Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 520973

  • Konanie č. 520973
  • Vydaný 14.12.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 29 z roku 2013 11.2.2013
  • Úpadca
    IČO: 34138668
Druh
Uznesenie
Hlavička

Krajský súd v Trenčíne v právnej veci navrhovateľa LANAP s.r.o. so sídlom Inovecká 975/21, 957 01 Bánovce nad Bebravou, IČO: 34 138 668, o návrhu na vykonanie zmeny zapísaných údajov do obchodného registra, na odvolanie navrhovateľa proti uzneseniu o zamietnutí námietok proti odmietnutiu vykonania zápisu zmien Okresného súdu Trenčín č.k. 28/Nsre/18/2012-168 zo dňa 15. októbra 2012, takto

Rozhodnutie

Odvolací súd uznesenie súdu prvého stupňa p o t v r d z u j e .

Navrhovateľovi náhradu trov odvolacieho konania n e p r i z n á v a .

Odôvodnenie

Napadnutým uznesením súd prvého stupňa zamietol námietky navrhovateľa podané proti odmietnutiu vykonania zmeny zapísaných údajov do obchodného registra. V odôvodnení poukázal na to, že súd v odmietnutí vykonania zápisu upovedomil navrhovateľa o tom, že jeho návrh nespĺňa podmienky na vykonanie zápisu, pretože nepredložil listiny potrebné na vykonanie zmeny v údaji výška základného imania, a to doklady preukazujúce splnenie povinnosti podľa § 147 ods. 1, 2 Obch. zákonníka, ďalej navrhovateľ nepredložil registrovému súdu výpisy z OV, ktorými by preukázal, že dvakrát po sebe zverejnil zníženie základného imania spoločnosti a vyzval veriteľov spoločnosti, aby prihlásili svoje pohľadávky v lehote 90 dní po poslednom oznámení. Taktiež v odmietnutí vykonania zápisu oznámil navrhovateľovi, že tento k návrhu nepriložil listinu - vyhlásenie konateľa, z ktorého by vyplývalo, či spoločnosť poskytla veriteľom, ktorí včas prihlásili svoje pohľadávky, primerané zabezpečenie ich pohľadávok, prípadne, že žiaden z veriteľov sa neprihlásil.

Upozornil navrhovateľa, že nedostatky návrhu je možné odstrániť v rámci podaných námietok proti odmietnutiu vykonania zápisu, pričom spolu s námietkami je potrebné predložiť výpisy z OV a písomné vyhlásenie konateľa, ktorým preukáže splnenie povinností podľa § 147 ods. 2 Obch. zákonníka.

Navrhovateľ dňa 08.10.2012 podal námietky proti odmietnutiu vykonania zápisu a po preskúmaní týchto námietok súd prvého stupňa ustálil, že tieto je potrebné zamietnuť. Dôvodom zamietnutia námietok bola skutočnosť, že navrhovateľ ani s námietkami neodstránil nedostatky, pre ktoré bol návrh odmietnutý. Napriek tomu, že navrhovateľ k námietkam predložil výpis z OV, v ktorom bolo zverejnené druhé oznámenie o znížení základného imania, z tohto oznámenia registrový súd nemohol zistiť deň druhého (posledného) oznámenia veriteľom. Z priložených listín nebolo jasné, či zákonom stanovená 90-dňová lehota pre veriteľov na prihlásenie svojich pohľadávok bola dodržaná, nakoľko z predloženej e-mailovej korešpondencie navrhovateľa s redakciou OV vyplýva, že platba bola uskutočnená 03.10.2012 (vydavateľ zverejní oznámenie do 5-tich pracovných dní odo dňa, keď mu prišla informácia o zaplatení stanoveného správneho poplatku).

Súd prvého stupňa ďalej poukázal na to, že vzhľadom k tomu, že nie je možné zistiť deň druhého oznámenia veriteľom, nemôže registrový súd akceptovať ani predložené vyhlásenie konateľov zo dňa 05.10.2012 o neexistencii veriteľov, nakoľko lehota na prihlasovanie veriteľov v tom čase zrejme ešte ani nezačala plynúť.

Proti uzneseniu o zamietnutí námietok proti odmietnutiu vykonania zápisu do obchodného registra podal navrhovateľ odvolanie, v ktorom uviedol, že dňa 05.10.2012 podal námietky proti odmietnutiu vykonania zápisu zmien v obchodnom registri spoločnosti LANAP s.r.o., pričom zmena sa týkala zníženia základného imania spoločnosti. Zdôraznil, že v námietkach doložil všetko, čo bolo potrebné. V odvolaní dal do pozornosti tú skutočnosť, že prvýkrát bolo zníženie základného imania zverejnené v Obchodnom vestníku č. 182/2012 dňa 20.09.2012 a o druhé zverejnenie požiadal dňa 01.10.2012 s tým, že toto bolo realizované v Obchodnom vestníku č. 205/2012 zo dňa 23.10.2012. Týmto došlo k splneniu dvoch zverejnení základného imania v obchodnom vestníku a odpadol dôvod, pre ktorý nebol zápis zmien v obchodnom registri vykonaný.

Odvolací súd vec prejednal podľa § 212 ods. 1 O.s.p. a podľa § 214 ods. 2 O.s.p. bez nariadenia pojednávania a dospel k záveru, že odvolanie navrhovateľa nie je dôvodné a napadnuté rozhodnutie je potrebné ako vecne správne potvrdiť podľa § 219 ods. 1, 2 O.s.p.

Podľa § 219 ods. 2 O.s.p., ak sa odvolací súd v celom rozsahu stotožňuje s odôvodnením napadnutého rozhodnutia, môže sa v odôvodnení obmedziť len na skonštatovanie správnosti dôvodov napadnutého rozhodnutia, prípadne doplniť na zdôraznenie správnosti ďalšie dôvody.

Z obsahu spisu odvolací súd zistil, že navrhovateľ podal dňa 18.09.2012 návrh na vykonanie zápisu spoločnosti do obchodného registra. Dňa 21.09.2012 Okresný súd Trenčín ako registrový súd odmietol vykonať zmenu zapísaných údajov z dôvodu, že návrh nespĺňal podmienky na vykonanie zápisu podľa § 6 ods. 1 písm. c/ zákona č. 530/2003 Z.z., keď navrhovateľ nepriložil listiny potrebné na vykonanie zmeny v údaji výška základného imania, a to doklady preukazujúce splnenie povinností podľa § 147 ods. 1, 2 Obchodného zákonníka. Nepredložil výpisy z OV, ktorými by preukázal, že dvakrát po sebe zverejnil zníženie základného imania spoločnosti a vyzval veriteľov spoločnosti, aby prihlásili svoje pohľadávky v lehote 90 dní po poslednom oznámení. Tiež nepredložil listinu - vyhlásenie konateľa, z ktorého by vyplývalo, či spoločnosť poskytla veriteľom, ktorí včas prihlásili svoje pohľadávky, primerané zabezpečenie ich pohľadávok, prípadne že žiaden z veriteľov sa neprihlásil. Zároveň navrhovateľa poučil o tom, že nedostatky návrhu je možné odstrániť v rámci podaných námietok.

Ďalej zistil, že navrhovateľ podal včas námietky, ale neodstránil všetky nedostatky, pre ktoré bol návrh odmietnutý. Spolu s námietkami predložil výpis z OV 182/2012, ktorým preukázal prvé oznámenie o znížení základného imania a potvrdenie o zaslaní žiadosti o druhé zverejnenie oznámenia vrátane dokladu o zaplatení správneho poplatku.

Registrový súd dňa 15.10.2012 č.k. 28/Nsre/18/2012-168 námietky proti odmietnutiu zápisu zamietol z dôvodu, že neboli odstránené nedostatky, pretože nebol predložený výpis z OV, v ktorom bolo zverejnené druhé oznámenie o znížení základného imania. Tento údaj je potrebný k zisteniu, či bola dodržaná 90-dňová lehota pre veriteľov na prihlásenie pohľadávok. Z e-mailovej korešpondencie, ktorú navrhovateľ predložil, len vyplýval, že platba bola uskutočnená dňa 03.10.2012 a preto na vyhlásenie konateľov zo dňa 05.10.2012 o neexistencii veriteľov nemohol prihliadnuť.

Podľa § 147 ods. 1 Obch. zák. konatelia sú povinní zverejniť zníženie základného imania a jeho výšku do 15 dní po rozhodnutí dvakrát po sebe s časovým odstupom 30 dní. V oznámení sa vyzvú veritelia spoločnosti, aby prihlásili svoje pohľadávky v lehote do 90 dní po poslednom oznámení.

Podľa odseku 2 tohto ustanovenia spoločnosť je povinná veriteľom, ktorí včas prihlásia svoje pohľadávky, poskytnúť primerané zabezpečenie ich pohľadávok alebo tieto pohľadávky uspokojiť.

Podľa odseku 3 zníženie základného imania zapíše súd do obchodného registra, len ak je preukázané, že zníženie základného imania sa oznámilo spôsobom uvedeným v odseku 1 a veriteľom sa poskytlo zabezpečenie podľa odseku 2, pokiaľ ich pohľadávky neboli uspokojené.

Podľa citovaného ustanovenia Obchodného zákonníka je potrebné pri návrhu na zníženie základného imania dodržať vyššie uvedený postup, teda konatelia sú povinní do 15 dní od rozhodnutia valného zhromaždenia o znížení základného imania, zníženie základného imania a jeho výšku, ako aj výzvu veriteľom, aby prihlásili svoje pohľadávky do 90 dní po poslednom oznámení, toto rozhodnutie valného zhromaždenia musia zverejniť dvakrát po sebe s časovým odstupom 30 dní. V týchto výzvach sú vyzvaní veritelia na prihlásenie svojich pohľadávok do 90 dní po druhom oznámení.

Zníženie základného imania môže registrový súd zapísať len v tom prípade, ak bude mať preukázané, že zníženie základného imania sa oznámilo spôsobom uvedeným v Obchodnom zákonníku a veriteľom sa poskytlo požadované zabezpečenie, resp. ich pohľadávky boli uspokojené. Z vyššie uvedeného odseku 3 vyplýva, že návrh na zápis zníženia základného imania do obchodného registra sa nepodáva do 30 dní od prijatia rozhodnutia valného zhromaždenia, ani bezprostredne po druhom zverejnení, pretože v tomto čase nemôžu byť splnené podmienky zverejnenia výzvy v Obchodnom vestníku. V tomto štádiu konania nie je možné zistiť, či si veriteľ (veritelia) v zákonom stanovenej lehote prihlásil svoju pohľadávku, keď druhýkrát bolo zverejnenie vykonané dňa 23.10.2012 a lehota na prihlásenie pohľadávok uplynie 21.01.2013.

Odvolací súd konštatuje, že navrhovateľ neodstránil vady návrhu ani v odvolacom konaní, a preto rozhodnutie súdu prvého stupňa je potrebné podľa § 219 ods. 1, 2 O.s.p. p o t v r d i ť .

O náhrade trov odvolacieho konania bolo rozhodnuté tak, že navrhovateľovi neboli priznané, pretože nebol v odvolacom konaní úspešný.

Toto rozhodnutie prijal senát Krajského súdu v Trenčíne v pomere hlasov tri ku nule.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

  • Spisová značka 28Nsre/18/2012
  • ICS 3112227132
  • Vydal JUDr. Mária Prikrylová
  • Vydal FN predsedníčka senátu
  • Odoslal Henrieta Petríková