Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 390033

FROTEX, výrobné družstvo

  • Konanie č. 390033
  • Vydaný 6.12.2011
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 237 z roku 2011 12.12.2011
  • Úpadca FROTEX, výrobné družstvo
    IČO: 31640621
    01332   Dlhé Pole 789
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina v právnej veci vyhláseného konkurzu na majetok úpadcu: FROTEX, výrobné družstvo, so sídlom 013 32 Dlhé Pole 789, IČO: 31 640 621, správcom ktorého je: Ing. Mgr. Ivana Šumichrastová, so sídlom kancelárie Jesenského 29, 036 01 Martin, v časti o udelenie záväzného pokynu na speňaženie majetku, takto

Rozhodnutie

Udeľuje správcovi záväzný pokyn na speňaženie majetku zapísaného v súpise všeobecnej a oddelenej podstaty zverejneného v Obchodnom vestníku č. 43/2010 zo dňa 4.3.2010 pod položkami K002186, K002187 a K 002188 predajom podniku, príp. časti podniku.

Správca zorganizuje na predaj podniku, príp. jeho časti verejné ponukové konanie. Správca zverejní ponukové konanie 2 krát v priebehu mesiaca v Obchodnom vestníku a aspoň 1 krát v 1 regionálnom periodiku. Ponúknutá kúpna cena nesmie byť nižšia ako 50 % súpisovej hodnoty majetku patriaceho k podniku, príp. jeho časti. Správca je povinný predať podnik, príp. jeho časť za najvyššiu ponúknutú cenu, pri tomto procese dodržať zásady hospodárnosti, verejnosti a transparentnosti. V prípade neúspechu ponukového konania požiada správca súd o uloženie ďalšieho záväzného pokynu.

O priebehu speňažovania, najmä o akýchkoľvek skutočnostiach, ktoré majú vplyv na efektívnu speňažiteľnosť majetku, je správkyňa povinná podrobne informovať príslušný orgán.

Odôvodnenie

Podaním doručeným súdu dňa 20.6.2011 požiadal správca súd ako príslušný orgán v zmysle § 84 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“) o uloženie záväzného pokynu pri predaji majetku úpadcu, a to vzhľadom ku skutočnosti, že druhé kolo dobrovoľnej dražby prostredníctvom dražobníka bolo neúspešné a žiaden zo záujemcov neurobil ani najnižšie podanie.

Súd je ohľadom celého speňažovaného majetku úpadcu príslušným orgánom (§ 39 ods. 1 a §82 ods. 2 ZKR), keďže veriteľský výbor nie je zvolený a zabezpečená pohľadávka zabezpečeného veriteľa oddelenej podstaty je popretá.

Správca navrhol speňažiť celý majetok zapísaný v súpise majetku úpadcu predajom podniku, resp. časti podniku formou ponukového konania prihlásenému záujemcovi za najvyššiu ponúknutú cenu, pričom inzercia by sa zverejnila v Obchodnom vestníku 2x v priebehu mesiaca.

Súd sa oboznámil s navrhovaným postupom speňaženia majetku a usúdil, že ponukové konanie je potrebné zverejniť okrem Obchodného vestníka ešte aspoň 1 krát v jednom regionálnom periodiku. Najnižšia cena, za ktorú bude možné podnik, resp. jeho časť odkúpiť, súd stanovil na 50 % súpisovej hodnoty majetku patriaceho k podniku, príp. k jeho časti. Ďalšie kritériá pre zorganizovanie ponukového konania súd nestanovil, avšak správca je povinný o akýchkoľvek významných skutočnostiach týkajúcich sa tohto procesu informovať súd. Pre prípad neúspechu ponukového konania si súd vyhradil právo uložiť nový záväzný pokyn.

Na základe uvedených skutočností uložil súd správcovi záväzný pokyn tak, ako je uvedené vo výroku tohto rozhodnutia.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu je prípustné odvolanie v lehote 15 dní odo dňa jeho doručenia, písomne, v potrebnom počte vyhotovení, na Okresnom súde Žilina. Za deň doručenia tohto uznesenia sa považuje nasledujúci deň po zverejnení uznesenia v Obchodnom vestníku, bez ohľadu na iné spôsoby doručenia. V odvolaní je potrebné uviesť ktorému súdu je určené, kto ho robí, ktorej veci sa týka a čo sleduje, musí byť podpísané a datované. Ďalej je potrebné uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom vidí odvolateľ nesprávnosť rozhodnutia alebo postupu súdu a čoho sa domáha.

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 4K/28/2009
  • ICS 5109239580
  • Vydal JUDr., Ing. Katarína Muráriková
  • Vydal FN Vyšší súdny úradník
  • Odoslal JUDr., Ing. Katarína Muráriková