Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 403703

MRC s.r.o.

  • Konanie č. 403703
  • Vydaný 26.9.2011
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 189 z roku 2011 3.10.2011
  • Úpadca MRC s.r.o.
    IČO: 36512966
    Železničná 324
    06783   Kamenica nad Cirochou
Druh
Rozhodnutie
Hlavička

Okresný súd Prešov v právnej veci navrhovateľa - dlžníka MRC s.r.o., so sídlom Železničná 324, 067 83 Kamenica nad Cirochou, IČO: 36 512 966, o návrhu na vyhlásenie konkurzu na jeho majetok, takto

Rozhodnutie

Začína konkurzné konanie voči dlžníkovi MRC s.r.o., so sídlom Železničná 324, 067 83 Kamenica nad Cirochou, IČO: 36 512 966.

Odôvodnenie

Dňa 20.09.2011 bol tunajšiemu súdu doručený návrh dlžníka na vyhlásenie konkurzu na jeho majetok. V návrhu uviedol, že od roku 2008 sa dostal do druhotnej platobnej neschopnosti. Ani v roku 2009 a 2010 sa finančná situácia dlžníka nezlepšila, jeho podnikateľská činnosť je utlmená a jej oživenie nepredpokladá.

Dlžník má záväzky v celkovej výške 31 327,56 eura. Dlžník nevlastní hnuteľný a nehnuteľný majetok, ani motorové vozidlá. Dlžník nie je majiteľom cenných papierov a nemá ani obchodný podiel v inej spoločnosti.

Dlžník má peňažnú hotovosť v pokladni vo výške 44 eur a na bankovom účte sumu 23 eur. Dlžník má pohľadávky z obchodného styku vo výške 7 334,37 eura. Z toho pohľadávka voči zahraničnej spoločnosti z Nemecka predstavuje 6 669,15 eura a jej vymoženie je nepravdepodobné, pretože spoločnosť zrejme ukončila svoju činnosť. Dlžník nemá zamestnancov a voči bývalým zamestnancom nemá žiadne záväzky.

Dlžník je v úpadku, pretože v súčasnosti má viac ako jedného veriteľa, viac ako jeden peňažný záväzok 30 dní po lehote splatnosti, a tieto nie sú kryté majetkom dlžníka.

Súčasne s podaním návrhu uhradil dlžník na účet súdu preddavok vo výške 1 659,70 eura.

Podľa § 3 ods. 1 vety druhej zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“), ak dlžník podá návrh na povolenie reštrukturalizácie alebo návrh na vyhlásenie konkurzu, rozumie sa tým, že je v úpadku.

Podľa § 12 ods. 1 ZKR návrh na vyhlásenie konkurzu musí obsahovať všeobecné náležitosti návrhu podľa osobitného predpisu. Podpis navrhovateľa musí byť v návrhu úradne osvedčený.

Podľa § 12 ods. 4 ZKR ak návrh na vyhlásenie konkurzu podáva dlžník, k návrhu je povinný pripojiť zoznam svojho majetku, zoznam svojich záväzkov a zoznam svojich spriaznených osôb. Ak dlžník účtuje podľa osobitného predpisu, k návrhu je povinný pripojiť aj poslednú riadnu individuálnu účtovnú závierku spolu s mimoriadnou individuálnou účtovnou závierkou, ak bola vyhotovená neskôr ako posledná riadna individuálna účtovná závierka; ak bola individuálna účtovná závierka predmetom overovania audítorom, k návrhu je povinný pripojiť aj správu audítora.

Podľa § 13 ods. 1 ZKR navrhovateľ je povinný pred podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu zaplatiť na účet súdu preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu (ďalej len "preddavok"). Zaplatenie preddavku je navrhovateľ povinný v návrhu na vyhlásenie konkurzu doložiť dokladom osvedčujúcim jeho zaplatenie. Ak súd návrh na vyhlásenie konkurzu odmietne alebo navrhovateľ pred začatím konkurzného konania vezme návrh späť, preddavok sa vráti navrhovateľovi.

Podľa § 14 ods. 1 vety prvej ZKR, ak súd zistí, že návrh na vyhlásenie konkurzu spĺňa zákonom ustanovené náležitosti, najneskôr do 15 dní od doručenia návrhu rozhodne o začatí konkurzného konania.

Súd preskúmal návrh navrhovateľa v zmysle uvedených zákonných ustanovení a zistil, že návrh spĺňa všetky náležitosti návrhu na vyhlásenie konkurzu ustanovené v § 12 ods. 1 ZKR, navrhovateľ k návrhu pripojil všetky prílohy podľa § 12 ods. 4 ZKR a uhradil preddavok podľa § 13 ods. 1 ZKR. Preto súd rozhodol o začatí konkurzného konania voči dlžníkovi podľa § 14 ods. 1 ZKR.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu nie je odvolanie prípustné.

Podľa § 14 ods. 3 a 4 ZKR o začatí konkurzného konania súd vydá uznesenie, ktoré bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku; zverejnením tohto uznesenia v Obchodnom vestníku sa začína konkurzné konanie. Začatie konkurzného konania bráni tomu, aby sa na majetok toho istého dlžníka začalo iné konkurzné konanie. Ak počas konkurzného konania dôjde súdu ďalší návrh na vyhlásenie konkurzu týkajúci sa toho istého dlžníka, súd o ňom rozhodne, ako by šlo o návrh na pristúpenie do konkurzného konania.

Začatie konkurzného konania má tieto účinky (§ 14 ods. 5 ZKR):

a) dlžník je povinný obmedziť výkon činnosti len na bežné právne úkony; ak dlžník poruší túto povinnosť, platnosť právneho úkonu tým nie je dotknutá, právnemu úkonu však možno v konkurze odporovať,

b) na majetok patriaci dlžníkovi nemožno začať konanie o výkon rozhodnutia alebo exekučné konanie; už začaté konania o výkon rozhodnutia alebo exekučné konania sa prerušujú,

c) na majetok patriaci dlžníkovi nemožno pre záväzok dlžníka zabezpečený zabezpečovacím právom začať ani pokračovať vo výkone zabezpečovacieho práva; tento účinok sa nevzťahuje na výkon zabezpečovacieho práva vzťahujúceho sa na peňažné prostriedky, pohľadávky z účtu v banke alebo v pobočke zahraničnej banky, štátne dlhopisy, prevoditeľné cenné papiere alebo na pokračovanie vo výkone zabezpečovacieho práva dobrovoľnou dražbou podľa osobitného predpisu.

  • Súd Okresný súd Prešov
  • Spisová značka 3K/41/2011
  • ICS 8111225737
  • Vydal Mgr. Zdenka Gočová
  • Vydal FN vyšší súdny úradník
  • Odoslal Eva Lešková