Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 394991

Žilina - BC, s.r.o.

  • Konanie č. 394991
  • Vydaný 29.12.2011
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 3 z roku 2012 4.1.2012
  • Úpadca Žilina - BC, s.r.o.
    IČO: 43889913
    J.M. Hurbana
    01001   Žilina
Správcovia
  • Andrea Šperková, Mgr.
    Staškov 759
    02352   Olešná
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina, v právnej veci navrhovateľa - dlžníka: Žilina - BC, s.r.o., so sídlom J. M. Hurbana 1, 010 01 Žilina, IČO: 43 889 913, o návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka, takto

Rozhodnutie

I. Vyhlasuje konkurz na majetok dlžníka: Žilina - BC, s.r.o., so sídlom J. M. Hurbana 1, 010 01 Žilina, IČO: 43 889 913.

II. Ustanovuje správcu: Mgr. Andreu Šperkovú, so sídlom kancelárie Palárikova 76, 022 01 Čadca.

III. Vyzýva veriteľov dlžníka, aby v lehote 45 dní od vyhlásenia konkurzu prihlásili svoje pohľadávky v dvoch rovnopisoch na adresu kancelárie správcu a v jednom rovnopise na Okresný súd Žilina k sp. zn. 4K 32/2011, na tlačivách, ktorých vzory, náležitosti a do nich zapisované údaje spolu s vysvetlivkami k zapisovaným údajom, sú uvedené v prílohe č. 4 vyhlášky Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 665/2005 Z.z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii, keďže na prihlášky doručené po tejto lehote alebo doručené v lehote len správcovi alebo len súdu a na pohľadávky prihlásené v rozpore s § 28 a § 29 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, sa v tomto konkurze neprihliadne.

IV. Správca je povinný bez zbytočného odkladu informovať o vyhlásení konkurzu na majetok dlžníka jeho známych veriteľov, ktorí majú zvyčajné miesto pobytu, trvalé bydlisko alebo registrované sídlo v iných členských štátoch Európskej únie ako v Slovenskej republike, spôsobom v zmysle čl. 40 Nariadenia Rady (ES) č. 1346/2000 zo dňa 29. mája 2000 o konkurznom konaní.

V. Účastníkov konkurzného konania poučuje, že z dôvodov podľa § 14 ods. 1 Občianskeho súdneho poriadku majú právo uplatniť námietku zaujatosti voči sudcovi, ktorý má vec prejednať a rozhodnúť najneskôr do uplynutia lehoty na prihlasovanie pohľadávok, keďže na námietky doručené neskôr, na opakované námietky z toho istého dôvodu, ak o nich už nadriadený súd rozhodol a na námietky týkajúce sa len okolností spočívajúcich v postupe sudcu v konaní o prejednávanej veci, súd neprihliada.

VI. Správca je povinný vždy do desiatich dní po skončení príslušného kalendárneho štvrťroka predkladať súdu pravidelné podrobné správy o priebehu konkurzu za predchádzajúci kalendárny štvrťrok, najmä o vykonaných úkonoch smerujúcich k speňaženiu majetku patriaceho do konkurznej podstaty dlžníka. Okrem pravidelných správ je správca povinný súdu predložiť správu vždy v prípade, že má v úmysle uzatvoriť zmluvu o odbornej pomoci s treťou osobou, najmä o právnej pomoci, o vedení účtovníctva, o archivácii dokladov dlžníka a zmluvu, ktorej predmet plnenia má hodnotu vyššiu ako tritisíc eur, pričom túto správu, obsahujúcu minimálne informáciu o zmluvnej strane, s ktorou zamýšľa uzatvoriť zmluvu, predmete plnenia, spôsobe, akým bola zmluvná strana vybratá a výške odplaty, je povinný doručiť súdu najneskôr 14 dní pred zamýšľaným uzatvorením zmluvy.

Odôvodnenie

Návrhom doručeným súdu dňa 9.12.2011 sa navrhovateľ domáhal vyhlásenia konkurzu na svoj majetok. Svoj návrh odôvodnil najmä tým, že je v úpadku.

Podľa druhej vety § 3 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej ako „ZKR“), ak dlžník podá návrh na povolenie reštrukturalizácie alebo návrh na vyhlásenie konkurzu, rozumie sa tým, že je v úpadku.

Uznesením Okresného súdu Žilina č.k. 4K 32/2011-437 zo dňa 19.12.2011, zverejneným v Obchodnom vestníku č. 246/2011, rozhodol súd o začatí konkurzného konania voči dlžníkovi, keďže návrh dlžníka spĺňal predpísané formálne náležitosti návrhu na vyhlásenie konkurzu.

Podľa § 18 ZKR, ak sa konkurzné konanie začalo na základe návrhu dlžníka, súd najneskôr do piatich dní od začatia konkurzného konania vyhlási na majetok dlžníka konkurz alebo dlžníkovi v rovnakej lehote ustanoví predbežného správcu, ak má pochybnosti o jeho majetnosti.

Podľa § 9 ods. 2 vyhlášky MS SR č. 665/2005 Z.z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenie zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „vyhláška“), súd zastaví konkurzné konanie pre nedostatok majetku vo veci vyhlásenia konkurzu na majetok právnickej osoby (§ 20 ods. 1 zákona) vtedy, ak zistí, že majetok dlžníka právnickej osoby nemá hodnotu ani 6 638,78 eura.

Podľa § 9 ods. 3 vyhlášky, hodnotu majetku súd posúdi najmä podľa zoznamu majetku predloženého dlžníkom, vyjadrenia predbežného správcu, prípadne dôkazov predložených účastníkmi konania. Pri posúdení hodnoty majetku sa prihliada aj na hodnotu majetku, o ktorý bol majetok dlžníka ukrátený v dôsledku právnych úkonov, pri ktorých možno odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť, podľa vyjadrenia predbežného správcu, dlžníka, prípadne dôkazov predložených účastníkmi konania.

Podľa § 40 ods. 1 ZKR, správcu v konkurznom konaní ustanovuje súd uznesením; za správcu môže ustanoviť len osobu zapísanú do zoznamu správcov. Súd ustanoví správcu na základe náhodného výberu pomocou technických a programových prostriedkov schválených ministerstvom; to neplatí, ak ide o ustanovenie správcu na návrh schôdze veriteľov. Uznesenie o ustanovení správcu súd bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku; uznesenie tiež doručí úpadcovi (dlžníkovi) a správcovi.

Podľa § 22 ods. 1 ZKR, v uznesení o vyhlásení konkurzu súd ustanoví správcu a vyzve veriteľov, aby v zákonnej lehote prihlásili svoje pohľadávky; v uznesení tiež poučí veriteľov o spôsobe prihlasovania pohľadávok, následkoch nedodržania lehoty na prihlasovanie pohľadávok a následkoch nesprávneho prihlásenia pohľadávok. Ak súd v konkurznom konaní už ustanovil predbežného správcu, do funkcie správcu ustanoví predbežného správcu.

Úpadok dlžníka je vymedzený nevyvrátiteľnou domnienkou. Súd sa pred rozhodnutím o vyhlásení konkurzu oboznámil najmä s obsahom zoznamu majetku dlžníka, ktorý bol predložený súčasne s návrhom na vyhlásenie konkurzu. Z predloženého zoznamu majetku vyplýva, že dlžník vlastní majetkové hodnoty, ktorých hodnota je v stave pokryť aspoň predpokladané náklady konkurzu. Keďže súd nemal pochybnosť o majetnosti dlžníka, pričom súdu nevznikli pochybnosti o pravdivosti dlžníkom tvrdených a osvedčených údajov, súd bez ustanovenia predbežného správcu vyhlásil na majetok dlžníka konkurz, ustanovil náhodným výberom správcu a vyzval veriteľov, aby si spôsobom uvedeným vo výroku tohto rozhodnutia prihlásili svoje pohľadávky a poučil ich o následkoch nesprávneho prihlásenia pohľadávok v tomto konkurznom konaní.

V zmysle čl. 39 Nariadenia Rady (ES) č. 1346/2000 zo dňa 29. mája 2000 o konkurznom konaní, každý veriteľ, ktorý má zvyčajné miesto pobytu, trvalé bydlisko alebo registrované sídlo v členskom štáte inom, ako je štát, v ktorom sa konanie začne, vrátane daňových orgánov a sociálnych poisťovní členských štátov, má právo písomne prihlásiť svoje pohľadávky do konkurzného konania.

V zmysle čl. 40 ods. 1 Nariadenia Rady (ES) č. 1346/2000 zo dňa 29. mája 2000 o konkurznom konaní, hneď po začatí konkurzného konania v členskom štáte súd tohto štátu s príslušnou právomocou alebo likvidátor ním vymenovaný bude okamžite informovať známych veriteľov, ktorí majú zvyčajné miesto pobytu, trvalé bydlisko alebo registrované sídlo v iných členských štátoch.

V zmysle čl. 40 ods. 2 Nariadenia Rady (ES) č. 1346/2000 zo dňa 29. mája 2000 o konkurznom konaní, súčasťou tejto informácie, poskytnutej prostredníctvom individuálneho oznamu, sú časové lehoty, pokuty stanovené v súvislosti s týmito časovými lehotami, označenie orgánu alebo úradu oprávneného prijímať prihlášky pohľadávok a iné stanovené opatrenia. V tomto ozname bude uvedené aj to, či veritelia, ktorých pohľadávky sú prednostné alebo kryté vecným právom, musia svoje pohľadávky prihlasovať.

V rámci vedenia tohto konania uložil súd správcovi povinnosť bez zbytočného odkladu po oboznámení sa so záväzkami dlžníka informovať známych veriteľov dlžníka so zvyčajným miestom pobytu, trvalým bydliskom alebo registrovaným sídlom v iných členských štátoch EÚ ako v Slovenskej republike o vyhlásení konkurzu tak, aby mali možnosť prihlásiť si svoje pohľadávky v lehote na prihlasovanie pohľadávok. Nariadenie Rady (ES) č. 1346/2000 zo dňa 29. mája 2000 o konkurznom konaní má v Slovenskej republike priame účinky v zmysle zmluvy o fungovaní EÚ. Vzor formulára na prihlasovanie pohľadávok, prípadne súčinnosť k splneniu tejto povinnosti súd správcovi poskytne na jeho žiadosť.

V rámci vedenia tohto konania zároveň súd s poukazom na § 197 ods. 6 ZKR poučil účastníkov konania o ich práve uplatniť námietku zaujatosti voči sudcovi, ktorý má vec prejednať a rozhodnúť.

Podľa § 41 ZKR, súd počas konkurzného konania vykonáva dohľad nad činnosťou správcu. Súd je pri výkone dohľadu oprávnený požadovať od správcu vysvetlenia alebo správy o priebehu konkurzného konania, ktoré je správca povinný súdu v určenej lehote poskytnúť.

Podľa § 3 ods.2 zákona č.8/2005 Z.z. o správcoch, správca je povinný vykonávať správcovskú činnosť s odbornou starostlivosťou, s využitím všetkých svojich skúseností a odborných vedomostí.

Súd v rámci dohľadu nad činnosťou správcu uložil správcovi povinnosť podávať pravidelné správy o priebehu konkurzu, ako aj predkladať súdu správy v presne stanovených prípadoch. V záujme ochrany veriteľov a naplnenia účelu konkurzu (§5 ZKR) si súd vyhradil právo byť informovaný o priebehu konkurzu, ako aj byť informovaný o pripravovaných zmluvách, ktoré by potenciálne mohli mať negatívny dopad na zmenšenie konkurznej podstaty. Uložením tejto povinnosti správcovi nie je dotknutá jeho povinnosť podávať súdu podrobné písomné správy o stave zisťovania a zabezpečovania majetku dlžníka a vykonaných úkonoch tak, ako vyplýva z § 12 ods. 5 vyhlášky.

Súd upozorňuje správcu na dôsledky prípadného nerešpektovania pokynov súdov vyplývajúce zo ZKR (§ 42 ZKR), či zákona o správcoch, prípadne aj Trestného zákona.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 4K/32/2011
  • ICS 5111240449
  • Vydal JUDr. Jaroslav Macek
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal JUDr., Ing. Katarína Muráriková