Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 391059

Berounská stavebná SK, s.r.o.

  • Konanie č. 391059
  • Vydaný 9.12.2011
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 240 z roku 2011 15.12.2011
  • Úpadca Berounská stavebná SK, s.r.o.
    IČO: 44312822
    Vansovej 1319/12
    03101   Liptovský Mikuláš
  • Navrhovatelia Berounská stavebná SK, s.r.o.
    IČO: 44312822
    Vansovej 1319/12
    03101   Liptovský Mikuláš
  • Peter Janči, JUDr.
    Garbiarska 695
    03101   Liptovský Mikuláš
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina v právnej veci vyhláseného konkurzu na majetok úpadcu: Berounská stavebná SK, s.r.o., so sídlom Vansovej 1319/12, 031 01 Liptovský Mikuláš, IČO: 44 312 822, správcom ktorého je PhDr. Ing. František Bilčík, so sídlom kancelárie M. R. Štefánika 71, 010 01 Žilina, takto

Rozhodnutie

Odvoláva správcu PhDr. Ing. Františka Bilčíka, so sídlom kancelárie M. R. Štefánika 71, 010 01 Žilina.

Odvolaný správca je povinný až do ustanovenia nového správcu s odbornou starostlivosťou vykonávať správu majetku podliehajúceho konkurzu.

Odvolaný správca je povinný poskytnúť novému správcovi do 30 dní podrobnú správu o svojej činnosti, zároveň mu bez zbytočného odkladu odovzdať správcovský spis spolu s prílohami a poskytnúť všetku potrebnú súčinnosť tak, aby sa nový správca mohol riadne ujať výkonu svojej funkcie.

Zvoláva schôdzu veriteľov na deň 26.1.2011 o 10.30 hodine, ktorá sa uskutoční v zasadacej miestnosti Okresného súdu Žilina č. 201, s nasledovným programom:

1. Otvorenie schôdze veriteľov.

2. Schválenie návrhu na nového správcu.

3. Rôzne, záver.

Prezentácia veriteľov začne o 10:00 hod. Pri prezentácii predložia veritelia doklad totožnosti, právnické osoby aj výpis z obchodného registra. Zástupcovia veriteľov predložia plnú moc, prípadne poverenie na zastupovanie veriteľa - originál alebo osvedčená fotokópia a doklad totožnosti, prípadne preukaz advokáta. Z obsahu plnej moci alebo poverenia musí vyplývať zastupovanie podľa zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii, ak nejde o zastupovanie advokátom, tiež vymedzenie rozsahu tohto zastupovania vo veci vyhláseného konkurzu a účasť na schôdzi veriteľov. Podpis oprávnenej osoby veriteľa na plnej moci, ak nejde o zastupovanie advokátom, musí byť úradne osvedčený.

Odôvodnenie

Uznesením č.k. 4K 28/2010-106 zo dňa 29.11.2010 vyhlásil súd na majetok úpadcu konkurz. Do funkcie správcu bol náhodným výberom ustanovený PhDr. Ing. František Bilčík, so sídlom kancelárie M. R. Štefánika 71, 010 01 Žilina.

Podaním zo dňa 1.8.2011 v spojení s podaním zo dňa 10.10.2011 požiadal správca súd o odvolanie z funkcie. Pritom poukázal na skutočnosť, že vzhľadom na rodinné a zdravotné dôvody sa venuje inej činnosti. Z uvedených dôvodov požiadal správca ku dňu 11.7.2011 Ministerstvo spravodlivosti o pozastavenie výkonu správcovskej činnosti v zmysle § 25 ods. 1 písm. a) zákona č. 8/2005 Z. z. o správcoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o správcoch“). Z vyjadrenia správcu vyplýva, že má také zdravotné dôvody, ktoré mu neumožňujú výkon správcovskej činnosti. Na preukázanie svojho zdravotného stavu predložil súdu lekársku správu zo dňa 13.10.2011.

Podľa § 42 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“), súd aj bez návrhu odvolá správcu, ak opakovane alebo závažne porušil povinnosti ustanovené týmto zákonom alebo osobitným predpisom 9) alebo mu vo výkone funkcie bráni zákonná prekážka; zákonnou prekážkou sa rozumie aj vylúčenie správcu podľa osobitného predpisu.9) Pred odvolaním správcu počas konkurzu súd vypočuje členov veriteľského výboru a aspoň troch zabezpečených veriteľov s najvyšším počtom hlasov počítaných podľa zistenej sumy ich zistených zabezpečených pohľadávok.

Podľa § 42 ods. 2 ZKR, návrh na odvolanie správcu môže podať veriteľský výbor alebo zabezpečený veriteľ zistenej zabezpečenej pohľadávky. Z dôvodov ustanovených osobitným predpisom9) môže podať návrh na svoje odvolanie aj správca; ak súd dôvody správcu uzná, bezodkladne správcu z funkcie odvolá.

Podľa § 3 ods. 4 zákona o správcoch, ak správcovi bránia v riadnom výkone správcovskej činnosti zdravotné alebo iné závažné dôvody, je povinný požiadať súd o odvolanie z funkcie vo všetkých veciach, v ktorých vykonáva správcovskú činnosť.

Podľa §8 ods. 3 zákona o správcoch, správca, ktorý bol odvolaný z funkcie v príslušnom konaní podľa osobitného predpisu, 1) bez zbytočného odkladu odovzdá príslušný spis spolu s prílohami správcovi, ktorým bol nahradený. O odovzdaní spisu sa vyhotoví zápis.

Podľa § 42 ods. 3 ZKR, v uznesení o odvolaní správcu súd môže odvolanému správcovi určiť rozsah činnosti a s tým súvisiace oprávnenia, ktoré bude odvolaný správca vykonávať až do ustanovenia nového správcu.

Podľa § 42 ods. 4 ZKR,, uznesenie o odvolaní správcu súd doručí dlžníkovi (úpadcovi) a odvolanému správcovi; uznesenie tiež bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku.

Podľa § 42 ods.5 ZKR, ak súd odvolá správcu počas konkurzu mimo schôdze veriteľov, bezodkladne zvolá schôdzu veriteľov na účely schválenia návrhu na nového správcu; ustanovenia § 36 ods. 2 a 3 sa použijú primerane. Ak schôdza veriteľov návrh na nového správcu neschváli, súd ustanoví správcu bez návrhu schôdze veriteľov.

Podľa § 42 ods. 6 ZKR, odvolaný správca je povinný do 30 dní od ustanovenia nového správcu predložiť veriteľskému výboru a novému správcovi podrobnú správu o svojej činnosti; novému správcovi je tiež povinný poskytnúť všetku potrebnú súčinnosť tak, aby sa nový správca mohol riadne ujať výkonu svojej funkcie.

Súd zistil, že správcovi vo výkone funkcie správcu bránia zdravotné dôvody. Na základe tejto skutočnosti rozhodol súd pri aplikácii citovaných zákonných ustanovení o jeho odvolaní. Pritom mu v záujme rýchlosti a hospodárnosti konania uložil povinnosť, aby až do ustanovenia nového správcu s odbornou starostlivosťou vykonával správu majetku úpadcu. Odvolaný správca bude zároveň povinný poskytnúť novému správcovi do 30 dní podrobnú správu o svojej činnosti a taktiež všetku potrebnú súčinnosť tak, aby sa nový správca mohol ujať svojej funkcie. Odvolaný správca bude tiež povinný odovzdať novému správcovi bez zbytočného odkladu príslušný správcovský spis spolu s prílohami. V súlade s ustanovením § 42 ods. 5 ZKR rozhodol súd za účelom ustanovenia nového správcu zároveň aj o zvolaní schôdze veriteľov, ktorá sa bude konať na tunajšom súde.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu nie je prípustné odvolanie.

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 4K/28/2010
  • ICS 5110232910
  • Vydal JUDr. Jaroslav Macek
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal JUDr., Ing. Katarína Muráriková