Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 421623

H.M.SYSTEM spol. s r.o.

  • Konanie č. 421623
  • Vydaný 21.12.2011
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 250 z roku 2011 30.12.2011
  • Úpadca H.M.SYSTEM spol. s r.o.
    IČO: 36462560
    Topľanská 15
    09301   Vranov nad Topľou 1
  • Navrhovatelia H.M.SYSTEM spol. s r.o.
    IČO: 36462560
    Topľanská 15
    09301   Vranov nad Topľou 1
  • Daňový úrad
    Námestie sobody 968
    09301   Vranov nad Topľou 1
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Prešov v právnej veci vyhláseného konkurzu na majetok úpadcu H.M.SYSTEM spol. s r.o. v konkurze, so sídlom Topľanská 15, 093 01 Vranov nad Topľou, IČO: 31 452 560, správcom ktorého je Prvý správcovský dom, k.s., so sídlom Drevárska 3663 / 8, 058 01 Poprad, o návrhu správcu na rozhodnutie o námietkach veriteľa proti čiastkovému rozvrhu, takto

Rozhodnutie

zamieta námietky predsedu veriteľského výboru BROWSTON TRADING LIMITED, Karpenisi street 30, Nicosia, Cyprus v zastúpení Hamala Kluch Víglaský, s.r.o. Poštová 3, 811 06 Bratislava proti návrhu čiastkového rozvrhu výťažku všeobecnej podstaty úpadcu H.M.SYSTEM spol. s r.o. v konkurze, so sídlom Topľanská 15, 093 01 Vranov nad Topľou, IČO: 31 452 560 v konaní 2 K 70 / 2009, zverejnenom v Obchodnom vestníku dňa 12.8.2011 v OV 156/2011 pod č. K009017.

Odôvodnenie

Okresný súd Prešov uznesením č.k. 2K 70/2009-174 zo dňa 1.2.2010 publikovaným v Obchodnom vestníku dňa 5.2.2010 súd podľa ustanovenia § 20 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“) vyhlásil na majetok dlžníka konkurz a do funkcie správcu ustanovil Prvý správcovský dom, k.s., so sídlom Drevárska 3663 / 8, 058 01 Poprad.

Dňa 19.9.2011 správca doručil súdu žiadosť na rozhodnutie o námietkach predsedu veriteľského výboru BROWSTON TRADING LIMITED, Karpenisi street 30, Nicosia, Cyprus v zastúpení Hamala Kluch Víglaský, s.r.o. Poštová 3, 811 06 Bratislava proti návrhu čiastkového rozvrhu výťažku podľa § 98 ods. 5 ZKR, ktorý v 30 dňovej lehote neschválil nakoľko mal správca rozdeliť celú sumu výťažku tak, aby neohrozil uspokojenie budúcich pohľadávok proti podstate ani nasledujúce rozvrhy výťažku.

Správca k námietke uviedol, že námietka smeruje proti 25 % výške rozdelenia preradenej sumy z oddelenej do všeobecnej podstaty medzi nezabezpečených veriteľov, čo je ovplyvnené predajom 2. oddelenej podstaty ( Hencovce LV. č. 543 ). V prípade, že predajom tejto nehnuteľnosti budú uspokojení obaja oddelení veritelia v rámci tejto oddelenej podstaty budú do všeobecnej podstaty preradené ďalšie finančné prostriedky na rozdelenie. Opačná situácia nastane, ak sa táto oddelená podstata nepredá za sumu, ktorá je nehnuteľnosťami v Hencovciach zabezpečená. V takom prípade by do všeobecnej podstaty boli preradené ďalšie pohľadávky, ktoré by museli byť uspokojené zo predsedu veriteľského výboru BROWSTON TRADING LIMITED, Karpenisi street 30, Nicosia, Cyprus v zastúpení Hamala Kluch Víglaský, s.r.o. Poštová 3, 811 06 Bratislava. V extrémnom prípade ak by sa oddelená podstata predala výrazne pod cenu, v rámci momentálnej zlej situácii na trhu s nehnuteľnosťami by mohla nastať situácia, že do všeobecnej podstaty by bola preradená taká masa pohľadávok, že už vytvorenie čiastočného rozvrhu presahujúceho 25 % by ohrozilo konečný rozvrh, keďže by niektorí veritelia mohli dostať v rámci čiastočného rozvrhu viac finančných prostriedkov, ako by im prislúchalo po preradení masy pohľadávok z oddelenej podstaty ( Hencovce LV. č. 543 ).V momentálnej situácii, kým nebola odpredaná oddelená podstata správca nevie ani hypoteticky určiť, či z tejto oddelenej podstaty nakoniec do všeobecnej podstaty budú preradené finančné prostriedky alebo pohľadávky. Vzhľadom na to, že správca nechce ohroziť konečný rozvrh podľa § 98 ods. 2 ZKR navrhol rozdelenie vo výške 25 %. Schéma rozdelenia, ktorú navrhuje predseda veriteľského výboru BROWSTON TRADING LIMITED, Karpenisi street 30, Nicosia, Cyprus v zastúpení Hamala Kluch Víglaský, s.r.o. Poštová 3, 811 06 Bratislava je v rozpore s ustanovením § 6 ZKR a zvýhodňuje práve tohto veriteľa, keďže takým postupom by bola uspokojená jeho pohľadávka v omnoho väčšom percente ako navrhuje pre ostatných veriteľov všeobecnej podstaty čiastkového rozvrhu.

Podľa § 98 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“), po speňažení každej štvrtiny majetku tvoriaceho všeobecnú podstatu správca bezodkladne pripraví pre nezabezpečených veriteľov rozvrh výťažku zo speňaženia tohto majetku (ďalej len "čiastkový rozvrh výťažku"). Na ten účel správca zverejní v Obchodnom vestníku návrh čiastkového rozvrhu výťažku a určí veriteľskému výboru lehotu 30 dní na jeho schválenie od jeho zverejnenia. Návrh čiastkového rozvrhu výťažku správca ešte pred jeho zverejnením v Obchodnom vestníku doručí jednotlivým členom veriteľského výboru.

Podľa § 98 ods. 2 ZKR, čiastkový rozvrh výťažku správca pripraví tak, aby neohrozil uspokojenie budúcich pohľadávok proti podstate ani nasledujúce rozvrhy výťažku, najmä s ohľadom na uspokojenie zabezpečených pohľadávok, ktoré sa pravdepodobne budú uspokojovať aj z majetku tvoriaceho všeobecnú podstatu. Z čiastkového rozvrhu výťažku sú vyňaté zabezpečené pohľadávky, ak ich možno ešte uspokojiť z oddelenej podstaty; vyňatie zabezpečených pohľadávok z čiastkového rozvrhu výťažku sa musí v nasledujúcich rozvrhoch doplatiť. Ak sú o rozsahu čiastkového rozvrhu výťažku pochybnosti alebo ak správca na požiadanie veriteľského výboru odmietne čiastkový rozvrh výťažku pripraviť, veriteľský výbor môže požiadať súd, aby správcovi prikázal, v akom rozsahu má čiastkový rozvrh výťažku pripraviť.

Podľa § 98 ods. 3 ZKR, veriteľský výbor môže v lehote určenej správcom návrh čiastkového rozvrhu výťažku schváliť alebo môže proti nemu v rovnakej lehote uplatniť odôvodnené námietky. Ak nezabezpečený veriteľ požiada veriteľský výbor o uplatnenie odôvodnenej námietky, veriteľský výbor je povinný námietku proti návrhu čiastkového rozvrhu výťažku uplatniť. Námietky nemožno uplatniť proti výške výťažku zo speňaženia alebo proti pohľadávkam proti podstate, ktoré už boli schválené v predchádzajúcich rozvrhoch výťažkov.

Podľa § 98 ods. 4 ZKR, ak veriteľský výbor návrh čiastkového rozvrhu výťažku schváli, správca bezodkladne uspokojí nezabezpečené pohľadávky podľa schváleného čiastkového rozvrhu výťažku.

Podľa § 98 ods. 5 ZKR, ak veriteľský výbor uplatní proti návrhu čiastkového rozvrhu výťažku odôvodnené námietky, správca návrh čiastkového rozvrhu výťažku podľa námietok upraví alebo požiada súd, aby o námietkach rozhodol. Ak súd námietkam veriteľského výboru vyhovie, správca návrh čiastkového rozvrhu výťažku podľa rozhodnutia súdu upraví. Správca bezodkladne po vyhovení námietkam veriteľského výboru alebo po rozhodnutí súdu o námietkach uspokojí nezabezpečené pohľadávky podľa upraveného čiastkového rozvrhu výťažku.

Podľa § 98 ods. 6 ZKR, ak veriteľský výbor v lehote určenej správcom neuplatní proti návrhu čiastkového rozvrhu výťažku odôvodnené námietky alebo návrh čiastkového rozvrhu výťažku v tejto lehote neschváli, správca požiada o schválenie návrhu čiastkového rozvrhu výťažku súd. Ak súd návrh čiastkového rozvrhu výťažku schváli, správca bezodkladne uspokojí nezabezpečené pohľadávky podľa čiastkového rozvrhu výťažku schváleného súdom. Ak súd návrh čiastkového rozvrhu výťažku upraví, správca bezodkladne uspokojí nezabezpečené pohľadávky podľa čiastkového rozvrhu výťažku upraveného súdom.

Podľa § 98 ods. 7 ZKR, súd pri rozhodovaní o námietkach veriteľského výboru alebo pri rozhodovaní o schvaľovaní návrhu čiastkového rozvrhu výťažku podľa odseku 6 zohľadní oprávnené záujmy nezabezpečených veriteľov a ich prípadné vyjadrenia.

Podľa § 98 ods. 8 ZKR, schválený čiastkový rozvrh výťažku správca bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku.

Podľa § 6 ZKR, veritelia s rovnakými právami majú pri riešení úpadku dlžníka rovnaké postavenie; zvýhodňovanie niektorých veriteľov je neprípustné.

Súd preskúmal správcom predložený návrh čiastkového rozvrhu výťažku v 25 % výške rozdelenia preradenej sumy z oddelenej do všeobecnej podstaty medzi nezabezpečených veriteľov, podané vysvetlenie ako aj a dospel k záveru, že správca postupoval s odbornou starostlivosťou pri spracovaní návrhu čiastkového rozvrhu výťažku, zohľadňujúc práva všetkých prihlásených veriteľov vyplývajúce z citovaných ustanovení ZKR, a preto námietky predsedu veriteľského výboru BROWSTON TRADING LIMITED, Karpenisi street 30, Nicosia, Cyprus v zastúpení Hamala Kluch Víglaský, s.r.o. Poštová 3, 811 06 Bratislava zamietol. Správca bezodkladne po rozhodnutí súdu o námietkach uspokojí nezabezpečené pohľadávky podľa upraveného čiastkového rozvrhu výťažku.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

  • Súd Okresný súd Prešov
  • Spisová značka 2K/70/2009
  • ICS 8109229603
  • Vydal JUDr. Tomáš Novák
  • Vydal FN samosudca
  • Odoslal Eva Lešková