Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 462175

Donau Property Management, a.s.

  • Konanie č. 462175
  • Vydaný 30.7.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 151 z roku 2012 7.8.2012
  • Úpadca Donau Property Management, a.s.
    IČO: 35966459
    Duklianska 14
    08501   Bardejov
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Prešov v právnej veci vyhláseného konkurzu na majetok úpadcu Donau Property Management, a.s., so sídlom Duklianska 14, 085 01 Bardejov, IČO: 35 966 459, správcom ktorého je Slovenská správcovská a reštrukturalizačná, k. s., so sídlom Slovenská 13, 080 01 Prešov, IČO: 44 088 833, o návrhu NASH FINANCE LTD., so sídlom Larch Green, Douglas Bader Park 4, Londýn NW9 5GL, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska zo dňa 30.04.2012, na potvrdenie nadobudnutia pohľadávky, takto

Rozhodnutie

Zamieta návrh NASH FINANCE LTD., so sídlom Larch Green, Douglas Bader Park 4, Londýn NW9 5GL, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska zo dňa 30.04.2012 na potvrdenie prevodu pohľadávky.

Odôvodnenie

Návrhom doručeným súdu dňa 30.04.2012, doplneným dňa 04.06.2012 a 20.07.2012 sa navrhovateľ NASH FINANCE LTD., so sídlom Larch Green, Douglas Bader Park 4, Londýn NW9 5GL, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska domáhal, aby súd rozhodol o potvrdení prevodu pohľadávok.

Svoj návrh odôvodnil tým, že veriteľ úpadcu - spoločnosť VGD - AVOS TAX k. s., so sídlom Moskovská 13, 811 08 Bratislava, IČO: 35 903 929 uzatvoril ako postupca Zmluvu o odplatnom postúpení pohľadávky s navrhovateľom ako postupníkom. Zmluvou došlo k prevodu pohľadávok veriteľa voči úpadcovi v celkovej výške 1 185,02 eura. Predmetné pohľadávky boli do konkurzu prihlásené prihláškami pod por. č. 29 a 30. Navrhovateľ už je účastníkom konkurzného konania. K návrhu na potvrdenie prevodu priložil navrhovateľ Zmluvu o odplatnom postúpení pohľadávky zo dňa 28.02.2012 s úradne osvedčenými podpismi zmluvných strán.

Navrhovateľ ďalej k návrhu predložil plnú moc udelenú spoločnosťou NASH FINANCE LTD. pre Mgr. Budziňského, ktorú podpísal Andrew Moray Andrew Stuart, a ktorá obsahuje overenie pravosti podpisu spolu s appostilou v anglickom jazyku a plnú moc udelenú Mgr. Budziňským pre JUDr. Ing. Karola Goláňa, PhD.

Keďže ani týmto doplnením neboli odstránené všetky vytknuté vady, súd výzvou zo dňa 13.06.2012 opätovne vyzval navrhovateľa cestou právneho zástupcu, aby odstránil vady a predložil súdu listiny, z ktorých bude zrejmé oprávnenie p. Andrew Moray Stuart konať v mene navrhovateľa.

Podaním doručeným súdu dňa 20.07.2012 navrhovateľ predložil výpis zo zahraničného registra s úradne osvedčeným prekladom, z ktorého oprávnenie na konanie v mene navrhovateľa vyplýva.

Podľa § 26 ods. 1 zákona č. 7/2005 o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „ZKR“) v znení platnom a účinnom do 31.12.2011, ak počas konkurzného konania dôjde k prevodu alebo prechodu pohľadávky, ktorá veriteľovi zakladá postavenie účastníka konkurzného konania, na iného účastníka konkurzného konania, súd na návrh nadobúdateľa pohľadávky potvrdí prevod alebo prechod pohľadávky na nadobúdateľa pohľadávky, ak je v návrhu nadobudnutie pohľadávky preukázané. Inak návrh na potvrdenie prevodu alebo prechodu pohľadávky zamietne.

Podľa § 26 ods. 2 ZKR návrh na potvrdenie prevodu alebo prechodu pohľadávky musí byť doložený listinami, ktoré prevod alebo prechod pohľadávky preukazujú. Ak ide o návrh na potvrdenie nadobudnutia pohľadávky z dôvodu prevodu pohľadávky, podpisy na listine preukazujúcej prevod pohľadávky musia byť úradne osvedčené.

Podľa § 33a ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka (ďalej len „Občiansky zákonník“) splnomocnenec je oprávnený udeliť plnomocenstvo inej osobe, aby namiesto neho konala za splnomocniteľa,

a) ak je výslovne oprávnený podľa plnomocenstva udeliť plnomocenstvo inej osobe,

b) ak je splnomocnencom právnická osoba.

Po preskúmaní všetkých predložených listín súd zistil, že navrhovateľ splnomocnil Mgr. Budzinského na vykonávanie úkonov, a to okrem iného v rozsahu práv a povinností podľa hmotného práva, konkrétne podľa občianskeho zákonníka, obchodného zákonníka, zákonníka práce, tak podľa občianskeho súdneho poriadku. Splnomocnenec bol ďalej oprávnený podpisovať zmluvy o postúpení pohľadávok a oznámení o postúpení pohľadávok. Plná moc bola splnomocnencovi udelená na dobu 12 mesiacov odo dňa podpisu. Plná moc bola podpísaná v júni 2011.

Z predloženej plnej moci je zrejmé, že splnomocnenec Mgr. Budzinski nebol oprávnený ustanoviť substitučného splnomocnenca na podpisovanie zmlúv o postúpení pohľadávok. Podpisovanie zmlúv o postúpení pohľadávok je výlučne hmotnoprávnym úkonom, a preto nie je možné aplikovať na takéto právne úkony ustanovenia procesnoprávnych predpisov. Podľa predpisov procesného práva je možné udeliť substitučnú plnú moc v prípade, že ide o plnú moc udelenú advokátovi, aj bez toho, aby to bolo vopred dohodnuté. Avšak, pre posúdenie oprávnenia konať za navrhovateľa, je potrebné pre prípad zmluvy o postúpení pohľadávky aplikovať ust. § 33a ods. 1 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého musí byť oprávnenie splnomocnenca na zvolenie substitučného zástupcu v plnej moci výslovne uvedené.

Preto súd listiny predložené k návrhu na potvrdenie prevodu pohľadávky posúdil tak, že substitučne udelená plná moc pre JUDr. Ing. Karola Goláňa, PhD. bola udelená v rozpore so zákonom a obsahom plnomocnestva udeleného Mgr. Budzinskému. Preto JUDr. Ing. Karol Goláň, PhD. nebol oprávnený v mene navrhovateľa podpísať zmluvu o postúpení pohľadávok. V dôsledku toho nebolo preukázané, že došlo k prevodu pohľadávky, ktorá veriteľovi zakladá postavenie účastníka konkurzného konania. Preto súd návrh spoločnosti NASH FINANCE LTD. na potvrdenie prevodu pohľadávky zamietol.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu možno podať odvolanie do 15 dní odo dňa doručenia uznesenia prostredníctvom tunajšieho súdu na Krajský súd v Košiciach.

Podľa § 205 ods. 1 Občianskeho súdneho poriadku v odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§ 42 ods. 3 Občianskeho súdneho poriadku) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha (§ 205 ods. 1 Občianskeho súdneho poriadku).

  • Súd Okresný súd Prešov
  • Spisová značka 3K/37/2011
  • ICS 8111222384
  • Vydal JUDr. Daniela Baranová
  • Vydal FN samosudkyňa
  • Odoslal Ľubica Kurucová