Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 534187

KOSAK s.r.o. v likvidácii

  • Konanie č. 534187
  • Vydaný 9.7.2013
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 135 z roku 2013 16.7.2013
  • Úpadca KOSAK s.r.o. v likvidácii
    IČO: 36514471
    Starý trh 50
    06001   Kežmarok
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Prešov v právnej veci navrhovateľa - dlžníka KOSAK s.r.o. v likvidácii, so sídlom Starý trh 50, 060 01 Kežmarok, IČO: 36 514 471, o návrhu na vyhlásenie konkurzu na jeho majetok, takto

Rozhodnutie

v y z ý v a dlžníka, aby v lehote 10 dní odo dňa doručenia tohto uznesenia písomne odstránil nedostatky návrhu na vyhlásenie konkurzu doručeného súdu dňa 02.07.2013, a to tak že predloží súdu:

- likvidačnú účtovnú súvahu v zmysle 13 ods. 2 zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“) v dvoch vyhotoveniach.

Uvedené je potrebné predložiť k sp. zn. 2K/25/2013 vo vyššie stanovej lehote.

V prípade, že návrh nebude doplnený, súd návrh o d m i e t n e.

Odôvodnenie

Podaním doručeným súdu dňa 02.07.2013 sa navrhovateľ domáhal, aby súd vyhlásil konkurz na jeho majetok. K návrhu doložil zoznam majetku, zoznam záväzkov, zmluvný prehľad, zoznam spriaznených osôb, riadnu účtovnú závierku ku dňu 31.12.2012 a mimoriadnu účtovnú závierku zostavenú ku dňu 30.04.2013.

Podľa § 12 ods. 1 ZKR, návrh na vyhlásenie konkurzu musí obsahovať všeobecné náležitosti návrhu podľa osobitného predpisu. Podpis navrhovateľa, ktorý nie je orgánom verejnej moci musí byť v návrhu úradne osvedčený. Návrh musí byť podaný v dvoch rovnopisoch spolu s prílohami.

Podľa § 13 ods. 1 ZKR, navrhovateľ je povinný pred podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu zaplatiť na účet súdu preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu (ďalej len "preddavok"). Zaplatenie preddavku je navrhovateľ povinný v návrhu na vyhlásenie konkurzu doložiť dokladom osvedčujúcim jeho zaplatenie. Ak súd návrh na vyhlásenie konkurzu odmietne alebo súd nezačne konkurzné konanie z iného dôvodu alebo navrhovateľ pred začatím konkurzného konania vezme návrh späť, preddavok sa vráti navrhovateľovi.

Podľa § 13 ods. 2 ZKR, povinnosť zaplatiť preddavok nemá likvidátor dlžníka, ktorý vykonal likvidačnú účtovnú súvahu a zistil, že majetok dlžníka nepostačuje ani na úhradu preddavku. Odmenu a výdavky predbežného správcu v tom prípade platí štatutárny orgán alebo člen štatutárneho orgánu dlžníka; ak tieto orgány nie sú ustanovené, odmenu a výdavky predbežného správcu platí štatutárny orgán alebo člen štatutárneho orgánu dlžníka, ktorý vykonával funkciu naposledy. O nároku predbežného správcu voči týmto osobám súd rozhodne v uznesení o určení odmeny a výdavkov predbežného správcu; proti uzneseniu je oprávnený podať odvolanie ten, kto má odmenu a výdavky predbežného správcu platiť.

Podľa § 14 ods. 1 ZKR, ak súd zistí, že návrh na vyhlásenie konkurzu spĺňa zákonom ustanovené náležitosti, najneskôr do 15 dní od doručenia návrhu rozhodne o začatí konkurzného konania. Inak v rovnakej lehote uznesením poučí navrhovateľa o nedostatkoch návrhu a vyzve ho, aby tieto nedostatky v lehote 10 dní odstránil. Ak tak navrhovateľ neurobí, súd návrh odmietne najneskôr do 15 dní po tom, čo uplynula lehota na odstránenie nedostatkov. Inak v rovnakej lehote rozhodne o začatí konkurzného konania. Voči uzneseniu o odmietnutí návrhu odvolanie nie je prípustné. Uznesenie o začatí konkurzného konania alebo uznesenie o odmietnutí návrhu súd doručí navrhovateľovi a dlžníkovi; uznesenie o odmietnutí návrhu súd nezverejňuje v Obchodnom vestníku.

Podľa § 7 ods. 2 vyhl. č. 665/2005 Z.z., preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu vo veci vyhlásenia konkurzu na majetok právnickej osoby je 1.659,70 eur.

Podľa § 74 zákona č. 513/1991 Zb. /Obchodný zákonník/, likvidátor zostaví ku dňu vstupu spoločnosti do likvidácie likvidačnú účtovnú súvahu a je povinný zaslať prehľad o imaní spoločnosti každému spoločníkovi, ktorý o to požiada.

Po preskúmaní návrhu likvidátora na vyhlásenie konkurzu súd zistil, že navrhovateľ k návrhu nedoložil likvidačnú účtovnú súvahu v zmysle § 74 Obchodného zákonníka. Konkurznému súdu je potrebné predložiť likvidačnú účtovnú súvahu zostavenú likvidátorom spoločnosti ku dňu vstupu spoločnosti do likvidácie, z ktorej likvidátor zistil, že majetok dlžníka nepostačuje ani na úhradu preddavku, teda ku dňu 18.05.2013 ako to vyplýva z výpisu z Obchodného registra.

V prípade predloženia likvidačnej účtovnej závierky, odmenu a výdavky predbežného správcu platí štatutárny orgán, ak nie je tento orgán ustanovený, odmenu a výdavky predbežného správcu platí štatutárny orgán dlžníka, ktorý vykonával funkciu naposledy.

Keďže likvidátor k návrhu nedoložil likvidačnú účtovnú súvahu v zmysle § 13 ods. 2 ZKR, nie je oslobodený od platenia preddavku na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu vo výške 1.659,70 eur v zmysle zákonného ustanovenia § 13 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii.

Preto je potrebné vyššie uvedené nedostatky návrhu odstrániť tak, ako je uvedené vo výroku tohto uznesenia a doplnenie prílohy predložiť súdu v dvoch vyhotoveniach v zákonom určenej lehote, inak súd návrh dlžníka odmietne v zmysle § 14 ods. 1 ZKR.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

Ak tento zákon neustanovuje inak, za deň doručenia súdneho rozhodnutia alebo inej písomnosti sa považuje nasledujúci deň po zverejnení súdneho rozhodnutia alebo inej súdnej písomnosti v Obchodnom vestníku. Rovnako písomnosti, ktoré sa podľa tohto zákona zverejňujú v Obchodnom vestníku, sa považujú na účely tohto zákona za zverejnené nasledujúci deň po ich zverejnení v Obchodnom vestníku.

  • Súd Okresný súd Prešov
  • Spisová značka 2K/25/2013
  • ICS 8113219655
  • Vydal JUDr. Tomáš Novák
  • Vydal FN samosudca
  • Odoslal Eva Lešková