Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 498278

TERMOCEM, s. r. o.

  • Konanie č. 498278
  • Vydaný 27.9.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 191 z roku 2012 3.10.2012
  • Úpadca TERMOCEM, s. r. o.
    IČO: 36699659
    Námestie sv. Anny 7269/20B
    91101   Trenčín
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Trenčín v právnej veci navrhovateľa - dlžníka TERMOCEM, s.r.o. so sídlom Námestie sv. Anny 7269/20B, 911 01 Trenčín, IČO 36 699 659, o návrhu na povolenie reštrukturalizácie dlžníka, takto

Rozhodnutie

Reštrukturalizačné konanie sa z a s t a v u j e.

Odôvodnenie

Podaným návrhom, ktorý došiel súdu dňa 6.8.2012 sa navrhovateľ - dlžník domáhal, aby súd povolil reštrukturalizáciu dlžníka. Tunajší súd uznesením č.k. 29R/4/2012-151 zo dňa 21.8.2012, ktoré bolo zverejnené v Obchodnom vestníku s účinkami zverejnenia ku dňu 28.8.2012, rozhodol o začatí reštrukturalizačného konania voči dlžníkovi.

Podľa § 116 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len zák. č. 7/2005 Z.z.) ak sú splnené predpoklady, aby súd povolil reštrukturalizáciu, súd najneskôr do 30 dní od začatia

reštrukturalizačného konania uznesením rozhodne o povolení reštrukturalizácie. Inak reštrukturalizačné konanie v rovnakej lehote uznesením zastaví.

Podľa § 116 ods. 2 zák. č. 7/2005 Z.z. súd povolí reštrukturalizáciu, ak

a) posudok spĺňa zákonom predpísané náležitosti,

b) obsah posudku je jasný a zrozumiteľný,

c) posudok vypracoval správca zapísaný do zoznamu správcov, ktorý má v obvode krajského súdu, v ktorom sídli príslušný súd, zriadenú kanceláriu,

d) posudok v čase podania návrhu na povolenie reštrukturalizácie nebol starší ako 30 dní od jeho vypracovania,

e) správca poverený vypracovaním posudku reštrukturalizáciu dlžníka odporučil a zo záverov posudku je zrejmé, že na odporučenie reštrukturalizácie boli splnené predpoklady.

Podľa § 116 ods. 3 zák. č. 7/2005 Z.z. ak v čase rozhodovania súdu o povolení reštrukturalizácie uplynulo od vypracovania posudku viac ako 60 dní, súd pred rozhodnutím o povolení reštrukturalizácie vypočuje správcu, či sa zásadne nezmenili pomery dlžníka, či sú závery posudku aktuálne a či možno predpokladať úspešnú reštrukturalizáciu.

Po začatí reštrukturalizačného konania súd skúmal, či sú splnené podmienky pre povolenie reštrukturalizácie uvedené v § 116 ods. 2 zák. č. 7/2005 Z.z. a zistil, že nie sú splnené všetky predpoklady na povolenie reštrukturalizácie dlžníka a to predpoklady uvedené v § 116 ods. 2 písm. a/ zák. č. 7/2005 Z.z.

Jedným z predpokladov pre povolenie reštrukturalizácie je, že posudok spĺňa zákonom predpísané náležitosti, ktoré sú uvedené v § 110 ods. 1,2 zák. č. 7/2005 Z.z. Preskúmaním posudku súd zistil, že predložený vypracovaný posudok nespĺňa náležitosti podľa § 110 ods. 1 písm. e/ zák. č. 7/2005 Z.z. a to podrobný opis finančnej a obchodnej situácie. V rámci finančnej situácie je potrebné uviesť doterajší vývoj cash flow, ako aj predpokladaný budúci vývoj cash flow. Vzhľadom k tomu, že hľadisko finančnej situácie môže byť pre samotný úspech reštrukturalizácie určujúci, nakoľko zabezpečiť potrebný cash flow pre prevádzku podniku je spravidla kľúčový, je vhodné, aby súčasťou posudku bol aj plán budúceho vývoja toku finančných prostriedkov, t.j. vývoja cash flow. V rámci finančnej situácie podniku je ďalej potrebné zhodnotiť, z čoho je cash flow tvorený, resp. či existujú prípadné úverové linky, ktoré možno využiť. Predložený posudok síce obsahuje podrobný popis finančnej situácie dlžníka, ale len za minulé roky a to konkrétne za roky 2009 až 2011. Aktuálna finančná situácia (aká bola u dlžníka čase vypracovania posudku, teda k augustu roku 2012) z predloženého posudku vôbec nevyplýva. Takisto z neho nevyplýva predpokladaný budúci vývoj cash flow, teda predpoklad vygenerovanej nadhodnoty v nasledujúcich rokoch (opierajúci sa o závery finančného plánu do budúcna, ktorý by mal mať dlžník pokúšajúci sa o reštrukturalizáciu podniku, vyhotovený). Z predloženého posudku teda nevyplýva nielen aktuálna ale ani predpokladaná finančná situácia, aká by mala u dlžníka nastať v nasledujúcich rokoch. Popis finančnej situácie dlžníka len za minulé roky nie je možné považovať za podrobný popis finančnej situácie. Pre veriteľov dlžníka je dôležitou informáciou aktuálna ale najmä budúca vyhliadka finančnej situácie dlžníka, ako aj poznanie toho, z čoho predpoklad budúcej finančnej situácie dlžníka vychádza, aby po zohľadnení týchto skutočností mohli zaujať relevantný postoj k reštrukturalizácii dlžníka.

Čo sa týka obchodnej situácie, v tejto je potrebné podľa názoru súdu zhodnotiť, z čoho sú tvorené tržby podniku, ako sa doposiaľ vyvíjali, dôvod ich poklesu, či je možné ich zvýšiť, resp. udržať, ako aj zhodnotiť budúci plán tržieb. Takisto je vhodné zhodnotiť prípadné kontrakty, ktoré má dlžník nakontrahované a ktoré môžu byť základom budúcich tržieb. V prípade, ak obchodná situácia dlžníka podlieha sezónnym výkyvom, tieto je potrebné v posudku tiež zhodnotiť. Časť VIII. 2 posudku pod názvom Obchodná analýza - neumožňuje získať žiadnu predstavu o aktuálnej obchodnej situácii dlžníka, o jeho tržbách, budúcich vyhliadkach ohľadne tržieb a ich možného zvýšenia, nie je vôbec zrejmé, či v súčasnosti dlžník vôbec má uzatvorené nejaké zmluvy s odberateľmi, aké a aký z nich plynie dlžníkovi výnos, ich počet, opis, či títo sú slovenskými alebo zahraničnými fyzickými alebo právnickými osobami, či sa jedná o dlhodobých alebo jednorázových odberateľov, či má rozpracované aj nejaké obchodné kontrakty s novými potencionálnymi odberateľmi, aké a aký z nich predpokladá výnos, v akom štádiu sa uzavretie nových kontraktov nachádza a pod. Posudok v uvedenej časti obsahuje len tú skutočnosť, že dlžník sa od roku 2012 sústreďuje predovšetkým na trhovú realizáciu svojich zákaziek, pričom ide o zameranie sa na veľko a maloobchodné spoločnosti realizujúce úpravy podláh v bytových domoch, polyfunkčných domoch a individuálnej bytovej výstavbe a jednotlivých koncových zákazníkov. Takíto popis

obchodnej situácie nie je možné v žiadnom prípade považovať za podrobný tak, ako to vyžaduje ust. § 110 ods. 1 písm. e/ zák. č. 7/2005 Z.z., keďže z neho nie je možné vôbec získať predstavu o obchodnej situácii dlžníka.

Vzhľadom k tomu, že predložený posudok neobsahuje podrobný opis aktuálnej finančne situácie dlžníka (ale len za minulé roky) ani podrobný opis obchodnej situácie dlžníka, súd začaté reštrukturalizačné konanie podľa § 116 ods. 1 zák. č. 7/2005 Z.z. zastavil.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu je prípustné odvolanie do 15 dní odo dňa jeho doručenia prostredníctvom Okresného súdu Trenčín písomne v dvoch vyhotoveniach.

Náležitosti odvolania: ktorému súdu je určené, kto ho robí, ktorej veci sa týka a čo sleduje, musí byť podpísané a datované, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu rozhodnutie napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.

Proti uzneseniu o zastavení reštrukturalizačného konania môže podať odvolanie každý účastník reštrukturalizačného konania. (§ 116 ods. 5 zák. č. 7/2005 Z.z.).

Za deň doručenia súdneho rozhodnutia alebo inej písomnosti sa považuje nasledujúci deň po zverejnení súdneho rozhodnutia alebo inej súdnej písomnosti v Obchodnom vestníku. Rovnako písomnosti, ktoré sa podľa tohto zákona zverejňujú v Obchodnom vestníku, sa považujú na účely tohto zákona za zverejnené nasledujúci deň po ich zverejnení v Obchodnom vestníku.

  • Súd Okresný súd Trenčín
  • Spisová značka 29R/4/2012
  • ICS 3112220497
  • Vydal JUDr. Michal Fiala
  • Vydal FN samosudca
  • Odoslal Veronika Hlobeňová