Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 405361

GBH - Peter Baláž spol. s r.o. "v likvidácii"

Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina v právnej veci vyhláseného konkurzu na majetok úpadcu: GBH - Peter Baláž spol. s r.o., “v likvidácii“ so sídlom Antona Bernoláka 10, 034 01 Ružomberok, IČO: 31 582 567, ktorého správcom je: JUDr. Filip Lukáč, so sídlom kancelárie Tajovského 5, 010 01 Žilina, takto

Rozhodnutie

O d v o l á v a správcu JUDr. Filipa Lukáča, so sídlom kancelárie Tajovského 5, 010 01 Žilina.

U k l a d á odvolanému správcovi p o v i n n o s ť s odbornou starostlivosťou spravovať a zabezpečiť ochranu majetku podliehajúcemu konkurznej podstate až do doby, kedy sa nový správca riadne ujme výkonu svojej funkcie.

U k l a d á odvolanému správcovi p o v i n n o s ť do 30 dní od ustanovenia nového správcu predložiť veriteľskému výboru a novému správcovi podrobnú správu o svojej činnosti a poskytnúť novému správcovi všetku potrebnú súčinnosť tak, aby sa nový správca mohol riadne ujať výkonu svojej funkcie.

Z v o l á v a schôdzu veriteľov na deň 21.03.2012 o 09:30 hod., ktorá sa uskutoční v miestnosti č. 201, na II. posch., v budove Okresného súdu Žilina, s nasledovným programom:

1. Otvorenie schôdze veriteľov

2. Hlasovanie o návrhu na nového správcu podľa § 42 ods. 5 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii

3. Rôzne, záver

Prezentácia veriteľov začne o 9:25 hod. Pri prezentácii predložia veritelia doklad totožnosti, právnické osoby aj výpis z obchodného registra. Zástupcovia veriteľov predložia plnú moc, prípadne poverenie na zastupovanie veriteľa - originál alebo osvedčená fotokópia a doklad totožnosti, prípadne preukaz advokáta. Z obsahu plnej moci alebo poverenia musí vyplývať zastupovanie podľa zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii, ak nejde o zastupovanie advokátom, tiež vymedzenie rozsahu tohto zastupovania vo veci vyhláseného konkurzu a účasť na schôdzi veriteľov. Podpis oprávnenej osoby veriteľa na plnej moci, ak nejde o zastupovanie advokátom, musí byť úradne osvedčený.

Odôvodnenie

Uznesením Okresného súdu Žilina č.k. 2K 14/2011-90 zo dňa 07.09.2011, ktoré bolo v zmysle § 199 ods. 9 zák. č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „ZKR“) zverejnené v Obchodnom vestníku dňa 01.04.2010, bol vyhlásený konkurz na majetok úpadcu: GBH - Peter Baláž spol. s r.o., “v likvidácii“ so sídlom Antona Bernoláka 10, 034 01 Ružomberok, IČO: 31 582 567 (ďalej len „úpadca“). Do funkcie správcu bol ustanovený JUDr. Filip Lukáč, so sídlom kancelárie Tajovského 5, 010 01 Žilina (ďalej len „správca“).

Dňa 23.01.2012 súd v rámci dohľadu nad konkurzným konaním zistil, že správcovi bol pozastavený výkon správcovskej činnosti, z dôvodu že odo dňa 05.01.2012 vykonáva správca činnosť prostredníctvom právnej formy obchodnej spoločnosti - HMG Recovery, k.s., so sídlom kancelárie pre obvod Krajského súdu Žilina Tajovského 5, 010 01 Žilina.

Podľa vety prvej § 42 ods. 1 ZKR, súd aj bez návrhu odvolá správcu, ak opakovane alebo závažne porušil povinnosti ustanovené týmto zákonom alebo osobitným predpisom alebo mu vo výkone funkcie bráni zákonná prekážka; zákonnou prekážkou sa rozumie aj vylúčenie správcu podľa osobitného predpisu. Pred odvolaním správcu počas konkurzu súd vypočuje členov veriteľského výboru a aspoň troch zabezpečených veriteľov s najvyšším počtom hlasov počítaných podľa zistenej sumy ich zistených zabezpečených pohľadávok.

Podľa § 42 ods. 2 ZKR, návrh na odvolanie správcu môže podať veriteľský výbor alebo zabezpečený veriteľ zistenej zabezpečenej pohľadávky. Z dôvodov ustanovených osobitným predpisom 9) môže podať návrh na svoje odvolanie aj správca; ak súd dôvody správcu uzná, bezodkladne správcu z funkcie odvolá.

Podľa § 34 ods. 4 ZKR, schôdza veriteľov sa zvoláva uverejnením oznámenia v Obchodnom vestníku; lehota medzi zvolaním a konaním schôdze veriteľov nesmie byť kratšia ako 15 dní. Oznámenie o zvolaní schôdze veriteľov musí obsahovať miesto, čas a predmet rokovania schôdze veriteľov.

Podľa § 25 ods. 1 písm. d) zákona č. 8/2005 Z.z. o správcoch, v znení neskorších predpisov, Ministerstvo pozastaví výkon správcovskej činnosti správcovi-fyzickej osobe, ak je spoločníkom správcu-právnickej osoby.

Podľa § 25 ods. 7 zákona č. 8/2005 Z.z. o správcoch, v znení neskorších predpisov, počas pozastavenia výkonu správcovskej činnosti správca nemôže vykonávať správcovskú činnosť; správcovi zaniká aj povinnosť mať uzatvorenú poistnú zmluvu. Pozastavením výkonu správcovskej činnosti nie je dotknutá povinnosť správcu-fyzickej osoby ďalej sa vzdelávať.

Podľa § 42 ods. 3 ZKR, v uznesení o odvolaní správcu súd môže odvolanému správcovi určiť rozsah činnosti a s tým súvisiace oprávnenia, ktoré bude odvolaný správca vykonávať až do ustanovenia nového správcu.

Podľa § 206a ods. 1 ZKR, konania začaté pred 1. januárom 2012 sa dokončia podľa doterajších predpisov, ak odsek 2 neustanovuje inak.

Podľa § 200 ZKR (v znení platnom do 31.12.2011), ak podľa tohto zákona môže súd rozhodnúť až po vypočutí určitej osoby, môže súd od jej vypočutia upustiť, ak sa zdržuje v cudzine alebo hrozí nebezpečenstvo z omeškania. Súd môže postupovať rovnako, ak pobyt tejto osoby nie je známy.

Súd v záujme predídeniu nebezpečenstva omeškania upustil od vypočutia členov veriteľského výboru a vyzval ich na písomné vyjadrenie k situácii v konkurze výzvou zo dňa 26.01.2012. Člen veriteľského výboru (Slovenská konsolidačná, a.s) doručil súdu dňa 07.02.2012 odpoveď, v ktorej uviedol, že správca si dôsledne plnil povinnosti.

Na základe vyššie uvedených skutočností (zákonná prekážka vo výkone funkcie správcu - pozastavenie činnosti správcu ako fyzickej osoby z dôvodu začatia vykonávania správcovskej činnosti ako člena komanditnej spoločnosti) súd správcu v zmysle § 42 ods. 1 ZKR z funkcie odvolal.

Podľa § 42 ods. 5 ZKR, ak súd odvolá správcu počas konkurzu mimo schôdze veriteľov, bezodkladne zvolá schôdzu veriteľov na účely schválenia návrhu na nového správcu; ustanovenia § 36 ods. 2 a 3 sa použijú primerane. Ak schôdza veriteľov návrh na nového správcu neschváli, súd ustanoví správcu bez návrhu schôdze veriteľov.

Podľa § 42 ods. 6 ZKR, odvolaný správca je povinný do 30 dní od ustanovenia nového správcu predložiť veriteľskému výboru a novému správcovi podrobnú správu o svojej činnosti; novému správcovi je tiež povinný poskytnúť všetku potrebnú súčinnosť tak, aby sa nový správca mohol riadne ujať výkonu svojej funkcie.

Za účelom schválenia nového správcu zvolal súd v zmysle vyššie uvedeného zákonného ustanovenia schôdzu veriteľov a zároveň uložil odvolanému správcovi povinnosť podľa § 42 ods. 6 ZKR.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu n i e j e prípustné odvolanie.

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 2K/14/2011
  • ICS 5111219175
  • Vydal JUDr. Gabriela Bargelová
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal JUDr. Jozef Šulek