Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 424089

O.S.P. Factoring spol. s r.o.

  • Konanie č. 424089
  • Vydaný 11.1.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 13 z roku 2012 19.1.2012
  • Úpadca O.S.P. Factoring spol. s r.o.
    IČO: 36455130
    Fidlikova 3
    06601   Humenné
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Prešov v právnej veci navrhovateľa - dlžníka O.S.P. Factoring spol. s r.o., so sídlom Fidlikova 3, 066 01 Humenné, IČO: 36 455 130, o návrhu na vyhlásenie konkurzu na jeho majetok, takto

Rozhodnutie

začína konkurzné konanie voči dlžníkovi O.S.P. Factoring spol. s r.o., so sídlom Fidlikova 3, 066 01 Humenné, IČO: 36 455 130.

Odôvodnenie

Navrhovateľ - dlžník podal na tunajšom súde dňa 29.12.2011 návrh na vyhlásenie konkurzu na jeho majetok. Svoj návrh odôvodnil tým, že je v úpadku, pretože na základe mimoriadnej účtovnej závierky, zoznamu majetku a zoznamu záväzkov zistil svoje predĺženie. Dlžník nie je schopný plniť svoje peňažné povinnosti čo i len z časti, nakoľko už nevyvíja žiadnu podnikateľskú aktivitu.

S návrhom na vyhlásenie konkurzu dlžník predložil zoznam majetku, zoznam záväzkov, zmluvný prehľad, zoznam spriaznených osôb, poslednú riadnu individuálnu účtovnú závierku a mimoriadnu individuálnu účtovnú závierku. Súčasne s podaním návrhu uhradil na účet súdu preddavok.

Podľa § 3 ods. 1 vety druhej zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“) v znení účinnom do 31.12.2011, ak dlžník podá návrh na povolenie reštrukturalizácie alebo návrh na vyhlásenie konkurzu, rozumie sa tým, že je v úpadku.

Podľa § 12 ods. 1 ZKR, návrh na vyhlásenie konkurzu musí obsahovať všeobecné náležitosti návrhu podľa osobitného predpisu. Podpis navrhovateľa musí byť v návrhu úradne osvedčený.

Podľa § 12 ods. 4 ZKR, ak návrh na vyhlásenie konkurzu podáva dlžník, k návrhu je povinný pripojiť zoznam svojho majetku, zoznam svojich záväzkov a zoznam svojich spriaznených osôb. Ak dlžník účtuje podľa osobitného predpisu, k návrhu je povinný pripojiť aj poslednú riadnu individuálnu účtovnú závierku spolu s mimoriadnou individuálnou účtovnou závierkou, ak bola vyhotovená neskôr ako posledná riadna individuálna účtovná závierka; ak bola individuálna účtovná závierka predmetom overovania audítorom, k návrhu je povinný pripojiť aj správu audítora.

Podľa § 13 ods. 1 ZKR, navrhovateľ je povinný pred podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu zaplatiť na účet súdu preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu (ďalej len "preddavok"). Zaplatenie preddavku je navrhovateľ povinný v návrhu na vyhlásenie konkurzu doložiť dokladom osvedčujúcim jeho zaplatenie. Ak súd návrh na vyhlásenie konkurzu odmietne alebo navrhovateľ pred začatím konkurzného konania vezme návrh späť, preddavok sa vráti navrhovateľovi.

Podľa § 14 ods. 1 vety prvej ZKR, ak súd zistí, že návrh na vyhlásenie konkurzu spĺňa zákonom ustanovené náležitosti, najneskôr do 15 dní od doručenia návrhu rozhodne o začatí konkurzného konania.

Súd preskúmal návrh navrhovateľa v zmysle uvedených zákonných ustanovení a zistil, že návrh spĺňa všetky náležitosti návrhu na vyhlásenie konkurzu ustanovené v § 12 ods. 1 ZKR, navrhovateľ k návrhu pripojil všetky prílohy podľa § 12 ods. 4 ZKR a uhradil preddavok podľa § 13 ods. 1 ZKR, preto rozhodol o začatí konkurzného konania voči dlžníkovi podľa § 14 ods. 1 ZKR.

Podľa § 206a ods. 1 ZKR, konania začaté pred 1. januárom 2012 sa dokončia podľa doterajších predpisov, ak odsek 2 neustanovuje inak.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu nie je odvolanie prípustné.

Podľa § 14 ods. 3 a 4 ZKR o začatí konkurzného konania súd vydá uznesenie, ktoré bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku; zverejnením tohto uznesenia v Obchodnom vestníku sa začína konkurzné konanie. Začatie konkurzného konania bráni tomu, aby sa na majetok toho istého dlžníka začalo iné konkurzné konanie. Ak počas konkurzného konania dôjde súdu ďalší návrh na vyhlásenie konkurzu týkajúci sa toho istého dlžníka, súd o ňom rozhodne, ako by šlo o návrh na pristúpenie do konkurzného konania.

Začatie konkurzného konania má tieto účinky (§ 14 ods. 5 ZKR):

a) dlžník je povinný obmedziť výkon činnosti len na bežné právne úkony; ak dlžník poruší túto povinnosť, platnosť právneho úkonu tým nie je dotknutá, právnemu úkonu však možno v konkurze odporovať,

b) na majetok patriaci dlžníkovi nemožno začať konanie o výkon rozhodnutia alebo exekučné konanie; už začaté konania o výkon rozhodnutia alebo exekučné konania sa prerušujú,

c) na majetok patriaci dlžníkovi nemožno pre záväzok dlžníka zabezpečený zabezpečovacím právom začať ani pokračovať vo výkone zabezpečovacieho práva; tento účinok sa nevzťahuje na výkon zabezpečovacieho práva vzťahujúceho sa na peňažné prostriedky, pohľadávky z účtu v banke alebo v pobočke zahraničnej banky, štátne dlhopisy, prevoditeľné cenné papiere alebo na pokračovanie vo výkone zabezpečovacieho práva dobrovoľnou dražbou podľa osobitného predpisu.

  • Súd Okresný súd Prešov
  • Spisová značka 1K/77/2011
  • ICS 8111237066
  • Vydal JUDr. Jela Zakarovská
  • Vydal FN vyšší súdny úradník
  • Odoslal Ľubica Kurucová