Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia Tatra banky, Bratislava'
za rok 2021

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
e) podpora vzdelávania 70 000 € EduLab. Fenomény sveta 2022. Projekt občianskeho združenia EduLab "Fenomény sveta", predstavuje komplexný vzdelávací kurz pre učiteľov druhého stupňa ZŠ zameraný na výučbu finančnej gramotnosti prostredníctvom vzdelávacieho balíka Fenomény sveta Peniaze. V rámci projektu sa pripravila náborová komunikácia zameraná na učiteľov a bola spustená registrácia do projektu. Sprístupnil sa online kurz bezplatne všetkým učiteľom. Spomedzi aktívnych učiteľov, ktorí sa zapojili do vzdelávacích aktivít bolo vybraných 100 učiteľov. Tí získali kompletný balík Peniaze pre výučbu finančnej gramotnosti na svojej škole. Vzdelávací program pozostával z realizácie online kurzov, webinárov, online workshopov, konzultácií a pedagogickej podpory pre učiteľov. Finančný dar bol použitý na licenciu k značke Fenomény sveta, online kurz pre všetkých učiteľov, distribúciu balíkov a online komunikáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 275,16 € VŠMU. Podpora aktivít VŠMU 2022. Vysoká škola múzických umení v Bratislave je s takmer tisíc študentmi najväčšou a najvýznamnejšou umeleckou školou na Slovensku. Škola zrealizovala pilotný ročník spoločnej prehliadky študentskej tvorby s názvom UNBOXING. Prehliadka zahŕňala všetky tri fakulty a odbornej i laickej verejnosti predstavila práce študentov z oblastí divadla, filmu, hudby a tanca, pričom príležitosť dostali aj budúci umenovedci. Odhadovaný počet divákov na podujatiach Unboxingu bol okolo 1 800 naprieč všetkými 25 aktivitami. Organické aj sponzorované príspevky na sociálnych sieťach dosiahli 52 208 zobrazení. Popri prehliadke škola tiež zrealizovala nadväzujúce aktivity súvisiace s prezentáciou tvorby jej študentov a študentiek. VŠMU sa zamerala najmä na tvorbu obsahu pre sociálne médiá a webovú prezentáciu školy. Pri príležitosti slávnostných promócií vydala absolventskú ročenku. Počas roka 2022 vydala dve čísla časopisu Múza a na prilákanie budúcich študentov zorganizovala Dni otvorených dverí na Filmovej a televíznej fakulte a tiež na Divadelnej fakulte. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre súvisiace s realizáciou prehliadky a technické vybavenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Ivan Hronec. Be2Can festival 2022. 9. ročník prehliadky Be2Can 2022 priniesol do všetkých kútov Slovenska, či už vo forme klasickej alebo hybridnej distribúcie (kamenné kiná v kombinácii s viruálnou kinosálou), špičkový výber filmov z prestížnych svetových festivalov v Berlíne, Benátkach a Cannes. Festivalový katalóg bol aj tento rok neodmysliteľnou súčasťou prehliadky. Poskytol divákom ucelené informácie o prezentovaných filmoch, oboznámil ich s dramatrugickou koncepciou prehliadky a priniesol štúdie na vybrané témy, ktoré preň píšu poprední slovenskí a českí filmoví odborníci. Podujatie ponúklo výnimoc?nú príležitost? pre milovníkov filmu spoznat? a porovnat? najlepšie medzinárodné filmy z posledných rokov. Portfólio Be2Can odráža viaceré z vrcholných trendov súc?asnej svetovej kinematografie, ale má tiež ambíciu podnecovat? budúce trendy, ktoré by mohli prevládat? v najbližších rokoch. Podujatie si kladie za ciel? ponúkat? široký prístup k premietaniu a distribúcii najlepších filmov sveta, a to nielen v kinách na Slovensku a v C?eskej republike, ale aj v rámci partnerských festivalov. Finančý dar bol použitý na tlač katalógu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 253,77 € O.z. Vlnoplocha. KOSMOPOL - Vydanie kniuhy o jedinečnom divadle v Banskej Štiavnici. Občianske združenie Vlnoplocha zrealizovalo v roku 2022 17 repríz úspešnej imerznej polydrámy Kosmopol. Všetky reprízy boli vypredané a dohromady ich videlo 680 divákov, z ktorých mnohí pricestovali z rôznych kútov Slovenska, ale aj Čiech a zahraničia. Reprízy zaznamenali veľký ohlas nielen u bežného publika, ale aj v širšej kultúrnej obci, medzi divadelnými a filmovými kritikmi, vedcami, režisérmi, dramatikmi, hercami, ako aj historikmi, etnológami, hudobníkmi, organizátormi festivalov a podobne. Veľkú pozornosť projektu venovali aj verejnoprávne média a tlač a intenzívna pozitívna odozva sa odohrala aj na sociálnych sieťach. Finančný dar bol použitý na autorské honorére.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Music Gallery Society. One day jazz. One Day Jazz Festival je voľným konceptom jazzových večerov s 13-ročnou tradíciou, ktorého zakladateľom a riaditeľom je Martin Valihora – uznávaný slovenský hudobník. Prvý ročník odštartoval 20. mája 2008 a odvtedy až doteraz sa festivalu zúčastnilo 160 zahraničných a viac ako 60-tka domácich umelcov. Festival mal dve základné edície: Jar-Leto a Jeseň-Zima. Najväčším večerom festivalu bol open air koncert na nádvorí Bratislavského hradu. Zahraničným hosťom poskytli hudobnú podporu umelci a formácie prioritne z domácej hudobnej scény. Neodmysliteľnou súčasťou festivalu bola aj Slovenská Filharmónia, ktorá v spolupráci so zahraničnými hviezdami a Martinom Valihorom zostavuje nové hudobné kompozície exkluzívne pre festival. Finančný dar bol použitý na produkciu festivalu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 15 000 € Creativ industry KE n.o. Art Tech Days. Art & Tech Days predstavuje multiformátový festival na rozmedzí nových médií, technológii, businessu a vedy, ktorý sa konal v Košiciach a trval 7 dní. Témou tohto ročníka bola Change/Zmena. Cieľom bolo preskúmať spôsoby, akými technológia prináša zmenu ľudského správania, očakávaní či konania, aké zmeny technológia prináša do nášho chápania morálnych, sociálnych a politických činov a ako táto zmena ovplyvňuje predstavu o komunitách, o spolupatričnosti a o ľudskosti. Finančný dar bol použitý na honorár hovorcu konferencie, tlmočníkov a ubytovanie pre lektorov.
e) podpora vzdelávania 15 000 € Slovak Gloval Network. Podpora združenia SGN. Organizácia Slovak Global Network vytvára nástroje a príležitosti na prepájanie komunít, firiem, neziskových organizácií a angažovaných ľudí, Slovákov doma aj v zahraničí. Poskytuje priestor na zviditeľnenie ich dobrých nápadov a aktivít. Podporuje medzioblastnú a medzisektorovú spoluprácu, čím napomáha rozvoju Slovenska. Aktivity a činnosti združenia Slovak Global Network prebiehajú celoročne a sústreďujú sa najmä okolo troch programov. Globálna digitálna platforma, činnosť pracovných skupín a každoročne organizované podujatie Summit SGN. Slovak Global Network prepája, a to prostredníctvom digitálnej platformy či pracovných skupín SGN. Zviditeľňuje pomocou rozličných webinárov a rozhovor. Mobilizuje v rámci summitu SGN, ktorý sa organizuje raz ročne. Iniciatíva taktiež uskutočnila Prieskum národných hodnôt Slovenska 2021. Finančný dar bol použitý na chod a operatívu združenia.
e) podpora vzdelávania 15 000 € Slovak Gloval Network. Summit SGN 2022. Organizácia Slovak Gloval Network vytvára nástroje a príležitosti na prepájanie komunít, firiem, neziskových organizácií a angažovaných ľudí, Slovákov doma aj v zahraničí. Ambíciou summitu bolo prizvať na spoluprácu a vzájomne prepojiť do spoločnej debaty o našej krajine a jej budovaní to najlepšie, čo doma i vo svete máme – angažovaných ľudí zo súkromného, vládneho, neziskového sektora, akadémie, investičného prostredia a prostredníctvom zapojenia úspešných Slovákov v zahraničí. Tento koncept mal demonštrovať, že je tu silná skupina odborníkov, ktorá spolupracuje a hľadá riešenia a ponúka svoje skúsenosti pri implementácií dôležitých reforiem. Obsahom summitu boli panelové diskusie prepájajúce domácich lídrov so zahraničnou skúsenosťou. Pracovné skupiny prezentovali priority a opatrenia, na ktorých pracovali počas roka a ku ktorým sa vedia prihlásiť. Zároveň zazneli inšpiratívne príbehy Slovákov zo zahraničia. Summit predstavuje miesto stretnutia a prepája stovky významných expertov z domova a zahraničia. Finančný dar bol použitý na náklady na usporiadanie Summitu (náklady na priestory, ubytovanie a prepravu hostí).
e) podpora vzdelávania 23 000 € NEXTERIA m.o. NEXTERIA Leader ship academy. Program Nexteria Leadership Academy občianskeho združenia NEXTERIA sa zameriava na prácu s mladými ľuďmi vo veku 17 - 26 rokov. Pomáha mladým ľuďom rásť, buduje aktívnu, rôznorodú a slušnú komunitu, ktorá spolu prináša pozitívne zmeny, čím tvorí budúcnosť Slovenska pre nás všetkých. Nexteria Leadership Academy počas letného semestra 2021/22 a zimného semestra 2022/23 naplánovala a zrealizovala obsahové a komunitné aktivity pre študetnov. Vytvárala nielen podnetné ale aj bezpečné psychické a fyzické prostredie, v ktorom sa zúčastnilo rozvojového programu 90 študentov. Zrealizované aktivity rozvíjali ich charakter, praktické zručnosti potrebné pre uplatnenie sa na trhu práce a kariérnu cestu. Spoločne sme vytvárali a udržiavali komunitu mladých a schopných ľudí, ktorým záleží na budúcnosti Slovenska a chcú tu nielen zostať, ale pomáhať rozvíjať spoločnosť svojim príkladom na dôležitých pozíciách v biznise, verejnom a neziskovom sektore. Finančný dar bol použitý na personálne náklady.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 750 € ORFEO o.z. VIVA Musica! Festival 3. Viva Musica! festival je už 18 rokov neoddeliteľnou súčasťou leta v Bratislave. S mottom „klasika inak“ každoročne ponúka klasickú hudbu v podaní špičkových domácich a zahraničných umelcov s cieľom sprístupňovať ju širokej verejnosti a získavať pre ňu nové publikum. Viva Musica! je v súčasnosti etablovanou značkou a ako najväčší medzinárodný letný festival klasickej hudby v hlavnom meste zároveň významne prispieva k posilňovaniu identity Bratislavy ako sebavedomej kultúrnej metropoly. V roku 2022 sa festival vrátil k pôvodnému dvojmesačnému formátu (ako v období pred korona krízou) a zrealizoval 8 podujatí na rôznych miestach v Bratislave. Okrem štandardných koncertných sál festival priniesol klasickú hudbu opäť aj do verejného priestoru a ponúkol koncerty so vstupným i bez vstupného. 18. ročník festivalu sa uskutočnil pod záštitou prezidentky SR, pani Zuzany Čaputovej. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre, personálne, prevádzkové a režijné náklady, prenájom techniky a priestorov a náklady spojené s relizáciou festivalu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Martina Kocianová. Šperky k šatám pre Adelu. Martina Kocianová. Šperky k šatám pre Adelu
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Joanna Kozuch. Cena Nadácia Tatra banky umenie, hlavná cena Audiovizuálna tvorba za réžiu animovaného filmu BOLO RAZ JEDNO MORE… Joanna Kozuch je režisérka, výtvarníčka a animátorka. Aktuálne pedagogicky pôsobí na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, kde absolvovala doktorandské štúdium. Film Bolo raz jedno more… rozpráva príbeh umierajúceho Aralského mora. Zároveň zachytáva tragédiu jednotlivcov žijúcich v Muynaku. Vplyvom politických rozhodnutí, ktoré obyvatelia mestečka nemohli ovplyvniť, stratili poklad, ktorý bol pre nich všetkým. Režisérka približuje príbehy posledných obyvateľov mestečka, ktorí si spomínajú na ligotavú pýchu rybárskej veľmoci a snívajú o návrate k veľkej vode. Súčasnosť tvorí cintorín lodí, ktoré už nikdy nevyplávajú z prístavu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 428,57 € Gabriala Dzúriková. Cena Nadácia Tatra banky umenie, hlavná cena Divadlo za spoluautorstvo INSCENÁCIE 24, Slovenské národné divadlo. Príbeh, ktorý je už aj náš. Inscenácia 24 je napísaná podľa reálnych skutočností. S vojnou na Ukrajine sme objavili nepoznaný strach. Inscenácia je o nás, o hodnotách, ktoré chceme brániť, o nádeji, ktorú sa snažíme nájsť. O solidarite a ľudskosti. V inscenácii zažijete spoveď hercov, stand-up aj priame oslovenie divákov od hercov, ktorí si časť textov napísali sami. Osudy ukrajinských utečencov, postoje ruskej strany, ale najmä náš vzťah k tomu, čo sa deje, robia túto inscenáciu výnimočne aktuálnou. Potrebujeme sa posilniť, aby sme vedeli, že v šialenstve dejín nie sme sami. V divadle to dokážeme aspoň na chvíľu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 428,57 € Zuzana Fialová. Cena Nadácia Tatra banky umenie, hlavná cena Divadlo za spoluautorstvo INSCENÁCIE 24, Slovenské národné divadlo. Príbeh, ktorý je už aj náš. Inscenácia 24 je napísaná podľa reálnych skutočností. S vojnou na Ukrajine sme objavili nepoznaný strach. Inscenácia je o nás, o hodnotách, ktoré chceme brániť, o nádeji, ktorú sa snažíme nájsť. O solidarite a ľudskosti. V inscenácii zažijete spoveď hercov, stand-up aj priame oslovenie divákov od hercov, ktorí si časť textov napísali sami. Osudy ukrajinských utečencov, postoje ruskej strany, ale najmä náš vzťah k tomu, čo sa deje, robia túto inscenáciu výnimočne aktuálnou. Potrebujeme sa posilniť, aby sme vedeli, že v šialenstve dejín nie sme sami. V divadle to dokážeme aspoň na chvíľu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 428,57 € Ivana Kuxová. Cena Nadácia Tatra banky umenie, hlavná cena Divadlo za spoluautorstvo INSCENÁCIE 24, Slovenské národné divadlo. Príbeh, ktorý je už aj náš. Inscenácia 24 je napísaná podľa reálnych skutočností. S vojnou na Ukrajine sme objavili nepoznaný strach. Inscenácia je o nás, o hodnotách, ktoré chceme brániť, o nádeji, ktorú sa snažíme nájsť. O solidarite a ľudskosti. V inscenácii zažijete spoveď hercov, stand-up aj priame oslovenie divákov od hercov, ktorí si časť textov napísali sami. Osudy ukrajinských utečencov, postoje ruskej strany, ale najmä náš vzťah k tomu, čo sa deje, robia túto inscenáciu výnimočne aktuálnou. Potrebujeme sa posilniť, aby sme vedeli, že v šialenstve dejín nie sme sami. V divadle to dokážeme aspoň na chvíľu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 428,57 € Branislav Bystriansky. Cena Nadácia Tatra banky umenie, hlavná cena Divadlo za spoluautorstvo INSCENÁCIE 24, Slovenské národné divadlo. Príbeh, ktorý je už aj náš. Inscenácia 24 je napísaná podľa reálnych skutočností. S vojnou na Ukrajine sme objavili nepoznaný strach. Inscenácia je o nás, o hodnotách, ktoré chceme brániť, o nádeji, ktorú sa snažíme nájsť. O solidarite a ľudskosti. V inscenácii zažijete spoveď hercov, stand-up aj priame oslovenie divákov od hercov, ktorí si časť textov napísali sami. Osudy ukrajinských utečencov, postoje ruskej strany, ale najmä náš vzťah k tomu, čo sa deje, robia túto inscenáciu výnimočne aktuálnou. Potrebujeme sa posilniť, aby sme vedeli, že v šialenstve dejín nie sme sami. V divadle to dokážeme aspoň na chvíľu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 428,57 € Jakub Rybárik. Cena Nadácia Tatra banky umenie, hlavná cena Divadlo za spoluautorstvo INSCENÁCIE 24, Slovenské národné divadlo. Príbeh, ktorý je už aj náš. Inscenácia 24 je napísaná podľa reálnych skutočností. S vojnou na Ukrajine sme objavili nepoznaný strach. Inscenácia je o nás, o hodnotách, ktoré chceme brániť, o nádeji, ktorú sa snažíme nájsť. O solidarite a ľudskosti. V inscenácii zažijete spoveď hercov, stand-up aj priame oslovenie divákov od hercov, ktorí si časť textov napísali sami. Osudy ukrajinských utečencov, postoje ruskej strany, ale najmä náš vzťah k tomu, čo sa deje, robia túto inscenáciu výnimočne aktuálnou. Potrebujeme sa posilniť, aby sme vedeli, že v šialenstve dejín nie sme sami. V divadle to dokážeme aspoň na chvíľu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 428,57 € Darina Abrahámová. Cena Nadácia Tatra banky umenie, hlavná cena Divadlo za spoluautorstvo INSCENÁCIE 24, Slovenské národné divadlo. Príbeh, ktorý je už aj náš. Inscenácia 24 je napísaná podľa reálnych skutočností. S vojnou na Ukrajine sme objavili nepoznaný strach. Inscenácia je o nás, o hodnotách, ktoré chceme brániť, o nádeji, ktorú sa snažíme nájsť. O solidarite a ľudskosti. V inscenácii zažijete spoveď hercov, stand-up aj priame oslovenie divákov od hercov, ktorí si časť textov napísali sami. Osudy ukrajinských utečencov, postoje ruskej strany, ale najmä náš vzťah k tomu, čo sa deje, robia túto inscenáciu výnimočne aktuálnou. Potrebujeme sa posilniť, aby sme vedeli, že v šialenstve dejín nie sme sami. V divadle to dokážeme aspoň na chvíľu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Marcel Holubec W.. Cena Nadácia Tatra banky umenie, hlavná cena Dizajn za odevnú kolekciu CONCRÉTE. Marcel Holubec W. čerpá inšpiráciu zo životných okolností, ktoré aktuálne prežíva. V roku 2022 cez prach prekročil nový prah a našiel v ňom nový domov, ateliér a showroom. So silným estetickým zmyslom a hravou kultivovanosťou sa dizajnér sústredil na architektonické tvary, presahujúc jednotlivé kategórie na bežné a koncepčné nosenie. Modely sú farebne neutrálne, v odtieňoch sivej, čiernej s modrým akcentom a materiálovo pre autora typické: hodvábny satén, šifón a hodvábna organza, vlna, bavlna, koža, neoprén. Dizajnér v kolekcii využíva aj techniku plisé, ktorá je pre jeho tvorbu signifikantná. Na kolekcii CONCR?TE Marcel Holubec W. spolupracoval s Mikinou Dimunovou.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Stanislav Palúch. Cena Nadácia Tatra banky umenie, hlavná cena Hudba za hudbu k predstaveniu PAŠIE, SĽUK. Stanislav Palúch študoval hru na husliach na Konzervatóriu v Žiline a na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Na slovenskej hudobnej scéne sa vyníma ako univerzálny hráč orientujúci sa vo swingu, fusion, world music aj v ľudovej hudbe. Pašie – príbeh o človeku a zemi sú scénickou freskou o dvoch archaických podobách zápasu života a smrti. Prvou je tradičná ľudová kultúra s obrazmi kalendárnych obyčajov spätých s cyklom striedania zimy a príchodu novej, životodarnej jari. Druhú podobu reprezentuje biblický novozákonný príbeh o zrade, prenasledovaní, zajatí, umučení a ukrižovaní Ježiša Krista. Cieľom predstavenia je interpretovať príbeh o človeku a zemi, živú tradíciu a biblické motívy súčasnými umeleckými prostriedkami, jazykom divadla, tanca a hudby.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Mila Haugová. Cena Nadácia Tatra banky umenie, hlavná cena Literatúra za zbierku Z RASTLINSTVA, VYDAVATEĽSTVO SKALNÁ RUŽA. Mila Haugová píše poéziu, autobiografickú prózu, eseje. Jej básne boli preložené a knižne vydané v šiestich jazykoch. Okrem viacerých domácich ocenení získala v roku 2020 prestížnu medzinárodnú literárnu cenu Vilenica v Slovinsku. Vo svojej nateraz poslednej básnickej zbierke Z rastlinstva autorka pokračuje v humanistickej línii svojej doterajšej tvorby. Jej hlavnou inšpiráciou sú vzťahy lásky medzi mužom a ženou, medzi matkou a dcérou a teraz už aj vnučkami, s hlbokým záujmom o život spojený s prírodou a to, ako by sa dalo žiť v súzvuku ľudí, zvierat a rastlín. Haugovú zaujíma plynutie času a jeho vplyv na ľudský vývoj. Často sa v jej dielach vyskytujú spomienky na predošlé generácie. Verí v život, v ktorom je svedomie riadené srdcom a čistotou myšlienok. Zbierka je členená do troch oddielov a niekoľkých menších cyklov, ktoré funkčne organizujú Haugovej eruptívne písanie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € András Cséfalvay. Cena Nadácia Tatra banky umenie, hlavná cena Výtvarné umenie za výstavu DARWINIANA: KONCEPT SÚŤAŽE V PRÍRODE A JEHO PÔVOD V JAZYKU KAPITALIZMU, VÝCHODOSLOVENSKÁ GALÉRIA, KOŠICE. András Cséfalvay študoval výtvarné umenie na Newcastle University a na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde od roku 2014 pôsobí ako pedagóg. Vystavoval v mnohých európskych mestách i New Yorku. Cséfalvay je vizuálnym umelcom, vytvára príbehy, inštalácie, videá s použitím digitálnych technológií. Je spoluzakladateľom platformy digitálnych umení na Vysokej škole výtvarných umení. Pochopenie moci a dominancie, dôležitosti úrovní biodiverzity a zrodu konkurencie, to všetko je spojené s históriou evolúcie. Súťažiť je prirodzené. Robia to všetky zvieratá. Alebo tak si hovoríme a vyvodzujeme závery pre naše sociálne správanie, ktoré odzrkadľuje vonkajší prírodný svet. Konkurencia je prirodzená, pokiaľ je náš model prírody postavený na myšlienkach súťažiacich jednotiek.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Gabriela Garlatyová. Cena Nadácia Tatra banky umenie, Mimoriadna cena za MONOGRAFIU MARIA BARTUSZOVÁ, ARCHÍV MARIE BARTUSZOVEJ, KOŠICE A MESTSKÁ GALÉRIA, RIMAVSKÁ SOBOTA. Gabriela Garlatyová sa ako odborná konzultantka a kurátorka zbierky Marie Bartuszovej podieľala na príprave a realizácii jej autorskej výstavy v Tate Modern v Londýne a je zároveň spolueditorkou katalógu k výstave. Rovnako je editorkou monografie Marie Bartuszovej a jej anglickej verzie Catalogue Raisonné, ktorých hlavným vydavateľom a iniciátorom je rodina umelkyne a OZ Archív Marie Bartuszovej v Košiciach v zastúpení Anny Bartuszovej. Prvá monografia sochárky Marie Bartuszovej predstavuje dielo významnej umelkyne, ktoré je objavené a zhodnotené v medzinárodnom kontexte. Monografia v štyroch chronologicky členených kapitolách prináša komplexný prehľad jej sochárskej tvorby, autorských techník a metód, tém a myšlienok, ktoré boli dlhý čas neznáme. Zvláštnosťou prístupu Marie Bartuszovej je koncentrácia na intímne prežívanie umenia, ktoré vníma kreativitu prírody a je napojené na princípy fungovania univerza. Jej morfologické myslenie hľadalo tvarovú dokonalosť a haptickú príťažlivosť, ktorá nabáda človeka na dotyk – na vnútorné priblíženie a intímne prežívanie vychádzajúce z telesného a duševného zážitku. Vyžaruje z neho fascinácia životom, ale aj pokora k nemu, obe sú hnacou silou jej tvorenia.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Vera Lacková. Cena Nadácia Tatra banky umenie, mladý tvorca, Audiovizuálna tvorba za réžiu dokumentárneho filmu AKO SOM SA STALA PARTIZÁNKOU. Vera Lacková je filmárka, ktorá svojou tvorbou bojuje najmä proti stereotypnému vnímaniu a diskriminácii menšín. Medzi príbehy, ktoré sa vytrácajú z pamäti, patria aj osudy rómskych partizánov počas druhej svetovej vojny. Režisérka prostredníctvom filmu rozpráva príbehy o činoch svojho pradeda Jána Lacka a ďalších troch rómskych partizánoch. Jej motiváciou je vyvrátiť stereotyp o Rómoch ako o obetiach vojny a poukázať na Rómov, ktorých skutky prekračujú rámec histórie menšinového etnika a zaslúžene tvoria súčasť európskych dejín. Film Ako som sa stala partizánkou získal na festivale goEast vo Wiesbadene jednu z hlavných cien – Cultural Diversity Award.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 666,6 € Mária Schumerová. Cena Nadácia Tatra banky umenie, mladý tvorca, Divadlo za spoluautorstvo hry a interpretáciu postáv v inscenácií GENERÁCIA Z: KRÁSA NEVÍDANÁ (PROJEKT TOLERANCIE), DIVADLO P. O. HVIEZDOSLAVA. Krása nevídaná. Krása ako zvieracia kazajka. Mýtus krásy je sociálny konštrukt, ktorý už od malička vtláča dievčatám predstavu, aké by mali byť. Byť dobrou dcérou, dobrou manželkou, dobrou matkou, milenkou, občiankou, kresťankou. Už mladé ženy nedokážu v spoločnosti, ktorá od nich ustavične niečo požaduje, tlak na výkon, perfekcionizmus, ambície, monetizáciu a zároveň je patriarchálna, byť nastavené tak, aby vyhovovali. Ako sa proti tomu obrniť? Ako to zvládnuť a nestratiť sebavedomie a vlastnú hodnotu? Projekt vznikol v spolupráci s Vysokou školou výtvarných umení v Bratislave.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 666,6 € Annamária Janeková. Cena Nadácia Tatra banky umenie, mladý tvorca, Divadlo za spoluautorstvo hry a interpretáciu postáv v inscenácií GENERÁCIA Z: KRÁSA NEVÍDANÁ (PROJEKT TOLERANCIE), DIVADLO P. O. HVIEZDOSLAVA. Krása nevídaná. Krása ako zvieracia kazajka. Mýtus krásy je sociálny konštrukt, ktorý už od malička vtláča dievčatám predstavu, aké by mali byť. Byť dobrou dcérou, dobrou manželkou, dobrou matkou, milenkou, občiankou, kresťankou. Už mladé ženy nedokážu v spoločnosti, ktorá od nich ustavične niečo požaduje, tlak na výkon, perfekcionizmus, ambície, monetizáciu a zároveň je patriarchálna, byť nastavené tak, aby vyhovovali. Ako sa proti tomu obrniť? Ako to zvládnuť a nestratiť sebavedomie a vlastnú hodnotu? Projekt vznikol v spolupráci s Vysokou školou výtvarných umení v Bratislave.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 666,6 € Romana Ondrejkovičová. Cena Nadácia Tatra banky umenie, mladý tvorca, Divadlo za spoluautorstvo hry a interpretáciu postáv v inscenácií GENERÁCIA Z: KRÁSA NEVÍDANÁ (PROJEKT TOLERANCIE), DIVADLO P. O. HVIEZDOSLAVA. Krása nevídaná. Krása ako zvieracia kazajka. Mýtus krásy je sociálny konštrukt, ktorý už od malička vtláča dievčatám predstavu, aké by mali byť. Byť dobrou dcérou, dobrou manželkou, dobrou matkou, milenkou, občiankou, kresťankou. Už mladé ženy nedokážu v spoločnosti, ktorá od nich ustavične niečo požaduje, tlak na výkon, perfekcionizmus, ambície, monetizáciu a zároveň je patriarchálna, byť nastavené tak, aby vyhovovali. Ako sa proti tomu obrniť? Ako to zvládnuť a nestratiť sebavedomie a vlastnú hodnotu? Projekt vznikol v spolupráci s Vysokou školou výtvarných umení v Bratislave.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Terézia Denková. Cena Nadácia Tatra banky umenie, mladý tvorca, Dizajn za koncept, dramaturgiu, vizuálnu komunikáciu alternatívnej galérie TYPOGARÁŽ. Terézia Denková študovala vizuálnu komunikáciu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, grafický dizajn na Univerzite úžitkového umenia vo Viedni a dizajn médií na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave. Typogaráž je alternatívne miesto pre súčasnú typografiu, tvorbu písma a grafický dizajn publikácií a tlačovín. Kombinuje a kumuluje galerijný priestor, laboratórium s dielňami a prednáškovo-eventovou scénou. Objekt/priestor garáže je zvolený z viacerých dôvodov. V prvom rade je zámerom „recyklácia“ mestských priestorov, ich revitalizácia, ozvláštnenie, sfunkčnenie. Druhým dôvodom je „kutilská“ práca, ktorá svoje útočisko nachádza práve v garážach, v mnohom podobná práci typografov, písmarov, dizajnérov a tvorcov kníh.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Gleb Veselov. Cena Nadácia Tatra banky umenie, mladý tvorca, Hudba za album BIG BOY FM, VYDAVATEĽSTVO UNIVERSAL MUSIC. Gleb patrí medzi popredných slovenských interpretov v štýle hiphop. Charakteristickými štýlmi pre jeho tvorbu sú grime, drum’n’bass alebo glitch hop. Vo svojej tvorbe sa inšpiruje predovšetkým kultúrou Veľkej Británie a sám seba nezaraďuje medzi klasických slovenských raperov. V albume BIG BOY FM ukazuje Gleb pokračujúci odstup od svojho pôvodného štýlu drum’n’bassu, keď takmer každá jeho pieseň pripomína skôr klasický rap 90. rokov s viacerými modernými prvkami. Album dokázal na hudobnej platforme v priebehu prvých dvoch dní od vydania dosiahnuť milión streamov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Nicol Hochholczerová. Cena Nadácia Tatra banky umenie, mladý tvorca, Literatúra za novelu TÁTO IZBA SA NEDÁ ZJESŤ, VYDAVATEĽSTVO KK BAGALA. Nicol Hochholczerová študuje na Katedre grafiky Akadémie umení v Banskej Bystrici. Novela Táto izba sa nedá zjesť je jej knižným debutom a bola zaradená medzi desať najlepších kníh v cene Anasoft litera 2022. Aktuálne sa pripravujú preklady novely do ďalších štyroch jazykov. „Sú debuty tápajúce, rozpačité, kvalitatívne nevyvážené, ale tento medzi ne nepatrí. Hochholczerová sa do ničoho neštylizuje, nie je poplatná väčšinovému vkusu, píše ako ONA a nebojí sa zabŕdať do tém, o ktorých sa otvorene nehovorí. Táto kniha sa dá zhltnúť, ale jej obsah v nás ešte dlho, veľmi dlho zostane nestrávený a bude kvasiť. A to je dobre.“ (Ivana Gibová)
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Denis Kozerawski. Cena Nadácia Tatra banky umenie, mladý tvorca, Výtvarné umenie za dokument/ videoinštaláciu KAMBIUM 1492, BIENNALE VE VĚCI UMĚNÍ, PRAHA. Kambium 1492. „Stromy nie sú ticho. Rozprávajú nám, čo sa stalo. Za tie roky sa do nich vryla pamäť prírody.“ Raper Čavalenky rozpráva príbeh dubového lesa. Príbeh stromov, ktorých korene siahajú do doby pred antropocénom a ktorých drevo pomohlo ľudstvu k najzásadnejším historickým momentom. Stromov, ktorých hodnotu napriek všetkému vnímame iba optikou trhu, pretože cenu pre nás majú len vtedy, keď sú vyrúbané, narezané a predané…
e) podpora vzdelávania 5 000 € Strojnícka fakulta, Technická univerzita v Košiciach. Edukačné pracovisko pre monitorovanie zariadení IIoT nástrojmi. S implementáciou prístupov Industry 4.0 sa vytvára veľký dopyt po informáciách o strojových zariadeniach, automatizovaných systémoch pre vytvorenie znalostnej základne o prebiehajúcich procesoch či už pre správne riadenie ale aj pre potreby efektívnej údržby a predikcie nežiadaných stavov. Hlavným cieľom projektu bolo vytvorenie edukačného stendu, ktorý by umožňoval praktickú výučbu práve o najmodernejších metódach snímania strojových zariadení a získavania informácií v praxi. Toto zariadenie umožnilo študentom pracovať na pokročilých úlohách z praxe od merania prítomnosti objektu až po plánovanie údržby na základe meraných stavov strojového zariadenia. Okrem aktívneho využívania didaktickej pomôcky v rámci viacerých predmetov, toto pracovisko slúži aj ako platforma pre kvalitnejšie záverečné práce a moderný výskum v oblasti monitorovania technických zariadení. Finančný dar bol použitý na snímače, komunikačné komponenty s monitorovaním kondície stroja, svetelné signalizácie stavu stroja a sieťový senzorový master modul.
e) podpora vzdelávania 4 050 € Ústav procesného inžinierstva, Strojnícka fakulta, Slovenská technická univerzita v Bratislave. Implementácia rozšírenej reality do výučby procesnej techniky. Cieľom projektu bola implementácia rozšírenej reality, ako jedného z najmodernejších zobrazovacích spôsobov, priamo do vyučovacieho procesu. Projekt už od začiatkov riešil priame prepojenie teoretických poznatkov vyučujúcich počas inžinierskeho a doktorandského štúdia na Ústave procesného inžinierstva SjF STU v Bratislave s priemyselnou praxou nielen pre priamych riešiteľov projektu, ale aj pre širšiu odbornú verejnosť. Súčasťou výsledkov projektu je aj vytvorená aplikácia pre mobilné zariadenia a tablety, cez ktorú je možná propagácia modelov v rozšírenej realite na propagačných a náborových akciách, keďže dôležitým dlhodobým cieľom bolo aj podporenie záujmu o technické vzdelanie na Slovensku. Finančný dar bol použitý na mobilné zariadenie, tablety, školenie, vývoj aplikácie a na propagáciu a implementáciu projektu do vyučovacieho procesu.
e) podpora vzdelávania 4 932 € Vzdelávací, vedecký a výskumný inštitút AGEL n.o.. Inovácia predmetu gynekológie a pôrodníctva. Cieľom projektu bola modernizácia pregraduálneho a postgraduálneho výučbového procesu. Výskumný inštitút získal finančné prostriedky na nákup modelov a výučbových pomôcok s cieľom a účelom modernizácie, skvalitnenia, zefektívnenia výučby praktických cvičení pre študentov 5. a 6. ročníka všeobecného lekárstva UPJŠ, LF, lekárov v atestačnej príprave, ale aj lekárov pracujúcich na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca. Výsledkom projektu je zlepšenie kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti. Finančný dar bol použitý na trenažér pre šitie epiziotomie/perineálnej opravy, trenažér opravy nátrhu perinea k análnemu zvieraču, set pre nácvik vyšetrenia pošvy a chirurgický ženský panvový trenažér.
e) podpora vzdelávania 5 000 € My, sme niekto iní (Občianske združenie). Podpora vzdelávania budúcich odborníkov pre kozmické aktivity SR a ESA. Hlavnými cieľmi projektu boli rozšírenie štúdia v odbore Kozmické inžinierstvo o praktické astronomické pozorovania a motivácia najlepších študentov stredných škôl k štúdiu technických odborov, podpora prípravy budúcej generácie expertov zabezpečujúcich úspešnú spoluprácu ESA a slovenských inštitúcií a firiem. Hlavnou cieľovou skupinou sú študenti vzdelávacieho programu Kozmické inžinierstvo, študenti stredných škôl a ich pedagógovia. Aktivity projektu zahŕňali výber a obstaranie vhodného, finančne dostupného optického teleskopu, zostavenie, testovanie a uvedenie prístroja do prevádzky, realizácia pozorovaní študentami KI v rámci praktických cvičení a v neposlednom rade motivačné pozorovania so stredoškolákmi a ich učiteľmi. Finančný dar bol použitý na optický teleskop, príslušenstvo k teleskopu a aktívnu chladenú astrokameru.
e) podpora vzdelávania 4 985 € Ústav elektrotechniky, Fakulta elektrotechniky a informatiky, STU Bratislava. Laboratórium optoelektroniky - pokročilé technológie. Projekt mal za cieľ vylepšiť pedagogicko výskumné laboratórium optoelektroniky na Ústave elektrotechniky FEI STU v Bratislave. Hlavné ciele boli priniesť do pedagogického procesu inovatívne poznatky praktickou formou, obohatiť výučbu o moderné prístupy, zapojiť do riešenia projektu súčasných študentov ing. štúdia a vytvoriť tvorivé prostredie pre výchovu budúcich absolventov odborov elektrotechnika a kozmické inžinierstvo. Na dosiahnutie cieľov bolo nevyhnutné navrhnúť a implementovať nové hardwarové riešenia, pripraviť / naprogramovať interaktívne návody v prostredí Matlab-u a zaradiť do pedagogického procesu. Výsledkom projektu je generovanie a implementácia inovatívnych nápadov a riešení na uskutočnenie cieľov a najmä vylepšenie pedagogického procesu. Finančný dar bol použitý na mikroprocesorovú vývojovú dosku, elektronické súčiastky a komponenty, digitálny 6,5 miestny multimeter a PC zostavu.
e) podpora vzdelávania 4 700 € Digitálne umenia. XRT - extended reality & art Bratislava. V kreatívnom priemysle sa virtuálna realita XR a MoCap stali kľúčovými technológiami. Na VŠVU je vytvorené zázemie pre XR a v tomto projekte škola túto pozíciu upevnila. Cieľom, projektu bolo vytvoriť prostredie, kde sa na jednej strane študenti naučia technológie kreatívne využívať a lepšie sa tak uplatniť v kreatívnej praxi (dizajn, film, hry, voľná tvorba). Na druhej strane pedagógovia získajú technologický základ pre ďalší rozvoj, nové projekty a spolupráce so zahraničím a praxou. Fakulta sa približuje aplikačnej praxi aj svetovým trendom, ktoré tieto technológie čím ďalej tým viac uplatňujú v umeleckej, priemyselnej, vzdelávacej aj kultúrnej doméne. Technológie XR začlenil predkladateľ do vzdelávacieho procesu v podobe predmetu a vytvoril priestor pre potenciálne inkubačné centrum pre projekty spojené s technológiami XR. Finančný dar bol použitý na Rokoko Smartsuit Pro, technické vybavenie a PC komponenty.
e) podpora vzdelávania 1 877 € Univerzita Komenského v Bratislave, Lekárska fakulta UK. Virtuálna realita vo výučbe diagnostiky vrodených srdcových chýb. Projekt Kliniky detskej kardiológie LFUK a DKC si kládol za cieľ skvalitniť prenatálnu diagnostiku vrodených chýb srdca na Slovensku. Realizátori projektu tento cieľ dosiahli zaobstaraním ultrazvukového simulátora vo virtuálnej realite umožňujúceho trénovať prenatálne vyšetrenia srdca. Software prístroja umožňuje navoliť si či už cielene alebo náhodne jednu zo 17 najčastejších vrodených chýb srdca, čím vyšetrujúci získava neoceniteľnú, „hands-on“ klinickú skúsenosť v prenatálnej detekcii širokého spektra vrodených chýb srdca. Pracovisko kliniky tento prístroj využíva na edukáciu gynekológov, ktorí primárnu prenatálnu diagnostiku vrodených chýb srdca v klinickej praxi vykonávajú. Cieľom projektu bolo dosiahnutie zníženia rizika nesprávnej analýzy ultrazvukového obrazu srdca plodu, a následné zlepšenie komplexného klinického manažmentu plodov / novorodencov s vrodenými chybami srdca, čím sa zvýši nielen prežívanie detí. Finančný dar bol použitý na ultrazvukový simulátor vo virtuálnej realite.
e) podpora vzdelávania 2 800 € Spolok medikov mesta Košice. Stayin' alive. Cieľom projektu Spolku medikov mesta Košice (SMMK) bolo pravidelne v priestoroch UPJŠ LF a priestoroch SMMK organizovať tréningy praktických zručností pri poskytovaní prvej pomoci pre poslucháčov lekárskych fakúlt. Od tohto projektu si SMMK sľubovalo zvýšenie množstva príležitostí praktického vzdelávania medikov. Tieto nadobudnuté skúsenosti a zručnosti môžu využiť v iných klinických odboroch a v bežnom živote. Súčasťou pravidelného vzdelávania je aj implementácia najnovších medzinárodných odporúčaní do poskytovania prvej pomoci, ako aj zlepšenie komunikácie a práce v zdravotníckom tíme. Keďže projekt je plánovaný ako dlhodobý, predkladateľ očakáva, že v priebehu rokov sa nám podarí vyškoliť toľko budúcich zdravotníckych pracovníkov, aby podanie správnej rozšírenej prvej pomoci už nebolo výnimkou, ale bežnou praxou. Z tohto vzdelávania bude profitovať celá spoločnosť. Finančný dar bol použitý na trenažér pre KPR, zaistenie dýchacích ciest a so zvukami srdca a pľúc.
e) podpora vzdelávania 3 965,57 € Katedra stavebnej mechaniky, Stavebná fakulta, Slovenská technická univerzita v Bratislave. Dynamika pomocou experimentov - Inovácia laboratória. Cieľom projektu bolo obohatenie výuky predmetu Dynamika stavebných konštrukcií (v angličtine Dynamics of Structures) o názornejšie, zrozumiteľnejšie experimenty a praktické postupy vyhodnotenia. Cieľom predkladaného projektu bolo zlepšenie pochopenia tejto problematiky a tiež študentov lepšie pripraviť pre budúcu prax. Projekt zlepšil súčasné experimenty o moderné meracie zariadenia a softvér, obe používané aj v zahraničí, čím sa zefektívnili a vznikol priestor na rozšírenie poznatkov o ďalšie praktické témy. V závere boli pripravené skriptá, ktoré umožnia opakované využívanie navrhnutých experimentov aj v budúcnosti, resp. inými vyučujúcimi, ktoré budú doplnené o video prezentácie dostupné pre všetkých v rámci skrípt, čo je odpoveďou na aktuálnu potrebu kombinácie prezenčného a online vzdelávania. Finančný dar bol použitý na rozširujúci modul pre ovládací systém, vstupný modul na meranie vibrácií, konzultácie a programovanie ovládacieho systému a materiál na výrobu modelov a budiaceho zariadenia.
e) podpora vzdelávania 3 617 € Univerzita Komenského v Bratislave, Lekárska fakulta UK. Zachráňme život - nácvik zavádzania SB sondy u dieťaťa. Projekt s názvom „Zachráňme život - nácvik zavádzania SB sondy u dieťaťa“ realizoval tím Kliniky detskej chirurgie LFUK a NÚDCH. Projekt vychádza z myšlienky zlepšenia klinickej starostlivosti o dieťa a to prostredníctvom pravidelného tréningu zavádzania Sengstakenovej-Blakemorovej sondy. Jedná sa o úkon riešiaci život ohrozujúci stav, ku ktorým u dieťaťa patri krvácanie pažeráka. Tento čin nemožno z etických dôvodov trénovať na živých pacientoch a ako vhodným sa tak ukazuje implementovanie trenažéra na nácvik tohto úkonu. Jeho zaobstaraním sa vytvoril plán pre tréning ako lekárov (chirurgovia, anestéziológovia), tak aj študentov LFUK v rámci výučby chirurgických predmetov s cieľom zníženia chybovosti a skrátenia času v reálnych podmienkach. Finančný dar bol použitý na trenažér zavádzania Sengstakenovej-Blakemorovej sondy.
e) podpora vzdelávania 4 150 € Uni2010, o.z.. Model praktického podnikateľského vzdelávania na VŠ. Občianske združenie Uni2010 v spolupráci s Katedrou ekonomiky a manažmentu podniku na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici úspešne zaviedli modulový predmet rozvoja podnikavosti pre 100 študentov predmetu Podnikanie a e-priestor. Inovácia spočívala vo vytvorení prípadových štúdií a 8 konkrétnych interaktívnych zadaniach, na ktorých si študenti prakticky precvičili teóriu ako rozbiehať inovatívne podnikateľské nápady úplne od nuly. Prínos predmetu bol odmeraný a priemerný rast kompetencií podnikavosti dosiahol v priemere 49%. O implementáciu vzdelávacieho modulu prejavili záujem aj ostatné vysoké školy, ktoré sa venujú rozvoju podnikania a podnikavosti svojich študentov. Finančný dar bol použitý na mzdy pre konzultantov a grafické úpravy publikácie.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Technická univerzita v Košiciach, Fakulta výrobných technológií so sídlom v Prešove, Katedra priemyselného inžinierstva a informatiky. Smart4Student. Projekt Smart4Student bol zameraný na šírenie filozofie „Smart podnik“ v povedomí študentov. Cieľom riešiteľského kolektívu bolo vybudovať pracovisko zamerané na Smart technológie pozostávajúce z troch pracovísk zameraných skladanie vlastných smart zariadení, využívanie verejne dostupných smart zariadení a implementácia priemyselných smart zariadení. Inovatívnosť spočíva vo funkčnosti, kde jednotlivé zložky budú môcť fungovať samostatne, ale aj ako celok. Vpriebehu riešenia projektu boli študenti zapojení do projektovania, realizácie a testovania jednotlivých Smart pracovísk. Toto laboratórium bolo následne zapojené do výuky širokej škály predmetov Katedry priemyselného inžinierstva a informatiky na Fakulte výrobných technológií Technickej univerzity v Košiciach so sídlom v Prešove. Vybudovanie tohto pracoviska prinieslo rozšírenie získaných znalostí a praktických zručností študentov. Finančný dar bol použitý na stavebnice Rapsberry a Arduino so senzormi, SmartHome – inteligentná domácnosť a priemyselné PLC,IoT a senzory.
e) podpora vzdelávania 1 650 € Igor D. Výskumná mobilita na ASTON University Birmingham. V rámci projektu študent Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov na Žilinskej univerzite v Žiline, absolvoval mesačný výskumný pobyt na Aston University Birmingham. Študent sa vo svojom výskume špecializoval na dereguláciu trhu služieb železničnej osobnej dopravy z hľadiska spoločenských nákladov. Na Aston University Birmingham pôsobí tím akademických pracovníkov, ktorí riešia problematiku železničnej dopravy, vrátanie fungovania trhu a privatizácie železničných podnikov, ktorá v Anglicku prebehla. Zároveň je tím z Aston University zapojený aj do projektu zameranom na progresívne metódy vzdelávania v oblasti železničnej dopravy na vysokých školách, ktorého súčasťou bol za tím Žilinskej Univerzity aj študent samotný. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, cestovné náklady a poistenie.
e) podpora vzdelávania 4 500 € Richard J. Letná škola Klasickej Civilizácie v Oxforde. Študent Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave absolvoval letný kurz Classical Civilisation Summer Course v Oxforde. Kurz bol zameraný na rozširovanie vedomostí o antickej kultúre a histórii vo všetkých ohľadoch, ako aj na prehlbovanie znalostí latinského jazyka. Ako študent klasických jazykov na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského, a budúci študent Masarykovej Univerzity v Brne, sa každodenne dostáva do kontaktu s antikou a mŕtvymi jazykmi, ktoré sú hlavnou náplňou jeho štúdia. V rámci súkromných konzultácií so špecialistami z Oxfordu sa študent venoval antickej paleografii, ktorá takisto nie je na Slovensku veľmi rozvinutá. Vzhľadom na silný vplyv rímskej kultúry na Spojené Kráľovstvo študent dokáže ťažil aj z prostredia konania kurzu, nie len z kurzu samotného. Finančný dar bol použitý na poplatok za kurz.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Kristína M. Štúdium cytomegalovírusových infekcií. Študentka Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave absolvovala výskumný pobyt na Harvard Medical School, Beth Israel Deaconess Medical Centre. Cieľom projektu bolo popísanie mechanizmu imunitnej reakcie, ktorá nastáva v prípade infekcie cytomegalovírusom (CMV) a môže viesť až k akútnemu poškodeniu pľúc. V prvej časti projektu sa študentka zameriavala na štúdium klinických vzoriek od pacientov s CMV. Druhá časť projektu bola zameraná na pochopenie mechanizmu správania sa CMV in vivo. V oboch prípadoch študentka skúmala funkčné vlastnosti neutrofilov a ako chemotaktická aktivita a schopnosť vytvára extracelulárne neutrofilvé pasce. Vlastnosti neutrofilov boli popísané v latentnom a akútnom stave infekcie spôsobnej s CMV. Nové vedomosti o metódach získané na Harvard Medical School boli po návrate implementované na pôde domovskej inštitúcie. Výstupy boli publikované v karentovaných a impaktovaných časopisoch. Okrem výstupov vo forme nových vedeckých postupov pobyt slúžil na upevnenie vzťahov medzi Harvard University a Univerzitou Komenského v Bratislave. Výsledky, ale aj metodické poznatky boli prezentované na domovských a zahraničných konferenciách. Finančný dar bol použitý na náklady spojené s ubytovaním.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Ján T. Výskumný pobyt na Princeton University. Študent Masarykovej univerzity absolvoval výskumný pobyt na Princeton University. Pobyt sa týkal výskumu v oblasti politológie a politickej filozofie s cieľom rozšíriť študentove publikačné portfólium v zahraničných periodikách, skvalitniť proces písania dizertačnej práce, získať skúsenosti so vzdelávacím procesom na prestížnej zahraničnej inštitúcii, nadviazať dlhodobú výskumnú a vzdelávaciu spoluprácu s James Madison Program. Prof. Robert George a jeho program sa už niekoľko desaťročí publikačne a edukačne venujú rozvíjaniu dialógu a formovaniu morálnych a politických princípov v kontexte hodnotovo rozmanitých a často polarizovaných moderných spoločností. Študent svojim výskumom nadviazal na túto snahu a chce ju preniesť aj do nášho stredoeurópskeho, zvlášť však slovenského kontextu. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, školné a zdravotné poistenie.
e) podpora vzdelávania 4 000 € Martin M. Výskumný pobyt na ICL. Študent Slovenskej technickej univerzity Bratislave absolvoval výskumný pobyt na Imperial College London. S ICL mál študent kontrakt ako hosťujúci výskumník. Počas pobytu študent pracoval pod vedením profesora Benoita Chachuata na oddelení chemického inžinierstva. Hlavným cieľom jeho štúdia na ICL bolo rozšíriť si povedomie v problematike návrhu inferenčných senzorov. Konkrétne sa výskumný tím snažil indikovať potenciál hybridných inferenčných senzorov pre petrochemický priemysel. Cieľom bolo zvýšiť presnosť senzora s ohľadom na zložitosť jeho štruktúry. Výskum hybridného modelovania inferenčných senzorov študentovi výrazne rozšíril rozhľad v danej oblasti. Študent verí, že po skončení tohto pobytu bude schopný poskytnúť priemyslu inovatívny spôsob návrhu týchto senzorov so zaručením vysokej kvality. Finančný dar bol použitý na náklady spojené s ubytovaním.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Samuel C. Digital performance vo Fínsku. Študent Vysokej školy výtvarných umení absolvoval výskumný pobyt na Metropolia University of Applied Sciences. Projekt Digital performance bol realizovaný v rôznych inštitúciách v meste Helsinki, no najmä v Helsinki XR Center, kde študent skúmal možnosti digitálnej a inej performativity za pomoci nástrojov rozšírenej reality. Projekt si vyžadoval sústredené dlhodobé ponorenie sa do špecifík práce s týmito nástrojmi, preto bolo potrebné, aby trval celý semester. Digitálna performativita so sebou nesie aj filozofické otázky mimo ľudských aktérov, a keďže Fínske performatívne umenie sa týmto otázkam dlhodobo venuje, bolo to najlepšie miesto na prehĺbenie týchto teoretických vedomostí. Tie študent konzultoval s performatívnym zoskupením Toisissa tiloissa a filozofom Esa Kirkkopelto. Skúsenosti, vedomosti a zručnosti využil počas pobytu a po ňom na prácu na praktickom výstupe dizertačnej práce, ale aj v písomnej časti práce. Finančný dar bol použitý na cestovné náklady, zdravotné a úrazové poistenie a učebné a výskumné materiály.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Veronika D. Patologické formy IgG leukemických ochorení. Študentka Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v?Košiciach sa zúčastnila výskumnej stáže v renomovaných vedeckých centrách – CEITEC, Brno, Česká republika a KAVLI Institute, Oxford, Veľká Británia. V rámci pobytu sa študentka venovala 3D štruktúre a stabilite kryštálov homodimérov a heterodimérov ľahkých reťazcov protilátok. V niektorých prípadoch nedochádza k vzniku kompletnej funkčnej protilátky, kde je ľahký reťazec spárovaný s ťažkým. LC sa začnú párovať navzájom, až postupne vznikajú obrovské sedimenty poškodzujúce orgány a dochádza k rozvinu onkologického ochorenia – mnohopočetný myelóm. V spolupráci s CEITEC centrom sa pripravili kryštály dimérov LC. Následne počas stáže v Oxforde, bol sledovaný mechanizmus párovania dimérov pomocou nedávno zavedenej metodiky hmotnostnej fotometrie. Finančný dar bol použitý na náklady na ubytovanie, cestovné náklady a výskumný materiál.
e) podpora vzdelávania 1 393 € Maroš M. Výskumný pobyt na TU Delft v Holandsku. Študent Stavebnej fakulty STU v Bratislave absolvoval výskumný pobyt na TU Delft (Delft Universisty of Technology). Predmetom zahraničného výskumného pobytu na TU Delft v Holandsku, bola výskumná činnosť v oblasti nasúvaných spojov použitých vo veterných turbínach. Tento výskum nadväzoval na získané znalosti počas doktorandského štúdia v problematike nasúvaného spoja (v stĺpoch prenosových sústav). Výsledkom zahraničného výskumného pobytu bolo doplnenie a obohatenie študentovej dizertačnej práce. Výstupom práce bola aj jedna konferenčná publikácia a jedna publikácia v odbornom vedeckom časopise. Finančný dar bol použitý na náklady spojené s ubytovaním.
e) podpora vzdelávania 4 500 € Šimon G. Stáž na zahraničnej vzdelávacej inštitúci. Študent Lekárskej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe absolvoval stáž na Herbert Wertheim College of Medicine. Stáž v Spojených štátoch amerických na Neurologickom oddelení na prestížnej Univerzitnej klinike Herberta Wertheimera na Floride bola ďalším krokom na študentovej ceste skúmania problematiky liečenia neurodegeneratívnych ochorení a epilepsie. Skúmaniu týchto ochorení sa popri štúdiu medicíny venuje v Národnom ústave duševného zdravia od roku 2019. V júli 2021 absolvoval výskumnú stáž na Epileptologickej klinike v Bonne v Nemecku. Študent chce na sebe ďalej pracovať, aby po skončení štúdia medicíny mohol aplikovať svoje vedomosti v klinickej praxi, pre zlepšenie starostlivosti o pacientov. Na stáži získal najnovšie vedecké poznatky v oblasti neurodegeneratívnych ochorení a epilepsie. Získané skúsenosti študentovi v budúcnosti pomôžu úspešne prepojiť klinickú prax s kvalitným výskumom a obohatiť slovenskú akademickú pôdu. Finančný dar bol použitý na účastnícky poplatok, cestovné náklady a náklady spojené s ubytovaním.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Katarína M. Štúdium vo Veľkej Británii. Študentka Školy pre mimoriadne nadané deti a gymnázia v Bratislave sa zúčastnila polročného študijného pobytu na škole Bexhill College vo Veľkej Británii. V rámci študijného pobytu študovala predmety animal management, chémiu a biológiu. Predmet animal management nemala študentka možnosť študovať na svojej materskej strednej škole. Verí, že štúdium predmetov, ktoré absolvovalať na Bexhill College, jej pomôže dostať sa na vysokú školu veterinárnej medicíny, kde v budúcnosti využije získané vedomosti nadobudnuté na študijnom pobyte v praxi. Účasť na pobyte tiež pomohla študentke zdokonaliť sa v angličtine a naučiť sa samostatnosti. Finančný dar bol použitý na poplatky spojené so školným.
e) podpora vzdelávania 825 € Dominik G. Odborná stáž v ekonomických profesiách. Študent Obchodnej akadémie v Detve sa zúčastnil vzdelávacieho pobytu spojeného s odbornou stážou, ktorý sa uskutočnil v Poľsku v škole Regionalne Centrum Edukacji Zawodowej w Nisku. Aktivita trvala 2 týždne, počas ktorých študent absolvoval spoločné vyučovanie odborných predmetov v škole (2 dni) a odbornú stáž vo firme. Vykonával ekonomické činnosti ako účtovníctvo, práca s poštou, marketing, obchodná korešpondencia a pod.. Študent po absolvovaní aktivity získal certifikát a tiež medzinárodne uznávané dokumenty Europass-mobilita a ECVET. Všetky nadobudnuté vedomosti, zručnosti a skúsenosti využije pri príprave na maturitu ako aj pri uchádzaní sa o vysokoškolské štúdium. Nové pracovné i osobné kontakty zúročí pri príprave zaujímavých projektov v budúcnosti. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, poistné, poplatky spojené s organizáciou stáže a cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Jozef G. Jozefov Americký Sen. Študent Gymnázia Sv. Edity Steinovej sa zúčastnil programu Global Outreach. Je to kresťansko-katolícky program, ktorý ponúka ročné štúdium v USA. Cieľom programu bolo umožniť študentom naplno využiť čas strávený v Amerike, a následne šíriť skúsenosti a poznatky mladším študentom, ktorý premýšľajú nad rovnakým pobytom. Pobyt v USA zlepšil študentove vedomosti v anglickom a španielskom jazyku. Tiež by rád pokračoval v štúdiu predmetov, ktoré využije na vysokej škole a v budúcom zamestnaní. Študent by chcel využiť všetky prostriedky, ktoré mu štúdium v USA ponúklo na vývoj jeho silnejších stránok a rovnako posunúť tie na ktorých treba pracovať viac. Finančný dar bol použitý na ročné študentské víza, poistenie a cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Tibor D. UCL Data Driven Web-Based Applications course. Študent Gymnázia Jura Hronca sa zúčastnil kurzu Data Driven Web-Based Applications na University College London. Kurz bol zameraný hlavne na vývoj, udržiavanie a spravovanie internetových stránok a programovanie programov. Po zvládnutí základov študent riešil aj úlohy imitujúce prácu v svetových firmách. Všetky tieto akcie sa konali pod záštitou najlepších učiteľov, v inovovaných priestoroch s najnovšou technológiou. Okrem študijného zamerania sa študent chcel na kurze zlepšiť aj v komunikácii a spolupráci. Pri práci s inými medzinárodnými študentmi si študent zlepšil svoju angličtinu a naučil sa nové odborné názvy z oblasti programovania. Finančný dar bol použitý na poplatok za kurz.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Literárne informačné centrum. Organizčné zabezpečenie Štipendijneho programu pre mladých spisovateľov a spisovateľky. Štipendium Literárneho informačného centraje určené talentovaným mladým, aj etablovaným autorom a autorkám, ktorí sa chcú výraznejšie presadiť medzi slovenskými aj zahraničnými autormi a práve sa nachádzajú v tej fáze svojho spisovateľského aj osobného života, keď sa rozhoduje o tom, či svoj talent využijú naplno a zaradia sa medzi najvýznamnejšie mená slovenskej literatúry. Preto sú formy podpory, ktorú štipendista/-ka počas účasti na programe získa, zamerané na dve kľúčové oblasti: 1. zlepšenie podmienok na tvorbu, 2. propagácia autora a jeho kníh. O štipendium sa mohli uchádzať autori a autorky do 35 rokov (vrátane), ktorí už vydali min. 1 knihu (alebo publikovali v zborníku), a nie viac ako tri. Finančný dar bol použitý na odmeny pre porotcov vyberajúcich štipendistu a odmenu pre redaktora, ktorý so štipendistom v priebehu roka pracoval.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 8 000 € Alena S. štipendista LIC. Literárne informačné centrum (LIC), ktoré vyhlásilo v roku 2022 nový štipendijný program pre autorov a autorky do 35 rokov. Odborná porota vybrala piatich prihlásených, ktorí boli pozvaní na osobný pohovor. Porotcovia sa po diskusii nakoniec jednomyseľne rozhodli pre Alenu S., ktorej text vynikal silou príbehu a uhlom pohľadu, ktorým autorka plánuje zobraziť hlavnú postavu (ktorej predlohou je žijúca osoba). Podľa poroty má táto autorka väčší potenciál osloviť aj iného ako len menšinového čitateľa a ako osobnosť by mohla zaujať aj v zahraničí. O talente tejto mladej autorky hovorí aj fakt, že v roku 2020 získala najprestížnejšiu slovenskú cenu za prozaické dielo Anasoft litera.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € o.z. Medziriadky. Občianske združenie Medziriadky organizuje Letnú školu literatúry. Týždenná letná škola sa každoročne koná v auguste. Jej program je na mieru tvorený mladým autorom vo veku 10 – 26 rokov. Program vedú kvalifi kovaní slovenskí a českí lektori a spisovatelia, ktorí sú zároveň porotcami literárnej súťaže. V rámci programu sa vedú podrobné rozbory tvorby, odborné prednášky, tvorivé workshopy a dielne a tiež individuálne rozhovory o literatúre s účastníkmi letnej školy. Tieto aktivity organizačný tím dopĺňa o besedy s etablovanými spisovateľmi, koncert, divadelné predstavenie, literárny kvíz či ďalšie kultúrne a oddychové aktivity. Letná škola literatúry mladým autorom prináša cenný feedback, nové vedomosti, inšpiráciu k ďalšej tvorbe a v neposlednom rade vytvára aj komunitu podobne zmýšľajúcich tvorivých mladých ľudí. Finančný dar bol použitý na ubytovanie a stravu pre mentorov, účastníkov a organizačný tím a honoráre pre lektorov za mentoring.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 162 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave. Čísílka Štěstí. V rámci projektu bol podporený film "Čísílka štěstí", ktorý rozpráva príbeh o profesionálnom hráčovi a gamblerovi Hansovi, ktorý sa atypickou cestou pokúša dostať k bohatstvu. Popritom však uteká pred zodpovednosťou, aby nemusel vziať svoj život do vlastných rúk. V rámci rozprávania naozaj vyhrá veľkú čiastku peňazí bohužiaľ, sa táto informácia vďaka bulvárnej televízií zverejní a Hansovi ide o život. Touto satirickou, až grotesknou formou študentský film poukázal na odvrátenú stránku bohatstva, kde by sa človeku aj najlepší kamarát mohol postaviť chrbtom. Je to šťastie byť takto bohatý? Aj keď už o tom väčšina z nás hlboko v duši sníva. Finančný dar bol použitý na honorére pre umelcov, prenájom techniky a náklady priamo súvisiace s realizáciou projektu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 800 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave. Denník taxikára. Cieľom podporeného projektu s názvom "Denník taxikára", bolo je nakrútiť krátkometrážny film s minutážou do 15 minút, ktorý má ambíciu reprezentovať tvorbu študentov VŠMU na domácich ale i zahraničných filmových festivaloch. Režisérka filmu prostredníctvom filmu hovorila o spolupatričnosti. O noci, počas ktorej sa stretnú nahnevaný a unavený taxikár a dievča, ktoré pociťuje dlhodobú samotu z pobytu v nemocnici. Taxikár, ktorý musí prekonať svoju pevnú škrupinu, aby sa trochu poodhalil cudziemu človeku. Laura, ktorá je podobne hrdá ako Emil a potrebuje nájsť trochu rozptýlenia zo svojho nekonečného pobytu v nemocnici. Aj keď sa nestane nič prevratné, ako to v živote väčšinou býva, jeden druhému aspoň na chvíľu ukážu, že aj taká drobnosť, akou je ich jazda taxíkom, dokáže človeku vylepšiť noc. Finančný dar bol použitý na prenájom techniky.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave. Svetlonázor. Projekt "Svetlonázor" rozpráva o vzťahu dvoch žien, ktoré sa po rokoch stretávajú v opačných pozíciách ako kedysi. Učiteľka a riaditeľka školy je zrazu bezmocnou nevidiacou pacientkou a jej bývalá žiačka, ktorá s ňou nemala práve najlepší vzťah je jej terapeutkou a pomocnou rukou, ktorá jej má pomôcť zvládnuť proces návratu do bežného života. Vzájomnou interakciou týchto postáv sa na povrch dostávajú viaceré otázky - otázka manipulácie a presadzovania svojej vôle, otázka (ne)pochopenia potrieb a túžob iných ľudí ako aj téma vnútornej slepoty. Film svojim inovatívnym spôsobom spracovania príbehu vytvoril vizuálne a obsahovo atraktívnu snímku, ktorá priniesla témy týkajúce sa každého z nás. Finančný dar bol použitý na náklady na štáb.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave, Filmová a televízna fakulta. Jar. Projekt “Jar”predstavil experimentálny trikový film a adaptáciu mytologického príbehu, ktorý sa zaoberá premenou ročného obdobia pomocou prírodných živlov. V podtextových konotáciách sa zaoberá aj témou súčasnej klimatickej krízy, keďže ročné obdobia majú extrémne rýchlu zmenu teploty a hrozí, že tieto obdobia zmiznú. Zároveň priblížil folklórnu a etnografickú kultúru na našom území pomocou prvkov, ktoré vzdelávajú mladších divákov a nostalgicky spomínajú v modernom, umeleckom prevedení. Film je zároveň magisterským projektom. Výstup priniesol množstvo skúseností nielen pri natáčaní, kde bol potrebný odborný dohľad a špecifické vedenie štábu pre správny chod natáčania z hľadiska VFX, ale aj skvalitnenie doterajších vedomostí s technológiami budúcnosti. Finančný dar bol použitý na kamerovú a svetelnú techniku.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave, Filmová a televízna fakulta. ... a nebo má dve poschodia. Projekt s titulom … a nebo má dve poschodia predstavil magisterský film, ktorý je filmovou adaptáciou poviedky Mariána Grupača s názvom Rodina, ktorá je súčasťou knihy poviedok Na život a na smrť vydanej v roku 2014. Jedným z ústredných motívov, ktorý je citeľný ako v poviedke, tak i v scenári je ticho. Predovšetkým ticho v rodine, ktoré odzrkadľuje komplikované vzťahové štruktúry, ktoré sú prítomné azda v každej spoločenskej vrstve, bez ohľadu na postavenie jej členov, či miesta, kde rodina žije. Film ma netradičnú štruktúru a miesia sa v ňom viaceré na pohľad protichodné prúdy, ktoré v konečnom dôsledku film žánrovo okorenili a ponúkli tak netradičné, osobité autorské uchopenie témy a formy filmu. Film však napriek svojmu sociálnemu pozadiu určite nie je sociálnou drámou. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre a licenčné odmeny, náklady na štáb a techniku.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave, Filmová a televízna fakulta. KTO SÚ ONI. Študentský film „Kto sú oni“reflektuje a analyzuje rôzne obranné mechanizmy, pomocou ktorých sa ľudia vyrovnávajú s informačným smogom. Film poukázal na to, aké jednoduché je (nie len v dokumentárnom filme) vytvoriť "zdanie pravdy" a aké potrebné je overovať si informácie, ktoré k nám prichádzajú. Obsahom filmu boli štyri portréty, natáčané formou štylizovaných observácií. Režisérka a protagonisti nahrávali terapeutické rozhovory, ktoré boli používané prevažne vo forme voiceoveru. Film sa zároveň zaoberá témou pravdivosti v dokumentárnom filme. Ide o kombináciu dokumentu a dokumentárneho filmu, keďže jeden z protagonistov vo filme reprezentuje falošnú autoritu. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre a licenčné odmeny, techniku a obrazovú a zvukovú postprodukciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 800 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave, Filmová a televízna fakulta. Dialógy. Projekt "Dialógy" je filmovou básňou, experimentom a zároveň magisterským filmom. Film, ktorý má v konečnej podobe približne 25 minút je dialógom medzi človekom a prírodou. Lepšie napísané - snaží sa byť komunikačným prostriedkom medzi persónou a prostredím okolo nej. Nejde o naratívny film s jasným začiatkom a koncom. Dialógy sú skôr esejou o tom čo je okolo nás a ako sa k tomu staviame. Meditatívna filmová báseň bola nakrútená na 16mm a 8mm filmovú surovinu. Film je čiastočne reakciou na klimatickú krízu, avšak nie je to jeho hlavnou témou. Skôr je to niečo čo film ovplyvňuje tak ako to ovplyvňuje životy nás všetkých. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre a licenčné odmeny, techniku a obrazovú a zvukovú postprodukciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 800 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave. SILO. Projekt "SILO" je magisterským filmom študenta réžie animovanej tvorby. Ústredným motívom filmu, je prežívanie a vyrovnávanie sa s psychickými traumami. Dej filmu je zasadený do dramatického prostredia obilných polí, uprostred ktorých stojí SILO a fiktívny pracovný tábor. Na alegórii ťažko pracujúcich žien a ich dozorcov-vrán je zobrazená moc, ktorú nad nami naše traumy majú, často až do miery, kedy sa stávame ich otrokmi. Film chcel zároveň poukázať na potrebu liečenia našich vnútorných trápení a bôľov a dodať nádej a silu tým, ktorí sa rovnako ako hrdinky príbehu ocitli na neľahkej ceste k ich prekonaniu. Kombináciou vizuálne pôsobivej digitálnej animácie, komponovanej hudby a precízne dotvorenej zvukovej mixáži sa vytvorilo hodnotné krátkometrážne dielo, ktoré prehovorilo k mladým divákom a festivalovému publiku a zároveň otvorilo spoločensky dôležitú tému. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre, náklady na štáb a prenájmy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave, Filmová a televízna fakulta. Čistota. Projekt "Čistota" predstavil dokumentárnym filmom o ľuďoch, ktorí prehodnocujú svoj názor, hľadajú nové odpovede a pocit vyrovnanosti po detstve a mladosti strávenom v dogmatickom kresťanskom prostredí. Esej o mladých ženách a mužoch na Slovensku, ktorým kresťanské prostredie a jeho kultúra čistoty, zásadne pokrivila pohľad na telesnosť, sex a vzťahy. Projekt Čistota sa zaoberal syndrómom náboženskej traumy, epidémiou hanby a jej dôsledkami na život veriacich aj bývalých veriacich. Divák sa objavoval na miestach a v situáciách ktoré celú tému objasnili a pomocou strihovej skladby prehĺbili. Film poukázal na vysokú systematickosť kresťanských spoločenstiev a táto angažovaná esej môže byť považovana aj za akúsi filmovú výstrahu. Ako sa takýto omyl môže diať v prostredí ktoré stojí na filozofii lásky? Finančný dar bol použitý na ubytovanie a dopravu štábu, prenájom obrazovej a snímacej techniky, vstupy na podujatia a honoráre protagonistov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 300 € Š.E.M.. Neobyčajné príbehy z mesta Mindcery. Projekt "Neobyčajné príbehy z mesta Mindcery" predstavil krátky animovaný film nakrúcaný kombinovanou technikou live action, stop motion a 2D kreslenej animácie. Je to debutový film režisérky a výtvarníčky, ktoré ho tvorili v kreatívnom tandeme. Ide o film pre dospelého diváka s festivalovou ambíciou. Rozoberá aktuálne témy ako napríklad psychické zdravie a samotu. Konfrontuje problémy cez tri ženské postavy - Katu, Améliu a Martinku. Mesto Mindcery je priestor, do ktorého sa dostane osoba alebo jej bábka ak musí konfrontovať svoje problémy. Pre každého toto mesto vyzerá trochu inak, aj keď je stále rovnaké. Postavy sú počas filmu nútené konfrontovať svoje problémy a posunúť sa ďalej. Ich tri príbehy sa v istom momente spájajú a rezonujú zaujímavou pointov: Niekedy sú absurdné riešenia nástrojom ako sa vyrovnať so zložitými problémami. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre, náklady na štáb, záznamový materiál a obrazovú a zvukovú postprodukciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Ivan K. “Odstrihnutí”. Výsledkom projektu "Odstrihnutí"je dokumentárny film s dĺžkou 50 minút. Dedinka Teremci na úplnom severe Ukrajiny (neďaleko Černobyľu) má 7 obyvateľov. Dedinku a k nej priľahlú zem oblieha rieka Dneper a Pripiať. Zo severu má dedinka za priameho “suseda” bieloruské hranice. Z ukrajinskej strany vedie k Teremci iba jediný most. Práve cez neho sa ruské jednotky na počiatku vojny dostali na dosah ku Kyjevu. Po tom, čo boli Rusi z tohto územia vytlačení, Ukrajinci most zničili, aby sa touto cestou nemohli znovu vrátiť. Obyvatelia Teremci tak zostali bez akejkoľvek pomoci od štátu, odkázaní sami na seba. Cesta k nim vedie iba člnom po vode. Touto cestou im česká dobrovoľníčka, ktorú sprevádza jeden ukrajinský vojak, nosí humanitárnu pomoc. Finančný dar bol použitý na prenájom techniky, záznamový materiál, dopravu, cestovné a ubytovanie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave. Realita v digitálnom prostredí. Projekt "Realita v digitálnom prostredí" bol koncipovaný v dvoch líniách - používania a aplikácie súčasných vizuálnych technológií. Zapojenie 3D modelovania a používanie VR technológii začína byť štandardom pri tvorbe súčasného umenia. Túto skúsenosť realizátori projektu počas výuky autorskej kresby sprostredkovali študentom a umožnili im počas workshopov aplikovať svoju prácu vo virtuálnom priestore. Súčasťou tohto procesu bolo následné finálne práce prezentovať formou 3D tlače, čím sa uzatvoril proces od konceptu, cez model až po finálne dielo. Študenti pracovali pod vedením pedagógov VŠVU a umelca z praxe. Druhou časťou projektu bolo vytvorenie pomocou 3D tlače anatomických a sochárskych pomôcok, pre výučbu klasickej kresbovej prípravy študentov. Finančný dar bol použitý na honorár pre hosťujúceho externého pedagóga na vedenie worshopov, 3D tlačiaren a materiál na zabezpečenie worksopov a štúdijného fundusu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 011 € Matej P. Neuroestetický kód. Projekt "Neuroestetický kód"bol zameraný na mediálne artefakty, ktoré vychádzajú z dizajnérskeho výskumu s kontextom na empirickú estetiku. Obsahom diela sú formy vychádzajúce z dát, ktoré predkladajú estetické názory, ale aj univerzálne mechanizmy odpozorované skúmaním interakcie diváka z vybranými ukážkami výtvarného umenia. Hlavnou inšpiráciou bol nový doposiaľ málo prebádaný interdisciplinárny odbor neuroestetiky. Ambícia pretaviť estetické formy do generatívneho kódu pomocou softvéru, koncepčne vychádzala zo snahy sprostredkovať divákovi takú vizuálnu skúsenosť, ktorá má pozitívny vplyv na koginitívne funkcie. Finančný dar bol použitý na LED pásik 5 m RGB s diaľkovým ovládaním, tlač na plexisklo, tlač katalógu a občerstvenie počas workshopu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Jakub U. Nesenie Hraníc. Projekt "Nesenie hraníc" ponúkol príbeh o identite a problematike hraníc, ktoré si nesieme ako jednotlivci a spoločnosť. Je to reflexia o tom, ako nás jednotlivé veci ovplyvňujú a fetišizujú. Tieto hranice sa stávajú sa naším bremenom a je na nás, aby sme sa z nich vedeli vyslobodiť. Jedná sa o krátky film, v ktorom sledujeme hlavného protagonistu na jeho ceste za sebaobjavením. Tento hrdina hľadá svoj ideál - ten vytvára a fetišizuje. Prostredníctvom tohto ideálu si stanovuje vlastné hranice - limituje sa a snaží sa zároveň prekonať svoje vlastné obmedzenia.Postupom času narazí na problém kde sa jeho príbeh stáva bremenom, ťaží ho a obmedzuje.ku koncu príbehu sa hlavný protagonist rozhodne oslobodiť od vlastného ideálu a vlastnych hraníc. Projekt prepojil spoluprácu medzi VŠVU a VŠMU, časti projektu boli prezentované v Čechách v Galérii Provoz v Ostrave a je verejne dostupný an webovej stránke realizátora. Projekt bol taktiež impulzom pre vytvorenie tímu, ktorý má záujem zaoberať sa podobnými projektmi a ich realizáciou. Finančný dar bol použitý na sken, kameru, zváranie a 3D modelovanie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Danica P. SKIN 2.0. Projekt mal za cieľ zoznámiť študentov a študentky Ateliéru architextúry na Katedre architektonickej tvorby VŠVU v Bratislave s výrobou bioplastov prostredníctvom workshopu s dizajnérkou Petrou Garajovou (IAAC Barcelona). Realizačný tím vyrobil niekoľko desiatok vzoriek s použitím bežne dostupných, prevažne potravinárskych prísad a pozoroval, aké majú vlastnosti a ako rôzne prísady ovplyvňujú ich kvalitu a charakter. Následne sa pokračovalo architektonickými interpretácimi až do objektu v mierke 1:1, ktorý sa stal súčasťou divadelného festivalu Into the Miracles organizovaného kultúrnym centrom Potôň v Bátovciach. Počas trvania projektu sa študenti oboznámili s novým prístupom k architektúre, ktorý dočasnosť a premenlivosť nepokladá za zlyhanie, ale za prirodzenú súčasť kolobehu jej života. Finančný dar bol použitý na materiálové náklady, honorár hosťujúcej lektorke, náklady na katalóg a nástroje.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Eva T. Spoje. Projekt “Spoje”bol intermediálnym výstavným projektom, ktorý sa zaoberal spoznávaním seba a svojej identity prostredníctvom prírodných procesov. Práca rozoberala problematiku environmentálnej krízy, ktorú označuje za problém odpojenia človeka od prírody a tým pádom aj od seba samého. Podobne ako príroda, tak aj ľudská bytosť podlieha pravidlám prirodzenosti (poz.: prirodzený/subjektívny svet tak ako ho opísal E. Husserl). Úlohou 1. časti výstavného projektu bolo vytvorenie priestoru na skúmanie a objavovanie týchto potencionálnych spojov. Úlohou 2. časti práce bolo prostredníctvom performovanej hostiny pokus o vytvorenie reálneho spojenia ľudí návštevníkov/čky výstavy. Podstatou tejto časti bolo tvorenie komunity v praxi, v galérii. Zmena neosobného na osobné. Ústredným bodom tejto časti bol prestretý stôl na ktorom sa podávalo jedlo z plodov vypestovaných autorkou. Finančný dar bol použitý na kovovú konštrukciu a sklenenú výplň objektu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Lucia H. Č. ART&stress/ pracovný názov. V rámci projektu „ART&stress“jeho predkladateľka spolu so študentami spolupracovala s profesorkou Juliou Dobrovolnou a jej tímom v Brne, ktorý vyvinul zariadenia na meranie stresu ENRANT. Tím pripravil pôdu na výskum a následne realizáciu výtvarného výstupu (interaktívnu inštaláciu), ktorý bol podporený výskumom pôsobenia umenia vo vzťahu s fyziologickými alebo patologickými procesmi v ľudskom tele. Následne bol tento výskum využitý na vytvorenie individualizovaného umeleckého diela. Tím sa zaoberá výskumom stresu a jeho pôsobením na fyziologické funkcie ľudského organizmu. Cieľom interdisciplinárneho výskumu bolo zistiť ako niektoré formy súčasného vizuálneho umenia pôsobia na človeka a potom tieto výsledky využiť a vytvoriť individualizované procesuálne vizuálne umelecké dielo. Finančný dar bol použitý na cestovné náklady, materiálové náklady, nákup techniky na digitalizáciu analógových dát (statív, fotoaparát), nákup techniky na zber a ukladanie dát (databanka), senzory a počítač.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 994 € Martina Š. Výroba vlastnej papierovej podložky na voľnú tvorbu. Projekt s názvom Výroba vlastnej papierovej podložky na voľnú tvorbu mal za cieľ oboznámiť študentov o histórii výroby papiera na Európskom území a ponúknuť im tak osobnú skúsenosť s výrobou hárkov papiera s výnimočnou črtou ručného papiera a jeho štruktúrou. Cieľom bolo vytvoriť si vlastnú podložku na výtvarnú tvorbu študentov. Prínosom pre oblasť umenia bol vznik umeleckých diel na ručne vyrobených podložkách. Finančný dar bol použitý na materiálové náklady súviasice s výrobou papierových podložiek.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Tomáš T. Skin 2.1. Téma projektu "Skin 2.1" vychádza z aktuálnej oblasti záujmu a tvorby Ateliéru Architextúry - koža (Skin). Kožu interpretujeme ako membránu obaľujúcu priestor, architektonický interface, povrch s meniacimi sa vlastnosťami, rôznymi hustotami a perforáciami. Lektori projektu previedli študentky a študentov procesom práce s výpočtovými enginmi umelej inteligencie (Midjourney, Dall-e). Pomocou výpočtových nástrojov vznikali digitálne obrazové a priestorové objekty a z nich vybrané prototypy boli materializované ako printy a 3D tlačené objekty. Objekty budú ďalej interpretované ako (proto)architektonické formy, štruktúry a priestory. Projekt sa pohyboval na hrane a skúmal presahy medzi digitálnym umením a architektúrou. Finančný dar bol použitý na tlač grafických materiálov, licencie generatívnych AI enginov, 3D tlač a lektorský honorár.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Akadémia umení v Banskej Bystrici. Christoph Willibald Gluck: Orfeus a Eurydika v interpretácii mladých umelcov. Projekt Christoph Willibald Gluck: Orfeus a Eurydika v interpretácii mladých umelcov naplnil ciele a stanovené požiadavky z hľadiska plnohodnotného uchopenia interpretácie jednotlivých postáv s prehĺbeným tvarovaním vokálnym aj hereckým. Možnosť uviesť dielo vo verejnom priestore / Robotnícky dom v Banskej Bystrici/ bolo pre mladých interpretov motivujúcim článkom, čo sa odrážalo aj na ich výkonoch. Výsledným produktom naštudovaného diela pod vedením profesionálnych umelcov boli dve premiéry s rôznym obsadením. Významným prvkom bolo tiež zapojenie komorného orchestra. Realizácia projektu poskytla študentom prípravu a priestor včlenenia sa do budúceho profesionálneho prostredia. Dielo bolo určené pre širokú verejnosť, ktorá sa premiér aj zúčastnila. Odmenou za výborné uvedenie náročného diela boli pozitívne ohlasy prítomného publika. Finančný dar bol použitý na výrobu kostýmov a scény, prenájom sály, rekvizity, propagačný materiál a honorár.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Akadémia umení v Banskej Bystrici. Tomáš Krištof: Šialene smutný princ - pôvodný slovenský muzikál v podaní mladých umelcov. Pôvodný slovenský muzikál Šialene smutný princ bol veľkým prínosom pre poslucháčov Muzikálového spevu na Katedre vokálnej interpretácie. Keďže išlo o muzikálový projekt, poslucháči museli byť schopní prepojiť herectvo, spev a tanec v jednom umeleckom výkone. Vyskúšali si tak divadelnú prax, s ktorou sa môžu stretnúť v profesionálnom umeleckom prostredí. Poslucháči načerpali nové divadelné skúsenosti, ktoré zužitkujú v budúcej tvorbe. Naučili sa pracovať so štylizáciou hereckého prejavu, ktorú museli udržať aj v speve a tanci. Finančný dar bol použitý na výrobu kostýmov a scény, prenájom sály, rekvizity, propagačný materiál a honorár.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Spoločnosť priateľov dobrej hudby, o.z. SAXOPHOBIA BRATISLAVA 2023. Projekt SAXOPHOBIA BRATISLAVA zásadným smerom ovplyvňuje výučbu saxofónu na Slovensku ako aj vnímanie tohto nástroja medzi študentmi, pedagógmi aj výkonnými umelcami a širokou verejnosťou. Saxofón je väčšinou chápaný ako džezový nástroj, ale pôvodne bol skonštruovaný ako nástroj pre vážnu hudbu a mimo Slovenska je toto jeho povedomie oveľa viac rozšírené. Profesori sú svetovou špičkou v hre vážnej hudby na saxofóne, akú mali študenti doteraz možnosť počuť iba na kurzoch našej organizácie. Predkladatelia týmto projektom opäť otvorili celospoločenskú tému o nutnosti participácie zahraničných pedagógov v slovenskom výchovnovzdelávacom procese na umeleckých školách. Finančný dar bol použitý na honoráre pre umelcov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Blue Box Productions. Jam Session 2022-23. Projekt Jam-Session je hudobno-pedagogickým projektom zameraným na propagáciu jazzu. Počas 18 rokov jeho trvania organizátori v pravidelnom týždennom intervale zorganizovali viac ako 900 koncertov. Celoročne sa ho okrem skupiny Gabriel Jonáš Trio zúčastňuje do 90 hudobníkov. Hlavný prínos tohto projektu vidí predkladateľ v skvalitnení kultúrneho života Bratislavy podujatím, kde bola prezentovaná živá hudba na najvyššej umeleckej a spoločenskej úrovni. Toto podujatie malo zároveň aj určitý výchovný a osvetový moment, keď boli mladí hudobníci konfrontovaní s prácou profesionálov a široká verejnosť mohla sledovať ako vzniká hudba. Finančný dar bol použitý na honorére pre umelcov a foto-video služby.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 990 € Patrik K. Interpretácia a tvorba novej generácie. V rámci projektu "Interpretácia a tvorba novej generácie" bol zorganizovaný seminár, workshop a naštudovanie dvoch skladieb. Skladby Richarda Grimma - Sláčikové kvarteto č.1. Jedná sa o prvú rozsiahlejšiu skladateľovu kompozíciu s dvomi vetami a rozsahom cca na 15 minút. 1. veta tejto skladby mala premiéru na festivale Konvergencie v Bratislave v roku 2021 cez skladateľskú súťaž - Posuň svoju hudbu ďalej. Skladateľ sa v 1. vete sústreďuje na prácu s krátkymi plochami zasadenými do širšieho kontextu a snaží sa tak o dosiahnutie c Skladby. Kakova skladba- bola pripravovaná od júna 2021 a jej dokončenie trvalo do konca júna 2022. Ide o polhodinové, komplexné dielo so sprievodom živej elektroniky. Okrem komplexného notového zápisu, autor navrhol priestorové využitie skladby v 3D zvuku takto: V skladbe autor pracoval s analýzou deklamovaných výstupov z improvizácie hercov a nahrávok inauguračnej omše pápeža Františka. Finančný dar bol použitý na príspevok na naštudovanie diela pre interpretov, prípravu a realizáciu elektronickej stopy a aparátu, zhotovenie a spracovanie zvukovej nahrávky, prenájom priestorov a nahrávacej techniky a propagáciu projektu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 800 € Silvia M. Cesta saxofónu storočiami. Cieľom projektu Cesta saxofónu storočiami bolo vniesť do povedomia spoločnosti, študentov a ich učiteľov na konzervatóriách a na základných v umeleckých školách spôsob interpretácie klasickej hudby na saxofóne. V rámci projektu predstavil autor repertoár písaný pre tento nástroj a bližšie informoval o histórii a následnom vývoji saxofónu. Finančný dar bol použitý na honorár pre autora a tlač materiálov, plagátov a programov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Porta Artium. Večerné jazzové ateliéry. Projekt Večerné jazzové ateliéry je realizovaný už od roku 2012. Od začiatku prebieha v gescii známych hudobníkov ako Juraja Grigláka, Lukáša Oravca, Gabriela Jonáša, Pavla Bodnára, Františka Báleša a ďalších skúsených pedagógov, slobodných jazzových umelcov, ktorí majú výrazné pedagogické skúsenosti z hudobných škôl (Vysoká škola HUAJA, Štátne Konzervatórium Bratislava, Akadémia umení Banská Bystrica) a rôznych medzinárodných hudobných workshopov (CZECHJAZZ Workshop, Summer Jazz Workshop). Finančný dar bol použitý na organizáciu a produkciu podujatia, prenájom ozvučenia a hudobných nástrojov a honorár pre pedagógov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Za hranice s hudbou. Letný workshop Za hranice s hudbou 2023. Projekt "Letný workshop Za hranice s hudbou" je 6-dňový intenzívny workshop zameraný na kreatívny prístup k hudbe a odborom, ktoré nie sú na Slovensku bežne dostupné ako populárna hudba, jazz, hudobná produkcia a hudobný biznis. Workshopu sa zúčastniloštyridsať 13-30 ročných hudobníkov, ktorí zvažujú kariéru v hudobnom priemysle. Workshop má tri ciele: 1. poskytnúť kvalitné a systematické hudobné vzdelanie, 2. vytvoriť a udržiavať komunitu mladých hudobníkov, 3. zabrániť odlivu mozgov, t.j. trvalému odchodu vysoko kvalitných slovenských hudobníkov do zahraničia. Lektormi sú mladí slovenskí hudobníci s vysokoškolským titulom vo svojom hudobnom odbore (väčšinou zo zahraničnej VŠ), s pedagogickou praxou a nadšením pre prácu s mladými. Záver workshopu patril prezentácii vytvorených hudobných kompozícii na živom koncerte. Finančný dar bol použitý na propagáciu a tlač propagačných materiálov, nákup bicích nástrojov a catering.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 750 € Peter D. Nástroj slobody. Cieľom projektu "Nástroj slobody " bolo ukázať žiakom a študentom obdobie, v ktorom bol saxofón zakázaný v mnohých krajinách práve kvôli politickému režimu. Dôležitou súčasťou projektu bolo tiež predstavenie skladieb, známych či menej známych, ktoré boli vytvorené v tomto období a ich prezentácia študentom, ktorí by si nimi mohli rozšíriť svoj vlastný repertoár, prípadne sa naučiť niečo nové o týchto skladbách, a ich autoroch a o dobe, v ktorej žili a tvorili. Finančný dar bol použitý na honoráre za výchovné koncerty a propagácia projektu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Akadémia umení v Banskej Bystrici, Fakulta dramatických umení. HRUBÉ ČIARY - TRUE STORY. Projekt HRUBÉ ČIARY – TRUE STORY je autorskou divadelnou inscenáciou, ktorá je generačnou reflexiou dejín a ľudských osudov z minulosti prostredníctvom mladej súčasnej generácie. Ide o invenčné spracovanie a umelecké vyrozprávanie minulosti našich dedov a pradedov dnešnou generáciou. Pod autorský scenár sa spolu s kolektívom tvorcov podpísal režisér doc. Mgr. art. Peter Palik, ArtD. Cieľom projektu bola realizácia predstavenia s mladými ľuďmi cez poznávanie osudov ľudí z čias fašizmu, komunizmu, mečiarizmu a ich pravdivých príbehov na pozadí rôznych režimov popierajúcich ľudské práva. Ide súčasne aj o kritickú reakciu mladej generácie, že sa za každým obdobím urobila hrubá čiara bez vyrovnania a vyvodenia zásadných konzekvencií, kedy sa len prehodil kabát a išlo sa ďalej. V inscenácií sa poukazuje na dianie a chyby minulosti, ktorých ovocie zbierame dnes - nárast extrémizmu či nedôvera v demokraciu. Finančný dar bol použitý na autorský honorár režisérovi predstavenia.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 600 € Tomáš H. Dies Irae (scénická a kostýmová výprava). Projekt "Dies Irae" (scénická a kostýmová výprava) sa zameriava na pokrytie scénografie autorskej inscenácie Dies Irae. Na projekte spolupracovala Katedra scénografie DF VŠMU a študenti a študentky, ktoré mali príležitosť vytvoriť návrhy (scéna, kostýmy, svetlo) k inscenácii. Inscenačný tím konkurznou formou zvolil návrhy, ktoré sa následne použili v inscenácií. Študenti a študentky pritom spolupracovali nielen s inscenačným tímom, ale aj konzultovali svoju prácu s pedagógmi Katedry scénografie DF VŠMU. Študenti a študentky v rámci inscenačného procesu aktívne participovali na spolupráci na úrovni všetkých tvorivých zložiek. Výsledky ich práce boli priamo použité ako súčasť autorskej inscenácie Dies Irae, ktorá bude reprízovaná a zájazdovaná aj po skončení aktivít projektu. Finančný dar bol použitý na materiály spojené s výrobou scény.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Divadlo Petra Mankoveckého - občianske združenie. Den Opričníka. Projekt "Deň Opričníka" predstavil dystopický Sorokinov román z roku 2006, tematizujúci stav ruskej spoločnosti na prelome dvadsiatych rokov 21. storočia, kedy po dobe zmätku a období reštaurácie znovu vládne cár, ktorý ako hlavné princípy monarchie deklaroval: sebaurčenie, ortodoxiu a úctu k tradíciám. Román bol v česko-slovenskom kontexte zatiaľ inscenovaný len dva krát a z pohľadu realizačného tímu vypovedá nielen o Rusku v roku 2027, ale aj o spoločnosti závislej na otcovských vzoroch a spoločnosti, ktorá ešte nedospela ku schopnosti. Základným výstupom projektu bola premiéra v divadelnej sezóne 22/23. Inscenáciu si divadlo Petra Mankoveckého prebralo ako "svoju vlastnú" a snaží o jej pravidelné nasadzovanie. Finančný dar bol použitý na prenájom skúšobných priestorov a autorské honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 250 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave, Divadelná fakulta. Štyri až šesť ód. Zámerom projektu “Štyri až šesť ód” bola performatívna aktivita študentov Divadelnej fakulty VŠMU. Išlo o verejnú produkciu, ktorá vznikla rozšírením kompetencií získaných v rámci predmetov technika reči a umelecký prednes nad rámec bežného vyučovacieho procesu. Účinkujúci študenti mali možnosť uplatniť kľúčovú schopnosť bravúrnej verbálnej interpretácie umeleckého textu. Výsledkom je site-specific javisková forma, založená najmä na interpretácii textov rôznych svetových autorov od antiky až po súčasnosť. V kontraste k nim stála reálna skúsenosť mladého absolventa umeleckého odboru. Inscenácia okrem hodnotných umeleckých textov a ich umeleckej interpretácie ponúkla aj autorské texty. Projekt bol tiež zameraný na odkrývanie málo využívaných či zabudnutých priestorov školy. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre a materiálové náklady potrebné na realizáciu scény, kostýmov a masiek.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave, Katedra scénografie. Intermediálna scénografia. Projekt "Intermediálna scénografia" bol dôležitou časťou štúdia poslucháčov katedry scénografie, ktorý mali príležitosť prezentovať svoju tvorbu na špičkovom medzinárodnom fóre pre odbornú a širokú laickú verejnosť - na Pražskom Quadriennale 2023. Podujatie prezentuje najnovšie trendy v oblasti scénografického umenia. Je teda zásadným a dôležitým prepojením akademického procesu s praxou. Projekt bol umelecky prínosný nie len svojou modernou formou ale aj svojou dramaturgiou, ktorá apelatívne reflektuje súčasné udalosti sveta. Finančný dar bol použitý na materiál na výrobu objektu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Klub priateľov DAB. NEVESTA alebo Zdá sa, že hrmí. Autorská hru "Nevesta alebo Zdá sa, že hrmí" bola zinscenovanú na motívy poviedky Ladislava Grosmana Nevesta a je obohatená o dokumentárny materiál, autentické príbehy a svedectvá o osudoch Židov v období Slovenského štátu. Inscenácia, ktorú pripravil Klub priateľov Divadla Andreja Bagara nie je len odsúdením minulých a súčasných podôb a dôsledkov antisemitizmu, prináša aj silnú ženskú tému a spracováva predsudky o vydaji a postavení žien v slovenskej spoločnosti. Osud Lízele z Grosmanovej poviedky pretkávame autentickými príbehmi oral history, ktoré zozbierali pamäťové inštitúcie. Jedným z nich je aj osud autorovej manželky Edity Grosmanovej, ktorá bola v prvom transporte židovských dievčat zo Slovenska a priznala, že jej príbeh inšpiroval jej manžela k napísaniu poviedky Nevesta. Inscenácia Nevesta odhalila život, tradície, pravidlá a vzťahy vo vnútri židovskej komunity, ale aj vzťahy a postoje majoritnej spoločnosti. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 250 € KunstPlay. Piesne o mŕtvych deťoch/ Kindertotenlieder. Divadelný projekt "Piesne o mŕtvych deťoch / Kindertotenlieder" analyzuje vzťah rodiča a jeho dieťaťa a zaoberá sa narušením takéhoto vzťahu. Divadelný projekt analyzuje čo znamená stratiť alebo prísť o „nejakú časť“ vlastného potomka. Nejde vždy o úmrtie, a preto stratou rozumieme aj rozídenie sa – odchod, zásadnú zmenu v živote ako je vážne progredujúce ochorenie, rovnako sa zamýšľame nad ťažko mentálne znevýhodneným dieťaťom a jeho vzťahom k najbližším. Čo znamená strata, odchod, neporozumenie, rozídenie a kde prichádza moment opätovného spojenia. Inscenácia prepojila rovnomenné dielo piesňového cyklu Gustava Mahlera Kindertotenlieder (Piesne o mŕtvych deťoch) s textom rozprávkových príbehov filozofa a spisovateľa C. S. Lewisa - Narnia, ktoré dostali v novom kontexte ďalšie významy. Sú to alegorické príbehy s odkazom ďaleko za fikciou abstraktného sveta. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Gabriela G. WERTHER. Projekt WERTHER je autorskou, postdramatickou inscenáciou na motívy románu J. W. Goetheho - Utrpenie mladého Werthera. Werther je hrdinom, ktorého srdce zahorí búrlivou vášňou a zároveň hrdinom, ktorý uvedomele rezignuje. Autorský text Gabriely Gabašovej nachádza v románe Johanna Wolfganga Goetheho východisko, no rozvíja ho a posúva ďalej - presnejšie, do dnešných dní. Inscenácia preniká do miest, v ktorých láska hraničí s nenahraditeľnou potrebou kontaktu. Prežívanie reálneho, vlastného ja, sa rozpúšťa vo svete ideálnych predstáv. Izolovanosť a samota je čoraz potlačovanejším, no jediným skutočným prežitkom, vo svete krátkodobých zážitkov, ktoré nezadržateľne pretekajú pomedzi prsty. V čase vydania románu nasledovali čin hlavného hrdinu desiatky čitateľov a spáchali samovraždu. Aký je Werther súčasnosti? Niekto ako ja, niekto ako ty. Niekto ako my. Finančný dar bol použitý na scénografiu a symbolické honoráre pre inscenačný tím.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 700 € Panoptikum o.z. Šetri slzami. Cieľom projektu "Šetri slzami" bolo dostať sa do mysle človeka, ktorý trpí ekologickou úzkosťou a pomôcť divákovi pochopiť bezmocnosť, ktorú mladý a krehký človek pocíti, keď sa celá staršia generácia rozhodne, že si určí tú mladšiu za záchrancov sveta. Zámerom bolo ukázať zúfalstvo, do ktorého sa rúti viac a viac nielen mladých ľudí. Realizačný tím chcel zakričať o pomoc a zároveň ukázať každému, ktorý hovorí, že zmena je len o jednotlivcoch, že táto rétorika je problematická. Šetri slzami je projekt, ktorý nadväzuje na text Martiny Havierovej Laura a jej (náš) svet, no vo výsledku mal za cieľ na základe daného dramatického textu vytvoriť inscenáciu s autorským vkladom performeriek, režisérky i dramaturgov. Šetri slzami spracoval niekoľko dôležitých tém, ktoré sa schovávajú pod dáždnikom ekologickej krízy. Konkrétnym výstupom bola inscenácia, ktorej predstavenia boli spojené s diskusiami, či prednáškami odborníkov z oblasti environmentalistiky, či psychológie. Finančný dar bol použitý na rekvizity, kostými, autorské honoráre a prenájom priestoru.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 700 € Panoptikum o.z. Nájdi 10 rozdielov. Projekt "Nájdi 10 rozdielov" bol dramaturgicky ukotvený na dvoch pilieroch. Prvým z nich je definícia: ”Komunikácia je výmena významov medzi ľuďmi, ktorá sa uskutočňuje najmä prostredníctvom jazyka a je možná potiaľ, pokiaľ majú ľudia spoločné poznatky, potreby a postoje,” a druhým detská obrázková hra. Hlavnou inšpiráciou pre vizuál a priestorový princíp inscenácie bola galéria. Či už ide o vizuálnu stránku klasického priestoru galérie alebo funkciu kurátora v nej. Cieľom projektu bolo voľným pohybom divákov po priestore upriamiť pozornosť pozorovateľov na nedostatky súkromnej i verejnej komunikácie. Jednoduchým princípom zobrazovania jednotlivých situácií z dvoch uhlov pohľadu sa poukázalo na nutnosť hľadania koreňa nedorozumenia v rozličnom informačnom základe jednotlivých strán aj nutnosť overovania si informácií. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Andrea T. Gentle borders. Projekt s názvom "Gentle borders" zámerne pracoval s momentmi trápnosti, ktoré účinkujúcich pred divákom obnažujú ale súčasne aj oslobodzujú. Predkladatelia projektu veria, že sa vďaka umocnenému pocitu sebaprezentácie študenti v následnej tvorbe stanú sebaistejšími. V rámci performance silno vystupovala kolektívna sila, teda akási nevyhnutnosť vzájomnej prítomnosti, ktorá umocnila celý koncept. Cieľom bolo otvoriť sa poznávaniu, analyzovať a experimentovať. Skúšať seba aj diváka. V kooperácii so skúsenými pedagógmi sa súčasne riešili polohy performance z hľadiska tanečnej dramaturgie a z hľadiska výtvarnej – teda vizuálnej stránky. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 900 € Petra K. Tajný život stromov (prac. názov). Scénické dielo inšpirované knihou nemeckého lesníka Petra Wohllebena "Tajný život stromov", rozpráva o príbeh fascinujúcom spoločenstve, ktoré kedysi prebývalo na Zemi v čase, keď človek a environment neboli oddelenými entitami. Je akousi správou z budúcnosti o tom, čo sa stane, keď sa naša planéta stane neobývateľnou. Z tejto perspektívy sa k nám prihovára bývalý lesník, a možno je to sám pán Wohlleben 22. storočia v lesníckom odeve adaptovanom na nové podmienky. Rozpráva nám o fascinujúcich spojeniach a komunite, ktorá si vzájomne pomáha. Majú stromy pamäť? Vedia hovoriť a vedú spoločenský život? Nielen to, ale aj ďalšie úžasné procesy nám priblíži lesník Peter. Prehovára k nám z prostredia, ktoré však ani zďaleka nepripomína zelenú oázu pokoja. Miestami sa ocitáme v púšti, inokedy v laboratóriu, a ktovie, možno sa k nám prihovára z vesmírnej lode. Tušíme, čo sa nám Peter snaží povedať? Finančný dar bol použitý na autorský honorár a materiálové náklady na scénu a kostýmy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 100 € Artefakt - kultúrna platforma. My deti zo stanice ZOO. Projekt "My deti zo stanice ZOO" je divadelnou adaptáciou knihy My deti zo stanice ZOO, ktorá je zameraná na vzťah Christianne a Detlefa. Ide o dvoch ľudí, ktorých opakovane spájala ale aj rozdeľovala závislosť na heroíne. Nejde o biograficky ani historicky vernú adaptáciu - predloha a jej okolnosti sú vnímané ako mantinely, v ktorých sa príbeh odohral, no podstatná je skúsenosť hlavnej protagonistky, ktorá sa pokladá za prenosnú. Výsledkom bolo umelecké stvárnenie sveta, ktorý je zachytený v knihe My deti zo stanice ZOO. Ambíciou projektu bolo spracovať dnes už kultový príbeh bez príkras, bez pátosu a s dávkou drsného humoru, ktorý nechýba ani rozprávaniu Christianne. Zámerom bol pohľad na generáciu, ktorú zničila závislosť - tá dnes nie je o nič menšou výzvou, hoci jej objektom už nie je heroín. Finančný dar bol použitý na autorský honorár - dramatizácia, autorský honorár - scéna a kostýmy a prenájom priestoru na skúšky.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 400 € Noir Dance Company. Obludárium. Projekt Obludárium predstavil tanečné divadlo, ktoré zobrazuje prostredie každodenného života okolo nás. Predmetom záujmu boli nefunkčné medziľudské vzťahy, v ktorých dominujú fenomény závislosti a manipulácie. Vykresľuje ich ničivý dopad na základnú vrstvu spoločnosti, rozvrat rodiny, partnerstva, priateľstva, frustráciu jednotlivcov a ich neschopnosť úniku zo životnej situácie. Nastavuje zrkadlo negatívnym spoločenským vzťahom, analyzuje ich príčiny a dôsledky. Dej sa odohráva vo viacerých bytoch jednej bytovky, pričom scénické znázornenie spočíva v minimalizme a dôraz je kladený na tanečné vyjadrenie medziľudských vzťahov, interakcií a psychologických stavov postáv. Tie sa nachádzajú v patologických situáciách, neschopné riešiť partnerské problémy, generačnú priepasť či rodinné krízy, ktoré sa prejavujú kolapsom komunikácie, alkoholizmom, neverou a ďalšími škodlivými javmi. Finančný dar bol použitý na scénu, rekvizity, kostýmy a prenájom sály.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Eva P. Re.Thinking. Projekt Re.Thinking predstavil performatívny duet dvoch myslí. Stretli sa na rovnakom mieste, prišli tam z iných koncov. Dielo prezentovalo výskumné metódy ako výsledok. Predošlé výsledky výskumov tvoria proces, identitu, písmenká pred menom. Priamo v performatívnom výstupe diela bolo cieľom učiť sa - navzájom, od divákov, skrz prostredie, skrz situáciu vytvorenú za účelom vzdelávania. Ako hlboko sa vedia dve mysle skúmať? Koľko vedomostí im odkryjú ich telá nesúce v génoch informácie ich predkov, ktoré siahajú až k počiatku života? Ako sa naučia a čo sa vlastne učia? Ako môžu myslieť tanec? Finančný dar bol použitý na honoráre na výskum a realizáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € vytvorené na Slovensku o.z. suvenir _ rezidencia ateléru sklo VŠVU. Autori projektu s názvom "suvenir _ rezidencia ateléru sklo VŠVU" veria, že suvenír, ako spomienkový predmet z ciest, dar do zahraničia zo Slovenska alebo umelecký predmet v interiéri môže a má mať hodnotu – vizuálnu, príbehovú a umeleckú. Dúfajú, že tento svet potrebuje viac umenia a krásy, a menej masovo vyrábaných magnetiek a lacného textilu. Preto zapojili do spolupráce odborníkov a dizajnérov, ktorý sa tejto téme venujú. Cieľom projektu bolo zapájať študentov do praxe, návrhov a výroby s cieľom reprezentovať našu krajinu s vkusom. Finančný dar bol použitý na materiálovú zábezpeku na vytvorenie prototypov /návrhov diel, honorár odborníkom a pedagógom, produkciu, fotografa, grafický dizajn a na brožúru a plagát k výstave.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Ivana J. Folie Imposée. Cieľom projektu Folie Imposée bolo priblížiť verejnosti problematiku neurologických porúch vnímania a jej vplyv na umenie, ale aj na každodenný život neurologických pacientov skrz netradičné prepojenie s odevom. Celý projekt mal experimentálny charakter, prepájajúci autorský dizajn s voľnou umeleckou tvorbou, čo sa odrazilo aj na voľbe materiálov a postupov. Autorka v diele využila široké spektrum technológií a materiálov, ktorými do jednotlivých odevných objektov priniesla prvky optického klamu, transformácie a pohyblivosti. Súčasťou projektu bola taktiež spolupráca s lekárskymi odborníkmi a pacientami. Jednotlivé objekty boli prezentované či už vo forme prehliadky, editoriálu alebo fashion filmu, ale aj samostatnej umeleckej prezentácie v galerijných priestoroch. Celý projekt bol založený na inovácii a hľadaní hraníc medzi odevným dizajnom a umením. Finančný dar bol použitý na materiály a ich potlač, technológie a úpravy materiálu a autorské techniky.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 980 € Zuzana U. Times New Romale. Projekt Times New Romale spracoval dvojročnú pedagogickú skúsenosť predkladateľa z prostredia sociálne slabších žiakov vo forme dizajnérskeho výstupu. Výsledná demo verzia písma ukázala využiteľnosť nových technologických postupov v oblasti dizajnu digitálnych písem a zároveň zamerala pozornosť verejnosti na špecifiká edukácie marginalizovaných skupín. Finančný dar bol použitý na výskum a rešerš a tvorbu demo verzie písma.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Jana V. Intersecting. Textil ako mnohotvárne médium ukazuje aj dnes svoje vizuálne a funkčné kvality. Ambíciou projektu bolo pozdvihnúť textílie, ktoré reagujú na kľúčovú poznámku priestoru a nositeľa tým, že ukazujú celkové textúry vzorov, plnosť farieb a množstvo strihových riešení a využití. Výstupom projektu bola kolekcia úžitkových predmetov, ktoré sú zastúpené v textilnej tvorbe prostredníctvom tapisérií, kobercov a odevov. Textília, môže slúžiť v interiéri ako tapiséria na stenu, ktorá sa stáva zároveň umeleckým dielom. Ako objekt, ktorého forma nasleduje funkciu akustickú a izolačnú. Textílie odzrkadľujú našu osobnosť, rešpektujú komponenty v priestore, podieľajú sa na harmónii a slúžia ako terapia. Štrukturálne princípy, ktoré súvisia so stavbou a vytváraním textílií, tvoria akýsi nový základ porozumenia medzi vynaliezavým textilákom a tvorcom iného média. Finančný dar bol použitý na vlnené priadze, textilné tkaniny a galantériu, digitálne žakárové tkanie a prenájom priestoru.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Lucia K. EMOTIONALAB. Projekt EMOCIONALAB zrealizoval výskum v oblasti emočného dizajnu zameraný na produkt, použitie recyklovaných materiálov pre jeho výrobu a spracovanie odpadu. Zámerom projektu bolo vyvinúť atraktívny, príťažlivý a ekologický produkt vyvolávajúci pozitívne emócie, ktorý okrem rozšírenia poznatkov bude slúžiť aj na prezentáciu a výučbu emočného dizajnu a recyklovaných materiálov. Výsledkom projektu bolo overenie nadobudnutých vedomostí v praxi, získanie spätnej väzby verejnosti a spracovanie výsledkov do publikácie, ktorá slúži na rozvoj emočného dizajnu v univerzitnom prostredí zameranom na dizajn produktov. Finančný dar bol použitý na materiálové zabezpečenie projektu, propagáciu, náradie a osvetlenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 928 € Juraj H. Hry šité na mesto. Cieľom projektu "Hry šité na mesto" bola aktivácia verejného priestoru pomocou nadrozmerných starodávnych hier. Fyzické výstupy boli dve veľké hry šité z viacerých druhov látky pre vonkajšie využitie. Prvou hrou je starodávna africká hra Mancala a druhou hrou je starodávna hra Backgammon. Obe hry zapadajú do série menej známych starodávnych hier, ktorú odštartovala hra Game of Ur. Hry budú veľké, farebné, mäkké a jednoduché na použitie. Pri rozložení vo verejnom priestore hry svojou veľkosťou dominujú priestoru a farebnosťou lákajú zvedavé očí okoloidúcich. Hry po rozložení fungovali ako atraktor, niečo medzi dočasnou inštaláciou a performatívym aktom, ktorého aktérmi sú sami občania, náhodní okoloidúci, ktorých premôže vlastná zvedavosť. Finančný dar bol použitý na materiálové náklady súvisiace s realizáciou hier.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Zuzana Ľ. Odevná kolekcia - What now?. Autorka v rámci projektu, ktorý bol jej absolventskou prácou vytvorila komplexnú autorskú kolekciu. Nadviazala na svoje predchádzajúce skúsenosti a kolekcie, aplikovala nadobudnuté odborné skúsenosti a technické zručnosti. Projekt bol zameraný najmä na rozvírenie debaty a prelomenie stigmy spojenej so strachom študentov a absolventov v súvislosti s využívaním príležitostí z umeleckých škôl. Hlavnou inšpiráciou bolo mesto New York, kde si chodia ľudia z celého sveta plniť svoje sny. Projekt bol vypracovaný od počiatočného nápadu , cez výber materiálov, technické nákresy až po finálnu tvorbu modelov. Cieľom bolo zároveň vytvoriť modely, ktoré nebudú len atraktívne pre oko, ale aj pre myseľ a zároveň budú využiteľné v ďalších projektoch, fotoreportážach, editoriáloch, krátkych filmoch a podobne. Autorka stavala na všetkých skúsenostiach nadobudnutých počas štúdia a iných autorských projektov. Finančný dar bol použitý na textilný materiál a vyšívací stroj .
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Jozef E. M. Phantom Body. Projekt "Phantom Body" bol kritickým pohľadom na spôsoby akými neuroveda realizuje self-re-design prostredníctvom digitálnych médií. Na základe postupov a záverov, ktoré výskum v tejto oblasti používa, projekt dizajnuje špekulatívne hyper-realistické modely stelesnenia. Prostredníctvom nich otvoril otázky ohľadom stereotypov v našom nahliadaní na nás samých, ohľadom vplyvu digitálnych médií na individuálnu identitu, vedeckým imaginárií, či self-designu a jeho re-designu a s ním spojenú zodpovednosť. Finančný dar bol použitý na okuliare na virtuálnu realitu, Go Pro kameru a prenájom priestoru na verejnú prezentáciu projektu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Adam H. Epidermitektúra. V rámci dlhodobého výskumného projektu Adama Hudeca o Biopatine na fasádach budov bola plánovaná realizácia praktickej časť projektu, neskôr vystavená a odprezentovaná verejnosti v rámci Slovenského Centra Dizajnu a Goethe Inštitútu v Bratislave. Dôležitosť projektu podtrhuje fakt, že skúmal koncepty nových možných pohľadov na svet, konkrétne, ako môžeme nájsť spôsob koexistencie s prostredím namiesto neustáleho boja s ním. Vytváraním inovatívnych dizajnových nástrojov projekt zvyšoval povedomie o mikroorganizmoch na povrchoch architektúr, ktoré sú prínosné pre prostredie ale aj pre povrchy, ktoré obývajú. Finančný dar bol použitý na oceľový kovový profil, plexisklo s potlačou, LCD, sklenenú guľu, petrimisky, 3D tlač povrchov na model a výskumné náklady spojené so zberom a kultiváciou vzoriek Biopatny a výskumné náklady spojené s prípravou verejnou prezentáciou.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 525 € Dorota S. Dorota. Projekt s názvom Dorota sa zaoberal dizajnom okuliarových rámov, ktoré sú tvorene priamo na nositeľovu tvár zodpovedajú proporciám, štýlu aj farebnosti. Dizajn sa dostáva bližšie k zákazníkovi a ponúkame mu neobmedzené možnosti. Dizajnér tvorí okuliare podľa pravidiel zákazníka a vytvára mu okuliare, ktoré priamo kopírujú jeho tvár. Okuliarové rámy sú navrhnuté v 3D programe a výsledok je tlačený na 3D tlačiarni. Tento proces môže zákazník sledovať dokonca zasahovať do procesu, aby výsledok zodpovedal jeho podmienkam. Tlač umožňuje spracovanie najmenších detailov, ako je štruktúra. Okuliare sú predmetom, ktorý si každodenne dávame na svoj nos a sú najvýraznejším šperkom v každodennosti, preto je dôležité im venovať dostatočnú pozornosť, aby odzrkadľovali nositeľa a nestávali sa niečím navyše, ale boli jeho súčasťou. Okuliare nemusíme skrývať ale skôr im dovoľme nás prezentovať. Finančný dar bol použitý na vizuálnu identitu a rezin.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Veronika M. Hacking Nature. Ambíciou dlhodobého výskumného projektu Hacking Nature bolo priblížiť tematiku znečisťovania nášho ovzdušia a elimináciu skleníkových plynov verejnosti. V rámci projektu autor bádal prostredníctvom tvorby prototypov rôzne technologické a koncepčné príklady aplikácie a následného využitia mikrorias v našej spoločnosti. Okrem skúmania vzťahu ľudského a neľudského, sa autor snažil priniesť do sféry dizajnu environmentálny rozmer, ktorý aktívne rieši súčasnú globálnu problematiku. Konkrétny výstupom tohoto projektu bola tvorba menšieho interiérového fotobioreaktora, ktorý môže slúžiť i ako svietidlo(do veľkosti 1x1x1m)a ktorý prinesie možnosti lepšie uchopiť a sprístupniť technologický aspekt projektu a celkovú údržbu týchto systémov. Finančný dar bol použitý na sklenenú aparatúru, svetelné komponenty, nerezovú konštrukciu, vzduchovú pumpu a drobný materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 995 € Lebo medveď o.z. Tatry bez HRAníc. Zámerom projektu "Tatry bez HRAníc" bolo vytvoriť platformu pre inštaláciu 3D skladačky Tatier v hmatateľných rozmeroch, ktorá je vystavená pre verejnosť v bratislavskej Novej Cvernovke, ale zároveň je umožnená aj jej re-lokáciu na rôzne podujatia po celom Slovensku prípadne aj v zahraničí. Cieľom bolo podnietiť návštevníkov k hre a k spolupráci, ktorá ústi v náučnú aktivitu a ponúka návštevníkom užiť si krásu tohto pohoria na dlani. Finančný dar bol použitý na materiál na výrobu podnože, stôl a ostatný drobný materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Kristína L. RONDO. Ambíciou projektu RONDO bolo vytvoriť kolekciu úžitkových predmetov, váz a vyzdvihnúť remeselnú sklársku tvorbu v súčasnom dizajne. Cieľom bolo vytvoriť jedinečný autorský dizajn, v ktorom sa spája remeslo a ručná práca. Hlavnou myšlienkou bolo búranie stereotypného vnímania úžitkových dizajnových objektov, ktoré sa stávajú pre užívateľa skôr dekoračnou statickou cennosťou ako funkčným predmetom. Autorka vytvorila jedinečnú kolekciu funkčných, tvarovo zaujímavých, hlavne dostupných dizajnových objektov - váz z fúkaného skla, doplnených o dekor, ktorý vznikal samovoľne vďaka technológií. Je to defekt, ktorý vzniká ako nežiadaný obtlačok pri fúkaní skla do kovovej nerotačnej formy. Finančný dar bol použitý na nákup tvrdého bukového dreva, frézovanie, zváranie a opracovanie formy, realizáciu na huti a ďalšie opracovávanie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Divadlo J. Záborského. Vytvorenie a zaradenie inscenácie EDMOND do repertoáru divadla . Divadlo Jonáša Záborského v Prešove uviedlo v divadelnej sezóne 2022/2023 v slovenskej premiére hru francúzskeho herca a režiséra, ocenenú piatimi prestížnymi cenami Moli?re. Hra o vzniku najslávnejšej romantickej veršovanej hry devätnásteho storočia bola veľkou hereckou príležitosťou pre sedem hercov, ktorí odohrali desiatky postáv. Alexis Michalik vo svojej oceňovanej hre Edmond vytvoril panoptikum postáv, ktoré na konci devätnásteho storočia sú svedkami vzniku najznámejšej neoromantickej veršovanej hry Cyrano z Bergeracu. Autor veľmi vtipným spôsobom vykresľuje, ako vznikali jednotlivé scény Cyrana, prípadne, čo bolo inšpiráciou pre ich vznik (mnohé výstupy zo Cyrana z Bergeracu sú i súčasťou hry). Autor koncentrovane sleduje ťažkosti vzniku umeleckého diela, ktoré vybočuje z nalinkovaných stereotypov. Divadlo Jonáša Záborského v Prešove uviedlo hru EDMOND v slovenskej premiére v réžii Michala Náhlíka a v netradičnej scénografii Anity Szökeovej. Finančný dar bol použitý na návrh kostýmov a preklad textu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Národné divadlo Košice. W. Shakespeare "Titus Andronicus". Do repertoáru Národného divadla Košice pribudol v divadelnej sezóne 2022/2023 nový titul Wiliama Shakespeara. Tvorivý tím inscenácie Titus Andronicus viedol režisér Anton Korenči, ktorý má svojom konte už niekoľko úspešných inscenácií. Hoci sa o tejto Shakespearovej hre hovorí ako o jeho najkrvavejšej tragédii, v Košiciach má podtitul „Nežne tragická poézia o strete civilizácií, vojne a násilí“. Tvorcov zaujala téma, analýza podstaty násilia a krutosti v človeku. V koncipovaní inscenácie preto nebolo cieľom diváka násilím šokovať, ale skôr umožniť mu od neho odstup, pozrieť sa odkiaľ vyviera, čím je motivované a zároveň, pokúsiť sa trocha osvetliť súčasnú chaotickú a často neprehľadnú dobu. Realizátori preto zvolili formu, ktorá nemá diváka odradiť, skôr priniesť katarzný, estetický a poznávací zážitok; no a v neposlednom rade takisto zabaviť – Shakespeare je aj v tragédiách plný humoru. Inscenácia je zároveň spoznávaním nereprezentatívnych diel anglického dramatika, pokusom moderným jazykom zobraziť šialenstvo mechanizmu moci a morálnych zlyhaní jednotlivca. Finančný dar bol použitý na honoráre pre realizátorov projektu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Meské divadlo - Divadlo s pasáže. Divadelná sezóna 2022 - 2023. Divadlo z Pasáže v rámci dovadelnej sezóny 2022/2023 vytvorilo novú inscenáciu, ktorá sa stala súčasťou stabilného repertoáru divadla. Inšpiráciou pre vytvorenie inscenácie v réžii Šimona Spišáka sa stala téma strachu, Darwinove teórie, problematizovanie vnímania života ako boja, ako aj pocity a postrehy hercov. Príprava inscenácie prebiehala v mesiacoch február – máj 2023. Premiéra inscenácie s názvom „Pískanie v tme“ bola zrealizovaná 26. mája 2023 v Záhrade – Centre nezávislej kultúry v Banskej Bystrici. Cieľom druhej časti projektu bola reprízovosť inscenácií v aktívnom repertoári. V sezóne divadlo odohralo viac ako 40 divadelných predstavení a viac ako desiatku verejných skúšok a diskusií. Zároveň herci absolvovali zájazdové predstavenia v Rožňave, Martine a v Maďarskom Veszpréme. Finančný dar bol použitý na materiálové náklady, dopravné a prepravné náklady, propagačné materiály a publicitu, prenájom techniky, náklady za služby zvukového technika a prenájom priestorov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Divadlo Jána Palárika . Búrlivé výšiny. Divadlo Jána Palárika v Trnave zaviedlo v divadelnej sezóne 2022/2023 inscenáciu Búrlivé výšiny, ktorá priniesla divákom trnavského regiónu inscenáciu založenú na kvalitnej literatúre vo sviežom, modernom divadelnom jazyku. Marián Amsler sa zameriaval nielen na vykreslenie charakterov a deja románu E. Bronteovej, ale v jeho interpretácii zohráva dôležitú úlohu aj živočíšnosť a naturálnosť, ktorá je silnejšia než spoločenské konvencie a hlavným protagonistom spôsobuje neprestajné zmietanie sa medzi veľkými vášňami. Amslerova interpretácia Búrlivých výšin sa odlišuje od existujúcich divadelných i filmových adaptácií tým, že na pôdoryse drsného príbehu s prvkami romantizmu buduje košaté metaforické obrazy, ktoré vyjadrujú vášne a vnútorný svet postáv, vďaka čomu získava príbeh viac vrstiev. Inscenácia sa stretla s nevídaným diváckym ohlasom. Vďaka kvalitnému spracovaniu i obdivuhodným hereckým výkonom sa v tejto sezóne stala najpredávanejším a najžiadanejším titulom. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Divadlo J. G. Tajovského . Marius von Mayerburg "PERPLEX". Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene uviedlo v divadelnej sezóne 2022/2023 nekonvenčnú komédiu, v ktorej známy nemecký dramatik reflektuje na ne/funkčnosť partnerských a kamarátskych vzťahov v aktuálnom svete. Inscenácia priniesla kuriózne paralely medzi skutočnou a divadelnou realitou. Majstrovsky napísané repliky postáv, ktoré sú nútené často a nečakane vystupovať z komfortnej zóny ponúkli vzácne herecké príležitosti pre štyroch protagonistov. Provokatívna komédia Mariusa von Mayenburga, nemeckého dramatika, ktorý je majstrom groteskných situácií a znepokojivých otázok, ktoré sa týkajú súčasného sveta a rodiny. V hre Perplex z roku 2010, ktorá je dielom Mariusa von Mayenburga sú všetky postavy nútené často vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, aby riešili ďalšie a ďalšie nečakané komplikácie. Navonok však musia zachovávať pokoj, čo vytvára originálne komediálne napätie a výborné herecké príležitosti. Premiéru hry uviedlo divadlo 16. decembra 2022 a bude ju divákom v reprízach ponúkať v tejto ako aj nasledujúcich divadelných sezónach na domácej scéne i na zájazdoch. Finančný dar bol použitý na honoráre pre realizačný tím.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € Mestské divadlo Žilina. Coco Chanel. Mestské divadlo v Žiline uviedlo v divadelnej sezóne 2022/2023 inscenáciu Coco Channel o módnej ikone Gabrielle Chanel, jednej z najvplyvnejších žien 20. storočia so svetovou premiérou 29. októbra 2022 vo Veľkej sále v réžii mladej režisérky Barbory Nitschovej. Prvá inscenácia o módnej návrhárke Coco Chanel na Slovensku otvorila sezónu 2022/2023 plnú pôvodných projektov. Divadlo je známe tým, že dáva priestor začínajúcim umelcom a nebulo to inak ani v prípade tejto inscenácie. Autorský projekt o Coco Chanel sa vyvíjal rôznymi smermi počas dvoch rokov. Autorka Daniela Brezániová a režisérka Barbora Nitschová sa pri tvorbe inscenácie inšpirovali návrhárkiným šťastným číslom päť a farbami, ktoré ju definovali. Autorský projekt mapuje príbeh Coco Chanel v piatich farebných odtieňoch a konfrontuje ju s jej ideálmi a klamstvami. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre za réžiu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Divadlo A. bagara v Nitre. "Zlatá lýra". Divadlo Andreja Bagara v Nitre uviedlo v divadelnej sezóne 2022/2023 autorskú inscenáciu Zlatá lýra, ktorá ponúkla na základe spracovania dokumentárneho materiálu príbeh hudobného festivalu Bratislavská lýra z rokov 1966-1989 a udalosti z jeho zákulisia, ktoré odzrkadľovali dobu, spoločnosť a kultúru socialistického normalizačného Československa. Cieľom tvorivého tímu bolo predstaviť Bratislavskú lýru ako fenomén, bez nostalgie, bez idealizácie a s pomenovaním defektov doby, ktoré ovplyvňovali konanie tak sledovaného podujatia. Zámerom tvorcov bolo nazerať na túto ikonu doby s nadhľadom a humorom. Za opulentným normalizačným vizuálom tohto podujatia odhaľovať nahotu a manipuláciu doby, ako aj zlomové dejinné udalosti (august 68, normalizácia, výbuch Černobyľu, november 89), ktoré ovplyvnili aj osudy viacerých známych osobností. Inscenácia sa stretla s veľmi pozitívnym ohlasom nielen u strednej a staršej generácie, ale aj u mladých, ktorí ocenili nielen dodnes známe hity, ale vďaka inscenácii spoznávajú aj našu históriu a dopad totalitného režimu na osudy jednotlivcov a deformáciu spoločnosti.Inscenácia zaujala aj odbornú verejnosť – hneď po premiére vyšlo niekoľko pozitívnych divadelných recenzií. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre pre tvorivý tím (autor, réžia, dramaturgia, scénický výtvarník, projekcie, pohybová spolupráca, kostýmový výtvarník, hudobné naštudovanie, hlasová pedagogička) a materiálové náklady.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € Mestské divadlo Martin. Inscenácia Ivana Stodolu "Bačova žena" v réžii L. Bruitovského . Slovenské komorné divadlo Martin v rámci divadelnej sezóny 2022/2023 prineslo v réžii Lukáša Brutovského inscenáciu Bačova žena, ktorá predstavila nadčasový a univerzálny príbeh. Zároveň ponúkla zaujímavú sociologickú a antropologickú sondu do histórie jedného etnika determinovaného konkrétnym prostredím, spoločenským postavením, tradíciou, zvykmi, vierou, presvedčením i genetickou výbavou. Zámerom Divadla v Martine je dosiahnuť s každou inscenáciou čo najväčší počet repríz na domácich a zahraničných javiskách, aby si udržalo pozornosť stálych divákov, prilákalo a zaujalo študentov a mládež k aktívnemu tráveniu voľného času pri kvalitnej kultúre, a tým rozvíjalo kultúrny a intelektuálny život v regióne. Finančný dar bol použitý na honoráre, scénu, kostýmy a rekvizity.
e) podpora vzdelávania 4 610 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta elektroniky a informatiky. Umelá inteligencia v priemyselných riadiacich systémoch. Projekt Slovenskej technickej univerzity v Bratislave bol zameraný na vývoj a implementáciu algoritmov modelovania a riadenia spojitých systémov pre programovateľné logické automaty (PLC – Programmable Logic Controller) na báze umelej inteligencie v Edge zariadení.Na začiatku projektu boli vytvorené datasety pre trénovanie CNN. Počas realizácie projektu boli vytvorené a verifikované viaceré štruktúry konvolučných neurónových sietí (CNN) pre klasifikačné úlohy. Jedna časť sa zameriavala na určenie kvality montážneho procesu (správna / nesprávna) a druhá časť sa zameriavala na detekciu viacerých objektov (skrutky a matice) v obraze a ich klasifikáciu do viacerých tried. Navrhnuté riešenia vo forme Docker obrazov boli prepojené so Siemens priemyselnými PLC (reálnym aj simulovaným), do ktorých sa posielala informácia o klasifikácii. Výsledky boli vhodne vyhodnotené a budú publikované. V súvislosti s projektom boli vypísané dizertačné a diplomové práce, ktoré budú pokračovaním výskumu v danej oblasti. Finančný dar bol použitý na zakúpenie elektrotechniky a komponentov potrebných na realizáciu projektu.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Paneurópska vysoká škola n.o., Fakulta informatiky. Detekcia neurodegeneratívnych ochorení s využitím virtuálnej reality. Projekt Paneurópskej vysokej školy vytvoril možnosti pre detekciu pacientov s neurodegeneratívnymi ochoreniami prostredníctvom metód virtuálnej reality. Tím zložený zo študentov a výskumníkov z Fakulty informatiky Paneurópskej vysokej školy v spolupráci s partnermi z verejného a súkromného sektora vytvoril riešenie, ktoré v reálnom čase zobrazuje virtuálnu 3D scénu na základe opisu ktorej je vytvorená rečová databáza, prostredníctvom ktorej sa identifikuje možnosť výskytu neurodegeneratívneho ochorenia s danou presnosťou. Vďaka rozšíreniu metódy z popisu 2D obrázka na popis 3D scény je možné pre pacientov prirodzene popisovať deje okolo neho a na ich základe skúmať príznaky ochorenia v reči pacienta. Tento jedinečný koncept má možnosti pre jeho ďalší rozvoj v oblasti medicíny s využitím najnovších trendov zobrazovania obsahu prostredníctvom virtuálnej reality. Finančný dar bol použitý na zakúpenie elektrotechniky a komponentov potrebných na realizáciu projektu.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Technická univerzita v Košiciach. Pridajme ďalší rozmer do výučby !. Technická univerzita v Košiciach v rámci projektu zrealizovala výučbovú pomôcku týkajúcu sa 3D tlače, ktorá pozostáva zo skladania tlačiarne, opisu jej komponentov, objasnenia G-kódu a ukážky tlače. Riešiteľský tím sa venoval aj digitalizácii učiteľa, ktorý nahrádza toho fyzického a objasňuje význam jednotlivých dielov 3D tlačiarne. Ukážka bola venovaná prevažne pre študentov Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Bude slúžiť ako interný materiál na výučbu a prezentáciu, avšak v budúcnosti má potenciál sa dostať aj ku širšej verejnosti. Nakoniec bol pre študentov fakulty zorganizovaný seminár týkajúci sa práce s virtuálnou realitou. Na projekte sa podieľali zamestnanci aj študenti Technickej univerzity. Finančný dar bol použitý na zakúpenie elektrotechniky a komponentov potrebných na realizáciu projektu.
e) podpora vzdelávania 3 200 € Technická univerzita v Košiciach, Katedra kybernetiky a umelej inteligencie. ArtiPark 2 - Artificial Parkinson. Projekt Technickej univerzity v Košiciach ArtiPark 2 - Artificial Parkinson bol zameraný na vývoj a optimalizáciu výskumnej a aplikačnej nadstavby pre existujúci systém ArtiPark s cieľom podporovať diagnostiku Parkinsonovej choroby na báze scintigrafických obrazov. Realizátori projektu cez inovatívnu počítačovú aplikáciu poskytli intuitívne riešenie pre zdravotnícky personál bez technických znalostí, umožňujúce manipuláciu s predikčnými modelmi a vizualizáciu snímok za využitia techniky Grad-CAM. Výsledky práce boli pozitívne hodnotené výskumníkmi z Inštitútu nukleárnej a molekulárnej medicíny v Košiciach. Napriek určitým výzvam, ako je obmedzená dostupnosť obrazových dát, úspešne dosiahli stanovené ciele a predpokladajú jej rozširovanie, budúce nasadenie v praxi a evaluáciu na reálnych klinických dátach. Práca na tomto projekte významne prispieva k výskumu a inováciám v oblasti medicínskej diagnostiky a personalizovanej medicíny. Finančný dar bol použitý na zakúpenie elektrotechniky a komponentov potrebných na realizáciu projektu.
e) podpora vzdelávania 4 648 € Technická univerzita v Košiciach, Katedra kybernetiky a umelej inteligencie. Automatic prediction model builder. Projekt Katedry kybernetiky a umelej inteligencie Technickej univerzity v Košiciach bol zameraný na návrh “Automatic prediction model builder" systému vo forme aplikácie s user-friendly používatel?ským rozhraním. Pre úc?ely predikcie boli navrhnuté unikátne matematické modely (extended short-term linear prediction ESLP a extended long-term linear prediction ELLP) založené na prinípe lineárnej predikcie (LP) rozšírenej o parameter schopný podchytit? sezónnosť v dátach pri oboch navrhnutých modeloch a navyše o parameter “trendového posunu”, schopný zachytiť dlhodobú trendovost? v dátach v prípade použitia ELLP modelu. Pre identifikáciu rádu lineárneho prediktora (počet použitých vzoriek signálu) a tým pádom štruktúry predikčných modelov a pre identifikáciu “trendového posunu” v prípade ELLP modelu boli využité algoritmy strojového uc?enia, konkrétne ANN (artificial neural networks) a identifikácia lineárnych parametrov zvolených matematických modelov bola realizovaná prostredníctvom modifikovanej Durbin-Levinsonovej schémy. Bola vytvorená MATLAB aplikácia “Automatic prediction model builder”, umožňujúca manuálnu alebo “automatickú” vol?bu štruktúry predikc?ného modelu pre predpovedanie ekonomických a behaviorálnych dát, ktorá bola implementovaná do prostredia “lokálneho” Cloudu a verifikovaná na portabilnom zariadení. Pre účely prezentácie výsledkov a výstupov projektu bola vytvorená webová stránka s informáciami o projektovom zámere, projektovom tíme a samotných výstupoch projektu. Finančný dar bol použitý na zakúpenie elektrotechniky a komponentov potrebných na realizáciu projektu.V neposlednom rade, zapojenie mladých ambicióznych l?udí do výskumu bolo d?alším prínosom projektu, ked?že práve oni predstavujú potenciál rozvoja vedy a techniky na Slovensku.
e) podpora vzdelávania 4 922 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta elektroniky a informatiky. Digitalizácia a vizualizácia objektov v mechatronike. Projekt Slovenskej technickej univerzity v Bratislave si dal za cieľ využiť aktuálne dostupné nové technológie na vytváranie a prezentáciu 3D modelov a 3D objektov a to za pomoci novozakúpených zariadení: CNC frézy, 3D skeneru a hardvérového vizualizéra. Projekt umožnil využiť nové postupy pri digitalizácii procesov v rámci Industry 4.0. Zároveň umožnil získať praktické zručnosti, ktoré sa budú dať využiť v ďalšej práci. Výsledky projektu budú využité aj po jeho skončení vo vzdelávacom procese. Nadobudnuté zariadenia budú využívať študenti vo všetkých troch stupňoch vzdelávacieho procesu (bakalárskeho, inžinierskeho aj doktorandského). Finančný dar bol použitý na zakúpenie elektrotechniky a komponentov potrebných na realizáciu projektu.
e) podpora vzdelávania 2 600 € Obchodná akadémia - Kereskedelmi Akadémia, Bratislavská 38, Veľký Meder. Elektronická nástenka pre flexibilnejší život študentov. V rámci projektu vznikla elektronická nástenka, vo forme veľkoplošnej dotykovej obrazovky, ktoráje umiestnená na chodbe školy. Pomocou vhodného grafického rozhrania, t. j. webstránky umožňuje rýchle, jednoduché hľadanie informácií. Nástenka slúži pre každého ako zdroj informácií k štúdiu, k organizovanosti každodenného života školy, k prezentovaniu študentských prác. Študentský tím projektu navrhol a zrealizoval potrebné databázové súbory a webstránku, cez ktorú sa hľadanie informácií uskutočňuje. Databáza bola spravovaná pomocou servera, ktorý už zostrojili študenti v rámci krúžkovej činnosti. Pre študentský tím bola účasť na projekte užitočná z hľadiska vzdelávania a sebarealizácie. Ponuka informácií je udržateľná spoluprácou so študentmi z nižších ročníkov. Finančný dar bol použitý na zakúpenie veľkoplošnej dotykovej obrazovky, počítača potrebného na realizáciu projektu a ďalších komponentov.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Spojená škola, Štúrova 848, Detva. ZZI - zelené zaujímavé IKT. V rámci projektu študenti zrealizovali aktivity, ktoré im umožnili poukázať na potreby udržateľného rozvoja, a to zaujímavou formou prostredníctvom IKT. Hlavným zameraním projektu bolo vytvoriť materiály, ktoré je možné využiť v rámci formálneho i neformálneho vzdelávania, ako aj v rámci voľnočasových aktivít. Časť výstupov bola tiež transformovaná do hmotnej podoby a umiestnili ich v škole i spolupracujúcich základných školách. Druhým – hmotným výstupom bol systém zavlažovania školskej záhrady. Ten funguje na báze projektu Smart závlahy. Jeho účelom je zavlažovať ovocné kríky a bylinky v školskej eko-učebni. Finančn ý dar bol použitý na náklady na expertov a materiálne zabezpečenie.
e) podpora vzdelávania 2 166 € Stredná priemyselná škola technická, Komenského 5, Bardejov. Psychická klíma na škole. Cieľom projektu bolo rozvíjanie IKT zručností žiakov školy s využitím Microbitu. Projekt bol zameraný na zistenie emocionálnej klímy žiakov počas dňa. S využitím rádiovej komunikácie Microbitov a pomocou tlačidiel sa zhromažďovali údaje o emocionálnom stave študentov. Spracovaním zozbieraných údajov z Microbitov na počítači sa získali štatistiky o emocionálnom stave žiakov. Projekt priblížil moderné IT technológie ako sú napr. mikropočítačové dosky žiakom všetkých študijných odborov SPŠT. Žiaci týmto projektom získali viac skúsenosti s prácou na vybranom hardvéri. Pri programovaní Microbitu žiaci rozvíjali algoritmické myslenie a nadobudli praktické zručnosti v moderných programovacích jazykoch. Projekt pomohol škole v zložitom období po dvoch rokoch dištančného vzdelávania kvôli covidovej pandémii zlepšiť klímu školy. Projekt je využiteľný aj ako forma anonymného hlasovacieho zariadenia pri rôznych aktivitách školy. Finančný dar bol použitý na technologické vybavenie potrebné na realizáciu projektu.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Gymnázium Milana Rúfusa, Ul. J. Kollára 2, Žiar nad Hronom. Robotická výzva. Hlavným cieľom projektu bolo rozvíjanie digitálnych zručností žiakov prostredníctvom riešenia vedeckých projektov zameraných na STEM vzdelávanie. Zámerom bolo orientovať sa na riešenie problémov a výziev v oblasti aplikovanej informatiky a robotiky, simulácie automatizovaných procesov v priemysle, či globálnych tém trvalo udržateľného rozvoja. Študenti získali nové zručnosti v oblasti vedy, techniky, inžinierstva a matematiky prostredníctvom tímových zábavných no bádateľských aktivít pri riešení výziev rôznych súťaží na školskej, regionálnej, národnej či svetovej úrovni. Realizačný tím zorganizoval školskú robotickú olympiádu, workshop a zapojil sa do súťaží FLL a First Global Slovakia. Vytvorené projekty bude škola zdieľať s ostatnými učiteľmi školy a prezentovať na verejnosti. Finančný dar bol použitý na technologické vybavenie potrebné na realizáciu projektu.
e) podpora vzdelávania 2 971 € Stredná priemyselná škola v Dubnici nad Váhom. Vývojárska dieľňa AMR. V rámci úprojektu pracovný tím študentov navrhol mechanické časti modelov mobilných robotov prostredníctvom CAD aplikácie Solid Edge, ktoré vyrobil na 3D tlačiarni, osadil elektronikou a riadiacim systémom na báze Arduino resp. Raspberry, naprogramoval v príslušnom jazyku (Wiring, Python, C, Java) a oživil. Tak vzniklo 5 rôznych funkčných modelov (napr. vesmírne vozidlo, kolesový resp. pásový podvozok s robotickou rukou, bikoptér), ktoré je možné ovládať na diaľku, resp. ktoré pracujú autonómne. Vyhotovené exempláre budú v ďalšej fáze slúžiť na pokračovanie krúžkovej činnosti aj po skončení trvania projektu za účelom ďalšieho rozvoja systému, na vzdelávacie aktivity v rámci výučby, worshopy, súťaže, propagáciu školy. Finančný dar bol použitý na 3D tlačiareň a ďalšie technické komponenty potrebné na realizáciu projektu.
e) podpora vzdelávania 2 997,08 € Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika . Zdravé prostredie na našej škole. Obsahom projektu bolo vytvorenie systému na monitorovanie kvality ovzdušia v 18 učebniach školy a realizáciu inteligentnej permakultúrnej záhrady v areáli školy. V rámci projektu žiaci pod vedením svojich učiteľov a v spolupráci s odborníkmi z firmy GlobalLogic, vytvorili s využitím ESP32 a príslušných senzorov zariadenia na monitorovanie kvality ovzdušia v triedach. Súčasťou projektu bol aj systém preberajúci kontrolu teploty a vlhkosti pôdy v záhrade vrátane sledovania kamerou. Webová stránka vytvorená žiakmi prehľadne zobrazuje aktuálny stav v triedach aj záhrade. Finančný dar bol použitý na technologické vybavenie potrebné na realizáciu projektu.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Akadémia LEAF - LEAF Academy. Amatérske experimentálne rakety. Projekt bol zameraný na praktické vzdelávanie stredoškolských študentov v oblasti technológií, prostredníctvom vývoja, stavby a vypúšťania amatérskych rakiet. Vďaka tomu dostali študenti možnosť podieľať sa na relatívne komplexnej technologickej činnosti, získavať nové zručnosti mimo školských lavíc, a vidieť výsledok svojej práce. V rámci projektu sa vytvoril znovu použiteľný model rakety, schopný získavania dát z atmosféry a doletu do výšky cca. 1 km, a tým prispel k rozvoju a popularizácii vesmírneho sektora na Slovensku. Finančný dar bol použitý na technologické vybavenie potrebné na realizáciu projektu.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 400 € Radostná práca. Chodník pre bosé nohy. V rámci projektu bol podporený vznik komunitného centra v Hostinci u Klačkov, ktorý sa nachádza v  prírode Bielych Karpát pod vrchom Veľká Javorina. V tesnom susedstve hostinca, v priľahlom sade buduje organizácia prírodný Kneippov chodník. Chodník podporuje metabolizmus a krvný obeh. Terapia pomáha pri bolestiach hlavy a syndróme studených nôh a vedie k otužovaniu. Cieľom projektu bolo o spevnenie vytvorených chodníčkov a ich naplnenie materiálmi rôznej frakcie, ktoré sú vhodné na prekrvenie chodidiel. Súčasťou chodníka je aj lavička na pohodlné vyzutie. Dobrovoľníci tiež pomohli pri vytvorení nádrže vymazanej ílom na opláchnutie nôh. Chodník je voľne prístupný širokej verejnosti. Lokalita je vhodným miestom pre rodiny s deťmi, či skupinky priateľov alebo jednotlivcov na prechádzke, ktorí chcú dať priestor unaveným nohám. Finančný dar bol použitý na materiál na chodník a narádie potrebné na úpravy terénu.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 500 € "Nie sme sami". Zážitková arteterapia. Cieľom projektu "Zážitková arteterapia" bolo zapojiť zdravotne znevýhodnené deti do sveta farieb a hier a dať im pocítiť, že aj keď sú iní, sú výnimoční. Projekt otvoril túto problematiku i širšej verejnosti, ktorá sa môže na chvíľu zastaviť a zamyslieť sa nad situáciou týchto detí, pričom sa zúčastňuje na tom, ako tento stav zmeniť a ako sa im priblížiť. Zámerom projektu bolo zorganizovať výstavu arteterapeutických prác zdravotne znevýhodnených detí a mladých ľudí a vytvoriť bulletin z vybraných arteterapeutických prác s popisom a vysvetlivkami na oboznámenie verejnosti. Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu na tvorbu a tlač bulletinu.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 200 € OZ Štiavnický tajch. Záchrana technickej pamiatky UNESCO - obnova jarku. Cieľom projektu "Záchrana technickej pamiatky UNESCO - obnova jarku", bolo obnoviť časť 300 ročného zberného jarku, ktorý kedysi privádzal vodu do tajchu – historickej vodnej nádrže. V súčasnosti sa jedná o technickú pamiatku na zozname svetového dedičstva UNESCO. Počas jedného doborovľníckeho dňa bolo obnovený zhruba 200 metrový úsek jarku, na ktorého obnove sa podieľalo 11 dobrovľníkov. Výstupom projektu je samotná obnovená časť zberného jarku, ktorá dokáže zadržiavať a trasportovať zachytenú vodu pozdĺž jarku. Finančný dar bol použitý na zabezpečenie ubytovania a stravy pre dobrovoľníkov a kúpu potrebného náradia na obnovu jarku.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 750 € Kapušany pre všetkých, n.o.. Športujme v parku. Cieľom projektu "Športujme v parku" bolo vytvorenie nového športoviska v Kapušanoch, konkrétne vytvorenie priestoru pre stolný tenis, aby sa podporoval šport každej vekovej kategórie. Výstupom projektu je vyrovnaný terén a osadený betónový pingpongový stôl, ktorý je už v užívaní širokou verejnosťou. Finančný dar bol použitý na zakúpenie pingpongového stola.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 200 € Priatelia Elektrárne Piešťany. Záhrada vedomostí - vermikompostovanie. V rámci projektu "Záhrada vedomostí - vermikompostovanie" pracovníci interaktívneho vzdelávacieho centra Elektrárňa Piešťany v spolupráci s dobrovoľníkmi založili vermikompostér s kalifornskými dážďovkami, ktorý doplnil už jestvujúce kompostovacie stredisko v záhrade tejto národnej kultúrnej pamiatky. Z prostriedkov grantu bol zakúpený aj pagaštan Briotti, ktorý v blízkosti kompostovacieho strediska vytvorí zatienené miesto a spríjemní tak pobyt v záhrade návštevníkom i žiakom počas vzdelávacích programov. V rámci udržateľnosti projektu zbierajú naďalej dobrovoľníci bioodpad do zakúpenej nádoby a nosia ho na spracovanie do vermikompostéra v Elektrárni Piešťany. Finančný dar bol použitý na zakúpenie vermikompostéra, stromu Briotti a nástrojov pre túpravu terénu.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 500 € Koľko Lásky o.z. Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Hlavnou činnosťou občianskeho združenia Koľko lásky je celoslovenská zbierka "Koľko Lásky sa zmestí do krabice od topánok", ktorá je výzvou na výrobu vianočných darčekov pre seniorov, podľa presných pokynov zbierky. V uplynulých piatich rokoch sa vyzbieralo a odovzdalo 235 000 darčekových balíčkov. Dobrovoľníci - kontaktné osoby po celom Slovensku v novembri a decembri zbierajú krabice, ktoré následne kontrolujú, doplnia v prípade potreby a následne ich doručia do domovov dôchodcov a centier sociálnych služieb. Keď sa v danom kraji pokryjú všetky zariadenia, krabičky dodávajú do nemocníc na oddelenia dlhodobo chorých, geriatrie, hospicov, onkologické oddelenia, denné stacionáre, terénne výjazdové služby, rôznym charitatívnym organizáciam a združeniam, ktoré sa starajú o seniorov a v poslednom rade sa oslovujú obce a mestá, ktoré krabičky rozdajú svojim prijímateľom sociálnych služieb - seniorom žijúcim osamelo s minimálnym príjmom. V aktuálnom 6.ročníku zbierky sa vyzbieralo, skontrovalo a odovzdalo 72 881 krabíc. Finančný dar bol použitý na náklady spojené so školením dobrovoľníkov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 100 € Domov n.o., Partizánske. Deň pečenia - sladké spomienky našich seniorov.. Vďaka dobrovoľníckemu projektu "Deň pečenia - sladké spomienky našich seniorov" bola kuchynka Denného stacionára zariadenia Domov n.o., Partizánske zariadená spotrebičmi pre varenie a pečenie (prístroj na pečenie tradičných oblátok, pekáreň na chlieb, minirúra). Dobrovoľníci v priebehu dobrovoľníckeho dňa nainštalovali zakúpené spotrebiče a spolu s klientami zariadenia sa venovali pečeniu tradičných oblátok a drobných sladkých pokrmov. Dobrovoľnícky deň priniesol nový zážitok seniorom a ľuďom s telesným a/alebo mentálnym postihnutím, ktorí trávia čas v priestoroch zariadenia. Zakúpené spotrebiče im umožnia realizovať terapiu prácou aj v budúcnosti. Predmetom finančého daru bolo zakúpenie kuchynských spotrebičov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 750 € Spojená škola sv. Uršule, Nedbalova 4, Bratislava. Mladý technik. Projekt "Mladý technik" bol zameraný na obnovu školskej dielne, v ktorej môžu žiaci získať praktické pracovné návyky. Cieľom bolo vytvorenie atraktívnejšieho a motivujúcejšieho priestoru, kde by mohliť žiaci popri základnom vzdelaní rozvíjať aj túto dôležitú zložku nevyhnutnú pre uplatnenie človeka v ďalšom živote a v spoločnosti. Za finančné prostriedky sa zakúpili farby a pomôcky na vymaľovanie, ochranné rukavice a okuliare, uzamykateľná skriňa na odloženie pomôcok, lavičky i sada skrutkovačov a skrutky.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 500 € Nosičský dom - múzeum vysokohorských nosičov. Po stopách horských nosičov. Realizovaním projektu "Po stopách horských nosičov" sa podarila zabezpečiť revitalizácia Nosičského múzea. V rámci prednášky sa dostala do povedomia dobrovoľníkov náplň práce nosičov a v rámci praktickej činnosti sa vynieslo spolu 120kg tovaru na Zbojnícku chatu. Finančný dar bol použitý na zaobstaranie náterov, lakov, pracovných prostriedkov ako aj zabezpečenie ubytovania a stravy pre dobrovoľnikov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 340 € Čavargy. Sigord pre všetkých. Projekt "Sigord pre všetkých" bol zameraný na verejnoprospešnú aktivitu v rekreačnej oblasti Sigord. Tímovou spoluprácou sa revitalizovalo okolie v rámci čoho sa dobrovoľníci venovali oprave náučného chodníka, ochranným náterom ošetrili drevené prvky (informačné tabule, lavičky, schodíky, mostík cez potok a pod.). Vymenili dosky na schodoch a mostíku a vyrobili nový mostík na náučnom chodníku a opravili zábradlie. Finančný dar bol použitý na kúpu komponentov potrebných na úpravu terénu.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 750 € Montessori Malacky OZ. Jedlá záhradka pre škôlkarov. V rámci projektu "Jedlá záhradka pre škôlkarov" sa v spolupráci s dobrovoľníkmi a rodičmi zrealizovala jedlú záhradka v areály škôlky. Prostredie je po obnove príjemnejšie, útulnejšie, zelenšie. Rastliny postupne rastú a cez leto tak poskytnú tieň, príjemnejšiu atmosféru a zmiernia vplyv globálneho otepľovania. Finančný dar bol použitý na zaobstaranie záhonov a celkovej výbavy záhradky.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 300 € Centrum pre rodinu a rozvoj osobnosti Martin. Hravé Tai chi pre telo aj dušu. Projekt vznikol na základe toho, že medzi deťmi pribúda duševných chorôb, že krízové linky pre pomoc deťom sú preťažené, detskí psychológovia nevládzu pokryť všetok dopyt. Učiteľom rastie počet „problémových“, náročne zvládateľných detí, čo sa neraz podpíše na celkovej klíme triedy, a teda sprostredkovane na všetkých deťoch v kolektíve. Práca s emóciami sa teda javí byť ako nutná cesta, ak chceme na tomto trende niečo zmeniť. Realizátori preto do tejto oblasti priniesli nový rozmer – učiť sa porozumieť svojim (aj cudzím) emóciám cez vnímanie svojho tela. A nielen to, ale aj vedieť práve cez telo rôzne emócie spracovať a tým negatívnym predchádzať. Príbehy, ktoré pri tom deti sprevádzajú, sú presne tým jazykom, ktorému ony rozumejú. Finančný dar bol použitý na ubytovanie pre učiteľov a lektorky a študijné materiály a knihy pre učiteľov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 750 € Vienok. 55. vyročie DFS Vienok. V rámci projektu "55. vyročie DFS Vienok" prebiehala príprava programu prostredníctvom sústredení, prípravy krojov, rekvizít a scény. V programe účinkovalo takmer 100 detí vo veku od 5 do 18 rokov. Pomáhalo viac ako 25 dobrovoľníkov - ako inšpicienti, rekvizitári, krojári, osvetľovači, zvukári a iný technický personál. Cieľom projektu bolo zabezpečenie realizácie programu venovaného oslavám 55. výročia existencie Detského folklórneho súboru Vienok. Galaprogram sa uskutočnil 13.5. 2023 v Stars- Auditorium v Bratislave. Finančný dar bol použitý na materiál na kroje a náklady spojené s ich šitím.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 300 € ETP Slovensko - Centrum pre udržateľný rozvoj. Budujeme nádej na Luníku IX. Organizácia ETP Slovensko s komunitou na sídlisku Luník IX pracuje systematicky, aj preto sa rozhodla investovať prostriedky do vybudovania vlastného komunitného domu na Luníku IX. Dobrovoľníci a dobrovoľníčky sa podieľali na tom, aby bol komunitný dom zariadený, pripravený na kolaudáciu a mohol začať plniť svoju funkciu pre obyvateľov a obyvateľky sídliska. Počas dobrovoľníckeho dňa boli zrealizované tieto činnosti: montovanie stohovateľných stoličiek, natieranie pavlače, montáž konštrukcie na zavesenie bicyklov, montáž plota (vymeriavanie a osádzanie plotových stĺpov), montáž opornej konštrukcie lezeckej steny a vyhotovenie lezeckej steny. Grant bol použitý na nákup mobiliáru (stohovateľné stoličky), náteru na drevenú konštrukciu pavlače a príslušenstva, komponentov na úpravu terénu dvora, spojovacích materiálov, batérií a občerstvenia. Zariadením priestoru na aktivizáciu obyvateľstva projekt naplnil svoju ambíciu podporiť komunitu na ceste von z generačnej chudoby. Finančný dar bol použitý na kúpu nábytku a náradia.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 900 € Druhá šanca Bardejov. Nové bývanie. V rámci projektu "Nové bývanie" boli podporené aktivity oz. Druhá šanca Bardejov, ktoré sa už dlhodobo zaoberá záchranou túlavých a týraných psov v okrese Bardejov. Cieľom dobrovoľníckej akcie bolo zakúpenie kotercov pre týrané psy, ktoré pomôžu združeniu k zvýšeniu kapacít umiestnenia týchto zvierat do dočasnej karantény a umožnia im tak väčšie pohodlie pred ich odchodom do nových domovov. Dobrovoľníci pomáhali s úpravami terénu na pozemku, kde boli koterce umiestnené a zároveň pomohli s presunom materiálu ako je štrk, kamienky, zemina, ktoré sa umiestnili pod koterce. Na záver sa konala vychádzka s psíkami v karanténe po okolitej prírode. Finančný dar bol použitý na zakúpenie jedného koterca.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 500 € Šanca, n.f.. Skrášlenie prostr. pre telesne a mentálne postih.. Projekt s názvom "Skrášlenie prostredia pre telesne a mentálne postihnutých" zabezpečil príjemné prostredie, ktoré žiači využívajú spolu s pedagógmi vo voľnom čase na relaxáciu, ale aj na vyučovanie. Vyčistená záhrada, nové fasády, vymaľované brány a vyčistené kompostovisko bude slúžiť deťom a žiakom školy, nielen na relax, ale aj na prácu na hodinách pracovného vyučovania. Dobrovoľníci ukázali, ako správne záhradu udržiavať, aby bola vždy pekná a čistá, aby slúžila všetkým na škole. Finančý dar bol použitý na materiál potrebný na revitalizáciu.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 200 € VERBUM BONUM. Walkeri v Raji. Projekt "WALKERI V RAJI" vytvoril spolu s dobrovoľníkmi zážitkovú trasu pre nordic walking v NP Slovenský raj. Pre trasu sa vybrali výnimočné prírodné atraktívne miesta, ktoré sa zdokumentovali a popísali pre verejnosť. Zakúpili sa profesionálne paličky, ktoré slúžia ďalším záujemcom o túto aktivitu. Chôdza s palicami je ako liek, pozitívne ovplyvňuje psychiku, držanie tela a kondíciu, uvoľňuje psychické napätie, napomáha k lepšiemu zvládnutiu stresu. Aktivity projektu upozornili aj na „medzigeneračné stretnutia“ ako efektívne trávenie voľného času v prírode, na čerstvom vzduchu. Finančný dar bol použitý na nordic walking palice, honorár pre certifikovanú lektorku, občerstvenie a tlač buletinov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 500 € RONDEL. Aby nám kamene nepadali. Projekt "Aby nám kamene nepadali" bol zameraný na kúpu lešenia a reziva, ako aj premurovanie rozpadávajúcej sa koruny múru hradnej sýpky. Toto sa v plnej miere podarilo zabezpečiť. Vďaka tomu sa podarilo stabilizovať rozrušenú korunu muriva južnej steny sýpky, okrem časti v juhozápadnom nároží, ktoré sa bude dať realizovať až po prestavbe-posunutí lešenia v budúcom roku. Do záchranných prác boli zapojení aj dobrovoľníci z Tatra banky, i keď samotné murovanie nakoniec realizovali len členovia z Rondelu, keďže pohyb na lešení v 8-9m výške vyžadoval značnú dávku odvahy. Finančný dar bol použitý na kúpu lešenia a reziva.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 7 500 € GuNaGu. SMER JUH. Divadlo GUnaGU zrealizovalo premiéru hry Viliama Klimáčka Horúci juh. Hra sa venuje vzťahom medzi maďarskou národnostnou menšinou a majoritou Slovákov. Prostriedkami čiernej komédie hra dokázala pomenovať trecie plochy národnostných vzťahov. V pôsobivej divadelnej skratke sa vyjadrila aj k napätej situácii v Európe, poznamenanej vojnou v Ukrajine. Najmä divadelne silná scéna, kedy z neba pršia vystrieľané nábojnice bola metaforou dneška, kedy si už nik nemôže byť istý, čo prinesie budúcnosť. Zároveň projekt dal príležitosť trojici skvelých hercov maďarskej národnosti, hrajúcich na Slovensku - Viktorovi Horjánovi, Csongorovi Kassaiovi a Anikó Vargovej. Manažment divadla projekt hodnotí ako veľmi úspešný, čoho dôkazom sú dosiaľ vypredané reprízy, záujem médií, aj záujem o hosťovanie s hrou v ďalších mestách Slovenska. Finančný dar bol použitý na návrh scény, kostýmov, réžiu a rekvizity.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Divadlo J Záborského. Vytcorenie a zaradenie muzikálu CHICAGO. Divadlo Jonáša Záborského v Prešove, uviedlo v divadelnej sezóne 2023/2024 muzikál Chicago, ktorý je najdlhšie uvádzaným americkým muzikálom na Broadwayi. Patrí k najuvádzanejším a najslávnejším muzikálom na celom svete. A napriek tomu, že už prešlo 48 rokov od vzniku tohto klenotu, slovenský divák ho na divadelných doskách ešte nemal šancu vzhliadnuť. Hlavným cieľom projektu bolo priniesť divákom na Slovensku jeden z najlepších svetových muzikálov všetkých čias a zároveň dať členom súboru neopakovateľnú príležitosť stretnúť sa s hudobno-dramatickým bonbónikom, ktorý po speváckej, tanečnej a samozrejme i hereckej stránke je veľkou výzvou a šancou na umelecký rast. Divadelnými a filmovými cenami ovenčený broadwayský muzikál so živým orchestrom priamo na javisku. Muzikál Chicago predstavil jazzom pulzujúci sarkastický príbeh dvoch kabaretných speváčok a ich pochybnej slávy vyrobenej médiami a ohybnou spravodlivosťou. Financie boli použité na zakúpenie licencie muzikálu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Divadlo J G Tajovského . "I love mama". Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene uviedlo v divadelnej sezóne 2023/2024 inscenáciu s názvom I love mama. Komediálna hra plná žien pochádza z pera súčasnej izraelskej dramatičky HADAR GALRON, ktorá sa zhostila aj jej réžie. Vďaka tomu sme na Slovensku prvýkrát spoznali režijný rukopis renomovanej dramatičky, režisérky, herečky, stand-up komičky a uznávanej divadelnej osobnosti pôsobiacej v rôznych multikultúrnych prostrediach. Ženské témy, hľadanie tolerancie a humor ako krabička poslednej záchrany patria k jej typickým autorským črtám. Inscenácia I love mama priniesla na scénu deväť žien a tri generácie jednej veľkej rodiny – od láskavej babičky cez povahovo odlišné dcéry, čerstvú nevestu až po vnučky hľadajúce svoje miesto v modernej dobe. Humorné situácie a vtipné dialógy zachytávajú s nadhľadom aj vážnejšie aspekty materstva: ako skĺbiť materstvo s kariérou, ako si popri materstve udržať manželstvo, ako mať dieťa aj bez muža, ako sa vyrovnať s nečakaným tehotenstvom, ako zvládnuť popôrodnú depresiu, ako čeliť ortodoxnej matke, ako nájsť seba samú, ako chutí láska. Finančný dar bol použitý na autorský honorár za réžiu.
e) podpora vzdelávania 3 500 € Michaela M. Analýza potenciálnych zápalových biomarkerov. Študentka doktorandského štúdia Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského sa venuje analýze biomarkerov modernými separačnými metódami. V rámci projektu absolvovala výskumný pobyt zameraný na analýzu potenciálnych zápalových biomarkerov – neopterín, metabolity tryptofánu v telesných tekutinách (krv, moč) na Medizinische Universität Innsbruck, CCB, Innsbruck, Rakúsko. Cielom pobytu bola analytická predúprava klinických vzoriek, štatistické zhodnotenie výsledkov a zhodnotenie potenciálneho biomarkera a jeho súvislosti s konkrétnym ochorením. Poznatky boli spracované a publikované v odbornom časopise a tiež aj odprezentované na konferencii. Skúsenosti, získané na stáži študentka využije v prostredí klinických laboratórií a nemocničných pracovísk v SR. Finančný dar bol použitý na cestovné náklady, ubytovanie, zdravotné a úrazové poistenie a zakúpenie spotrebného materiálu potrebného na predúpravu biologických vzoriek.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Jana L. Vplyv obezity na nádorové ochorenia. Študentka Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského (odbor Molekulárna biológia) absolvovala dvojmesačnú výskumnú stáž v Univerzitnom medicínskom centre Hamburg-Eppendorf, Oddelenie biochémie a molekulárnej bunkovej biológie v Nemecku. Pobyt bol zameraný na získanie praktických zručností nevyhnutných pre výskum a prácu s adipocytmi. Cieľom bolo naučené metodiky implementovať na domácom pracovisku a rozšíriť tým výskum zameraný na vplyv obezity na nádorové ochorenia. Získané výsledky boli použité v študentkinej dizertačnej práci, pri príprave publikácii a následne boli odprezentované na medzinárodnej konferencii. Študentka taktiež usporiadala seminár, kde odprezentovala svoje skúsenosti so zahraničnou stážou a možnostiach získania grantov na jej financovanie. Finančný dar bol použitý na ubytovanie a cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Vanesa S. Svetová súťaž Regeneron ISEF 2023. Študentka Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej sa spolu so svojou spolužiačkou venuje programovaniu databázových a webových aplikácii. Vytvorili projekt - program na evidenciu amanažment skladových zásob v drevospracujúcom alebo inom priemysle. K nemu prislúchaj aj webová aplikácia pre pokročilú evidenciu. Cieľom projektu bolo zjednodušiť a zrýchliť evidenciu v skladoch a zredukovať plýtvanie dreva ale aj iných prírodných surovín. Ich projekt bol nominovaný na najprestížnejšiu vedeckú súťaž Regeneron ISEF 2023, ktorá konala v štáte Dallas v USA, kde mali mať možnosť ho odprezentovať a obhájiť ich výsledky pred odbornou porotou. Finančný dar bol použitý na registračný poplatok, letenku, ubytovanie a poistenie.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Vanessa C. Medzinárodná súťaž Regeneron ISEF 2023. Študentka Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej sa spolu so svojou spolužiačkou venuje programovaniu databázových a webových aplikácii. Vytvorili projekt - program na evidenciu amanažment skladových zásob v drevospracujúcom alebo inom priemysle. K nemu prislúchaj aj webová aplikácia pre pokročilú evidenciu. Cieľom projektu bolo zjednodušiť a zrýchliť evidenciu v skladoch a zredukovať plýtvanie dreva ale aj iných prírodných surovín. Ich projekt bol nominovaný na najprestížnejšiu vedeckú súťaž Regeneron ISEF 2023, ktorá sa konala v štáte Dallas v USA, kde mali mať možnosť ho odprezentovať a obhájiť ich výsledky pred odbornou porotou. Finančný dar bol použitý na registračný poplatok, letenku, ubytovanie a poistenie.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Natália I. Účasť na Genius Olympiad 2023. Študentka Gymnázia Jána Adama Raymana sa v rámci projektu zúčastnila medzinárodnej súťaži Genius Olympiad v štáte New York v meste Rochester. Postup na súťaž vyhrala spolu so spolužiačkou s projektom v oblasti biológie s názvom: „Sú bežné kozmetické produkty atraktívne alebo repelentné pre kliešte?“ Počas tejto súťaže si študenti z celého sveta obhájili svoju vedeckú prácu pred odbornou porotou a tí najlepší boli ocenení. Vďaka účasti si študentka zlepšila schopnosti pri obhajovaní vedeckej práce a získala názory a rady od odborníkov a cenné skúsenosti, ktoré ju posunú ďalej v oblasti vedy. Taktiež spoznala rovesníkov s rovnakými záujmami a nadšením pre vedu a výskum. Cieľom projektu bolo čo najlepšie odprezentovať projekt na súťaži, získať skúsenosti, nové vedomosti a kontakty na medzinárodnej úrovni. Finančný dar bol použitý na cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Laura K. Účasť na Genius Olympiad. Študentka Gymnázia Jána Adama Raymana sa zúčastnila medzinárodnej súťaže Genius Olympiad v štáte New York v meste Rochester. Postup na súťaž vyhrala spolu so spolužiačkou s projektom v oblasti biológie s názvom: „Sú bežné kozmetické produkty atraktívne alebo repelentné pre kliešte?“ Počas tejto súťaže si študenti z celého sveta obhájili svoju vedeckú prácu pred odbornou porotou a tí najlepší boli ocenení. Vďaka účasti si študentka zlepšila schopnosti pri obhajovaní vedeckej práce a získala názory a rady od odborníkov a cenné skúsenosti, ktoré ju posunú ďalej v oblasti vedy. Taktiež spoznala rovesníkov s rovnakými záujmami a nadšením pre vedu a výskum. Cieľom bolo čo najlepšie odprezentovať projekt na súťaži, získať skúsenosti, nové vedomosti a kontakty na medzinárodnej úrovni. Finančný dar bol použitý na cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 1 460 € Paulína U. Comic Creation. Študentka Súkromnej školy umeleckého priemyslu animovanej tvorby sa v rámci projektu zúčastnila letného kurzu Comic Creation, ktorý je organizovaný 3. najlepšou univerzitou animácie v Európe TAW, VIA University College (Viborg, Dánsko). Skúsenosti nadobnuté počas kurzu Comic Creation bude využívať pri tvorbe vlastnej komiksovej série. Nakoľko tvorba komiksov a animovaná tvorba uplatňujú tie isté princípy, získanie zručností navyše v tvorbe komiksov jej poskytlo úplne nový pohľad na to, ako by mohla skvalitňovať jej animácie. Princípy komiksovej tvorby ju značne obohatili v ďaľšom štúdiu na strednej škole, keďže sa jej štúdijný odbor sústreďuje práve na princípy pohybu v animácii. Absolvovanie kurzu jej taktiež pomôže pri budúcom štúdiu na vysokej škole. Finančný dar bol použitý na školné za letnú školu, cestovné náklady, poistenie a ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Ľudmila K. Súťaž Regeneron ISEF 2023. Študentku Gymnázia J.M. Hurbana v Čadci sa zúčastnila súťaže Regeneron ISEF, kde získala možnosť odprezentovať svoj vedecký projekt zameraný na lipozomálnu liečbu rakoviny prsníka. Okrem toho sa zoznámila so študentami z viac ako 60 krajín a vytvorila si množstvo nových kontaktov zo sveta vedy a výskumu. Nechýbali ani prednášky a sympózia na rôzne zaujímavé temy. Ďalším benefitom bola možnosť otestovať svoje jazykové schopnosti na profesionálnej úrovni. Najväčším prínosom projektu bolo získanie 4.miesta v kategórii Materials Science, čo študentke prinesie množstvo benefitov v jej budúcom akademickom a kariérnom rozvoji. Finančný dar bol použitý na cestovné náklady a registračný poplatok.
e) podpora vzdelávania 690 € Sára O. Odborná stáž v Chorvátsku. Študentka Obchodnej akadémie absolvovala dvojtýždňovú odbornú stáž v chorvátskej partnerskej škole v Koprivnici. Stáž sa uskutočnila v rámci predmetu odborná prax, ktorú ako žiaci obchodnej akadémie pravidelne absolvujú. V rámci stáže absolvovala vzdelávanie v škole, ale aj na pracovisku vo firme. Hlavnou náplňou jej práce bola obchodná korešpondencia, práca s IKT a výpočtovou technikou, komunikácia so zákazníkmi. Cieľom pobytu bolo zlepšiť si komunikačné schopnosti v angličtine, naučiť sa nový cudzí jazyk a spoznať nových ľudí. Stáž významne obobohatí jej životopis a zvýši jej šance pre budúce vysokoškolské štúdium, ale aj pri hľadaní práce. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, poistné a cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 690 € Mária Ď. Odborná stáž v Chorvátsku. Študentka Obchodnej akadémie absolvovala vzdelávací pobyt spojený s odbornou stážou na strednej odbornej škole v Koprivniciv Chorvátsku. Počas dvoch týždňov študentka absolvovala spoločné vyučovanie odborných predmetov v škole, odbornú stáž vo firme, ale aj kurz základov chorvátskeho jazyka. Počas pobytu vykonávala ekonomické činnosti ako účtovníctvo, prácu s poštou, marketing, obchodnú korešpondencia a mnoho ďalšieho. Po absolvovaní aktivity získala certifikát a Europass-mobilita a všetky nadobudnuté vedomosti, zručnosti a skúsenosti využije pri príprave na maturitu ako aj pri uchádzaní sa o vysokoškolské štúdium. Nové pracovné i osobné kontakty zúročí pri príprave zaujímavých projektov v budúcnosti. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, poistné a cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 1 400 € Emília R. Umenie počítačovej grafiky pre začiatočníkov. Študentka Súkromnej školy umeleckého priemyslu animovanej tvorby sa v rámci projektu zúčastnila letného kurzu “Umenie počítačovej grafiky pre začiatočníkov” na VIA University College, Kasernevej Viborg v Dánsku, ktorá je známa ako najlepšia škola animácie v Európe (4. medzinárodne) a je tiež domovom najväčšieho festivalu animácie v Dánsku. Poskytuje kreatívne a nápomocné prostredie, ktoré uľahčuje mladým umelcom pracovať, učiť sa, zdokonaľovať sa a stretávať sa s ľuďmi s podobnými záujmami. Kurz zahŕňal výučbu 3D počítačovej grafiky na použitie v hrách a filmoch a prebiehal v programe Blender. Tento program je známy svojim čistým pracovným prostredím a ľahko zrozumiteľnými funkciami. Používajú ho aj veľké spoločnosti na celom svete na vytváranie svojich projektov. Využitím tejto príležitosti sa študentke otvorili nové možnosti, ako sú umelecké súťaže alebo pracovné ponuky. Finančný dar bol použitý na školné, ubytovanie, poistné a cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 1 200 € Lucia L. Letný kurz módnej ilustrácie. Študentka textilného dizajnu na Škole umeleckého priemyslu Josefa Vydru sa zúčastnila mesačného letného kurzu módnej kresby na Accademia Italiana vo Florencii, v Taliansku. Vzdelávací program sa zameriaval na módnu kresbu s dôrazom na figurálnu kresbu s prepojením na módnu tvorbu a definovanie módnej ilustrácie. Kresba sa zároveň zameriava na získavanie skúseností s využitím rôznych grafických efektov. Kurz vo Florencii ponúka rôzne techniky módnej kresby oblečenia určeného pre rôzne príležitosti. Kurz jej pomohol nájsť si vlastný štýl kreslenia, či maľovania módnych ilustrácií. Pri trénovaní rôznych techník módnych ilustrácií sa sleduje cieľ rozvinúť u študentov ich vlastný umelecký štýl. Vďaka tomuto kurzu má študentka možnosť vnímať, porovnať a rozvíjať prístupy talianskeho módneho štýlu s prepojením na kreatívne štýly a postupy používané na Slovensku. Finančný dar bol použitý na poplatok za mesačnéhý kurz a registračný poplatok.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Martina K. Pobyt na zahraničnej strednej škole. Študentka Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu v Sučanoch nastúpila v septembri 2022 na Harrogate Ladies‘ College v Anglicku. Túto školu navštevuje vďaka čiastočnému štipendiu HMC Reduced Fee Scheme. Štipendium je udelované žiakom zo strednej a východnej Európy, ktorý dasahujú výborné školské a mimoškolské výsledky a súčasne majú výbornú znalosť anglického jazyka. Finančná podpora jej umožnila dokončiť aj druhý rok na zahraničnej strednej škole, ktorá jej ponúka skúsenosti v oblasti matematiky, chémii a biológii a tým jej pomohla v oblasti medicíny, ktorej by sa chcela venovať aj v rámci budúceho vysokoškolského štúdia. Finančný dar bol použitý na školné a cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Marta B. Jazykový kurz v zahraničnej vzdelávacej inštitúcii. Študentka Gymnázia Jána Adama Raymana absolvovala kurz anglického jazyka v jazykovej škole Inlingua Edinburgh Language School v Edinburgu vo Veľkej Británii. Kurz bol zameraný na oblasť všeobecnej angličtiny a na prípravu na certifikačnú skúšku Cambridge CPE exam. Najväčším prínosom zvoleného kurzu je práve príprava na skúšku Cambridge CPE exam (úroveň anglického jazyka C2 podľa SERR pre jazyky), ktorú považuje za potrebnú pre úspešné zvládnutie budúceho vysokoškolského štúdia v zahraničí. Nakoľko ide o najkomplexnejšiu skúšku z radu Cambridge English exams, prínosom pre ňu bola príprava, ktorú absolvovala s tímom špičkových lektorov z jazykovej školy Inlingua. Finančný dar bol použitý na poplatok za kurz a ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Samuel P. Kurz nemčiny pre modernejšie Slovensko. Študent Gymnázia v Šuranoch sa zúčastnil 3 týždňového jazykového kurzu v jazykovej škole Carl Duisberg v Mníchove. Kurz, ktorého cieľom bolo intenzívnejšie štúdium nemčiny, mu pomôže k získaniu C1 certifikátu, nakoľko sa v budúcnosti plánuje uchádzať o bakalárske štúdium technológií a manažmentu na Technickej Univerzite v Mníchove, ktorá patrí medzi európsku špičku v oblasti technológií a podnikania. Počas a po štúdiu by sa chcel hlbšie venovať skúmaniu umelej inteligencie a jej možného využitia v boji proti klimatickej zmene. Jeho znalosti chce následne po štúdiu využiť na Slovensku v technologickom hube, ktorý má potenciál spraviť zo Slovenska high-tech krajinu. Finančný dar bol použitý na poplatok za jazykový kurz, ubytovanie v hosťovskej rodine a cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 1 340 € Jakub K. Vzdelávací pobyt na univerzite Yale - YYGS. Študent Gymnázia v Bytči bol prijatý do programu Yale Young Global Scholars (YYGS), ktorý každoročne organizuje univerzita Yale na svojom kampuse v meste New Haven v americkom Connecticute. Program je veľmi selektívny, v tomto roku bolo prijatých menej ako 10% uchádzačov. Cieľom programu je rozvinúť u študentov zručnosti ako kritické myslenie, líderstvo, komunikácia, verejné vystupovanie, tímová práca a riešenie problémov. Program ponúka 4 zamerania a študent sa v rámci neho venoval Riešeniu globálnych problémov- SGC. SGC sa sústredí na hľadanie praktických riešení na 17 kľúčových výziev identifikovaných Organizáciou Spojených Národov. Jeho cieľom bolo získať nové perspektívy od rovesníkov z celého sveta, zlepšil si angličtinu a v neposlednom rade nadobudol unikátne vedomosti a zručnosti, ktoré chce využiť vo svojom budúcom živote na Slovensku. Finančný dar bol použitý na poplatky za školné a cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 1 200 € Marco N. Pobyt na zahraničnej vzdelávacej inštitúcii. Študent Gymnázia Ladislava Dúbravu absolvoval študijný pobyt na strednej škole v Nemecku. Hlavným prínosom pobytu bolo zdokonalenie nemeckéhp jazyka, čo mu umožní zložiť jazykovú skúšku a zároveň to bola jeho príprava na budúce vysokoškolské štúdium. Ďalšou oblasťou sú jeho mimoškolské aktivity, v ktorých sa venuje najmä EÚ a posilneniu európskeho povedomia medzi mládežou. Študent v budúcnosti plánuje napísať knihu o EÚ a z tohto dôvodu sa chce zamerať okrem školy aj na získanie kontaktov s niektorými NGO- s, s ktorými by vedel nadviazať budúcu spoluprácu. Finančný dar bol použitý na poplatky za školné, ubytovanie a cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Rebeka K. Účasť na majstrovstvách sveta v debatovaní WDSC. Študentka Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu v Sučanoch sa zúčastnila na Svetovom školskom debatnom šampionáte, ktorý je dôležitý pre jej cieľ študovať medzinárodné právo v zahraničí. WSDC pokrýva široké spektrum tém, vrátane medzinárodných otázok, čo jej dodalo potrebné skúsenosti pre kvalitný priebeh jej štúdia. Taktiež jej umožnilo rozvíjať globálny pohľad a získať znalosti o rôznych právnych systémoch a kultúrach. Zároveň jej to poskytlo príležitosť na interakciu s debatérmi z rôznych krajín, čo pomôže rozvíjať kultúrnu povedomosť a sieť rovnako zmýšľajúcich jednotlivcov aj v zahraničí. Turnaj mal rôzne formáty debátov, ako aj ten improvizovaný, čo bude užitočné pri riešení nepredvídateľnej povahy medzinárodného práva a právnych výziev. Finančný dar bol použitý na registračný poplatok a cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 10 000 € Konzervatívny inštitút MR Štefánika. Ekonomické myslenie a ekonomické vzdelávanie na Slovensku v roku 2023. Nadácia Tatra banky ako svojho strategického partnera v oblasti podpory vzdelávania podporila Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika, ktorého zámerom bolo prispievať k zvyšovaniu úrovne ekonomického poznania, myslenia, vzdelávania a vnímania podstaty princípov ekonómie na Slovensku. Výsledkami bolo 9 seminárov AKE, 2 CEQLS prednášky zahraničných hostí a zverejnennie Dňa daňového odbremenenia v roku 2023. Predmetom finančného daru boli náklady spojené s organizáciou seminárov a prednášok.
e) podpora vzdelávania 10 000 € INESS. Ekonomické vzdelávanie 2023. Inštitút ekonomických a spoločenských analýz, ktorý je nezávislým, neštátnym a apolitickým občianskym združením monitoruje financovanie verejného sektora, vypracováva analýzy a odporúčania pre hospodársku politiku a tiež komentuje aktuálne ekonomické a spoločenské témy. V oblasti vzdelávania INESS frekventovane prednáša na VŠ a SŠ po celom Slovensku. INESS organizoval už 6. ročník Ekonomickej olympiády, do ktorej sa celkovo zapojilo 10 120 stredoškolákov. Bol vytlačený plagát Vesmír verejných výdavkov - zrozumiteľná grafická vizualizáciu toku verejných financií, ktorú INESS pripravuje už od roku 2006 a takžieť sa uskutočnila jednodňová medzinárodná konferencia s názvom Free Market Road Show, ktorú INESS organizuje v spolupráci s rakúskym Austrian Economics Center. Financie boli použité na zakúpenie licencie pre manažment a administrácia projektu, grafickú úpravu plagátu a prenájom konferenčnej sály.
e) podpora vzdelávania 10 000 € Nadácia Maxa Reinharda. Detská univerzita 2023. 21. ročník Detskej univerzity Komenského pozostával z deviatich prednášok a devätnástich workshopov. Na témach prednášok v podaní vysokoškolských profesorov a docentov, sa podieľali aj bývalí študenti, ktorí mohli zasielať tipy na otázky. Prednášateľmi sú pedagógovia Univerzity Komenského, iných slovenských vysokých škôl (napr. Vysokej školy múzických umení) a Slovenskej akadémie vied. V každom ročníku sa koná minimálne jedna prednáška od renomovaného zahraničného akademika. Počas existencie projektu v Bratislave prednášali pedagógovia z Vancouveru, Oxfordu, Zürichu, Berkeley, Viedne, Basileja, Prahy, Brna a Berlína. Tento rok bola zahraničnou prednášajúcou Prof. M. A. Sanja Krsmanovic Tasic, prezidentka medzinárodnej asociácie dramatickej výchovy – Idea. 21. ročník DUK sa konal prezenčne a trinásty krát aj online - formou živého streamovania. Úspešne ho absolvovalo 210 študentov prezenčne z celkového počtu 320 prihlásených a online sa zúčastnilo 259 študentov. Cyklus prednášok otvoril rektor UK a riaditeľ Divadla Aréna na slávnostnej imatrikulácii v Aule UK v Bratislave (4. júla 2023), na ktorej študenti dostali vlastný index a pri hymne detskej univerzity zložili svoj študentský sľub. Záverečná prednáška spojená so slávnostnou promóciou sa konala taktiež v Aule UK (23. augusta 2023). Finančný dar bol použitý na tlačoviny, grafické práce, náklady na prepravu na Workshopy a ich organizáciu, WEB stránku DUK 2023 a honoráre pre produkciu.
e) podpora vzdelávania 15 000 € Slovak Gloval Network. Podpora organizácie Slovak Global Network 2023. SLOVAK GLOBAL NETWORK (SGN) koordinovalo realizáciu odborných fór v troch oblastiach: Kultúra myslenia, transformačné zmeny a vzdelávanie, Zdravotníctvo a vízia Slovenska. Tieto fóra prebiehali každý mesiac od marca 2023 až do Summitu SGN 2023. Facilitácia odborníkmi v spolupráci s Akadémiou Kritického myslenia prispela k vytvoreniu návrhov odporúčaní na zlepšenie verejných politík a podnietila nové diskusie v spoločnosti. Fóra poskytli platformu na konštruktívne diskusie pre angažovaných ľudí, ktorí majú záujem prispieť k lepšiemu Slovensku. Financie boli použité na mzdu programového riaditeľa.
e) podpora vzdelávania 15 000 € Slovak Gloval Network. Summit SGN 2023. Organizácia SLOVAK GLOBAL NETWORK zrealizovala Summit, ktorého sa zúčastnilo vyše 200 ľudí na pôjde Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, pre odborníkov z rôznych oblastí, slovákov žijúcichv v zahraniční. SGN vytvorila štruktúrované panelové diskusie o kľúčových spoločenských témach a problémoch. Hostia mali možosť nahliadnuť do pracovných skupín, ktoré prezetnovali svoje výstupy na kľúčové témy v 3 oblastiach. V oblasti Zdravotníctva, Vízie Slovenska a Kultúry myslenia a transformačných zmien. Motiváciou pre zapojenie sa do diania na Slovensku boli inšpiratívne pribehy, ktoré prebiehali počas Panlu II. Summit bol určený pre odborníkov a angažovaných ľudí naprieč oblasťami a sektormi. Jeho realizáciou SGN dosiahla naplnenie jej hlavných cieľov, ktorými sú prepájať, zviditeľniť, mobilizovať a podporiť novú formu a kultúru spoločenskej diskusie, zameranú na to, čo nás spája a nie rozdeľuje. Financie boli použité na technické zabezpečenie summitu.
e) podpora vzdelávania 23 000 € NEXTERIA m.o. NEXTERIA Leader ship academy. Nexteria Leadership Academy počas letného semestra 2022/23 a zimného semestra 2023/24 naplánovala a zrealizovala obsahové a komunitné aktivity pre študetnov. Vytvárala nielen podnetné ale aj bezpečné psychické a fyzické prostredie, v ktorom sa zúčastnilo rozvojového programu takmer 100 študentov. Zrealizované aktivity rozvíjali ich charakter, praktické zručnosti potrebné pre uplatnenie sa na trhu práce a kariérnu cestu. Spoločne sa vytvorila a udržiavala komunita mladých a schopných ľudí, ktorým záleží na budúcnosti Slovenska a chcú tu nielen zostať, ale pomáhať rozvíjať spoločnosť svojim príkladom na dôležitých pozíciách v biznise, verejnom a neziskovom sektore. Finančný dar bol použitý na personálne náklady.
e) podpora vzdelávania 100 000 € Kempelenov inštitút inteligentných technológií. Podpora základného výskumu KInIT 2023. Kempelenov inštitút inteligentných technológií (KInIT) je nezávislý inštitút, ktorý sa zaoberá výskumom inteligentných technológií. KInIT je prvý svojho druhu na Slovensku, predstavuje nový prístup k výskumu, vývoju a vzdelávaniu na Slovensku – prepája vynikajúce kompetencie výskumníkov so skúsenosťou v akademickom sektore s?inovatívnymi firmami, ich potrebami a skúsenosťami. Inštitút si predovšetkým kladie za cieľ získavanie, šírenie a aplikáciu nových vedeckých poznatkov v oblasti informatiky, inteligentných technológií a príbuzných oblastí v spolupráci s akademickými a priemyselnými partnermi tak, aby pomohli budovať vzdelanejšiu spoločnosť a priemysel produkujúci vyššiu pridanú hodnotu vďaka inováciám a základnému a aplikovanému výskumu v týchto oblastiach. Inštitút už 3. rok napĺňa svoje ciele a poslanie. Finančný dar bol použitý na chod inštitútu a právne služby.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Slovensko digital. Lepšie digitálne služby štátu pre občanov nie sú sci-fi. Organizácia Slovensko.digital svojimi aktivitami v rámci projektu sprehľadňuje investície a míňanie verejných zdrojov v oblasti štáneho IT, konkrétne oblasť budovania a prevádzky elektronických služieb štátu. Svoje aktivity zamerala na zvyšovanie transparentnosti celého procesu, t.j. od prípravnej fázy investície, cez jej obstaranie až po realizáciu. Organizácia systematicky pracuje na tom, aby do týchto spomínaných proces bola vytvorená možnosť participácie odbornej verejnosti. Organizácia svojimi aktivitami minimalizuje vstupné bariéry, nakoľko problematika štátneho IT je pre nazainteresovaného odborníka náročná. Organizácii sa podarilo a darí pozitívne ovplyvňovať prostredie, ktoré je dlhodobo označované ako neprehľadné, neefektívne až korupčné. Financie boli použité na chod organizácie a core biznis aktivít.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Asociácia súčasného tanca. Festival súčasného tanca "BA v pohybe". Bratislava v pohybe ponúkla v 27. ročníku diela špičkových súborov a umelcov, predstavila široké spektrum aktuálnych trendov na medzinárodnej scéne súčasného tanca, špeciálny fokus bol zaostrený na Belgicko a predovšetkým jeho flámskych tvorcov svetového renomé (Peeping Tom, Ultima Vez, Jan Martens). Festival uviedol aj umelcov z Francúzska, Talianska, Veľkej Británie a Slovenska v priestoroch SND, DPOH, A4 a SNG. Sprievodný program ponúkol dva večery tanečných filmov, online rozhovory s tvorcami (vo forme podcastu aj youtube videí), dve predstavenia slovenských choreografiek, site specific projekt a dva workshopy pre študentov VŠMU. Bratislava v pohybe v regiónoch predstavila tri súbory v štyroch slovenských mestách a uviedla celkom 7 predstavení. Hlavný a sprievodný program festivalu tento rok navštívilo spolu vyše 3820 ľudí a ďalších asi 500 divákov videlo predstavenia v regiónoch. Financie boli použité na autorské honoráre a služby priamo súvisiace s realizáciou podujatia.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 15 000 € Na Orave dobre o.z. By Design Conference . Organizácia zrealizovala 9. ročník medzinárodnej konferencie o dizajne a jeho využití pri hľadaní funkčných riešení a zlepšení v rôznych oblastiach verejného života. Konferencia By Design 2023 sa uskutočnila 10.6.2023 v DPOH v Bratislave, za účasti viac 400 návštevníkov a s prednáškami a diskusiami dizajnérov svetovej úrovne: Irma Boom, Mitch Paone, Tove Blomgren, Kolja Pitz, Payal Wadhwa, Sanne van der Burgh a Wilfrid Wood. Financie boli použité na honoráre prednášajúcich a produkciu konferencie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 75 000 € ORFEO o.z. VIVA Musica! Festival 2023. V rámci festivalu Viva Musica! sa zrealizovalo 16 koncertov, ktoré sa uskutočnili od 29. júna do 17. augusta 2023 na rôznych miestach v Bratislave. Na koncertoch vystúpilo viac ako 160 umelcov/-kýň a hudobných zoskupení z 9 krajín, pričom na festivale zaznelo viacero premiér a/alebo sa účinkujúci predstavili na Slovensku na pozvanie festivalu po prvýkrát. Festivalové podujatia navštívilo spolu približne 5 500 divákov. Súčasťou festivalu boli neformálne komorné open-air koncerty s podtitulom Hudobné záhrady, odkazujúce na úplne prvý ročník festivalu, ktorý sa uskutočnil ešte pod názvom Hudobné záhrady Bratislavy, a zároveň na obľúbenú sériu koncertov Hudba v sade (všade) realizovanú v Sade Janka Kráľa pred pandémiou. Koncerty sa uskutočnili v bratislavských mestských záhradách a parkoch a vstup na väčšinu z nich bol bezplatný. Záštitu nad festivalom opäť prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová a primátor Hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo. Viva Musica! festival je držiteľom medzinárodného ocenenia - známky kvality EFFE Label, ktorú udeľuje Európska festivalová asociácia (EFA) festivalom za vysoké umelecké kvality, prínos k rozvoju domácej scény a významný medzinárodný rozmer. Financie boli použité na autorské honoráre, prenájom priestorov a propagáciu festivalu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 20 000 € KUNSTHALLE Bratislava. You and I. Kunsthalle Bratislava v roku 2023 zrealizovalo sériu výstav "a lot to unpack", ktorá prebehla od leta do zimy (jún 2023 - január 2024). "a lot to unpack" bola sériou výstav súčasného umenia prepájajúceho mladé slovenské umelkyne/umelcov a kurátorky/kurátorov s etablovanými zahraničnými autorkami/autormi. Ambíciou projektu bolo nielen predstavenie kvalitných umeleckých projektov, ale aj aktívny networking medzi slovenskou a medzinárodnou umeleckou scénou. Financie boli použité na autorské honoráre a produkciu nových umeleckých diel.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € O.z. MÓLO. FASHION LIVE!. Podujatie FASHION LIVE! v roku 2023 oslavovalo svoje 10.výročie, a to trojďnovým prehliadkovým maratónom v Slovenskej národnej galérii. Svoje aktuálne kolekcie predstavila špička slovenských dizajnérov (Martin Hrča, Boris Hanečka, Lenka Sršňová, freier..), priestor však dostala aj mladá generácia dizajnérov (Jakub Matiašovič, Mandach, Mária Štvrtecká..). Prostredníctvom súťaže Best Fashion talent podujatie dáva priestor mladým dizajnérov, z ktorých vyberá 3 finalistov prezentujúcich svoju tvorbu na móle. Podujatie FASHION LIVE! je pozitívne reflektované laickou aj odbornou verejnosťou, počas desiatich rokov sa stalo pravidelným podujatím, ktoré má svoje pevné miesto v kultúrno spoločenskom dianí. Financie boli použité na technické zabezpečenie a produkciu podujatia.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 809,08 € Eleuzína, o.z. Obnova kultúrneho centra Eleuzína po ničivom požiari . Kultúrne centrum Eleuzína je priestor v Banskej Štiavnici, v ktorom sa už 5 rokov pravidelne konajú kultúrne podujatia. Centrum organizuje literárne a diskusné podujatia so spisovateľmi a rôznymi osobnosťami kultúrneho života, akademikmi, vedcami. Taktiež koncerty klasickej a alternatívnej hudby, festivaly, semináre, workshopy a v priestoroch sa tiež uskutočnilo úspešné divadelné predstavenie Kosmopol. Ambíciou projektu je poskytnúť verejnosti komunitný priestor s knižnicou a zvyšovať kultúrne povedomie obyvateľov Banskej Štiavnice ako aj jej návštevníkov kvalitnou dramaturgiou. Finančný dar bol použitý na zaobstaranie osvetlovacej a zvukovej techniky.
Spolu 911 772,88 €