Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 443703

LAJS, s. r. o.

  • Konanie č. 443703
  • Vydaný 22.8.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 166 z roku 2012 28.8.2012
  • Úpadca LAJS, s. r. o.
    IČO: 36042374
    Severná 47
    01001   Žilina
Správcovia
  • Andrea Buricová, Mgr.
    Okružná 2060
    02601   Dolný Kubín
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina v právnej veci začatého konkurzného konania voči dlžníkovi: LAJS s.r.o., Severná 47, 010 01 Žilina, IČO: 36 042 374, takto

Rozhodnutie

I. Súd u s t a n o v u j e: Mgr. Andreu Buricovú, so sídlom kancelárie: Okružná 2057/12-17, 026 01 Dolný Kubín, za predbežného správcu.

II. Predbežný správca je povinný zistiť, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu. Osobitnú pozornosť je pritom povinný venovať možným odporovateľným právnym úkonom dlžníka. O svojich postupoch a zisteniach je povinný súd priebežne informovať písomnými správami podanými súdu do 10 dní, do 20 dní a do 30 dní od ustanovenia do funkcie. Záverečnú správu o majetnosti alebo nemajetnosti dlžníka je povinný podať súdu do 45 dní od ustanovenia do funkcie.

Odôvodnenie

Návrhom zo dňa 6.6.2012 sa navrhovateľ - veriteľ domáhal vyhlásenia konkurzu na majetok dlžníka. Súd rozhodol o začatí konkurzného konania voči dlžníkovi.

Uznesením č.k. 1K/13/2012-41 zo dňa 9.7.2012 vyzval súd dlžníka, aby sa písomne vyjadril k návrhu na vyhlásenie konkurzu na jeho majetok. Súd zároveň nariadil pojednávanie na prejednanie návrhu na vyhlásenie konkurzu.

Dlžník sa v stanovenej lehote k návrhu na vyhlásenie konkurzu nevyjadril. Súd preto v súlade s § 19 ods. 1 písm. a) bod 3 a písm. c) zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii (ďalej len „ZKR“) zrušil nariadený termín pojednávania.

Podľa § 19 ods. 1 písm. d) ZKR, ak sa konkurzné konanie začalo na návrh veriteľa, a súd má pred rozhodnutím o vyhlásení konkurzu pochybnosti o dlžníkovej majetnosti, bez zbytočného odkladu po tom, čo zistí, že tu nie sú dôvody na iné rozhodnutie ako vyhlásenie konkurzu, ustanoví dlžníkovi predbežného správcu; o návrhu v tomto prípade rozhodne v lehote podľa § 20 ods. 1.

Podľa § 21 ods. 1 ZKR, predbežný správca zisťuje, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu; predbežný správca je pritom povinný vychádzať aj z hodnoty majetku, o ktorý bol majetok dlžníka ukrátený v dôsledku právnych úkonov, pri ktorých možno odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť a z hodnoty pohľadávky zo zodpovednosti za nepodanie návrhu na vyhlásenie konkurzu v mene dlžníka. Predbežnému správcovi patria pri zisťovaní majetku dlžníka rovnaké oprávnenia ako správcovi v konkurze; ustanovenia § 74 a 75 sa použijú primerane. Súd môže v súvislosti so zisťovaním majetnosti dlžníka ukladať predbežnému správcovi pokyny, ktorými je predbežný správca viazaný. Predbežný správca je povinný o svojich zisteniach priebežne informovať súd a najneskôr do 45 dní od ustanovenia podať súdu záverečnú správu o majetnosti alebo nemajetnosti dlžníka. Ak dlžník neposkytne predbežnému správcovi potrebnú súčinnosť, súd môže lehotu na podanie záverečnej správy o 15 dní predĺžiť.

Podľa § 21 ods. 5 ZKR, na odvolanie a ustanovenie predbežného správcu a dohľad súdu nad činnosťou predbežného správcu sa použijú ustanovenia o odvolaní a ustanovení správcu a dohľade súdu nad správcom počas konkurzu.

Podľa § 40 ods. 1 ZKR, správcu v konkurznom konaní ustanovuje súd uznesením; za správcu môže ustanoviť len osobu zapísanú do zoznamu správcov. Súd ustanoví správcu na základe náhodného výberu pomocou technických a programových prostriedkov schválených ministerstvom; to neplatí, ak ide o ustanovenie správcu na návrh schôdze veriteľov. Uznesenie o ustanovení správcu súd bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku; uznesenie tiež doručí úpadcovi (dlžníkovi) a správcovi.

Podľa § 74 ods. 1 ZKR, úpadca je povinný poskytnúť správcovi ním požadovanú súčinnosť, najmä všetky správcom požadované vysvetlenia vo forme a lehote určenej správcom. Na tento účel je úpadca povinný sa aj opakovane dostaviť na požiadanie do kancelárie správcu. V žiadosti o poskytnutie súčinnosti správca vždy poučí úpadcu o trestnoprávnych následkoch nesplnenia jeho povinnosti.

Súd má o majetnosti dlžníka pochybnosti, nakoľko jeho majetkové pomery mu nie sú známe. Preto súd dlžníkovi v zákonnej lehote ustanovil predbežného správcu. Predbežného správcu ustanovil zo zoznamu správcov vedeného Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky náhodným výberom pomocou technických a programových prostriedkov v súlade s § 40 ods. 1 ZKR. Predbežný správca má sídlo kancelárie v obvode krajského súdu, v ktorom sídli príslušný konkurzný súd - Okresný súd Žilina.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 1K/13/2012
  • ICS 5112219973
  • Vydal JUDr. Gabriela Bargelová
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal Mgr. Antónia Ďuranová