Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 426835

RADOMA ŽILINA s.r.o.

  • Konanie č. 426835
  • Vydaný 30.5.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 107 z roku 2012 5.6.2012
  • Úpadca RADOMA ŽILINA s.r.o.
    IČO: 31612393
    M.Rázusa 5
    01001   Žilina
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina, v právnej veci navrhovateľa - dlžníka: RADOMA ŽILINA s.r.o., so sídlom M. Rázusa 5, 010 01 Žilina, IČO: 31 612 393, o návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka, v časti o odvolaní predbežného správcu, takto

Rozhodnutie

I. Odvoláva predbežného správcu JUDr. Máriu Cabadajovú, so sídlom kancelárie M. Rázusa 5, 010 01 Žilina.

II. Ustanovuje predbežného správcu: Mgr. Ing. Ivanu Šumichrastovú, so sídlom kancelárie Jesenského 29, 036 01 Martin.

III. Predbežný správca je povinný zistiť, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu, zamerať sa pritom na právne úkony dlžníka, u ktorých je možné odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť a taktiež posúdiť vymáhateľnosť, príp. speňažiteľnosť pohľadávok, ktoré sú vedené v účtovníctve dlžníka. Predbežný správca je povinný vypracovávať a predkladať súdu priebežné správy o stave zisťovania majetku dlžníka a vykonaných úkonoch, pričom záverečnú správu je povinný predložiť súdu do 45 dní od ustanovenia do funkcie tak, aby najneskôr táto správa mohla byť podkladom pre posúdenie dlžníkovej majetnosti alebo nemajetnosti súdom.

IV. Odvolaný predbežný správca je povinný ustanovenému predbežnému správcovi poskytnúť všetku potrebnú súčinnosť tak, aby sa ustanovený predbežný správca mohol riadne ujať výkonu svojej funkcie.

Odôvodnenie

Uznesením č.k. 3K 7/2012-70 zo dňa 26.04.2012 ustanovil súd dlžníkovi predbežného správcu JUDr. Soňu Gaškovú, so sídlom kancelárie Štúrova 2, 010 01 Žilina, za účelom zistenia, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu a uložil mu povinnosť predkladať o svojich zisteniach priebežné správy tak, aby tieto mohli byť podkladom pre posúdenie majetkových pomerov dlžníka súdom pred vyhlásením konkurzu.

Podaním zo dňa 03.05.2012 požiadala správkyňa súd o odvolanie z funkcie správcu. Správkyňa svoju žiadosť odôvodnila tým, že dňa 01.04.2012 nastúpila na materskú dovolenku.

Uznesením č.k. 3K 7/2012-78 zo dňa 11.05.2012, zverejneným v Obchodnom vestníku dňa 28.05.2012 súd odvolal JUDr. Soňu Gaškovú a za predbežnú správkyňa náhodným výberom ustanovil JUDr. Máriu Cabadajovú.

Dňa 22.05.2012 JUDr. Mária Cabadajová navrhla svoje odvolanie z funkcie predbežnej správkyne dlžníka z dôvodu, že jej vo výkone tejto funkcie bráni zákonná prekážka. JUDr. Mária Cabadajová uviedla, že dlžníkovi poskytovala právne služby.

Podľa § 42 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení neskorších predpisov, (ďalej len ZKR), súd aj bez návrhu odvolá správcu, ak opakovane alebo závažne porušil povinnosti ustanovené týmto zákonom alebo osobitným predpisom alebo mu vo výkone funkcie bráni zákonná prekážka; zákonnou prekážkou sa rozumie aj vylúčenie správcu podľa osobitného predpisu. Pred odvolaním správcu počas konkurzu súd vypočuje členov veriteľského výboru a aspoň troch zabezpečených veriteľov s najvyšším počtom hlasov počítaných podľa zistenej sumy ich zistených zabezpečených pohľadávok.

Podľa § 42 ods. 2 ZKR, návrh na odvolanie správcu môže podať veriteľský výbor alebo zabezpečený veriteľ zistenej zabezpečenej pohľadávky. Z dôvodov ustanovených osobitným predpisom môže podať návrh na svoje odvolanie aj správca; ak súd dôvody správcu uzná, bezodkladne správcu z funkcie odvolá.

Podľa § 4 ods. 2 písm. j) zákona o správcoch, j) správca je vylúčený z výkonu správcovskej činnosti vždy, ak poskytol dlžníkovi audítorské služby alebo právne služby.

Podľa §8 ods. 3 zákona o správcoch, správca, ktorý bol odvolaný z funkcie v príslušnom konaní podľa osobitného predpisu, 1) bez zbytočného odkladu odovzdá príslušný spis spolu s prílohami správcovi, ktorým bol nahradený. O odovzdaní spisu sa vyhotoví zápis.

Podľa § 42 ods. 3 ZKR, v uznesení o odvolaní správcu súd môže odvolanému správcovi určiť rozsah činnosti a s tým súvisiace oprávnenia, ktoré bude odvolaný správca vykonávať až do ustanovenia nového správcu.

Podľa § 42 ods. 4 ZKR,, uznesenie o odvolaní správcu súd doručí dlžníkovi (úpadcovi) a odvolanému správcovi; uznesenie tiež bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku.

Podľa § 42 ods.5 ZKR, ak súd odvolá správcu počas konkurzu mimo schôdze veriteľov, bezodkladne zvolá schôdzu veriteľov na účely schválenia návrhu na nového správcu; ustanovenia § 36 ods. 2 a 3 sa použijú primerane. Ak schôdza veriteľov návrh na nového správcu neschváli, súd ustanoví správcu bez návrhu schôdze veriteľov.

Podľa § 42 ods. 6 ZKR, odvolaný správca je povinný do 30 dní od ustanovenia nového správcu predložiť veriteľskému výboru a novému správcovi podrobnú správu o svojej činnosti; novému správcovi je tiež povinný poskytnúť všetku potrebnú súčinnosť tak, aby sa nový správca mohol riadne ujať výkonu svojej funkcie.

Súd zistil, že ustanovenej predbežnej správkyni bránia vo výkone funkcie zákonné prekážky. Na základe tejto skutočnosti rozhodol súd pri aplikácii citovaných zákonných ustanovení o jej odvolaní a v súlade s ustanovením § 40 ods.1 ZKR ustanovil dlžníkovi nového predbežného správcu.

Podľa § 21 ods. 1 ZKR, predbežný správca zisťuje, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu; predbežný správca je pritom povinný vychádzať aj z hodnoty majetku, o ktorý bol majetok dlžníka ukrátený v dôsledku právnych úkonov, pri ktorých možno odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť. Predbežnému správcovi patria pri zisťovaní majetku dlžníka rovnaké oprávnenia ako správcovi v konkurze; ustanovenia § 74 a 75 sa použijú primerane. Súd môže v súvislosti so zisťovaním majetnosti dlžníka ukladať predbežnému správcovi pokyny, ktorými je predbežný správca viazaný. Predbežný správca je povinný bezodkladne po zistení dlžníkovej majetnosti alebo nemajetnosti informovať o tejto skutočnosti súd.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 3K/7/2012
  • ICS 5112212090
  • Vydal JUDr. Jaroslav Macek
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal Stanislava Čičmanová