Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 519621

SEMOS, spol. s r.o. Prešov

  • Konanie č. 519621
  • Vydaný 13.5.2013
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 94 z roku 2013 17.5.2013
  • Úpadca SEMOS, spol. s r.o. Prešov
    IČO: 31686320
    Budovateľská 48
    08001   Prešov
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Prešov v právnej veci navrhovateľa - dlžníka SEMOS, spol. s r.o. Prešov, so sídlom Budovateľská 48, 080 01 Prešov, IČO: 31 686 320, o návrhu dlžníka na povolenie reštrukturalizácie dlžníka, takto

Rozhodnutie

z a č í n a reštrukturalizačné konanie voči dlžníkovi SEMOS, spol. s r.o. Prešov, so sídlom Budovateľská 48, 080 01 Prešov, IČO: 31 686 320.

Odôvodnenie

Dňa 3.5.2013 podal navrhovateľ - dlžník na tunajšom súde návrh na povolenie reštrukturalizácie. V návrhu uviedol, že v dôsledku globálnej negatívnej hospodárskej situácie sa dostal do finančných problémov a tento stav sa rozhodol riešiť cestou reštrukturalizačného konania. Na základe tejto skutočnosti poveril správcu JUDr. Slavomíra Dubjela, so sídlom kancelárie Puškinova 16, 080 01 Prešov, na vypracovanie reštrukturalizačného posudku.

Navrhovateľ k návrhu pripojil posudok správcu zo dňa 3.5.2013, v ktorom tento reštrukturalizáciu navrhovateľa - dlžníka odporučil, ďalej zoznam majetku, zoznam záväzkov, zmluvný prehľad, zoznam spriaznených osôb a poslednú riadnu individuálnu účtovnú závierku za rok 2012.

Podľa § 111 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“), návrh na povolenie reštrukturalizácie sa podáva na príslušnom súde. Návrh na povolenie reštrukturalizácie je oprávnený podať dlžník alebo veriteľ.

Podľa § 111 ods. 2 ZKR, dlžník je oprávnený podať návrh na povolenie reštrukturalizácie, ak poveril správcu vypracovaním posudku a správca vo vypracovanom posudku nie staršom ako 30 dní jeho reštrukturalizáciu odporučil.

Podľa § 112 ods. 1 ZKR, návrh na povolenie reštrukturalizácie musí obsahovať všeobecné náležitosti návrhu podľa osobitného predpisu.4) Podpis navrhovateľa musí byť v návrhu úradne osvedčený.

Podľa § 112 ods. 2 ZKR, navrhovateľ je povinný k návrhu na povolenie reštrukturalizácie pripojiť posudok správcu, zoznam majetku dlžníka, zoznam záväzkov dlžníka, zoznam osôb spriaznených s dlžníkom a poslednú riadnu individuálnu účtovnú závierku dlžníka spolu s mimoriadnou individuálnou účtovnou závierkou, ak bola vyhotovená neskôr ako posledná riadna individuálna účtovná závierka; ak bola individuálna účtovná závierka predmetom overovania audítorom, k návrhu je povinný pripojiť aj správu audítora.

Podľa § 113 ods. 1 ZKR, ak súd zistí, že návrh na povolenie reštrukturalizácie spĺňa zákonom predpísané náležitosti, najneskôr do 15 dní od doručenia návrhu rozhodne o začatí reštrukturalizačného konania. Inak návrh na povolenie reštrukturalizácie v rovnakej lehote uznesením odmietne; uznesenie súd doručí navrhovateľovi.

Podľa § 113 ods. 3 ZKR, o začatí reštrukturalizačného konania súd vydá uznesenie, ktoré bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku; zverejnením uznesenia v Obchodnom vestníku sa začína reštrukturalizačné konanie. Iné rozhodnutia alebo písomnosti súdu vydané pred začatím reštrukturalizačného konania sa v Obchodnom vestníku nezverejňujú.

Podľa § 113 ods. 4 ZKR, začatie reštrukturalizačného konania bráni tomu, aby sa na toho istého dlžníka začalo iné reštrukturalizačné konanie. Ak počas reštrukturalizačného konania dôjde súdu ďalší návrh na povolenie reštrukturalizácie týkajúci sa toho istého dlžníka, súd návrh na povolenie reštrukturalizácie odmietne.

Súd preskúmal návrh navrhovateľa v zmysle uvedených zákonných ustanovení a zistil, že návrh spĺňa všetky náležitosti návrhu na začatie reštrukturalizačného konania ustanovené v § 112 ods. 1 ZKR a navrhovateľ k návrhu pripojil všetky prílohy podľa § 112 ods. 2 ZKR. Správca v reštrukturalizačnom posudku nie staršom ako 30 dní reštrukturalizáciu navrhovateľa - dlžníka odporučil, preto súd rozhodol o začatí reštrukturalizačného konania voči dlžníkovi podľa § 113 ods. 1 ZKR.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu nie je odvolanie prípustné.

Reštrukturalizačné konanie sa začína zverejnením uznesenia v Obchodnom vestníku.

Za deň doručenia súdneho rozhodnutia alebo inej písomnosti sa považuje nasledujúci deň po zverejnení súdneho rozhodnutia alebo inej súdnej písomnosti v Obchodnom vestníku. Rovnako písomnosti, ktoré sa podľa tohto zákona zverejňujú v Obchodnom vestníku, sa považujú na účely tohto zákona za zverejnené nasledujúci deň po ich zverejnení v Obchodnom vestníku. ( § 199 ZKR)

Podľa § 114 ods. 1 ZKR, Začatie reštrukturalizačného konania má tieto účinky:

a) dlžník je povinný obmedziť výkon svojej činnosti na bežné právne úkony; iné právne úkony dlžníka podliehajú súhlasu správcu, ktorý vypracoval posudok,

b) pre pohľadávku, ktorá sa v reštrukturalizácii uplatňuje prihláškou, nemožno začať konanie o výkon rozhodnutia alebo exekučné konanie na majetok patriaci dlžníkovi; už začaté konania o výkon rozhodnutia alebo exekučné konania sa prerušujú,

c) pre zabezpečenú pohľadávku, ktorá sa v reštrukturalizácii uplatňuje prihláškou, nemožno začať ani pokračovať vo výkone zabezpečovacieho práva na majetok patriaci dlžníkovi,

d) druhá zmluvná strana nemôže vypovedať zmluvu uzatvorenú s dlžníkom alebo od nej odstúpiť pre omeškania dlžníka s plnením, na ktoré druhej zmluvnej strane vznikol nárok pred začatím reštrukturalizačného konania; vypovedanie zmluvy alebo odstúpenie od zmluvy z tohto dôvodu je neúčinné,

e) zmluvné dojednania umožňujúce druhej zmluvnej strane vypovedať zmluvu uzatvorenú s dlžníkom alebo od nej odstúpiť z dôvodu reštrukturalizačného konania alebo konkurzného konania sú neúčinné,

f) pohľadávku, ktorá sa v reštrukturalizácii uplatňuje prihláškou, nemožno voči dlžníkovi započítať.

  • Súd Okresný súd Prešov
  • Spisová značka 1R/4/2013
  • ICS 8113212752
  • Vydal JUDr. Štefan Tomašovský
  • Vydal FN samosudca
  • Odoslal Eva Lešková