Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 368394

D A R A L, s.r.o.

  • Konanie č. 368394
  • Vydaný 1.8.2011
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 153 z roku 2011 9.8.2011
  • Úpadca D A R A L, s.r.o.
    IČO: 36752487
    Slnečná 162/15
    02901   Námestovo
Správcovia
  • Baranová Martina, JUDr.
    Rovníková 10
    82102   Bratislava
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina v právnej veci začatého konkurzného konania voči dlžníkovi: D A R A L, s.r.o., Slnečná 162/15, 029 01 Námestovo, IČO: 36 752 487, takto

Rozhodnutie

I. Súd u s t a n o v u j e: JUDr. Martinu Baranovú, so sídlom kancelárie: Matičné námestie 1, 022 01 Čadca, za predbežného správcu.

II. Predbežný správca je povinný vypracovať správu o majetku dlžníka: D A R A L, s.r.o., Slnečná 162/15, 029 01 Námestovo, IČO: 36 752 487 a predložiť ju súdu v lehote 28 dní od doručenia tohto uznesenia jeho zverejnením v Obchodnom vestníku.

III. Dlžník je povinný zostaviť a odovzdať predbežnému správcovi zoznam svojho majetku a zoznam svojich záväzkov najneskôr do 15 dní od ustanovenia predbežného správcu.

Odôvodnenie

Návrhom zo dňa 1.6.2011 sa navrhovateľ - veriteľ domáhal vyhlásenia konkurzu na majetok dlžníka.

Súd uznesením č.k. 1K 10/2011-14 zo dňa 22.6.2011 rozhodol o začatí konkurzného konania voči dlžníkovi.

Výzvou zo dňa 6.7.2011 vyzval súd dlžníka v zmysle § 19 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii, v znení neskorších predpisov (ZKR), aby sa v lehote 10 dní od doručenia výzvy vyjadril k návrhu na vyhlásenie konkurzu, osvedčil svoju platobnú schopnosť a predložil zoznam svojho majetku a zoznam svojich záväzkov pre prípad, ak nebude osvedčená platobná schopnosť dlžníka. Zároveň súd poučil dlžníka, že ak v lehote 10 dní neosvedčí pred súdom svoju platobnú schopnosť, vyhlási súd na majetok dlžníka konkurz.

Výzva bola dlžníkovi doručená dňa 13.7.2011. Dlžník na výzvu nereagoval - svoju platobnú schopnosť teda neosvedčil.

Podľa § 19 ods. 2 ZKR, ak dlžník neosvedčí svoju platobnú schopnosť podľa odseku 1, súd môže do piatich dní od uplynutia lehoty podľa odseku 1 určiť dlžníkovi lehotu nie dlhšiu ako 10 dní na predloženie ďalších dôkazov. Ak súd dlžníkovi lehotu na predloženie ďalších dôkazov neurčí alebo dlžník ani v dodatočnej lehote určenej súdom neosvedčí svoju platobnú schopnosť, súd najneskôr do piatich dní od uplynutia lehoty podľa odseku 1 alebo od uplynutia lehoty na predloženie ďalších dôkazov vyhlási na majetok dlžníka konkurz alebo dlžníkovi v rovnakej lehote ustanoví predbežného správcu, ak má pochybnosti o jeho majetnosti.

Podľa § 40 ods. 1 ZKR, správcu v konkurznom konaní ustanovuje súd uznesením; za správcu môže ustanoviť len osobu zapísanú do zoznamu správcov. Súd ustanoví správcu na základe náhodného výberu pomocou technických a programových prostriedkov schválených ministerstvom; to neplatí, ak ide o ustanovenie správcu na návrh schôdze veriteľov. Uznesenie o ustanovení správcu súd bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku; uznesenie sa tiež doručí úpadcovi (dlžníkovi) a správcovi.

Podľa § 21 ods. 1 ZKR, predbežný správca zisťuje, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu; predbežný správca je pritom povinný vychádzať z hodnoty majetku, o ktorý bol majetok dlžníka ukrátený v dôsledku právnych úkonov, pri ktorých možno odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť. Predbežnému správcovi patria pri zisťovaní majetku dlžníka rovnaké oprávnenia ako správcovi v konkurze; ustanovenia § 74 a 75 sa použijú primerane. Súd môže v súvislosti so zisťovaním majetnosti dlžníka ukladať predbežnému správcovi pokyny, ktorými je predbežný správca viazaný. Predbežný správca je povinný bezodkladne po zistení dlžníkovej majetnosti alebo nemajetnosti informovať o tejto skutočnosti súd.

Podľa § 21 ods. 2 ZKR, ak zoznam záväzkov dlžníka a zoznam majetku dlžníka nebol súčasťou návrhu na vyhlásenie konkurzu, dlžník je povinný najneskôr do 15 dní od ustanovenia predbežného správcu zostaviť a odovzdať tieto záznamy predbežnému správcovi. Zoznam majetku a zoznam záväzkov je dlžník povinný podpísať a výslovne v nich uviesť, že všetky uvedené údaje sú pravdivé a úplné, podpis dlžníka musí byť úradne osvedčený.

Podrobnosti o obsahových náležitostiach zoznamu majetku a zoznamu záväzkov dlžníka (úpadcu) určuje vyhláška MS SR č. 665/2005 Z.z. ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zák. č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov (vyhláška).

Podľa § 74 ods. 1 ZKR, úpadca je povinný poskytnúť správcovi ním požadovanú súčinnosť, najmä všetky správcom požadované vysvetlenia vo forme a lehote určenej správcom. Na tento účel je úpadca povinný sa aj opakovane dostaviť na požiadanie do kancelárie správcu. V žiadosti o poskytnutie súčinnosti správca poučí úpadcu o trestnoprávnych následkoch nesplnenia tejto povinnosti.

Nakoľko dlžník neosvedčil svoju platobnú schopnosť pred súdom a súd z predložených listín nemá preukázané, že jeho majetok bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu, súd v zákonnej lehote ustanovil dlžníkovi predbežného správcu a zároveň určil dlžníkovi povinnosť predložiť predbežnému správcovi zoznam svojho majetku a zoznam svojich záväzkov v súlade s § 21 ods. 2 ZKR, ako je uvedené vo výroku tohto rozhodnutia. Predbežného správcu súd ustanovil zo zoznamu správcov vedeného Ministerstvom spravodlivosti náhodným výberom pomocou technických a programových prostriedkov v súlade s § 40 ods. 1 ZKR. Predbežný správca má sídlo kancelárie v obvode krajského súdu, v ktorom sídli príslušný konkurzný súd - Okresný súd Žilina.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 1K/10/2011
  • ICS 5111218559
  • Vydal JUDr. Gabriela Bargelová
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal Mgr. Antónia Ďuranová