Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 455547

SAMAKO PLUS, s.r.o.

  • Konanie č. 455547
  • Vydaný 22.6.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 125 z roku 2012 29.6.2012
  • Úpadca SAMAKO PLUS, s.r.o.
    IČO: 36499242
    Duklianskych hrdinov 1110
    09301   Vranov nad Topľou
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Prešov v právnej veci navrhovateľa - dlžníka SAMAKO PLUS s.r.o., so sídlom Duklianskych hrdinov 1110, 093 01 Vranov nad Topľou, IČO: 36 499 242, o návrhu na vyhlásenie konkurzu na jeho majetok, takto

Rozhodnutie

v y z ý v a dlžníka, aby v lehote 10 dní odo dňa doručenia tohto uznesenia písomne odstránil nedostatky návrhu na vyhlásenie konkurzu doručeného súdu dňa 07.06.2012, a to tak že predloží súdu:

- zoznam majetku s obsahovými náležitosťami vyhlášky č. 665/2005 Z.z. v dvoch rovnopisoch,

- zoznam záväzkov s obsahovými náležitosťami vyhlášky č. 665/2005 Z.z. v dvoch rovnopisoch,

- zoznam spriaznených osôb s obsahovými náležitosťami § 9 zákona č. 7/2005 Z.z. v dvoch rovnopisoch,

- zmluvný prehľad s obsahovými náležitosťami vyhlášky č. 665/2005 Z.z. v dvoch rovnopisoch

Uvedené je potrebné predložiť k sp. zn. 1K/17/2012 vo vyššie stanovej lehote.

V prípade, že návrh nebude doplnený, súd návrh o d m i e t n e.

Odôvodnenie

Navrhovateľ - dlžník návrhom doručeným tunajšiemu súdu dňa 07.06.2012 žiadal, aby súd vyhlásil na jeho majetok konkurz. V návrhu uviedol, po potvrdení reštrukturalizačného plánu vykonával svoju činnosť so snahou plniť si podmienky stanovené záväznou časťou reštrukturalizačného plánu. Dlžník podniká v prenajatých priestoroch, pričom prenajímateľ s účinnosťou od 1.6.2012 upravil výšku nájomného na 1.800 eur bez DHP, čo je pre dlžníka likvidačné a od 31.05.2012 prestane vykonávať podnikateľskú činnosť. Po tomto dátume nedokáže plniť svoje záväzky z reštrukturalizačného plánu.

Podľa § 3 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“), Dlžník je v úpadku, ak je platobne neschopný alebo predlžený. Ak dlžník podá návrh na vyhlásenie konkurzu, rozumie sa tým, že je v úpadku.

Podľa § 12 ods. 1 ZKR, návrh na vyhlásenie konkurzu musí obsahovať všeobecné náležitosti návrhu podľa osobitného predpisu.4) Podpis navrhovateľa, ktorý nie je orgánom verejnej moci musí byť v návrhu úradne osvedčený. Návrh musí byť podaný v dvoch rovnopisoch spolu s prílohami.

Podľa § 12 ods. 4 ZKR, ak návrh na vyhlásenie konkurzu podáva dlžník, k návrhu je povinný pripojiť zoznam svojho majetku, zoznam svojich záväzkov a zoznam svojich spriaznených osôb. Ak dlžník účtuje podľa osobitného predpisu, 1) k návrhu je povinný pripojiť aj poslednú riadnu individuálnu účtovnú závierku spolu s mimoriadnou individuálnou účtovnou závierkou, ak bola vyhotovená neskôr ako posledná riadna individuálna účtovná závierka; ak bola individuálna účtovná závierka predmetom overovania audítorom, k návrhu je povinný pripojiť aj správu audítora.

Podľa § 4 ods. 1 vyhl. č. 665/2005 Z.z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len“ Vyhláška č. 665/2005 Z.z“), v zozname majetku sa uvádza všetok majetok patriaci dlžníkovi ku dňu predloženia zoznamu majetku alebo ku dňu jeho doplnenia vrátane sporného majetku, ku ktorému niekto iný uplatňuje vlastnícke právo alebo iné majetkové právo. Ak ide o konkurzné konanie, v zozname majetku sa uvádza aj majetok, ktorý bol prevedený z dlžníkovho majetku právnymi úkonmi, pri ktorých možno odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť.

Podľa § 4 ods. 2 písm. d) Vyhlášky č. 665/2005 Z.z, zoznam majetku sa vyhotovuje v prehľadnej písomnej forme, v ktorej sa uvádzajú nasledujúce údaje:

pri hnuteľnej veci popis hnuteľnej veci, výrobné číslo a evidenčné číslo, ak sú známe, ako aj adresa miesta, kde sa hnuteľná vec nachádza,

Podľa § 5 ods. 1 Vyhlášky č. 665/2005 Z.z., v zozname záväzkov sa uvádzajú peňažné záväzky dlžníka ku dňu predloženia zoznamu záväzkov alebo ku dňu jeho doplnenia vrátane sporných peňažných záväzkov, ktoré sú voči nemu uplatňované.

Podľa § 5 ods. 2 Vyhlášky č. 665/2005 Z.z., zoznam záväzkov sa vyhotovuje v prehľadnej písomnej forme, v ktorej sa uvádzajú nasledujúce údaje:

a) označenie veriteľa názvom alebo menom a priezviskom, sídlom, miestom podnikania alebo bydliskom, ako aj identifikačným číslom (IČO), ak bolo pridelené,

b) suma peňažného záväzku vyjadrená v eurách s rozdelením na istinu a príslušenstvo,

c) právny dôvod vzniku peňažného záväzku vrátane čísel faktúr, ak bol peňažný záväzok uplatnený faktúrou,

d) druh, poradie a právny dôvod zriadenia a vzniku zabezpečovacieho práva vrátane predmetu zabezpečovacieho práva spolu so zabezpečenou sumou, ak je peňažný záväzok zabezpečený zabezpečovacím právom,

e) označenie súdneho alebo iného sporu, ak je peňažný záväzok predmetom takéhoto sporu.

Podľa § 6 Vyhlášky č. 665/2005 Z.z., súčasť zoznamu majetku a zoznamu záväzkov tvorí zmluvný prehľad, v ktorom sa uvedú všetky zmluvy, ktoré ku dňu zostavenia zoznamu majetku a zoznamu záväzkov neboli ukončené, vrátane pracovných zmlúv; pred prvý list prehľadu sa vloží vyhlásenie dlžníka o pravdivosti a úplnosti údajov, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 3.

Podľa § 9 ods. 1 ZKR, spriaznenou osobou právnickej osoby sa na účely tohto zákona rozumie

a) štatutárny orgán alebo člen štatutárneho orgánu, vedúci zamestnanec, 2) prokurista alebo člen dozornej rady právnickej osoby,

b) fyzická osoba alebo iná právnická osoba, ktorá má v právnickej osobe kvalifikovanú účasť,

c) štatutárny orgán alebo člen štatutárneho orgánu, vedúci zamestnanec, prokurista alebo člen dozornej rady právnickej osoby uvedenej v písmene b),

d) blízka osoba3) fyzickej osoby uvedenej v písmenách a) až c),

e) iná právnická osoba, v ktorej má právnická osoba alebo niektorá z osôb uvedených v písmenách a) až d) kvalifikovanú účasť.

Podľa § 9 ods. 2 ZKR, spriaznenou osobou fyzickej osoby sa na účely tohto zákona rozumie blízka osoba fyzickej osoby, ako aj právnická osoba, v ktorej má fyzická osoba alebo blízka osoba fyzickej osoby kvalifikovanú účasť.

Podľa § 117 Občianskeho zákonníka, blízkou osobou je príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu.

Podľa § 14 ods. 1 ZKR, ak súd zistí, že návrh na vyhlásenie konkurzu spĺňa zákonom ustanovené náležitosti, najneskôr do 15 dní od doručenia návrhu rozhodne o začatí konkurzného konania. Inak v rovnakej lehote uznesením poučí navrhovateľa o nedostatkoch návrhu a vyzve ho, aby tieto nedostatky v lehote 10 dní odstránil. Ak tak navrhovateľ neurobí, súd návrh odmietne najneskôr do 15 dní po tom, čo uplynula lehota na odstránenie nedostatkov. Inak v rovnakej lehote rozhodne o začatí konkurzného konania. Voči uzneseniu o odmietnutí návrhu odvolanie nie je prípustné. Uznesenie o začatí konkurzného konania alebo uznesenie o odmietnutí návrhu súd doručí navrhovateľovi a dlžníkovi; uznesenie o odmietnutí návrhu súd nezverejňuje v Obchodnom vestníku.

V danom prípade súd zistil, že navrhovateľ - dlžník k svojmu návrhu doložil zoznam majetku, ktorý nie je vyhotovený ku dňu predloženia zoznamu majetku, ale ku dňu 10.05.2012, pričom z neho nie je zrejmé či uvedené ceny pri jednotlivých položkách sú ceny jednotkové (za 1 ks) alebo súhrnné (za všetky kusy jednej položky).

Dlžníkom predložený zoznam záväzkov nie je možné akceptovať ako správnu prílohu návrhu, nakoľko obsahuje údaje o reštrukturalizačnom správcovi, čísle reštrukturalizačného konania, je označený ako konečný zoznam pohľadávok a obsahuje údaje o zistení pohľadávok veriteľov. Zoznam záväzkov musí obsahovať len údaje vyžadované vyhláškou 665/2005 Z.z. v § 5 ods. 2, preto je potrebné vypracovať úplne nový zoznam záväzkov vypracovaný ku dňu predloženia zoznamu záväzkov s obsahovými náležitosťami v zmysle vyhlášky (bez vyššie uvedených údajov z reštrukturalizácie).

Zároveň je potrebné doplniť v zozname spriaznených osôb pri každej osobe dátum narodenia a miesto bydliska, tak aby tieto osoby boli identifikovateľné a zoznam doplniť o údaje o priamych príbuzných (rodičoch) a súrodencoch spoločníkov a konateľa dlžníka, ktoré v predloženom zozname absentujú.

Ďalej navrhovateľ v prílohe návrhu uviedol, že zamestnancami dlžníka sú konateľ, referent predaja, ekonómka, vedúci skladu a skladník. Preto je potrebné predložiť súdu zmluvný prehľad v zmysle § 6 Vyhlášky 665/2005 Z.z, v ktorom budú pracovné zmluvy zamestnancov uvedené.

Nakoľko návrh dlžníka nespĺňa náležitosti v zmysle § 12 ods. 4 ZKR, súd postupoval v zmysle § 14 ods. 1 ZKR a navrhovateľa dlžníka vyzval na odstránenie nedostatkov návrhu.

Preto súd rozhodol tak, ako je uvedené vo výrokovej časti tohto uznesenia.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu nie je odvolanie prípustné.

Za deň doručenia súdneho rozhodnutia alebo inej písomnosti sa považuje nasledujúci deň po zverejnení súdneho rozhodnutia alebo inej súdnej písomnosti v Obchodnom vestníku. Rovnako písomnosti, ktoré sa podľa tohto zákona zverejňujú v Obchodnom vestníku, sa považujú na účely písomnosti, ktoré sa podľa tohto zákona zverejňujú v Obchodnom vestníku, sa považujú na účely tohto zákona za zverejnené nasledujúci deň po ich zverejnení v Obchodnom vestníku. ( § 199 ZKR)

  • Súd Okresný súd Prešov
  • Spisová značka 1K/17/2012
  • ICS 8112217037
  • Vydal JUDr. Jela Zakarovská
  • Vydal FN samosudca
  • Odoslal Eva Lešková