Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 268686

METIX, spol. s r.o.

  • Konanie č. 268686
  • Vydaný 6.2.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 29 z roku 2012 10.2.2012
  • Úpadca METIX, spol. s r.o.
    IČO: 35772778
    Čulenova 9/a
    81109   Bratislava
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Bratislava I v právnej veci vyhláseného konkurzu začatého na návrh navrhovateľa - veriteľa: Slovenská republika - Daňové riaditeľstvo SR, Banská Bystrica - Daňový úrad Bratislava I, Radlinského 37, 817 89 Bratislava, na majetok úpadcu: METIX, spol. s.r.o., so sídlom Čulenova 9/a, 811 09 Bratislava, IČO: 35 772 778, správcom ktorého je: Slovenská správcovská a reštrukturalizačná, k.s., so sídlom kancelárie Špitálska 61, 813 14 Bratislava, značka správcu: S 1240, o návrhu správcu na udelenie súhlasu s vylúčením majetku z konkurznej podstaty

Rozhodnutie

Súd udeľuje správcovi konkurznej podstaty: Slovenská správcovská a reštrukturalizačná, k.s., so sídlom kancelárie Špitálska 61, 813 14 Bratislava, značka správcu: S 1240, súhlas s vylúčením majetku zo súpisu majetku konkurznej podstaty úpadcu, v súlade s predloženým návrhom, a to hnuteľnej veci: motorové vozidlo továrenskej značky MITSUBISHI 3000 GT, tvoriace všeobecnú podstatu.

Odôvodnenie

Okresný súd Bratislava I uznesením zo dňa 21.01.2011, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 15.02.2011, č.k. 6K/22/2011-43 vyhlásil konkurz na majetok úpadcu a ustanovil úpadcovi: METIX, spol. s.r.o., so sídlom Čulenova 9/a, 811 09 Bratislava, IČO: 35 772 778 ( ďalej len „Úpadca“), správcu: Slovenská správcovská a reštrukturalizačná, k.s., so sídlom kancelárie Špitálska 61, 813 14 Bratislava, značka správcu: S 1240 ( ďalej len „Správca“ ).

Súd na základe zápisnice z prvej schôdze veriteľov zo dňa 18.04.2011 doručenej súdu správcom dňa 26.04.2011 zistil, že na prvej schôdzi veriteľov nebol zvolený veriteľský výbor, a teda jeho pôsobnosť v zmysle § 39 ods. 1 ZKR až do riadneho zvolenia veriteľského výboru vykonáva súd.

Dňa 14.07.2011 bol súdu doručený Návrh správcu na zrušenie konkurzu pre nedostatok majetku, v ktorom Správca uvádza, že majetok Úpadcu pozostáva len z motorového vozidla MITSUBISHI 3000 GT, výrobné číslo: JA3XE74C5NY030308, ŠPZ : BA343GJ v prevádzke od 29.11.2006, pričom konateľ Úpadcu pri osobnom stretnutí so Správcom dňa 24.05.2011 uviedol, že nemá vedomosť o vlastníctve motorového vozidla Úpadcom. Správca tiež požiadal o súčinnosť súdnu exekútorku, ktorá na uvedenú výzvu listom zo dňa 27.06.2011 uviedla, že motorové vozidlo ňou nebolo reálne zadržané a po zastavení exekúcie bola blokácia zrušená. Z uvedeného návrhu vyplýva, že ide o majetok , ktorý nie je možné speňažiť, a teda je dôvodné ho vylúčiť zo súpisu majetku po predchádzajúcom súhlase príslušného orgánu.

Dňa 10.01.2012 bolo súdu doručené vyjadrenie k výzve súdu zo dňa 20.12.2011, v ktorom okrem iného Správca požiadal súd ako príslušný orgán vykonávajúci pôsobnosť veriteľského výboru o vylúčenie predmetného majetku zo súpisu tvoriaceho konkurznú podstatu z dôvodu, že majetok nie je možné speňažiť s poukazom na ustanovenie § 81 ods. 1 ZKR.

Podľa § 39 ods. 1 zák. č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení neskorších predpisov (ďalej len ZKR) ak prvá schôdza veriteľov nie je uznášaniaschopná alebo nezvolí veriteľský výbor, pôsobnosť veriteľského výboru až do riadneho zvolenia veriteľského výboru vykonáva súd.

Podľa § 82 ods. 2 písm. a) ZKR príslušným orgánom na účely tohto zákona je veriteľský výbor, ak ide o majetok tvoriaci všeobecnú podstatu.

Podľa § 82 ods. 1 ZKR príslušný orgán ukladá podľa tohto zákona záväzné pokyny a odporúčania správcovi v súvislosti so správou majetku podliehajúceho konkurzu, prevádzkovaním úpadcovho podniku alebo jeho časti, speňažovaním majetku podliehajúceho konkurzu a inými činnosťami správcu, ktoré podľa tohto zákona podliehajú pokynom príslušného orgánu.

Podľa § 83 ods. 1 ZKR príslušný orgán je oprávnený uložiť správcovi záväzný pokyn, ako postupovať, ak ide o

a) speňaženie majetku tvoriaceho všeobecnú podstatu; veriteľský výbor môže určiť, kedy sa záväzný pokyn nevyžaduje,

b) speňaženie majetku tvoriaceho oddelenú podstatu,

c) spoločné speňaženie majetku tvoriaceho viaceré oddelené podstaty alebo všeobecnú podstatu a jednu alebo viaceré oddelené podstaty,

d) odplatný prevod podniku alebo jeho časti,

e) speňaženie majetku odplatným prevodom na osobu spriaznenú so správcom, osobu spriaznenú s úpadcom, veriteľa prihlásenej pohľadávky alebo osobu spriaznenú s veriteľom prihlásenej pohľadávky,

f) prenechanie celého majetku úpadcu alebo jeho podstatnej časti do nájmu; to neplatí, ak sa prevádzkuje podnik úpadcu a majetok, ktorý sa prenecháva do nájmu, slúžil pred vyhlásením konkurzu na prevádzkovanie rovnakej alebo podobnej podnikateľskej činnosti,

g) prenechanie majetku úpadcu do nájmu osoby spriaznenej so správcom, osoby spriaznenej s úpadcom, veriteľa prihlásenej pohľadávky alebo osoby spriaznenej s veriteľom prihlásenej pohľadávky,

h) uzatvorenie zmluvy o dočasnom poskytnutí peňažných prostriedkov v súvislosti s prevádzkovaním podniku úpadcu,

i) uzatvorenie zmluvy v súvislosti s prevádzkovaním úpadcovho podniku, ktorou sa správca zaviaže plniť pokračujúce plnenie počas viac ako jedného mesiaca alebo poskytnúť plnenie s hodnotou vyššou ako 3% obratu úpadcu za predchádzajúce účtovné obdobie.

Podľa § 83 ods. 2 ZKR, v iných veciach nie je príslušný orgán oprávnený uložiť správcovi záväzný pokyn, môže však správcovi odporučiť, ako postupovať. Ak správca odporučený postup príslušného orgánu odmietne, príslušný orgán môže požiadať súd, aby vydal uznesenie, ako postupovať; uznesením súdu je správca viazaný. Súd pri vydaní uznesenia zohľadní oprávnené záujmy dotknutých veriteľov a ich vyjadrenia a vyjadrenia príslušného orgánu..

Podľa § 83 ods. 4 ZKR, ak je členom príslušného orgánu súd, správca alebo ostatní členovia príslušného orgánu predložia pokyn alebo odporučený postup na schválenie súdu až po tom, čo sa ostatní členovia príslušného orgánu k pokynu alebo odporučenému postupu vyjadrili. Súd predložený pokyn alebo odporučený postup uznesením schváli alebo uznesením rozhodne, ako postupovať; uznesením súdu je správca viazaný. Súd pri vydaní uznesenia zohľadní oprávnené záujmy dotknutých veriteľov a ich vyjadrenia a vyjadrenia ostatných členov príslušného orgánu. Uznesenie súd vždy doručí správcovi.

Podľa § 81 ods. 1 ZKR, ak majetok zapísaný do súpisu nie je možné speňažiť alebo náklady na jeho speňaženie by pravdepodobne prevýšili možný výťažok z jeho speňaženia, správca môže majetok po predchádzajúcom súhlase príslušného orgánu zo súpisu vylúčiť. Správca môže vylúčiť majetok zo súpisu po predchádzajúcom súhlase príslušného orgánu aj vtedy, ak vymáhanie majetku je zjavne neúčelné alebo náklady na jeho vymoženie a následné speňaženie by pravdepodobne prevýšili možný výťažok z jeho speňaženia...............................

Podľa § 81 ods. 2 ZKR, vylúčenie majetku zo súpisu podľa odseku 1 správca bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku. Vylúčenie majetku zo súpisu tiež oznámi veriteľskému výboru alebo dotknutým zabezpečeným veriteľom..............................................

Podľa § 81 ods. 3 ZKR, majetok vylúčený podľa odseku 1 správca na požiadanie prevedie na ktoréhokoľvek veriteľa prihlásenej pohľadávky. Ak o prevod majetku požiada viac veriteľov, správca prevedie majetok na toho veriteľa, ktorý ponúkne najlepšie podmienky.

Podľa § 81 ods. 4 ZKR, ak sa na majetok vylúčený podľa odseku 1 vzťahuje zabezpečovacie právo zabezpečujúce zistenú zabezpečenú pohľadávku, správca na požiadanie prevedie majetok na toho zabezpečeného veriteľa, ktorého zabezpečená pohľadávka je zabezpečená týmto zabezpečovacím právom; ak sa na majetok vzťahuje viac zabezpečovacích práv, rozhoduje ich poradie v poradí rozhodujúcom na ich uspokojenie. Ak zabezpečení veritelia nepožiadajú o prevod majetku, správca na požiadanie prevedie majetok na ktoréhokoľvek veriteľa prihlásenej pohľadávky; ak ich o prevod majetku požiada viac, správca prevedie majetok na toho veriteľa, ktorý ponúkne najlepšie podmienky.

Podľa § 81 ods. 5 ZKR, prevod majetku vylúčeného zo súpisu na veriteľa sa nezapočítava do uspokojenia jeho pohľadávky. Majetok vylúčený zo súpisu, o ktorý do 60 dní od zverejnenia oznamu podľa odseku 2 neprejavil záujem žiaden z veriteľov, prestáva podliehať konkurzu.

Podľa § 198 ods. 1 ZKR, súd v konaní podľa tohto zákona rozhoduje uznesením. Proti uzneseniu je odvolanie prípustné, len ak to ustanovuje tento zákon. Dovolanie ani mimoriadne dovolanie proti uzneseniu vydanému v konaní podľa tohto zákona nie je prípustné.

Na základe vyššie uvedených skutočností a citovaných zákonných ustanovení, súd udeľuje správcovi: Slovenská správcovská a reštrukturalizačná, k.s., so sídlom kancelárie Špitálska 61, 813 14 Bratislava, značka správcu: S 1240, súhlas s vylúčením uvedeného majetku z konkurznej podstaty úpadcu, tak ako je uvedené vo výrokovej časti tohto uznesenia.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné (§ 198 ods. 1 ZKR).

  • Súd Okresný súd Bratislava I
  • Spisová značka 6K/22/2010
  • ICS 1110243206
  • Vydal Mgr. Angela Balázsová
  • Vydal FN sudca
  • Odoslal Mgr. Marianna Gombárová