Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 433353

PENCAND, s.r.o.

  • Konanie č. 433353
  • Vydaný 1.3.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 48 z roku 2012 8.3.2012
  • Úpadca PENCAND, s.r.o.
    IČO: 36491322
    Strojnícka 11
    08001   Prešov
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Prešov v právnej veci vyhláseného konkurzu na majetok úpadcu PENCAND, s.r.o., so sídlom Strojnícka 11, 080 01 Prešov, IČO: 36 491 322, správcom ktorého je JUDr. Jana Čepčeková, so sídlom kancelárie Námestie slobody 2, 066 01 Humenné, o žiadosti správcu na udelenie záväzného pokynu zo dňa 14.02.2012, takto

Rozhodnutie

u k l a d á správcovi postupovať pri speňažovaní majetku všeobecnej podstaty tak, že:

oznámenie o ponukovom konaní na predaj pohľadávok bude zverejnené v Obchodnom vestníku SR najneskôr 5 dní pred začatím lehoty na podávanie ponúk do ponukového konania.

Záujemcovia o kúpu pohľadávok sa môžu oboznámiť s pohľadávkami v správcovskom spise po predchádzajúcej dohode so správcom. Lehota na predkladanie ponúk bude do 7 dní odo dňa zverejnenia v Obchodnom vestníku. Vyhodnotenie ponúk bude do 5 dní od uplynutia lehoty na predkladanie ponúk.

Záväzná ponuka záujemcu musí byť v súlade s podmienkami stanovenými pre ponukové kolo.

Záväzná ponuka záujemcu musí byť v súlade s podmienkami stanovenými pre ponukové kolo doručená správcovi v zalepenej obálke opatrenej výrazným označením „KONKURZ č. k. : 1 K 16/2009 - ZÁVAZNÁ PONUKA - NEOTVÁRAŤ“.

Záväzné ponuky sú záujemcovia povinní zasielať alebo osobne doručiť na adresu kancelárie správcu podstaty JUDr. Jana Čepčeková, správca, Námestie slobody č. 2, 066 01 Humenné.

Záväznú ponuku zaslanú alebo doručenú správcovi nemožno meniť, dopĺňať, ani vziať späť a záujemca je ňou viazaný až do skončenia ponukového konania. Každý záujemca môže predložiť len jednu záväznú ponuku, ináč správca všetky ním podané záväzne ponuky odmietne.

Na ponuky doručené správcovi po lehote sa nebude prihliadať.

Zúčastnení záujemcovia - právnické osoby sú povinné v zalepenej obálke doložiť originál výpisu z obchodného registra nie starší ako jeden mesiac, prípadne jeho notársky overenú fotokópiu.

Zúčastnení záujemcovia - fyzická osoba podnikateľ- sú povinné v zalepenej obálke doložiť fotokópiu preukazu totožnosti a výpis zo živnostenského alebo iného obchodného registra, nie starší ako jeden mesiac.

Záujemca -fyzická osoba nepodnikateľ- predloží fotokópiu preukazu totožnosti, overenú fotokópiu rodného listu.

Záväzná ponuka musí byť podpísaná v prípade fyzickej osoby jej vlastnoručným podpisom, v prípade právnickej osoby štatutárnym orgánom záujemcu, spôsobom uvedeným vo výpise z obchodného alebo iného registra.

Záujemcovia sú ďalej povinní v zalepenej obálke doložiť doklad preukazujúci zloženie 30 % z ponúkanej kúpnej ceny ako zálohu na kúpnu cenu a taktiež aj doklad preukazujúci dostatok finančných prostriedkov na doplatenie zostatku ponúknutej kúpnej ceny.

Záloha na ponúkanú výšku kúpnej ceny v sume 30 % musí byť pripísaná v prospech účtu správcu najneskôr do 12.00 hod. dňa, v ktorom končí lehota na predkladanie ponúk.

Záujemcovia sú ďalej povinní v zalepenej obálke doložiť čestné vyhlásenie o tom, že záujemca nemá žiadne záväzky voči úpadcovi.

Záujemcovia sú ďalej povinní v zalepenej obálke doložiť čestné vyhlásenie, že záujemca súhlasí s podmienkami ponukového konania vyhláseného správcom, v ktorom bude výslovne uvedená povinnosť záujemcu strpieť prepadnutie zálohy na kúpnu cenu v prospech konkurznej podstaty titulom zmluvnej pokuty v prípade, že predložená ponuka záujemcu bude

vyhodnotená ako najvýhodnejšia a tento záujemca zmluvu o predaji pohľadávky v určenej lehote z dôvodu na strane tohto záujemcu so správcom neuzavrie alebo zmluvu neuzavrie správca z dôvodu nezaplatenia doplatku kúpnej ceny riadne a včas týmto záujemcom.

Záujemcovia sú ďalej povinní v zalepenej obálke doložiť číslo bankového účtu, na ktorý je správca povinný neúspešným záujemcom vrátiť zloženú zálohu alebo na ktorý sa má záujemcom vrátiť zložená záloha v prípade zrušenia ponukového konania zo strany správcu.

Účastníkovi, ktorého návrh bude označený ako najvhodnejší, sa uhradená záloha započíta do kúpnej ceny v prípade uskutočnenia predaja pohľadávky.

V prípade odmietnutia podpisu zmluvy, prípadne nesplnenia zmluvných podmienok /napr. nezaplatenie zvyšku kúpnej ceny/ uhradená záloha prepadne v prospech konkurznej podstaty.

Otváranie obálok s návrhmi kúpnej ceny sa uskutoční v kancelárii správcu za prítomnosti predsedu veriteľského výboru, o čom bude spísaná zápisnica.

Správca po otvorení každej záväznej ponuky skontroluje, či bola podaná včas, či obsahuje stanovené náležitosti a či sú k nej priložené požadované doklady.

Správca si vyhradzuje možnosť odmietnuť všetky ponuky alebo toto ponukové konanie zrušiť bez uvedenia dôvodu.

Za najvhodnejší návrh správca vyberie návrh na kúpu pohľadávky s najvyššou navrhovanou kúpnou cenou.

Správca oznámi úspešnému záujemcovi, že jeho ponuka bola najvýhodnejšia. Oznámenie úspešnému záujemcovi je súčasne výzvou správcu adresovanou tomuto záujemcovi na doplatenie zostatku kúpnej ceny a podpísanie zmluvy o predaji pohľadávky. Správca ako predávajúci uzavrie s úspešným záujemcom ponukového konania ako kupujúcim zmluvu o predaji pohľadávky do 5 dní od doručenia oznámenia úspešnému záujemcovi.

Úspešný záujemca je povinný zaplatiť zostatok kúpnej ceny znížený o zaplatenú zálohu predávajúcemu na jeho účet tak, aby bol celkový zostatok kúpnej ceny pripísaný na účet predávajúceho najneskôr pred podpisom zmluvy o predaji pohľadávky. Správca zopakuje ponukové kolá v zmysle vyššie uvedeného až do predaja pohľadávok.

Správca pred uzatvorením zmluvy o predaji pohľadávky s účastníkom, ktorého ponuku vyhodnotil ako najvhodnejšiu túto skutočnosť oznámi príslušnému orgánu.

Odôvodnenie

Podaním doručeným tunajšiemu súdu dňa 14.02.2012 správca požiadal súd o uloženie pokynu pri speňažovaní majetku všeobecnej podstaty, a to pohľadávok úpadcu. Svoju žiadosť správca odôvodnil tým, že predsedovi veriteľského výboru zaslal žiadosť o udelenie záväzného pokynu. Predseda veriteľského výboru v lehote správcovi záväzný pokyn ako postupovať pri predaji pohľadávok úpadcu neudelil. Preto správca požiadal súd o udelenie záväzného pokynu v zmysle § 84 ods. 2 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov v znení účinnom do 31.12.2011 (ďalej len „ZKR).

Podľa § 84 ods. 1 ZKR, správca je povinný vo veciach, v ktorých je príslušný orgán oprávnený uložiť správcovi záväzný pokyn, požiadať príslušný orgán o uloženie pokynu, ako postupovať pred tým, ako urobí prvý právny úkon v tejto veci. V týchto veciach môže správca urobiť prvé právne úkony, až keď príslušný orgán uloží správcovi pokyn, ako postupovať alebo až keď súd rozhodne, ako postupovať.

Podľa § 84 ods. 2 ZKR, ak príslušný orgán neuložil správcovi v primeranej lehote určenej správcom pokyn požadovaný správcom alebo členovia príslušného orgánu sa k požadovanému pokynu podľa § 83 ods. 4 v primeranej lehote určenej správcom nevyjadria a oprávnené záujmy dotknutých veriteľov tým môžu byť poškodené, správca požiada súd, aby vydal uznesenie, ako postupovať; uznesením súdu je správca viazaný. Súd pri vydaní uznesenia zohľadní oprávnené záujmy dotknutých veriteľov a ich vyjadrenia, ako aj vyjadrenia príslušného orgánu. Uznesenie súd vždy doručí správcovi.

Podľa § 84 ods. 3 ZKR, žiadosť správcu o uloženie pokynu ohľadom speňaženia majetku musí obsahovať navrhovaný spôsob speňaženia a jeho zdôvodnenie, porovnanie očakávaných výsledkov navrhnutého spôsobu speňaženia s očakávanými výsledkami iných možných spôsobov speňaženia a alternatívne návrhy speňaženia majetku.

Podľa § 82 ods.1 ZKR, príslušný orgán ukladá podľa tohto zákona záväzné pokyny a odporúčania správcovi v súvislosti so správou majetku podliehajúceho konkurzu, prevádzkovaním úpadcovho podniku alebo jeho časti, speňažovaním majetku podliehajúceho konkurzu a inými činnosťami správcu, ktoré podľa tohto zákona podliehajú pokynom príslušného orgánu.

Podľa § 82 ods. 2 písm. a) ZKR, príslušným orgánom na účely tohto zákona je veriteľský výbor, ak ide o majetok tvoriaci všeobecnú podstatu .

Podľa § 83 ods. 1 písm. a) ZKR, príslušný orgán je oprávnený uložiť správcovi záväzný pokyn, ako postupovať, ak ide o speňaženie majetku tvoriaceho všeobecnú podstatu; veriteľský výbor môže určiť, kedy sa záväzný pokyn nevyžaduje.

Podľa § 92 ods. 1 písm. d) ZKR, správca môže na účely speňaženia majetku

a) vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž, b) poveriť predajom majetku dražobníka, 8) c) poveriť predajom majetku obchodníka s cennými papiermi, d) zorganizovať dražbu, ponukové konanie alebo iný súťažný proces smerujúci k predaju majetku, e) predať majetok iným vhodným spôsobom.

Podľa § 206a ods. 1 ZKR, konania začaté pred 1. januárom 2012 sa dokončia podľa doterajších predpisov, ak odsek 2 neustanovuje inak.

Súd posúdil návrh správcu na uloženie záväzného pokynu na speňaženie majetku úpadcu, pričom dospel k záveru, že je v súlade s príslušnými ustanoveniami ZKR a zároveň v záujme veriteľov úpadcu, preto podľa § 84 ods. 2 ZKR uložil správcovi záväzný pokyn v zmysle jeho žiadosti zo dňa 14.02.2012.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

  • Súd Okresný súd Prešov
  • Spisová značka 1K/16/2009
  • ICS 8109208061
  • Vydal JUDr. Štefan Tomašovský
  • Vydal FN samosudca
  • Odoslal Eva Lešková