Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 465477

AWINDOR, s.r.o.

  • Konanie č. 465477
  • Vydaný 22.8.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 167 z roku 2012 30.8.2012
  • Úpadca AWINDOR, s.r.o.
    IČO: 36485497
    Budovateľská 50
    08001   Prešov
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Prešov v právnej veci povolenej reštrukturalizácie dlžníka AWINDOR, s.r.o., so sídlom Budovateľská 50, 080 01 Prešov, IČO: 36 485 497, správcom ktorého je JUDr. Lenka Gregová, so sídlom kancelárie Slánska 20A, 080 01 Prešov, o návrhu na potvrdenie reštrukturalizačného plánu, takto

Rozhodnutie

p o t v r d z u j e reštrukturalizačný plán dlžníka v znení, o ktorom hlasovala schvaľovacia schôdza dňa 06.08.2012, ktorý je prílohou tohto uznesenia,

k o n č í reštrukturalizáciu dlžníka.

Odôvodnenie

Návrhom doručeným tunajšiemu súdu dňa 10.08.2012 dlžník navrhol, aby súd potvrdil reštrukturalizačný plán schválený schvaľovacou schôdzou dňa 06.08.2012 a rozhodol o skončení reštrukturalizácie.

Súd po preskúmaní súdneho spisu a všetkých listín zistil tento skutkový stav:

Okresný súd Prešov uznesením č.k. 1R/13/2011-152 zo dňa 16.12.2011 publikovaným v Obchodnom vestníku dňa 22.12.2011 rozhodol o začatí reštrukturalizačného konania voči dlžníkovi, keďže JUDr. Lenka Gregová, správca zapísaný do zoznamu správcov so sídlom kancelárie v obvode Krajského súdu v Prešove, v reštrukturalizačnom posudku zo dňa 05.12.2011 (ďalej len „posudok“) reštrukturalizáciu dlžníka odporučil.

Uznesením č.k. 1R/13/2011-155 zo dňa 11.01.2012 publikovaným v Obchodnom vestníku dňa 18.01.2012 súd povolil reštrukturalizáciu dlžníka, ustanovil JUDr. Lenku Gregovú do funkcie správcu, vyzval veriteľov, aby prihlásili svoje pohľadávky a určil rozsah právnych úkonov dlžníka, ktoré podliehajú súhlasu správcu.

Veriteľský výbor na svojom zasadnutí konanom dňa 18.04.2012 rozhodol o predĺžení lehoty na predloženie návrhu reštrukturalizačného plánu o 60 dní.

Veriteľský výbor na svojom zasadnutí konanom dňa 13.06.2012 rozhodol o prepracovaní plánu v lehote do 15 dní.

Na svojom zasadnutí dňa 11.07.2012 veriteľský výbor schválil dlžníkom predložený návrh reštrukturalizačného plánu a požiadal správcu o zvolanie schvaľovacej schôdze.

Dňa 06.08.2012 sa konala schvaľovacia schôdza, na ktorej prítomní účastníci plánu hlasovali o prijatí plánu v znení schválenom veriteľským výborom. Na schôdzi sa zúčastnili 9 veritelia oprávnení hlasovať.

V lehote siedmych dní pred konaním schvaľovacej schôdze boli správcovi doručené 2 žiadosti veriteľov o vytvorenie osobitnej skupiny veriteľov- poskytovateľov štátnej pomoci, ktorých pohľadávky nebudú plánom dotknuté, a to veriteľ Slovenská republika - Daňový úrad Prešov a veriteľ Sociálna poisťovňa ústredie. Predkladateľ plánu ich požiadavke nevyhovel.

V reštrukturalizačnom pláne boli vytvorené dve skupiny, a to skupina zabezpečených pohľadávok a skupina nezabezpečených pohľadávok.

V skupine zabezpečených pohľadávok za prijatie plánu hlasoval jediný veriteľ zaradený do tejto skupiny (čo predstavuje 100 % hlasov prítomných veriteľov), nikto nehlasoval proti a nikto sa nezdržal hlasovania. Keďže za prijatie plánu v tejto skupine hlasovala potrebná väčšina, boli tak splnené podmienky v zmysle § 148 ods. 1 písm. a) zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov v znení účinnom do 31.12.2011 (ďalej len „ZKR“), a táto skupina sa považuje za súhlasiacu s plánom.

V skupine nezabezpečených pohľadávok za prijatie plánu hlasovali 6 prítomní veritelia s celkovým počtom hlasov 306.289 ( t.j. 90,9 %). Proti hlasovali 2 veritelia s počtom hlasov 30.551 (9,1 %) a nikto sa nezdržal hlasovania. Keďže za prijatie plánu hlasovalo 6 z 8 prítomných účastníkov plánu so zistenou sumou zistených pohľadávok vyššou ako 1 % zistenej sumy všetkých zistených nezabezpečených pohľadávok tejto skupiny, pričom súčet ich hlasov v danej skupine presahoval väčšinu hlasov hlasujúcich veriteľov boli splnené zákonné podmienky podľa ust. § 148 odst.1 písm. b) ZKR na prijatie plánu v tejto skupine, a táto skupina sa považuje za súhlasiacu s plánom.

Zároveň bola splnená podmienka vyžadovaná § 148 ods. 1 písm. d) zákona ZKR, keďže za prijatie plánu hlasovali 7 prítomní veritelia s celkovým počtom hlasov 415.273, pričom ide o 93,1% hlasov z celkového počtu hlasov všetkých prítomných veriteľov. Dvaja prítomní veritelia hlasovali proti plánu ( t.j. 30.551 hlasov, čo je 6,9 %) a nikto sa nezdržal hlasovania. Po skončení hlasovania boli splnené všetky podmienky vyžadované v § 148 ods. 1 ZKR, preto reštrukturalizačný plán dlžníka bol schvaľovacou schôdzou prijatý.

Navrhovateľ - dlžník návrhom doručeným konkurznému súdu dňa 10.08.2012 žiadal, aby Okresný súd Prešov potvrdil reštrukturalizačný plán dlžníka, ktorý bol schvaľovacou schôdzou dňa 06.08.2012 za splnenia všetkých podmienok schválený a zároveň rozhodol o skončení reštrukturalizácie dlžníka.

Podľa § 133 ods. 1 ZKR, ak súd povolil reštrukturalizáciu na základe návrhu dlžníka, plán vypracuje a vypracovaný plán postupne predloží na schválenie veriteľskému výboru, schôdzi účastníkov plánu (ďalej len „schvaľovacia schôdza“) a súdu dlžník.

Podľa § 143 ZKR, záverečný návrh plánu sa musí predložiť na predbežné schválenie veriteľskému výboru do 90 dní od povolenia reštrukturalizácie. Na odôvodnenú žiadosť predkladateľa plánu môže veriteľský výbor túto lehotu o 60 dní predĺžiť. Predĺženie lehoty spolu s odôvodnením veriteľského výboru správca bezodkladne po doručení zápisnice zo zasadnutia veriteľského výboru zverejní v Obchodnom vestníku. Ak predkladateľ plánu v zákonnej lehote návrh plánu veriteľskému výboru nepredloží, správca bezodkladne požiada súd o vyhlásenie konkurzu.

Podľa § 148 ods. 1 ZKR, na prijatie plánu schvaľovacou schôdzou sa vyžaduje, aby a) v každej skupine pre zabezpečené pohľadávky hlasovala za prijatie plánu nadpolovičná väčšina hlasujúcich veriteľov so zistenou sumou zistených pohľadávok vyššou ako 1 % zistenej sumy všetkých zistených zabezpečených pohľadávok danej skupiny, ak ich hlasy v danej skupine súčasne presahujú dvojtretinovú väčšinu hlasov hlasujúcich veriteľov počítanú podľa zistenej sumy ich zistených pohľadávok; právo hlasovať majú aj veritelia pohľadávok popretých čo do poradia zabezpečovacieho práva alebo zabezpečenia zabezpečovacím právom, a to v rozsahu, v akom ich pohľadávky nie sú popreté aj čo do poradia zabezpečovacieho práva alebo zabezpečenia zabezpečovacím právom,

b) v každej skupine pre nezabezpečené pohľadávky hlasovala za prijatie plánu nadpolovičná väčšina hlasujúcich veriteľov so zistenou sumou pohľadávok zistených čo do právneho dôvodu a vymáhateľnosti vyššou ako 1 % zistenej sumy všetkých pohľadávok zistených čo do právneho dôvodu a vymáhateľnosti danej skupiny, ak ich hlasy v danej skupine súčasne presahujú väčšinu hlasov hlasujúcich veriteľov počítanú podľa zistenej sumy ich pohľadávok zistených čo do právneho dôvodu a vymáhateľnosti,

c) v každej skupine pre majetkové práva akcionárov hlasovala za prijatie plánu nadpolovičná väčšina hlasov hlasujúcich akcionárov v danej skupine počítaná podľa počtu ich hlasov,

d) za prijatie plánu hlasovali prítomní veritelia s nadpolovičnou väčšinou hlasov počítaných podľa zistenej sumy ich pohľadávok zistených čo do právneho dôvodu a vymáhateľnosti.

Podľa § 151 ods. 1 ZKR, plán prijatý schvaľovacou schôdzou potvrdzuje súd uznesením na návrh predkladateľa plánu. Návrh na potvrdenie plánu je predkladateľ plánu povinný doručiť súdu do 10 dní od skončenia schvaľovacej schôdze; súčasťou návrhu je zápisnica zo schvaľovacej schôdze a ňou prijatý plán.

Podľa § 153 ods. 1 ZKR, ak nie sú dôvody na zamietnutie plánu, súd do 15 dní od doručenia návrhu na potvrdenie plánu predložený plán uznesením potvrdí; prílohu uznesenia tvorí plán potvrdený súdom. V uznesení o potvrdení plánu súd rozhodne aj o skončení reštrukturalizácie. Uznesenie súd bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku. Plán potvrdený súdom sa nezverejňuje; to sa nevzťahuje na ustanovenia o novom úvere.

Súd pri rozhodovaní o potvrdení reštrukturalizačného plánu vzal do úvahy aj žiadosti veriteľov Sociálna poisťovňa so sídlom v Bratislave a Slovenská republika -Daňový úrad Prešov. V súlade s ustanovením § 153 ods. 1 ZKR mal súd za preukázané, že títo účastníci plánu, zaradení do skupiny nezabezpečených veriteľov, nebudú v prípade potvrdenia plánu v zjavne horšom postavení, v ako by boli v prípade neprijatia plánu, nakoľko zo schváleného reštrukturalizačného plánu dlžníka vyplýva, že uspokojenie nezabezpečených veriteľov v prípade potvrdenia plánu súdom bude 27 %, pričom v prípade konkurzného konania by bolo plnenie pre nezabezpečených veriteľov len vo výške 0,22%.

Súd preskúmal predložený reštrukturalizačný plán, ako aj predchádzajúci postup správcu dlžníka, dlžníka, veriteľov a veriteľských orgánov v tomto reštrukturalizačnom konaní, pričom nezistil skutočnosti predpokladané v § 154 ods. 1 ZKR, pre ktoré by musel reštrukturalizačný plán zamietnuť. Reštrukturalizačný plán zároveň nie je v podstatnom rozpore so spoločným záujmom veriteľov, keď za tento spoločný záujem je potrebné pokladať dosiahnutie čo najvyššej miery uspokojenia pohľadávok veriteľov (§ 5 ZKR) pri zachovaní aspoň podstatnej časti prevádzky podniku dlžníka tak, že v reštrukturalizačnom konaní možno odôvodnene predpokladať väčší rozsah uspokojenia veriteľov dlžníka ako v prípade vyhlásenia konkurzu [§ 109 ods. 3 písm. c) a d) ZKR].

Nakoľko súd nezistil dôvody na zamietnutie reštrukturalizačného plánu a veritelia na schvaľovacej schôdzi hlasovali za prijatie potrebnou väčšinou prítomných hlasov vo všetkých skupinách, súd reštrukturalizačný plán v znení prijatom na schvaľovacej schôdzi konanej dňa 06.08.2012 potvrdil. O skončení reštrukturalizácie rozhodol súd podľa ustanovenia § 153 ods. 1 ZKR.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

Prílohu tohto uznesenia tvorí reštrukturalizačný plán potvrdený súdom. Plán je súčasťou súdneho spisu.

  • Súd Okresný súd Prešov
  • Spisová značka 1R/13/2011
  • ICS 8111234806
  • Vydal JUDr. Štefan Tomašovský
  • Vydal FN samosudca
  • Odoslal Ľubica Kurucová