Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 268887

DONA SK, spol. s r.o.

  • Konanie č. 268887
  • Vydaný 7.2.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 31 z roku 2012 14.2.2012
  • Úpadca DONA SK, spol. s r.o.
    IČO: 35967099
    Štefana Majera 8305/6
    84106   Bratislava - Záhorská Bystrica
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Bratislava I v právnej veci navrhovateľa - veriteľa: KON - RAD spol. s r.o., so sídlom Cesta na Senec 15725/24, 830 06 Bratislava, IČO: 00 684 104, o návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka: DONA SK, spol. s r.o., so sídlom Štefana Majera 8305/6, 841 06 Bratislava- Záhorská Bystrica, IČO: 35 967 099

Rozhodnutie

Súd vyzýva navrhovateľa- veriteľa: KON - RAD spol. s r.o., so sídlom Cesta na Senec 15725/24, 830 06 Bratislava, IČO: 00 684 104, aby v lehote 10 dní od doručenia tohto uznesenia pod následkom odmietnutia podania odstránil nedostatky návrhu na začatie konkurzného konania doručeného tunajšiemu súdu dňa 24.01.2012, a to v zmysle ust. § 12 ods. 2 písm. a) ZKR doložil súdu písomné uznania Dlžníka s uvedením dátumu uznania záväzku Dlžníkom.

Odôvodnenie

Navrhovateľ- veriteľ: KON - RAD spol. s r.o., so sídlom Cesta na Senec 15725/24, 830 06 Bratislava, IČO: 00 684 104 ( ďalej len „ Navrhovateľ “ ) podal dňa 24.01.2012 na Okresnom súde Bratislava I návrh na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka: DONA SK, spol. s r.o., so sídlom Štefana Majera 8305/6, 841 06 Bratislava- Záhorská Bystrica, IČO: 35 967 099 ( ďalej len „ Dlžník “ ).

Navrhovateľ k návrhu pripojil fotokópie faktúr, ktoré vystavil Dlžníkovi, fotokópiu rámcovej kúpnej zmluvy zo dňa 27.08.2008, ako aj písomné uznanie záväzku Dlžníka s úradne overeným podpisom Dlžníka a fotokópiu výzvy na zaplatenie zo dňa 10.01.2012. Navrhovateľ v návrhu označil aj ďalšieho veriteľa, ktorým je DARWELL, spol. s r.o., so sídlom Pri Šajbách 1, 831 06 Bratislava, IČO: 34 134 727 a k návrhu pripojil písomné uznanie Dlžníka voči druhému veriteľovi s úradne overeným podpisom Dlžníka.

Navrhovateľ zaplatil na účet súdu preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu vo výške 1 659,70 eura.

Podpis Navrhovateľa na návrhu je úradne osvedčený.

Podľa § 3 ods. 1 zák. č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ZKR) dlžník je v úpadku, ak je platobne neschopný alebo predlžený. Ak dlžník podá návrh na vyhlásenie konkurzu, rozumie sa tým, že je v úpadku.

Podľa § 3 ods. 3 ZKR predlžený je ten, kto je povinný viesť účtovníctvo podľa osobitného predpisu, má viac ako jedného veriteľa a hodnota jeho splatných záväzkov presahuje hodnotu jeho majetku.

Podľa § 11 ods. 1 ZKR návrh na vyhlásenie konkurzu sa podáva na príslušnom súde (ďalej len "súd"). Návrh na vyhlásenie konkurzu je oprávnený podať dlžník, veriteľ, v mene dlžníka likvidátor alebo iná osoba, ak to ustanovuje tento zákon.

Podľa § 12 ods. 1 ZKR návrh na vyhlásenie konkurzu musí obsahovať všeobecné náležitosti návrhu podľa osobitného predpisu. Podpis navrhovateľa, ktorý nie je orgánom verejnej pomoci musí byť v návrhu úradne osvedčený. Návrh musí byť podaný v dvoch rovnopisoch spolu s prílohami.

Podľa § 11 ods. 3 veriteľ je oprávnený podať návrh na vyhlásenie konkurzu, ak môže odôvodnene predpokladať platobnú neschopnosť svojho dlžníka. Platobnú neschopnosť dlžníka možno odôvodnene predpokladať vtedy, ak je dlžník viac ako 30 dní v omeškaní s plnením aspoň dvoch peňažných záväzkov viac ako jednému veriteľovi a bol jedným z týchto veriteľov písomne vyzvaný na zaplatenie.

Podľa § 12 ods. 2 ZKR ak návrh na vyhlásenie konkurzu podáva veriteľ, v návrhu je povinný uviesť skutočnosti, z ktorých možno odôvodnene predpokladať platobnú neschopnosť dlžníka, ako aj označiť svoju pohľadávku 30 dní po lehote splatnosti a označiť ďalšieho veriteľa s pohľadávkou 30 dní po lehote splatnosti. K návrhu je veriteľ povinný pripojiť listiny, ktoré dokladajú jeho pohľadávku označenú v návrhu. Navrhovateľ pohľadávku doloží

a)písomným uznaním dlžníka s úradne overeným podpisom dlžníka,

b)vykonateľným rozhodnutím alebo iným podkladom, na základe ktorého možno nariadiť výkon rozhodnutia alebo vykonať exekúciu,

c)potvrdením audítora, správcu alebo súdneho znalca, že navrhovateľ pohľadávku účtuje v účtovníctve v súlade s účtovnými predpismi, a v prípade, že ide o pohľadávku nadobudnutú prevodom alebo prechodom, aj potvrdením audítora, správcu alebo súdneho znalca, že pohľadávka účtovaná v účtovníctve navrhovateľa má doložený dôvod vzniku, ak podáva návrh voči právnickej osobe, alebo

d)potvrdením Ministerstva financií Slovenskej republiky o existencii pohľadávky štátu z príspevku poskytnutého dlžníkovi z prostriedkov Európskej únie, schváleného a účtovaného certifikačným orgánom.

Podľa § 13 ods. 1 ZKR navrhovateľ je povinný pred podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu zaplatiť na účet súdu preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu (ďalej len "preddavok"). Zaplatenie preddavku je navrhovateľ povinný v návrhu na vyhlásenie konkurzu doložiť dokladom osvedčujúcim zaplatenie. Ak súd návrh na vyhlásenie konkurzu odmietne alebo súd nezačne konkurzné konanie z iného dôvodu alebo navrhovateľ pred začatím konkurzného konania vezme návrh späť, preddavok sa vráti navrhovateľovi.

Podľa § 7 ods. 2 vyhlášky MS SR č. 665/2005 Z.z. preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu vo veci vyhlásenia konkurzu na majetok právnickej osoby je 1 659, 70 eura.

Podľa § 14 ods. 1 ZKR ak súd zistí, že návrh na vyhlásenie konkurzu spĺňa zákonom ustanovené náležitosti, najneskôr do 15 dní od doručenia návrhu rozhodne o začatí konkurzného konania. Inak v rovnakej lehote uznesením poučí navrhovateľa o nedostatkoch návrhu a vyzve ho, aby tieto nedostatky v lehote 10 dní odstránil. Ak tak navrhovateľ neurobí, súd návrh odmietne najneskôr do 15 dní po tom, čo uplynula lehota na odstránenie nedostatkov. Inak v rovnakej lehote rozhodne o začatí konkurzného konania. Voči uzneseniu o odmietnutí návrhu odvolanie nie je prípustné. Uznesenie o začatí konkurzného konania alebo uznesenie o odmietnutí návrhu súd doručí navrhovateľovi a dlžníkovi; uznesenie o odmietnutí návrhu súd nezverejňuje v Obchodnom vestníku.

Podľa § 14 ods. 2 ZKR súd návrh veriteľa na vyhlásenie konkurzu pred začatím konkurzného konania dlžníkovi nedoručuje ani dlžníka nevyzýva, aby sa k návrhu na vyhlásenie konkurzu vyjadril.

Vychádzajúc z cit. ust. § 12 ods. 2 písm. a) ZKR ak návrh na vyhlásenie konkurzu podáva veriteľ, v návrhu je povinný uviesť skutočnosti, z ktorých možno odôvodnene predpokladať platobnú neschopnosť dlžníka, ako aj označiť svoju pohľadávku 30 dní po lehote splatnosti a označiť ďalšieho veriteľa s pohľadávkou 30 dní po lehote splatnosti. K návrhu je veriteľ povinný pripojiť listiny, ktoré dokladajú jeho pohľadávku označenú v návrhu. Navrhovateľ pohľadávku doloží písomným uznaním dlžníka s úradne overeným podpisom dlžníka.

Navrhovateľ nedoložil súdu písomné uznania Dlžníka s uvedením dátumu. Súd má za to, že v predmetnej veci nebola splnená podmienka podľa § 12 ods. 2 písm. a) ZKR.

Na základe vyššie uvedeného a s poukazom na citované ust. § 14 ods. 1 ZKR v spojení s ust. § 12 ods. 2 písm. a) ZKR súd vyzýva Navrhovateľa, aby v lehote 10 dní od doručenia tohto uznesenia odstránil nedostatky návrhu, a teda doložil súdu písomné uznania Dlžníka s uvedením dátumu uznania záväzku Dlžníkom, v opačnom prípade súd najneskôr do 15 dní po tom, čo uplynie lehota na odstránenie nedostatkov, posudzovaný návrh odmietne.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné. (§ 198 ods. 1 ZKR)

  • Súd Okresný súd Bratislava I
  • Spisová značka 2K/4/2012
  • ICS 1112202352
  • Vydal JUDr. Stanislava Bezáková
  • Vydal FN sudca
  • Odoslal Mgr. Natália Chebeňová