Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 370788

Tatra nábytkáreň Martin, a.s.

  • Konanie č. 370788
  • Vydaný 15.8.2011
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 162 z roku 2011 22.8.2011
  • Úpadca Tatra nábytkáreň Martin, a.s.
    IČO: 31623280
    Bernoláka 6
    03601   Martin
Správcovia
  • Ferenčíková Milota, JUDr.
    Malý Čepčín 5
    03845   Malý Čepčín
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina v právnej veci začatého konkurzného konania voči dlžníkovi: Tatra nábytkáreň Martin, a.s., Bernolákova 6, 036 01 Martin, IČO: 31 623 280, takto

Rozhodnutie

I. Súd u s t a n o v u j e: JUDr. Milotu Ferenčíkovú PhD., so sídlom kancelárie: P. Mudroňa 505/5, 036 01 Martin, za predbežného správcu.

II. Predbežný správca je povinný vypracovať správu o majetku dlžníka: Tatra nábytkáreň Martin, a.s., Bernolákova 6, 036 01 Martin, IČO: 31 623 280 a predložiť ju súdu v lehote 28 dní od doručenia tohto uznesenia jeho zverejnením v Obchodnom vestníku.

III. Dlžník je povinný zostaviť a odovzdať predbežnému správcovi zoznam svojho majetku a zoznam svojich záväzkov najneskôr do 15 dní od ustanovenia predbežného správcu.

Odôvodnenie

Návrhom zo dňa 28.6.2011 sa navrhovateľ - veriteľ domáhal vyhlásenia konkurzu na majetok dlžníka. Súd uznesením č.k. 1K 15/2011-34 zo dňa 15.7.2011 rozhodol o začatí konkurzného konania voči dlžníkovi.

Výzvou zo dňa 25.7.2011 vyzval súd dlžníka v zmysle § 19 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii, v znení neskorších predpisov (ZKR), aby sa v lehote 10 dní od doručenia výzvy vyjadril k návrhu na vyhlásenie konkurzu, osvedčil svoju platobnú schopnosť a predložil zoznam svojho majetku a zoznam svojich záväzkov pre prípad, ak nebude osvedčená platobná schopnosť dlžníka. Zároveň súd poučil dlžníka, že ak v lehote 10 dní neosvedčí pred súdom svoju platobnú schopnosť, vyhlási súd na majetok dlžníka konkurz.

Výzva bola dlžníkovi doručená dňa 27.7.2011. Dlžník na výzvu súdu nereagoval. Svoju platobnú schopnosť teda neosvedčil.

Podľa § 19 ods. 2 ZKR, ak dlžník neosvedčí svoju platobnú schopnosť podľa odseku 1, súd môže do piatich dní od uplynutia lehoty podľa odseku 1 určiť dlžníkovi lehotu nie dlhšiu ako 10 dní na predloženie ďalších dôkazov. Ak súd dlžníkovi lehotu na predloženie ďalších dôkazov neurčí alebo dlžník ani v dodatočnej lehote určenej súdom neosvedčí svoju platobnú schopnosť, súd najneskôr do piatich dní od uplynutia lehoty podľa odseku 1 alebo od uplynutia lehoty na predloženie ďalších dôkazov vyhlási na majetok dlžníka konkurz alebo dlžníkovi v rovnakej lehote ustanoví predbežného správcu, ak má pochybnosti o jeho majetnosti.

Podľa § 40 ods. 1 ZKR, správcu v konkurznom konaní ustanovuje súd uznesením; za správcu môže ustanoviť len osobu zapísanú do zoznamu správcov. Súd ustanoví správcu na základe náhodného výberu pomocou technických a programových prostriedkov schválených ministerstvom; to neplatí, ak ide o ustanovenie správcu na návrh schôdze veriteľov. Uznesenie o ustanovení správcu súd bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku; uznesenie sa tiež doručí úpadcovi (dlžníkovi) a správcovi.

Podľa § 21 ods. 1 ZKR, predbežný správca zisťuje, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu; predbežný správca je pritom povinný vychádzať z hodnoty majetku, o ktorý bol majetok dlžníka ukrátený v dôsledku právnych úkonov, pri ktorých možno odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť. Predbežnému správcovi patria pri zisťovaní majetku dlžníka rovnaké oprávnenia ako správcovi v konkurze; ustanovenia § 74 a 75 sa použijú primerane. Súd môže v súvislosti so zisťovaním majetnosti dlžníka ukladať predbežnému správcovi pokyny, ktorými je predbežný správca viazaný. Predbežný správca je povinný bezodkladne po zistení dlžníkovej majetnosti alebo nemajetnosti informovať o tejto skutočnosti súd.

Podľa § 21 ods. 2 ZKR, ak zoznam záväzkov dlžníka a zoznam majetku dlžníka nebol súčasťou návrhu na vyhlásenie konkurzu, dlžník je povinný najneskôr do 15 dní od ustanovenia predbežného správcu zostaviť a odovzdať tieto záznamy predbežnému správcovi. Zoznam majetku a zoznam záväzkov je dlžník povinný podpísať a výslovne v nich uviesť, že všetky uvedené údaje sú pravdivé a úplné, podpis dlžníka musí byť úradne osvedčený.

Podľa § 74 ods. 1 ZKR, úpadca je povinný poskytnúť správcovi ním požadovanú súčinnosť, najmä všetky správcom požadované vysvetlenia vo forme a lehote určenej správcom. Na tento účel je úpadca povinný sa aj opakovane dostaviť na požiadanie do kancelárie správcu. V žiadosti o poskytnutie súčinnosti správca poučí úpadcu o trestnoprávnych následkoch nesplnenia tejto povinnosti.

Nakoľko dlžník neosvedčil svoju platobnú schopnosť pred súdom a súd z predložených listín nemá preukázané, že jeho majetok bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu, súd v zákonnej lehote ustanovil dlžníkovi predbežného správcu a zároveň určil dlžníkovi povinnosť predložiť predbežnému správcovi zoznam svojho majetku a zoznam svojich záväzkov v súlade s § 21 ods. 2 ZKR, ako je uvedené vo výroku tohto rozhodnutia. Predbežného správcu súd ustanovil zo zoznamu správcov vedeného Ministerstvom spravodlivosti náhodným výberom pomocou technických a programových prostriedkov v súlade s § 40 ods. 1 ZKR. Predbežný správca má sídlo kancelárie v obvode krajského súdu, v ktorom sídli príslušný konkurzný súd - Okresný súd Žilina.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 1K/15/2011
  • ICS 5111221857
  • Vydal JUDr. Gabriela Bargelová
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal Mgr. Antónia Ďuranová