Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 314432

Štrunz

  • Konanie č. 314432
  • Vydaný 15.12.2011
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 246 z roku 2011 23.12.2011
  • Úpadca Štrunz
    IČO: 45317186
    Hlavná 64
    93011   Topoľníky
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Trnava v právnej veci navrhovateľa- dlžníka: Štrunz, k.s., Hlavná 64, 930 11 Topoľníky, IČO: 45 317 186, zapísaný v obchodnom registri Okresného súdu Trnava, vložka č. 10089/T, odd.: Sr, o vyhlásenie konkurzu na jeho majetok, takto

Rozhodnutie

Súd z a č í n a konkurzné konanie voči dlžníkovi: Štrunz, k.s., Hlavná 64, 930 11 Topoľníky, IČO: 45 317 186.

Odôvodnenie

Navrhovateľ - dlžník sa podaním doručeným súdu dňa 13.12.2011 domáhal vyhlásenia konkurzu na svoj majetok, čo odôvodnil platobnou neschopnosťou a predĺžením. K predmetnému podaniu pripojil zoznam majetku, zoznam záväzkov, zmluvný prehľad, zoznam spriaznených osôb, doklad o úhrade preddavku vo výške 1.659,70 eur a účtovnú závierku za rok 2010.

Podľa § 3 ods. 1, 2, 3 a 4 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ZKR), dlžník je v úpadku, ak je platobne neschopný alebo predlžený. Ak dlžník podá návrh na povolenie reštrukturalizácie alebo návrh na vyhlásenie konkurzu, rozumie sa tým, že je v úpadku. Platobne neschopný je ten, kto má viac ako jedného veriteľa a nie je schopný plniť 30 dní po lehote splatnosti viac ako jeden peňažný záväzok. Za jednu pohľadávku pri posudzovaní platobnej schopnosti dlžníka sa považujú všetky pohľadávky, ktoré počas 90 dní pred podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu pôvodne patrili len jednému veriteľovi. Predlžený je ten, kto je povinný viesť účtovníctvo podľa osobitného predpisu, má viac ako jedného veriteľa a hodnota jeho splatných záväzkov presahuje hodnotu jeho majetku. Podrobnosti o spôsobe určenia platobnej neschopnosti a predlženia ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky.

Podľa § 11 ods. 2 ZKR dlžník v úpadku je povinný podať návrh na vyhlásenie konkurzu do 30 dní, od kedy sa dozvedel alebo sa pri zachovaní odbornej starostlivosti mohol dozvedieť o svojom úpadku. Túto povinnosť v mene dlžníka má rovnako štatutárny orgán alebo člen štatutárneho orgánu dlžníka, likvidátor dlžníka a zákonný zástupca dlžníka.

Podľa § 12 ods. 1 a 4 ZKR návrh na vyhlásenie konkurzu musí obsahovať všeobecné náležitosti návrhu podľa osobitného predpisu. Podpis navrhovateľa musí byť v návrhu úradne osvedčený. Ak návrh na vyhlásenie konkurzu podáva dlžník, k návrhu je povinný pripojiť zoznam svojho majetku, zoznam svojich záväzkov a zoznam svojich spriaznených osôb. Ak dlžník účtuje podľa osobitného predpisu, k návrhu je povinný pripojiť aj poslednú riadnu individuálnu účtovnú závierku spolu s mimoriadnou individuálnou účtovnou závierkou, ak bola vyhotovená neskôr ako posledná riadna individuálna účtovná závierka; ak bola individuálna účtovná závierka predmetom overovania audítorom, k návrhu je povinný pripojiť aj správu audítora.

Podľa § 13 ods. 1 ZKR navrhovateľ je povinný pred podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu zaplatiť na účet súdu preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu (ďalej len preddavok). Zaplatenie preddavku je navrhovateľ povinný v návrhu na vyhlásenie konkurzu doložiť dokladom osvedčujúcim jeho zaplatenie. Ak súd návrh na vyhlásenie konkurzu odmietne alebo navrhovateľ pred začatím konkurzného konania vezme návrh späť, preddavok sa vráti navrhovateľovi.

Podľa § 14 ods.1 ZKR, ak súd zistí, že návrh na vyhlásenie konkurzu spĺňa zákonom ustanovené náležitosti, najneskôr do 15 dní od doručenia návrhu rozhodne o začatí konkurzného konania. Inak návrh na vyhlásenie konkurzu v rovnakej lehote uznesením odmietne. Uznesenie o začatí konkurzného konania alebo uznesenie o odmietnutí návrhu súd doručí navrhovateľovi; uznesenie o odmietnutí návrhu súd nezverejňuje v Obchodnom vestníku.

Podľa § 14 ods.2 ZKR súd nevyzýva navrhovateľa na opravu ani doplnenie neúplného alebo nesprávneho návrhu na vyhlásenie konkurzu. Súd návrh veriteľa na vyhlásenie konkurzu pred začatím konkurzného konania dlžníkovi nedoručuje ani dlžníka nevyzýva, aby sa k návrhu na vyhlásenie konkurzu vyjadril.

Podľa § 204 písm. a) ZKR všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá ministerstvo, ustanoví podrobnosti o obsahových náležitostiach zoznamu majetku a zoznamu záväzkov dlžníka (úpadcu).

Podľa § 6 ods. 1, prvá veta vyhlášky Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 665/2005 Z.z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov ( ďalej len vyhláška), ak ide o konkurzné konanie, súčasť zoznamu majetku a zoznamu záväzkov tvorí aj zmluvný prehľad, v ktorom sa uvedú všetky zmluvy, ktoré ku dňu zostavenia zoznamu majetku a zoznamu záväzkov neboli ukončené, vrátane pracovných zmlúv.

Súd preskúmal podmienky konania podľa príslušných ustanovení Občianskeho súdneho poriadku a formálne náležitosti návrhu na vyhlásenie konkurzu a zistil, že návrh na vyhlásenie konkurzu spĺňa zákonom ustanovené náležitosti, a to ako všeobecné náležitosti návrhu tak i osobitné náležitosti dlžníckeho návrhu, preto v súlade s § 14 ods. 1 ZKR rozhodol o začatí konkurzného konania.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

  • Súd OKRESNÝ SÚD TRNAVA
  • Spisová značka 25K/53/2011
  • ICS 2111226881
  • Vydal JUDr. Dagmar Valocká
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal Lenka Mórová