Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 383606

AXOS, s.r.o.

  • Konanie č. 383606
  • Vydaný 3.11.2011
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 215 z roku 2011 9.11.2011
  • Úpadca AXOS, s.r.o.
    IČO: 44786808
    02754   Veličná 305
Správcovia
  • Soňa Gašková, JUDr.
    Medzierka 816/7
    01003   Žilina
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina, v právnej veci navrhovateľa - veriteľa: Slovenská republika - Daňové riaditeľstvo SR, Daňový úrad Dolný Kubín, Kohútov sad 1750/10, Dolný Kubín, o návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka: AXOS, s.r.o., so sídlom 027 54 Veličná 305, IČO: 44 786 808, takto

Rozhodnutie

Súd ustanovuje JUDr. Soňu Gaškovú, so sídlom kancelárie Štúrová 2, 010 01 Žilina, za predbežnú správkyňu.

Predbežná správkyňa je povinná zistiť, či majetok dlžníka: AXOS, s.r.o., so sídlom 027 54 Veličná 305, IČO: 44 786 808, bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu, zamerať sa pritom aj na právne úkony dlžníka, u ktorých je možné odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť, vypracovávať a predkladať súdu priebežné správy o stave zisťovania majetku dlžníka a vykonaných úkonoch, pričom poslednú zo správ predložiť súdu do 25 dní od ustanovenia do funkcie tak, aby najneskôr táto správa mohla byť podkladom pre posúdenie dlžníkovej majetnosti alebo nemajetnosti súdom.

Dlžník je povinný zostaviť a odovzdať predbežnej správkyni zoznam svojho majetku a záväzkov najneskôr do 15 dní od ustanovenia predbežného správcu.

Odôvodnenie

Návrhom zo dňa 08.08.2011, sa navrhovateľ - veriteľ domáhal vyhlásenia konkurzu na majetok dlžníka AXOS, s.r.o., so sídlom 027 54 Veličná 305, IČO: 44 786 808. Súd preskúmal návrh navrhovateľa v zmysle príslušných zákonných ustanovení a zistil, že spĺňa všetky náležitosti návrhu na vyhlásenie konkurzu. Navrhovateľ preukázal oprávnenie podať návrh na vyhlásenie konkurzu a predložil súdu listiny, ktoré preukazujú pohľadávky, odôvodňujúce platobnú neschopnosť dlžníka. Súd uznesením č.k. 2K 23/2011-28 zo dňa 12.09.2011, ktoré bolo zverejnené v Obchodnom vestníku dňa 21.09.2011, rozhodol o začatí konkurzného konania na majetok dlžníka.

Podľa § 19 ods. 1 zák. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len ZKR), ak sa konkurzné konanie začalo na základe návrhu veriteľa, súd do piatich dní od začatia konkurzného konania doručí dlžníkovi do vlastných rúk rovnopis návrhu aj s prílohami spolu s výzvou, aby sa do 10 dní od doručenia výzvy vyjadril k návrhu a osvedčil svoju platobnú schopnosť s poučením, že inak bude na jeho majetok vyhlásený konkurz; výzva sa nezverejňuje v Obchodnom vestníku.

Výzvou zo dňa 23.09.2011 vyzval súd v zmysle § 19 ods. 1 ZKR dlžníka, aby sa v lehote 10 dní od doručenia výzvy vyjadril k návrhu na vyhlásenie konkurzu, osvedčil svoju platobnú schopnosť a predložil zoznam svojho majetku a záväzkov pre prípad, ak nebude osvedčená platobná schopnosť dlžníka. Zároveň súd poučil dlžníka, že ak v lehote 10 dní od doručenia výzvy neosvedčí pred súdom svoju platobnú schopnosť, vyhlási súd na majetok dlžníka konkurz.

V zmysle § 196 Občianskeho súdneho poriadku (ďalej OSP), ak tento zákon neustanovuje inak, na začatie konkurzného konania, na konkurzné konanie, na začatie reštrukturalizačného konania, na reštrukturalizačné konanie a konanie o oddĺžení (ďalej len konanie podľa tohto zákona), sa primerane použijú ustanovenie Občianskeho súdneho poriadku.

V zmysle § 47 ods. 2 OSP, ak nebol adresát písomnosti, ktorá sa má doručiť do vlastných rúk, zastihnutý, hoci sa v mieste doručenia zdržuje, doručovateľ ho vhodným spôsobom upovedomí, že mu zásielku príde doručiť znovu v deň a hodinu uvedenú v oznámení. Ak zostane i nový pokus o doručenie bezvýsledným, uloží doručovateľ písomnosť na pošte alebo na orgáne obce a adresáta o tom vhodným spôsobom upovedomí. Ak si adresát zásielku počas jej uloženia nevyzdvihne, považuje sa deň, keď bola zásielka vrátená súdu, za deň doručenia, i keď sa adresát o tom nedozvedel.

Nedoručená výzva na osvedčenie platobnej schopnosti dlžníka bola dňa 14.07.2010 vrátená na súd s poznámkou „adresát neprevzal v odbernej lehote“. V zmysle § 47 ods. 2 OSP sa teda výzva považuje za doručenú dlžníkovi náhradným spôsobom dňa 19.10.2011. Dlžník následne v zákonnej 10 dňovej lehote svoju platobnú schopnosť pred súdom neosvedčil a na výzvu súdu nereagoval.

Preto súd podrobne preskúmal len listiny predložené navrhovateľom, pričom na základe predložených listín má súd pochybnosti o majetnosti dlžníka, nakoľko podľa ich obsahu nie je možné prijať jednoznačný záver, že majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu.

Podľa § 19 ods. 2 ZKR, ak dlžník neosvedčí svoju platobnú schopnosť podľa odseku 1, súd môže do piatich dní od uplynutia lehoty podľa odseku 1 určiť dlžníkovi lehotu nie dlhšiu ako 10 dní na predloženie ďalších dôkazov. Ak súd dlžníkovi lehotu na predloženie ďalších dôkazov neurčí alebo dlžník ani v dodatočnej lehote určenej súdom neosvedčí svoju platobnú schopnosť, súd najneskôr do piatich dní od uplynutia lehoty podľa odseku 1 alebo od uplynutia lehoty na predloženie ďalších dôkazov vyhlási na majetok dlžníka konkurz alebo dlžníkovi v rovnakej lehote ustanoví predbežného správcu, ak má pochybnosti o jeho nemajetnosti.

Podľa § 40 ods. 1 ZKR, správcu v konkurznom konaní ustanovuje súd uznesením; za správcu môže ustanoviť len osobu zapísanú do zoznamu správcov. Súd ustanoví správcu na základe náhodného výberu pomocou technických a programových prostriedkov schválených ministerstvom; to neplatí, ak ide o ustanovenie správcu na návrh schôdze veriteľov. Uznesenie o ustanovení správcu súd bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku; uznesenie sa tiež doručí úpadcovi (dlžníkovi) a správcovi.

Podľa § 199 ods. 1 veta prvá ZKR, ak tento zákon neustanovuje inak, uznesenia a iné písomnosti súdu sa v konaniach podľa tohto zákona doručujú ich zverejnením v Obchodnom vestníku.

Podľa § 199 ods. 2 ZKR, ak ide o doručenie uznesenia, ktorým sa účastníkom konania ukladá povinnosť alebo ktorým sa účastník vyzýva, uznesenie sa v konaní podľa tohto zákona doručí aj iným spôsobom ako zverejnením v Obchodnom vestníku; tým nie je dotknuté doručovanie podľa odseku 1.

Za zverejnené sa tak uznesenie o ustanovení predbežného správcu považuje až deň po tom, čo bolo v Obchodnom vestníku skutočne zverejnené. Predbežnému správcovi ako aj dlžníkovi preto stanovená lehota na plnenie povinnosti začína plynúť až dňom nasledujúcim po doručení uznesenia zverejnením v Obchodnom vestníku.

Podľa § 21 ods. 1 ZKR, predbežný správca zisťuje, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu; predbežný správca je pritom povinný vychádzať z hodnoty majetku, o ktorý bol majetok dlžníka ukrátený v dôsledku právnych úkonov, pri ktorých možno odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť. Predbežnému správcovi patria pri zisťovaní majetku dlžníka rovnaké oprávnenia ako správcovi v konkurze; ustanovenia § 74 a 75 sa použijú primerane. Súd môže v súvislosti so zisťovaním majetnosti dlžníka ukladať predbežnému správcovi pokyny, ktorými je predbežný správca viazaný. Predbežný správca je povinný bezodkladne po zistení dlžníkovej majetnosti alebo nemajetnosti informovať o tejto skutočnosti súd.

Podľa § 21 ods. 2 ZKR, ak zoznam záväzkov dlžníka a zoznam majetku dlžníka nebol súčasťou návrhu na vyhlásenie konkurzu, dlžník je povinný najneskôr do 15 dní od ustanovenia predbežného správcu zostaviť a odovzdať tieto záznamy predbežnému správcovi. Zoznam majetku a zoznam záväzkov je dlžník povinný podpísať a výslovne v nich uviesť, že všetky uvedené údaje sú pravdivé a úplné, podpis dlžníka musí byť úradne osvedčený.

Podrobnosti o obsahových náležitostiach zoznamu majetku a zoznamu záväzkov dlžníka (úpadcu) určuje vyhláška MS SR č. 665/2005 Z.z. ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zák. č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „ vyhláška“).

Podľa § 74 ods. 1 ZKR, úpadca je povinný poskytnúť správcovi ním požadovanú súčinnosť, najmä všetky správcom požadované vysvetlenia vo forme a lehote určenej správcom. Na tento účel je úpadca povinný sa aj opakovane dostaviť na požiadanie do kancelárie správcu. V žiadosti o poskytnutie súčinnosti správca poučí úpadcu o trestnoprávnych následkoch nesplnenia tejto povinnosti.

Nakoľko dlžník neosvedčil svoju platobnú schopnosť pred súdom a nepredložil ani zoznam svojho majetku a záväzkov, nemá súd preukázané, že majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu. Súd má pochybnosti o majetnosti dlžníka a preto v zákonnej lehote ustanovil dlžníkovi predbežnú správkyňu a zároveň určil dlžníkovi povinnosť predložiť predbežnej správkyni zoznam svojho majetku a záväzkov v súlade s § 21 ods. 2 ZKR, tak ako je uvedené vo výroku tohto rozhodnutia.. Predbežného správcu súd ustanovil zo zoznamu správcov vedeného Ministerstvom spravodlivosti náhodným výberom pomocou technických a programových prostriedkov v súlade s § 40 ods. 1 ZKR. Predbežný správca má sídlo kancelárie v obvode krajského súdu, v ktorom sídli príslušný konkurzný súd - Okresný súd Žilina.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné /§ 198 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení neskorších predpisov /

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 2K/23/2011
  • ICS 5111228108
  • Vydal JUDr. Gabriela Bargelová
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal JUDr. Jozef Šulek