Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 319219

T-GUM Hnúšťa

  • Konanie č. 319219
  • Vydaný 24.1.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 23 z roku 2012 2.2.2012
  • Úpadca T-GUM Hnúšťa
    IČO: 35785675
    Priemyselná 1/4409
    91701   Trnava 1
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Trnava vo veci vyhláseného konkurzu na majetok úpadcu T-GUM Hnúšťa, s.r.o., IČO: 35 785 675, Priemyselná 1/4409, Trnava, zapísaného v obchodnom registri Okresného súdu Trnava, v oddiele Sro, vo vložke č. 7360/S, správcom majetku ktorého je: Ing. Marián Jelinek, so sídlom kancelárie Bratislavská cesta 1941, 931 01 Šamorín, o žiadosti správcu o uloženie pokynu, takto

Rozhodnutie

Súd u k l a d á správcovi pokyn na speňaženie majetku zapísaného v súpise všeobecnej podstaty zverejnenom v Obchodnom vestníku č. 188/B zo dňa 30.9.2010, č. 192B zo dňa 6.10.2010, č. 225B/2010, č. 247B/2010 a č. 11B/2011, a v súpise troch oddelených podstát zverejnených v Obchodnom vestníku č. 214B zo dňa 8.11.2010 pod položkou K010854, K010882, K 010855, K010881, a to podnik ako celok, majetok ktorý je správca povinný speňažiť verejnou dražbou, pričom predajom tohto majetku je správca oprávnený poveriť dražobníka podľa zákona č. 527/2002 Z.z. o dobrovoľných dražbách a o doplnení zákona Slovenskej národnej rady č. 323/1992 Zb. o notároch a notárskej činnosti (Notársky poriadok) v znení neskorších predpisov (ďalej len "Zákon o dobrovoľných dražbách") alebo dražbu zorganizuje sám primerane podľa Zákona o dobrovoľných dražbách, v oboch prípadoch za nasledovných podmienok:

- správca je povinný určiť alebo dohodnúť s dražobníkom miesto, dátum a čas začatia dražby tak, aby nebola obmedzená možnosť účasti záujemcov o dražbu na dražbe,

- spôsob úhrady ceny, podmienky predaja predmetu dražby vydražiteľovi a minimálne prihodenie je správca povinný určiť alebo dohodnúť s dražobníkom s ohľadom na povahu a hodnotu predmetu dražby, pričom zároveň nesmie byť obmedzený záujem o účasť na dražbe,

- správca alebo dražobník musia vytvoriť vhodné podmienky pre záujemcov o obhliadku draženého majetku v primeranej lehote a termínoch pred konaním dražby,

- ohodnotenie predmetu dražby sa vykoná znaleckým posudkom, ktorý nesmie byť starší ako šesť mesiacov

- správca je povinný zabezpečiť zverejnenie oznámenia o dražbe (§ 17 Zákona o dobrovoľných dražbách) v Obchodnom vestníku, na úradnej tabuli obce Trnava, v Notárskom centrálnom registri dražieb, tak, aby k zverejneniu došlo najneskôr 30 dní pred otvorením dražby,

- dražobná zábezpeka (§ 14 Zákona o dobrovoľných dražbách) tvorí 20% najnižšieho podania, maximálne však 49 790,88 eura, ktorú je účastník dražby povinný zložiť na účet úpadcu v oznámení o dražbe alebo vo forme bankovej záruky. Lehota na zloženie bankovej záruky končí otvorením dražby. Dražobnú zábezpeku alebo listinu preukazujúcu vydanie bankovej záruky vráti správca (dražobník) účastníkovi dražby, ktorý sa nestal vydražiteľom, a to bez zbytočného odkladu po skončení dražby.

- najnižšie podanie sa rovná 70 % hodnote draženého majetku uvedenej v znaleckom posudku,

- licitátor dražby je oprávnený znížiť najnižšie podanie najviac o sumu rovnajúcu sa 50 % najnižšieho podania tak, že najnižšie podanie je licitátor oprávnený znižovať postupne, po každej výzve na draženie maximálne o 10 %, a to až po dosiahnutie takto zníženej výšky najnižšieho podania,

- správca je povinný zabezpečiť osvedčenie priebehu dražby notárskou zápisnicou v súlade s ustanovením § 20 ods. 13 Zákona o dobrovoľných dražbách,

- v prípade neúspešnosti dražby správca opätovne požiada príslušný orgán o udelenie záväzného pokynu.

Odôvodnenie

Správca podaním doručeným súdu dňa 27.12.2011 požiadal súd o uloženie záväzného pokynu na speňaženie majetku - podniku ako celku zapísaného vo všeobecnej podstate a troch oddelených podstatách, nakoľko prvé kolo dražby zorganizovanej v zmysle predchádzajúceho pokynu na speňaženie majetku a to predajom podniku ako celku, bolo neúspešné.

Podľa § 82 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ZKR) príslušný orgán ukladá podľa tohto zákona záväzné pokyny a odporúčania správcovi v súvislosti so správou majetku podliehajúceho konkurzu, prevádzkovaním úpadcovho podniku alebo jeho časti, speňažovaním majetku podliehajúceho konkurzu a inými činnosťami správcu, ktoré podľa tohto zákona podliehajú pokynom príslušného orgánu.

Podľa § 82 ods. 2 písm. a) ZKR príslušným orgánom na účely tohto zákona je veriteľský výbor, ak ide o majetok tvoriaci všeobecnú podstatu.

Podľa § 82 ods. 2 písm. e) ZKR súd, ak ide o majetok tvoriaci oddelenú podstatu a zabezpečená pohľadávka zabezpečeného veriteľa oddelenej podstaty je popretá čo do právneho dôvodu, vymáhateľnosti, zabezpečenia zabezpečovacím právom alebo poradia zabezpečenia zabezpečovacím právom; to platí rovnako pri dotknutých zabezpečených veriteľoch podľa písm. b) až d).

Podľa § 39 ods. 1 ZKR, ak prvá schôdza veriteľov nie je uznášaniaschopná alebo nezvolí veriteľský výbor, pôsobnosť veriteľského výboru až do riadneho zvolenia veriteľského výboru vykonáva súd.

Podľa § 39 ods. 2 ZKR, ak sa počas konkurzu zníži počet členov veriteľského výboru pod troch, pôsobnosť veriteľského výboru prechádza na súd až do zvolenia minimálneho počtu členov veriteľského výboru ustanoveného zákonom.

Podľa § 83 ods. 1, písm. c) ZKR príslušný orgán je oprávnený uložiť správcovi záväzný pokyn, ako postupovať, ak ide o spoločné speňaženie majetku tvoriaceho viaceré oddelené podstaty alebo všeobecnú podstatu a jednu alebo viaceré oddelené podstaty.

Podľa § 84 ods. 1 ZKR správca je povinný vo veciach, v ktorých je príslušný orgán oprávnený uložiť správcovi záväzný pokyn, požiadať príslušný orgán o uloženie pokynu, ako postupovať pred tým, ako urobí prvý právny úkon v tejto veci. V týchto veciach môže správca urobiť prvé právne úkony, až keď príslušný orgán uloží správcovi pokyn, ako postupovať alebo až keď súd rozhodne, ako postupovať.

Podľa § 91 ods. 2 ZKR účelom speňažovania majetku podliehajúceho konkurzu je získať čo najvyšší výťažok, v čo najkratšom čase, s vynaložením čo najnižších nákladov. Pri speňažovaní majetku podliehajúceho konkurzu správca postupuje spôsobom, ktorý s odbornou starostlivosťou vyberie tak, aby čo najlepšie splnil účel speňažovania a dodržal pravidlá speňažovania ustanovené týmto zákonom.

Podľa § 92 ods. 1, písm. b) ZKR správca môže na účely speňaženia majetku poveriť predajom majetku dražobníka.

Podľa § 92 ods. 1, písm. d) ZKR správca môže na účely speňaženia majetku zorganizovať dražbu, ponukové konanie alebo iný súťažný proces smerujúci k predaju majetku.

Podľa § 92 ods. 6 ZKR, ak správca speňažuje majetok podliehajúci konkurzu inak ako predajom podniku alebo časti podniku, môže speňažiť nehnuteľnosť podliehajúcu konkurzu len dražbou; tým nie je dotknuté ustanovenie § 93 ods. 1. Na dražbu organizovanú správcom sa primerane použijú ustanovenia osobitného predpisu; oznámenia súvisiace s dražbou správca zverejňuje v Obchodnom vestníku.

Vzhľadom na skutočnosť, že nebol zvolený veriteľský výbor a prihlásené pohľadávky všetkých troch zabezpečených veriteľov boli správcom popreté, pôsobnosť veriteľského výboru na speňaženie majetku všeobecnej podstaty a pôsobnosť zabezpečených veriteľov na udelenie pokynu pre speňaženie majetku oddelených podstát vykonáva súd. Súd preto ako príslušný orgán udelil správcovi záväzný pokyn ako postupovať vo veci speňaženia majetku - podniku ako celku, tvoriaceho všeobecnú podstatu a tri oddelené podstaty, a to spôsobom a v rozsahu uvedenom vo výroku tohto rozhodnutia.

V otázkach, ktoré nie sú špecifikované v tomto výroku, sa postupuje primerane podľa zákona č. 527/2002 Z.z. o dobrovoľných dražbách a o doplnení zákona Slovenskej národnej rady č. 323/1992 Zb. o notároch a notárskej činnosti (Notársky poriadok) v znení neskorších predpisov.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu nie je prípustné odvolanie.

  • Súd OKRESNÝ SÚD TRNAVA
  • Spisová značka 25K/27/2010
  • ICS 2110215858
  • Vydal JUDr. Dagmar Valocká
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal Lenka Mórová