Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 424821

DELTA UK, s.r.o.

  • Konanie č. 424821
  • Vydaný 18.1.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 16 z roku 2012 24.1.2012
  • Úpadca DELTA UK, s.r.o.
    IČO: 36696099
    Dukelská 52/56
    08701   Giraltovce
  • Navrhovatelia Daňový úrad Svidník
    Gen. Svobodu 720/29
    08980   Svidník
  • DELTA UK, s.r.o.
    IČO: 36696099
    Dukelská 52/56
    08701   Giraltovce
Správcovia
  • Michal Bošela, Ing.
    Októbrová 35
    08001   Prešov
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Prešov v právnej veci navrhovateľa - veriteľa Slovenská republika, Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica - Daňový úrad Svidník, so sídlom Gen. Svobodu 720/29, 089 80 Svidník, o návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka DELTA UK, s.r.o., so sídlom Dukelská 52/56, 087 01 Giraltovce, IČO: 36 696 099, takto

Rozhodnutie

Ustanovuje Ing. Michala Bošelu, so sídlom kancelárie Baštová 38, 080 01 Prešov do funkcie predbežného správcu dlžníka.

Ukladá predbežnému správcovi zistiť majetok dlžníka, vypracovať a predložiť súdu priebežné správy o stave zisťovania majetku dlžníka a vykonaných úkonoch do 10 dní a do 20 dní odo dňa zverejnenia tohto uznesenia v Obchodnom vestníku a záverečnú správu predložiť súdu najneskôr do 28 dní odo dňa zverejnenia tohto uznesenia v Obchodnom vestníku.

Odôvodnenie

Okresný súd Prešov uznesením č.k. 3K/53/2011-19 zo dňa 21.12.2011 publikovaným v Obchodnom vestníku dňa 29.12.2011 začal tunajší súd na návrh veriteľa Slovenská republika, Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica - Daňový úrad Svidník voči dlžníkovi konkurzné konanie.

Uznesením č.k. 3K/53/2011-22 zo dňa 02.01.2012 súd vyzval dlžníka podľa ustanovenia § 19 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“), aby sa vyjadril k návrhu a osvedčil svoju platobnú schopnosť s poučením, že inak bude na jeho majetok vyhlásený konkurz. K návrhu sa dlžník v lehote 10 dní od doručenia výzvy nevyjadril a svoju platobnú schopnosť neosvedčil.

Podľa § 19 ods. 2 zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „ZKR“) v znení platnom a účinnom do 31.12.2011, ak dlžník neosvedčí svoju platobnú schopnosť podľa odseku 1, súd môže do piatich dní od uplynutia lehoty podľa odseku 1 určiť dlžníkovi lehotu nie dlhšiu ako 10 dní na predloženie ďalších dôkazov. Ak súd dlžníkovi lehotu na predloženie ďalších dôkazov neurčí alebo dlžník ani v dodatočnej lehote určenej súdom neosvedčí svoju platobnú schopnosť, súd najneskôr do piatich dní od uplynutia lehoty podľa odseku 1 alebo od uplynutia lehoty na predloženie ďalších dôkazov vyhlási na majetok dlžníka konkurz, alebo dlžníkovi v rovnakej lehote ustanoví predbežného správcu, ak má pochybnosti o jeho majetnosti.

Keďže dlžník neosvedčil svoju platobnú schopnosť a súd nemá žiadnu vedomosť o jeho majetku, najmä o tom, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu, náhodným výberom ustanovil dlžníkovi predbežného správcu.

Podľa § 21 ods. 1 ZKR predbežný správca zisťuje, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu; predbežný správca je pritom povinný vychádzať aj z hodnoty majetku, o ktorý bol majetok dlžníka ukrátený v dôsledku právnych úkonov, pri ktorých možno odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť. Predbežnému správcovi patria pri zisťovaní majetku dlžníka rovnaké oprávnenia ako správcovi v konkurze; ustanovenia § 74 a 75 sa použijú primerane. Súd môže v súvislosti so zisťovaním majetnosti dlžníka ukladať predbežnému správcovi pokyny, ktorými je predbežný správca viazaný. Predbežný správca je povinný bezodkladne po zistení dlžníkovej majetnosti alebo nemajetnosti informovať o tejto skutočnosti súd.

Podľa § 21 ods. 2 ZKR, ak zoznam záväzkov dlžníka a zoznam majetku dlžníka nebol súčasťou návrhu na vyhlásenie konkurzu, dlžník je povinný najneskôr do 15 dní od ustanovenia predbežného správcu zostaviť a odovzdať tieto zoznamy predbežnému správcovi. Zoznam majetku a zoznam záväzkov je dlžník povinný podpísať a výslovne v nich uviesť, že všetky uvedené údaje sú pravdivé a úplné; podpis dlžníka musí byť úradne osvedčený.

Podľa § 21 ods. 3 ZKR predbežný správca má nárok na odmenu a úhradu preukázaných výdavkov. O odmene a výdavkoch predbežného správcu rozhodne súd uznesením do piatich dní od zastavenia konkurzného konania alebo vyhlásenia konkurzu. Odmena a výdavky predbežného správcu sa uhrádzajú z preddavku zaplateného na účet súdu. Nevyplatená časť preddavku slúži ako záloha na činnosť správcu v konkurze; ak sa konkurzné konanie zastavilo, nevyplatená časť preddavku sa vráti zložiteľovi preddavku. Ak preddavok nepostačuje na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu, neuhradená časť odmeny a výdavkov sa v konkurze považuje za pohľadávku proti podstate. Rovnako zložiteľ preddavku môže preddavok zaplatený na účet súdu uplatniť v konkurze ako pohľadávku proti podstate. Uznesenie o výške odmeny a výdavkoch predbežného správcu súd doručí predbežnému správcovi a zložiteľovi preddavku. Proti uzneseniu môže podať odvolanie predbežný správca, zložiteľ preddavku alebo ten, kto má odmenu a výdavky predbežného správcu platiť.

Podľa § 21 ods. 4 ZKR predbežný správca vykonáva funkciu do zániku účinkov začatia konkurzného konania. Ak je konkurzné konanie z dôvodu prebiehajúceho reštrukturalizačného konania prerušené, predbežný správca nekoná.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu nie je prípustné odvolanie.

  • Súd Okresný súd Prešov
  • Spisová značka 3K/53/2011
  • ICS 8111235500
  • Vydal JUDr. Daniela Baranová
  • Vydal FN samosudkyňa
  • Odoslal Ľubica Kurucová