Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 266164

TriSet, spol. s r.o. v likvidácii

  • Konanie č. 266164
  • Vydaný 22.11.2011
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 18 z roku 2012 26.1.2012
  • Úpadca TriSet, spol. s r.o. v likvidácii
    IČO: 00602434
    Frankelova 22
      Bratislava
Druh
Uznesenie
Hlavička

Krajský súd v Bratislave v senáte zloženom z predsedu senátu JUDr. Eugena Palášthyho a členov senátu JUDr. Heleny Kosorínovej a JUDr. Jarmily Glončákovej v právnej veci navrhovateľa: Oliver Kadlubiak, Tajovského 32, 811 04 Bratislava, likvidátora obchodnej spoločnosti TriSet, spol. s r.o. v likvidácii, Frankelova 22, Bratislava, prevádzka Miletičova 1, Bratislava, IČO: 00 602 434, o určenie odmeny a výdavkov predbežného správcu JUDr. Kataríny Čechovej, Štúrova 4, Bratislava, na odvolanie likvidátora spoločnosti, takto

Rozhodnutie

Odvolací súd napadnuté uznesenie Okresného súdu Bratislava I., sp. zn. 2K/85/2010 zo dňa 14.04.2011 p o t v r d z u j e.

Súd žiadnemu z účastníkov n e p r i z n á v a náhradu trov odvolacieho konania.

Odôvodnenie

Okresný súd Bratislava I. v konaní pod sp. zn. 2K/85/2010 vydal dňa 14.04.2011 uznesenie, ktorým priznal predbežnému správcovi JUDr. Kataríne Čechovej, Štúrova 4, Bratislava paušálnu odmenu za výkon funkcie predbežného správcu vo výške 663,88 eur a náhradu výdavkov vo výške 6,40 eur. Zároveň uložil Oliverovi Kadlubiakovi, Tajovského 32, Bratislava, ako likvidátorovi obchodnej spoločnosti TriSet, spol. s r.o. v likvidácii povinnosť uhradiť predbežnému správcovi paušálnu odmenu a náhradu preukázaných výdavkov v celkovej výške 670,28 eur do troch dní od právoplatnosti tohto rozhodnutia.

V odôvodnení uznesenia Okresný súd Bratislava I. uviedol, že uznesením zo dňa 05.01.2011, ktoré nadobudlo právoplatnosť 14.01.2011 začal súd na návrh likvidátora konkurzné konanie na majetok dlžníka TriSet, spol. s r.o. v likvidácii, Bratislava.

Vzhľadom na pochybnosť, či hodnota deklarovaného majetku dlžníka uvedeného v návrhu na vyhlásenie konkurzu bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu, súd ustanovil dňa 18.01.2011 dlžníkovi predbežného správcu - JUDr. Katarínu Čechovú, so sídlom kancelárie Štúrova 4, Bratislava a uložil jej povinnosť zistiť majetok dlžníka, vypracovať a predložiť súdu priebežné správy o stave majetku a úkonov. Predbežný správca predložil súdu dňa 31.01.2011, dňa 10.02.2011 priebežné a záverečnú správu o stave zisťovania majetku dlžníka a vykonaných úkonoch. Na základe zistení predbežného správcu vydal súd uznesenie dňa 24.02.2011, ktorým zastavil konkurzné konanie voči dlžníkovi pre nedostatok majetku. Predbežný správca si uplatnil nárok na náhradu preukázateľných výdavkov v súvislosti s jeho činnosťou vo výške 6,40 eur, ktoré mu súd ako oprávnené náklady priznal. S poukazom na § 13 ods. 2 ZKR preto súd prvého stupňa priznal predbežnému správcovi paušálnu odmenu a náhradu preukázaných výdavkov vo výške uvedenej vo výroku uznesenia súdu prvého stupňa zo dňa 14.04.2011 a zaviazal likvidátora k povinnosti zaplatiť predbežnému správcovi jeho nároky.

Okresnému súdu Bratislava I. bolo doručené odvolanie likvidátora - spoločnosti TriSet, spol. s r.o. v likvidácii, Bratislava, a to dňa 06.05.2011, v ktorom uvádza, že spoločnosť, v ktorej vykonáva funkciu likvidátora, dlhodobo nepodnikala, nemala žiadne finančné prostriedky a tieto ani získať nemohla, bola v predlžení, a preto požiadal súd, aby vyhlásil konkurz. Dôvody pre vydanie rozhodnutia boli riadne uvedené a zdokladované, pričom on ako likvidátor zistil, že majetok spoločnosti nebude postačovať na úhradu preddavku za podanie návrhu na vyhlásenie konkurzu, nakoľko nedisponuje žiadnym majetkom, ktorý by podliehal speňaženiu a nemá prostriedky na to, aby zabezpečil náklady konkurzu. Má za to, že je nespravodlivé žiadať od neho ako likvidátora a súčasne bývalého konateľa, aby uhradil trovy konania, t.j. paušálnu odmenu a náhradu preukázaných výdavkov v celkovej výške 670,28 eur. Ďalej uvádza, že od roku 2004 musel z rodinných dôvodov ukončiť pracovný pomer a až do 20.01.2009 poberal opatrovateľský príspevok za ťažko postihnutého člena rodiny, nie je evidovaný na úrade práce a nepoberá žiaden sociálny ani iný príspevok od štátu. Povinnosť zaplatiť náhradu paušálnej odmeny a výdavkov považuje za neprimerané z dôvodov hodných osobitného zreteľa a navrhuje, aby odvolací súd zrušil rozhodnutie súdu prvého stupňa, ktorým mu bola uložená povinnosť zaplatiť uvedené náklady a odmenu.

Krajský súd v Bratislave prejednal odvolanie podľa § 212 ods. 1 OSP bez nariadenia pojednávania a v zmysle § 214 ods. 2 OSP dospel k záveru, že nie je dôvodné.

Odvolací súd sa stotožnil s právnym názorom súdu prvého stupňa, ktorý ustálil právny názor spočívajúci v tom, že sú splnené zákonné podmienky pre vydanie uznesenia súdu prvého stupňa, ktorým v zmysle § 13 ods. 2, druhá veta ZKR rozhodol o povinnosti štatutárneho orgánu uhradiť odmenu a výdavky predbežného správcu.

Odvolací súd sa stotožňuje aj s názorom súdu prvého stupňa, v ktorom zistil skutkový stav veci tak, že likvidátor vykonával aj funkciu štatutárneho orgánu v spoločnosti TriSet, spol. s r.o. v likvidácii a to odo dňa 02.01.2006, z čoho možno jednoznačne vyvodiť záver, že Oliver Kadlubiak bol osobou, ktorá v čase pred likvidáciou spoločnosti vykonávala funkciu konateľa - štatutárneho orgánu spoločnosti TriSet, spol. s r.o. v likvidácii, a preto súd prvého stupňa správne právne rozhodol, ak zaviazal k úhrade paušálnej odmeny a výdavkov správcu likvidátora spoločnosti, nakoľko podľa § 13 ods. 2 druhá veta ZKR, odmenu a výdavky predbežného správcu v tom prípade platí štatutárny orgán alebo člen štatutárneho orgánu dlžníka, ak tieto orgány nie sú ustanovené, odmenu a výdavky predbežného správcu platí štatutárny orgán alebo člen štatutárneho orgánu dlžníka, ktorý vykonával funkciu naposledy. Z obsahu spisu vyplýva, že likvidátor Oliver Kadlubiak, vykonával v čase pred likvidáciou funkciu konateľa/štatutárneho orgánu spoločnosti TriSet, spol. s r.o. v likvidácii.

Podľa § 13 ods. 2 prvá veta ZKR, o odmene a výdavkoch predbežného správcu rozhodne súd uznesením do piatich dní od zastavenia konkurzného konania alebo vyhlásenia konkurzu.

Podľa § 13 ods. 2 druhá veta ZKR odmenu a výdavky predbežného správcu v tom prípade platí štatutárny orgán alebo člen štatutárneho orgánu dlžníka, ak tieto orgány nie sú ustanovené, odmenu a výdavky predbežného správcu platí štatutárny orgán alebo člen štatutárneho orgánu dlžníka, ktorý vykonával funkciu naposledy.

Odvolací súd zistil, že rozhodnutie Okresného súdu Bratislava I. zo dňa 14.04.2011 je vecne správne.

Podľa § 219 ods. 1 OSP odvolací súd rozhodnutie súdu prvého stupňa potvrdí, ak je vo výroku vecne správne.

Podľa § 223 OSP odvolací súd rozhoduje rozsudkom, ak potvrdzuje alebo mení rozsudok, inak rozhoduje uznesením.

Odvolací súd na základe posúdenia veci dospel k názoru, že odvolanie nie je dôvodné, a preto, že súd prvého stupňa dostatočne zistil skutkový stav veci a vyslovil správny právny názor, vydal rozhodnutie, ktorým potvrdzuje rozhodnutie súdu prvého stupňa v celom rozsahu.

Vzhľadom k tomu, že účastníkom konania žiadne trovy odvolacieho konania nevznikli, preto odvolací súd rozhodol tak, ako je uvedené vo výrokovej časti tohto uznesenia.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

  • Spisová značka 2K/85/2010
  • ICS 1110249765
  • Vydal JUDr. Eugen Palášthy
  • Vydal FN predseda senátu
  • Odoslal Brigita Böhmová