKR ).

- Celková suma pohľadávky sa v prihláške rozdelí na istinu a príslušenstvo, pričom príslušenstvo sa v prihláške rozdelí podľa právneho dôvodu vzniku ( § 29 ods. 4 ZKR ).

- Pohľadávka sa uplatňuje v eurách. Ak sa pohľadávka neuplatní v eurách, sumu pohľadávky určí správca prepočtom podľa referenčného výmenného kurzu určeného a vyhláseného v deň vyhlásenia konkurzu Európskou centrálnou bankou alebo Národnou bankou Slovenska. Ak je pohľadávka uplatnená v mene, ktorej referenčný výmenný kurz Európska centrálna banka ani Národná banka Slovenska neurčuje a nevyhlasuje, sumu pohľadávky určí správca s odbornou starostlivosťou ( § 29 ods. 5 ZKR ).

- K prihláške sa pripoja listiny preukazujúce v nej uvedené skutočnosti. Veriteľ, ktorý je účtovnou jednotkou, v prihláške uvedie vyhlásenie, či o pohľadávke účtuje v účtovníctve, v akom rozsahu, prípadne dôvody, prečo o pohľadávke v účtovníctve neúčtuje ( § 29 ods. 6 ZKR ).

- Veriteľ, ktorý nemá na území Slovenskej republiky bydlisko alebo sídlo alebo organizačnú zložku podniku, je povinný ustanoviť si zástupcu na doručovanie s bydliskom alebo sídlom na území Slovenskej republiky a ustanovenie zástupcu písomne oznámiť správcovi, inak sa mu budú písomnosti doručovať len zverejnením v Obchodnom vestníku ( § 29 ods. 8 ZKR ).

Ak ide o zabezpečenú pohľadávku, v prihláške sa musí riadne a včas uplatniť aj zabezpečovacie právo, inak sa pohľadávka v reštrukturalizácii považuje za nezabezpečenú pohľadávku.

5. Prihlášku možno opraviť alebo doplniť len tak, že sa pôvodná prihláška nahradí u správcu novou prihláškou, a to len do uplynutia lehoty na prihlasovanie pohľadávok ( § 122 ods. 2 ZKR ).

6. Na požiadanie správca vydá veriteľovi potvrdenie, že jeho pohľadávka bola zapísaná do zoznamu pohľadávok ( § 122 ods. 3 ZKR ).

7. Ak sú pochybnosti, správca môže kedykoľvek počas reštrukturalizácie predložiť prihlášku súdu, aby rozhodol, či sa na prihlášku prihliada ( § 122 ods. 4 ZKR ).

Odôvodnenie

Navrhovateľ- dlžník: O.St.S. a.s., so sídlom Záhradnícka 51, 821 08 Bratislava, IČO: 45 940 436 (ďalej len „Dlžník“) sa návrhom doručeným tunajšiemu súdu dňa 16.11.2012 domáhal povolenia svojej reštrukturalizácie. Dlžník spolu s návrhom na povolenie reštrukturalizácie predložil súdu reštrukturalizačný posudok správcu: Reštrukturalizačná a konkurzná, k.s., so sídlom kancelárie Ľubinská 18, 811 03 Bratislava, značka správcu: S 1496 (ďalej len "Správca"), zoznam majetku dlžníka, zoznam záväzkov dlžníka, zmluvné a iné prehľady, zoznam spriaznených osôb, poslednú riadnu individuálnu účtovnú závierku vyhotovenú k 31.12.2011 a internetový výpis z obchodného registra.

Tunajší súd uznesením zo dňa 29.11.2012, č.k. 2R/9/2012-99, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 06.12.2012 začal reštrukturalizačné konanie voči Dlžníkovi.

Z reštrukturalizačného posudku vyplýva, že Dlžník vykonáva podnikateľskú činnosť a je v úpadku. Je možné odôvodnene predpokladať zachovanie aspoň podstatnej časti prevádzky podniku Dlžníka. V prípade povolenia reštrukturalizácie je možné predpokladať väčší rozsah uspokojenia veriteľov dlžníka ako v prípade vyhlásenia konkurzu. Vzhľadom k týmto skutočnostiam Správca poverený vypracovaním posudku odporučil reštrukturalizáciu dlžníka.

Podľa § 116 ods. 1, 2 a 4 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len "ZKR") ak sú splnené predpoklady, aby súd povolil reštrukturalizáciu, súd najneskôr do 30 dní od začatia reštrukturalizačného konania uznesením rozhodne o povolení reštrukturalizácie. Inak reštrukturalizačné konanie v rovnakej lehote uznesením zastaví. Súd povolí reštrukturalizáciu, ak posudok spĺňa zákonom predpísané náležitosti, obsah posudku je jasný a zrozumiteľný, posudok vypracoval správca zapísaný do zoznamu správcov, ktorý má v obvode krajského súdu, v ktorom sídli príslušný súd, zriadenú kanceláriu, posudok v čase podania návrhu na povolenie reštrukturalizácie nebol starší ako 30 dní od jeho vypracovania a správca poverený vypracovaním posudku reštrukturalizáciu dlžníka odporučil a zo záverov posudku je zrejmé, že na odporučenie reštrukturalizácie boli splnené predpoklady. V uznesení o povolení reštrukturalizácie súd ustanoví správcu, vyzve veriteľov, aby v zákonnej lehote prihlásili pohľadávky, a určí rozsah právnych úkonov dlžníka, ktoré majú počas reštrukturalizácie podliehať súhlasu správcu; v uznesení tiež poučí veriteľov o spôsobe prihlasovania pohľadávok, následkoch nedodržania lehoty na prihlasovanie pohľadávok a následkoch nesprávneho prihlásenia pohľadávok. Do funkcie správcu súd ustanoví toho, kto vypracoval posudok. Uznesenie súd bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku; uznesenie tiež doručí účastníkom reštrukturalizačného konania, ustanovenému správcovi, príslušnému registrovému súdu, príslušnému daňovému orgánu a colnému riaditeľstvu.

Podľa § 118 ods. 1 ZKR povolením reštrukturalizácie sa začína reštrukturalizácia. Reštrukturalizácia sa považuje za povolenú zverejnením uznesenia o povolení reštrukturalizácie v Obchodnom vestníku.

Súd preskúmajúc reštrukturalizačný posudok Správcu zistil, že sú splnené zákonom stanovené podmienky na povolenie reštrukturalizácie. Posudok spĺňa náležitosti ustanovené v § 110 ods. 1 a 2 ZKR. Obsah posudku je jasný a zrozumiteľný. Posudok vypracoval správca, ktorý je zapísaný do zoznamu správcov v obvode Krajského súdu v Bratislave, a ktorý má v tomto obvode zriadenú kanceláriu. Posudok bol vyhotovený dňa 14.11.2012, a teda v deň podania návrhu na povolenie reštrukturalizácie nebol starší ako 30 dní. Správca poverený vypracovaním reštrukturalizačného posudku reštrukturalizáciu odporučil a zo záverov posudku je zrejmé, že na odporučenie reštrukturalizácie boli splnené predpoklady.

Súd v súlade s § 116 ods. 4 ZKR ustanovil do funkcie správcu Reštrukturalizačná a konkurzná, k.s., so sídlom kancelárie Ľubinská 18, 811 03 Bratislava, značka správcu: S 1496, ktorý bol dlžníkom poverený na vypracovanie reštrukturalizačného posudku.

Pri určení rozsahu právnych úkonov Dlžníka podliehajúcich počas reštrukturalizácie súhlasu Správcu, súd vychádzal z rozsahu navrhnutého Správcom v predloženom posudku.

Súd v súlade s § 116 ods. 4, § 122 ods. 1 až 4 a § 199 ods. 9 ZKR vyzval veriteľov na prihlásenie pohľadávok a poučil veriteľov o spôsobe prihlasovania pohľadávok, následkoch nedodržania lehoty na prihlasovanie pohľadávok a následkoch nesprávneho prihlásenia pohľadávok.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

Účastník má právo uplatniť námietku zaujatosti voči sudcovi, ak so zreteľom na jeho pomer k veci, k účastníkom alebo k ich zástupcom možno mať pochybnosti o jeho nezaujatosti. Účastník môže uplatniť námietku zaujatosti najneskôr do uplynutia lehoty na prihlasovanie pohľadávok. Na neskôr doručené námietky súd neprihliada. V námietke zaujatosti musí byť uvedené, proti komu smeruje, dôvod, pre ktorý má byť sudca vylúčený a kedy sa účastník podávajúci námietku zaujatosti o dôvode vylúčenia dozvedel. Na podanie, ktoré nespĺňa náležitosti námietky zaujatosti, súd neprihliadne; v tomto prípade sa vec nadriadenému súdu nepredkladá.

  • Súd Okresný súd Bratislava I
  • Spisová značka 2R/9/2012
  • ICS 1112238192
  • Vydal JUDr. Stanislava Bezáková
  • Vydal FN sudca
  • Odoslal Mgr. Lucia Kolenová