Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 402790

f.DESIGN, s.r.o.

  • Konanie č. 402790
  • Vydaný 7.2.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 30 z roku 2012 13.2.2012
  • Úpadca f.DESIGN, s.r.o.
    IČO: 43909418
    Bratislavská 425/13
    01001   Žilina
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina, v právnej veci vyhláseného konkurzu na majetok úpadcu: f.DESIGN, s.r.o., so sídlom Bratislavská 425/31, 010 01 Žilina, IČO: 43 909 418, správcom ktorého je Ing. Jaroslav Veréb, so sídlom kancelárie Mudroňova 43, 036 01 Martin, takto

Rozhodnutie

I. Vyhlásený konkurz uznáva za malý.

II. Správca je povinný vždy do desiatich dní po skončení príslušného kalendárneho štvrťroka predkladať súdu pravidelné podrobné správy o priebehu konkurzu za predchádzajúci kalendárny štvrťrok, najmä o vykonaných úkonoch smerujúcich k speňaženiu majetku patriaceho do konkurznej podstaty úpadcu. Okrem pravidelných správ je správca povinný súdu predložiť správu vždy v prípade, že má v úmysle uzatvoriť zmluvu o odbornej pomoci s treťou osobou, najmä o právnej pomoci, o vedení účtovníctva, o archivácii dokladov úpadcu a zmluvu, ktorej predmet plnenia má hodnotu vyššiu ako tritisíc eur, pričom túto správu, obsahujúcu minimálne informáciu o zmluvnej strane, s ktorou zamýšľa uzatvoriť zmluvu, predmete plnenia, spôsobe, akým bola zmluvná strana vybratá a výške odplaty, je povinný doručiť súdu najneskôr 14 dní pred zamýšľaným uzatvorením zmluvy.

Odôvodnenie

Uznesením č.k. 1K 22/2011-80 zo dňa 7.11.2011 vyhlásil súd na majetok úpadcu konkurz. Do funkcie správcu bol náhodným výberom ustanovený Ing. Jaroslav Veréb, so sídlom kancelárie Mudroňova 43, 036 01 Martin.

Podľa § 106 ods. 2 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení účinnom do 31.12.2011 (ďalej len „ZKR“), súd môže uznesením o otvorení malého konkurzu uznať konkurz za malý, ak sú splnené aspoň dva nasledujúce predpoklady:

a) majetok podliehajúci konkurzu pravdepodobne neprevyšuje 165 000 eur,

b) obrat úpadcu dosiahnutý v poslednom uzatvorenom účtovnom období pred vyhlásením konkurzu neprevýšil 333 000 eur,

c) úpadca pravdepodobne nemá viac ako 50 veriteľov.

Podľa § 106 ods. 3 ZKR, o otvorení malého konkurzu rozhodne súd pri vyhlásení konkurzu. Súd môže uznať konkurz za malý aj počas konkurzu, ak možno od toho očakávať značné výhody pre jeho rýchlosť, úspornosť alebo efektívnosť. Súd môže uznať konkurz za malý aj bez návrhu.

Podľa § 107 ods. 1 ZKR, v uznesení o otvorení malého konkurzu alebo v uznesení o úprave rozsahu malého konkurzu môže súd skrátiť lehoty platné pre riadny konkurz alebo rozhodnúť o iných opatreniach v záujme čo najrýchlejšieho, najúspornejšieho a najefektívnejšieho vedenia konkurzného konania.

Podľa § 5 ZKR, ak sa úpadok dlžníka rieši spôsobom ustanoveným týmto zákonom, súd, správca a veriteľský výbor postupujú pri riešení úpadku dlžníka tak, aby dosiahli pre veriteľov čo najvyššiu mieru uspokojenia ich pohľadávok; dlžník je pritom povinný poskytovať bez zbytočného odkladu všetku súčinnosť, ktorú možno od neho spravodlivo požadovať.

V priebehu konania súd zistil, že súpisová hodnota majetku zapísaného v súpise všeobecnej podstaty úpadcu, zverejnenom v Obchodnom vestníku č. 246/2011 zo dňa 23.12.2011, je 15.542 EUR. Podľa konečného zoznamu pohľadávok má úpadca 7 veriteľov. Z uvedeného vyplýva, že v danom prípade sú splnené aspoň dva z troch zákonom ustanovených predpokladov na uznanie konkurzu za malý. S poukazom na uvedené rozhodol súd v záujme čo najrýchlejšieho, najúspornejšieho a najefektívnejšieho vedenia konkurzného konania o uznaní konkurzu za malý.

V prípade potreby rozhodne súd o opatreniach týkajúcich sa úpravy rozsahu malého konkurzu, pokiaľ takéto opatrenia budú v súlade s cieľmi a efektívnym vedením tohto konania.

Podľa § 41 ZKR, súd počas konkurzného konania vykonáva dohľad nad činnosťou správcu. Súd je pri výkone dohľadu oprávnený požadovať od správcu vysvetlenia alebo správy o priebehu konkurzného konania, ktoré je správca povinný súdu v určenej lehote poskytnúť.

Podľa § 3 ods.2 zákona č.8/2005 Z.z. o správcoch, správca je povinný vykonávať správcovskú činnosť s odbornou starostlivosťou, s využitím všetkých svojich skúseností a odborných vedomostí.

Súd v rámci dohľadu nad činnosťou správcu uložil správcovi povinnosť podávať pravidelné správy o priebehu konkurzu, ako aj predkladať súdu správy v presne stanovených prípadoch. V záujme ochrany veriteľov a naplnenia účelu konkurzu (§5 ZKR) si súd vyhradil právo byť informovaný o priebehu konkurzu, ako aj byť informovaný o pripravovaných zmluvách, ktoré by potenciálne mohli mať negatívny dopad na zmenšenie konkurznej podstaty.

Súd upozorňuje správcu na dôsledky prípadného nerešpektovania pokynov súdov vyplývajúce zo ZKR (§ 42 ZKR), či zákona o správcoch, prípadne aj Trestného zákona.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu nie je prípustné odvolanie.

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 1K/22/2011
  • ICS 5111233190
  • Vydal JUDr. Jaroslav Macek
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal JUDr., Ing. Katarína Muráriková