Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 377866

AB Cosmetics,

  • Konanie č. 377866
  • Vydaný 21.3.2013
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 62 z roku 2013 28.3.2013
  • Úpadca AB Cosmetics,
    IČO: 36661171
    Tamaškovičova ul. 17
    91701   Trnava
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Trnava v právnej veci vyhláseného konkurzu na majetok úpadcu: AB Cosmetics, s.r.o., Tamaškovičova ul. 17, Trnava, IČO: 36 661 171, zapísaný v Obchodnom registri Okresného súdu Trnava, odd.: Sro, vl. č. 18853/T, správcom ktorého je JUDr. Stanislav Volár, so sídlom kancelárie: Kukučínova 11, 921 01 Piešťany, o výmene správcu, takto

Rozhodnutie

Súd o d v o l á v a z funkcie správcu: JUDr. Stanislava Volára, so sídlom kancelárie: Kukučínova 11, 921 01 Piešťany.

Súd u s t a n o v u j e do funkcie správcu: Mgr. Ing. Pavla Korytára, so sídlom kancelárie: Sladovnícka 13, 917 01 Trnava.

Odôvodnenie

Uznesením Okresného súdu Trnava č. k. 25K/16/2012-80 zo dňa 16.07.2012 bol vyhlásený konkurz na majetok dlžníka, do funkcie správcu ustanovil JUDr. Stanislava Volára, so sídlom kancelárie: Kukučínova 11, 921 01 Piešťany a vyzval veriteľov, aby si v lehote 45 dní od vyhlásenia konkurzu prihlásili svoje pohľadávky.

Ustanovený správca zvolal prvú schôdzu veriteľov na deň 27.12.2012. Správca úpadcu zaslal súdu dňa 28.12.2012 zápisnicu z konania prvej schôdze veriteľov, ktorá sa konala v ustanovenom termíne.

Podľa § 36 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ZKR), do pôsobnosti schôdze veriteľov patrí rozhodovanie o výmene správcu. O výmene správcu sa rozhoduje vždy na prvej schôdzi veriteľov. Ďalšia schôdza veriteľov môže rozhodnúť o výmene správcu, len ak

a) správca opakovane alebo závažne porušil povinnosti ustanovené týmto zákonom alebo

b) hlasovacie práva všetkých veriteľov sa od poslednej schôdze veriteľov zmenili tak, že počet hlasov všetkých veriteľov sa zvýšil aspoň o 30% alebo znížil aspoň o 30% alebo vznikli podmienené pohľadávky, pri ktorých nebolo možné uplatniť hlasovacie právo na poslednej schôdzi veriteľov a ktoré predstavujú aspoň 30% všetkých hlasovacích práv.

Podľa § 36 ods. 2 ZKR na rokovaní schôdze veriteľov o výmene správcu má prítomný veriteľ oprávnený na schôdzi veriteľov hlasovať právo navrhnúť do funkcie nového správcu jednu osobu zo zoznamu správcov, ktorý vedie ministerstvo podľa osobitného predpisu. O návrhoch na nového správcu schôdza veriteľov hlasuje postupne od návrhu veriteľa s najvyšším počtom hlasov, až kým návrh na nového správcu nie je schválený.

Podľa § 36 ods. 3 ZKR, ak sa schôdza veriteľov uznesie na výmene správcu, súd bezodkladne po doručení zápisnice zo schôdze veriteľov jedným uznesením odvolá doterajšieho správcu a ustanoví do funkcie správcu schváleného schôdzou veriteľov.

Podľa § 36 ods. 4 ZKR súd návrh schôdze veriteľov na výmenu správcu uznesením odmietne, ak správcovi bráni vo výkone funkcie zákonná prekážka alebo neboli dôvody, aby schôdza veriteľov mohla o výmene správcu hlasovať. Uznesenie o odmietnutí hlasovania schôdze veriteľov súd bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku. Proti uzneseniu môže podať odvolanie veriteľ, ktorý hlasoval za správcu schváleného schôdzou veriteľov.

Z predloženej zápisnice zo zasadnutia prvej schôdze veriteľov zo dňa 27.12.2012 vyplýva, že jedným z bodov programu schôdze bolo aj rozhodnutie o výmene správcu podľa § 36 ZKR. Z predmetnej zápisnice ďalej vyplýva, že návrh na výmenu správcu nebol schválený.

Súd uznesením č.k. 25K/16/2012-635 zo dňa 04.0.2013 zrušil uznesenie schôdze veriteľov č. 1 ako aj uznesenie schôdze veriteľov č. 2, ktorým bol zamietnutý návrh konkurzného veriteľa OTP Banka Slovensko, a.s., Štúrova 5, Bratislava na výmenu správcu. Svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že zo strany veriteľa THANEL, s.r.o. došlo k účinnému popretiu pohľadávky veriteľa Twilight Ventures Ltd., nakoľko popretie pohľadávky bolo podané na predpísanom tlačive zo dňa 04.10.2012 a na bankový účet správcu bola pripísaná kaucia 350 eur. Veriteľ síce uviedol ako variabilný symbol u veriteľa Twilight Ventures Ltd. číslo 34, pod ktorým je uvedený v zozname správcu označenom ako zoznam prihlášok miesto čísla 35, pod ktorým je evidovaný v zozname pohľadávok správcu podľa abecedného poradia, avšak na základe uvedeného nemožno konštatovať, že nedošlo k účinnému popretiu pohľadávky zo strany veriteľa THANEL, s.r.o. a to len pre nesprávne uvedenie čísla pohľadávky zo zoznamu pohľadávok ako variabilného symbolu, keď aj v zozname doručenom správcom súdu je v deň popretia ešte pohľadávka označená pod číslom 34. Súd zároveň poukázal na to, že samotný správca najskôr konštatoval popretie pohľadávky a až následne dospel k názoru, že popretie nie je účinné a teda jeho postup ohľadom popretia pohľadávky veriteľa Twilight Ventures Ltd. veriteľom THANEL, s.r.o. pôsobí zmätočne. Súd mal za to, že rozhodnutie schôdze veriteľov, ktorým sa zamietol návrh konkurzného veriteľa OTP Banka Slovensko, a.s. na výmenu správcu z JUDr. Stanislava Volára za nového správcu Mgr. Ing. Pavla Korytára bolo prijaté v rozpore so zákonom, nakoľko o tomto návrhu resp. proti tomuto návrhu hlasoval aj veriteľ, ktorý bol podľa názoru súdu účinné popretý a teda mu nemal byť umožnený výkon hlasovacích práv.

Zo zápisnice z prvej schôdze veriteľov vyplýva, že za návrh na výmenu správcu hlasovali Slovenská záručná a rozvojová banka, a.s. s počtom hlasov 2.458.390, OTP Banka Slovensko, a.s. s počtom hlasov 1.225.160, PRESS Desing, s.r.o. s počtom hlasov 68.460 a EUROPLUS-TCS, v.o.s. s počtom hlasov 10.421, hlasovania o tomto návrhu sa zdržal veriteľ Raben Logistics Slovakia s.r.o. s počtom hlasov 61.860 a proti návrhu hlasoval veriteľ Daňový úrad Trnava s počtom hlasov 244.303, veriteľ Ján & Lýdia, s.r.o. s počtom hlasov 62 (tento veriteľ však v čase konania schôdze nebol účastníkom konkurzného konania), veriteľ naudium s.r.o. s počtom hlasov 75 (tento veriteľ tiež v čase konania schôdze nebol účastníkom konkurzného konania) a veriteľ Twilight Ventures Ltd. s počtom hlasov 4.301.658.

Súd má však za to, že došlo k platnému a účinnému popretiu pohľadávky Twilight Ventures Ltd. veriteľom THANEL, s.r.o. a teda popretý veriteľ nebol oprávnený na výkon hlasovacích práv. Ako už bolo uvedené sám správca najskôr konštatoval popretie pohľadávky a až následne dospel k názoru, že popretie nie je účinné. Súd poukazuje na to, že samotné označenie veriteľov a ich pohľadávok v zozname pohľadávok doručených súdu nie je jednotné a prehľadné. Zo zoznamu pohľadávok (podľa abecedného poradia) doručeného súdu dňa 04.10.2012 nevyplýva, ktorý údaj je poradím veriteľa, ktorý je číslom pohľadávky a zároveň variabilným symbolom, pričom pri pohľadávke veriteľa Twilight Ventures Ltd. je uvedené číslo 35, potom dátum 07.09.2012, údaj T/199 a následne číslo 34. Zo zoznamu pohľadávok doručeného súdu dňa 24.10.2012 ohľadom toho istého veriteľa vyplýva, že 07.09.2012 je dátumom doručenia, skratka „zv.č.“ zrejme prislúcha údaju T/199 a číslo 34 potom predstavuje poradové číslo. Následne v zozname pohľadávok doručenom súdu dňa 30.11.2012 sú tie isté údaje ohľadom toho istého veriteľa označené rovnako len pri identifikácii údajov v ľavom hornom rohu miesto poradového čísla udáva označenie VS a teda zo zoznamov predkladaných správcom nevyplýva, ktorý údaj je číslom pohľadávky.

Po preštudovaní zápisnice z prvej schôdze veriteľov súd dospel k záveru, že na prvej schôdzi veriteľov bolo rozhodnuté o výmene správcu, pričom schôdza veriteľov bola uznášaniaschopná a oprávnená rozhodovať o výmene správcu. Priznaním hlasovacích práv veriteľovi Twilight Ventures Ltd., ktorý bol účinne popretý a veriteľom Ján & Lýdia s.r.o. a naudium s.r.o., ktorí v čase konania schôdze neboli účastníkmi konkurzného konania nastal stav, kedy správca nesprávne sčítal hlasy veriteľov, na základe ktorých následne konštatoval výsledok hlasovania. Po zohľadnení uvedeného teda za návrh na výmenu správcu hlasovali veritelia s počtom hlasov 3.762.432, proti návrhu hlasovali veritelia s počtom hlasov 244.304 hlasov a hlasovania sa zdržali veritelia s počtom hlasov 61.860.

Súd v závere svojho rozhodnutia považuje za potrebné uviesť, že z doterajšej činnosti správcu JUDr. Volára je zrejmé, že tento porušil na schôdzi veriteľov povinnosť vynaložiť odbornú starostlivosť a to tým, že priznal hlasovacie práva aj veriteľom Ján & Lýdia s.r.o. a naudium s.r.o., ktorí sa ku dňu konania schôdze nestali účastníkmi konania a zároveň umožnil hlasovať o týchto veriteľoch pri voľbe členov veriteľského výboru. Zároveň má súd za to, že správca úpadcu porušil povinnosť s odbornou starostlivosťou preskúmať pohľadávku veriteľa Twilight Ventures Ltd., pričom z doložených listín vyplýva, že zmluvu o úvere č. 20113004 podpísala za úpadcu osoba, ktorá nebola v čase podpisu zmluvy jej konateľom a teda osobou oprávnenou konať v mene úpadcu (uvedené vyplýva aj z rozhodnutia registrového súdu č.k. 7Exre/15/2011-243 zo dňa 15.11.2011). Na uvedenú skutočnosť poukázal tak veriteľ THANEL s.r.o., ako aj konateľ úpadcu, pričom správca napriek mnohým pochybnostiam o platnosti tohto právneho úkonu, vyhodnotil námietku konateľa úpadcu ako účelovú, sám nepoprel spornú pohľadávku a účinné popretie pohľadávky iným veriteľom, ktoré najprv sám uznal za účinné, následne uznal za neúčinné. Tieto porušenia povinností správcu sú tak závažné, že by odôvodňovali odvolanie správcu, avšak došlo k platnej výmene správcu veriteľmi na prvej schôdzi veriteľov, preto súd s ohľadom na vyššie uvedené rozhodol tak, ako je uvedené vo výroku tohto uznesenia.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

  • Súd OKRESNÝ SÚD TRNAVA
  • Spisová značka 25K/16/2012
  • ICS 2112210317
  • Vydal JUDr. Dagmar Valocká
  • Vydal FN sudca
  • Odoslal Mgr. Miroslava Spálová