Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 480525

EMILI TRANS, s.r.o.

  • Konanie č. 480525
  • Vydaný 7.11.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 221 z roku 2012 15.11.2012
  • Úpadca EMILI TRANS, s.r.o.
    IČO: 36426059
    Majerka 149
    05994   Ihľany
  • Navrhovatelia EMILI TRANS, s.r.o.
    IČO: 36426059
    Majerka 149
    05994   Ihľany
  • Daňový úrad Kežmarok
    Huncovská 1
    06026   Kežmarok
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Prešov v právnej veci vyhláseného malého konkurzu na majetok úpadcu EMILI TRANS, s. r. o., so sídlom Majerka 149, 059 94 Ihľany, IČO: 36 426 059 správcom ktorého je Ing. Štefánia Cingeľová, so sídlom kancelárie Jirásková 23, 085 01 Bardejov, o odvolaní správcu, takto

Rozhodnutie

Odvoláva Ing. Štefániu Cingeľovú, so sídlom kancelárie Jirásková 23, 085 01 Bardejov z funkcie správcu.

Z v o l á v a schôdzu veriteľov, ktorá sa bude konať dňa 11.12.2012 o 13:00 hod. na Okresnom súde Prešov v miestnosti č. 18 s nasledujúcim programom:

1. Otvorenie

2. Hlasovanie o návrhoch na nového správcu

3. Záver

Odvolaný správca je povinný vykonávať všetky neodkladné úkony súvisiace s výkonom funkcie správcu, najmä úkony týkajúce sa správy a ochrany majetku, ktorý podlieha konkurzu, a to až do ustanovenia nového správcu a poskytnúť všetku potrebnú súčinnosť tak, aby sa nový správca mohol riadne ujať výkonu svojej funkcie

Odôvodnenie

Uznesením č.k. 2K/27/2011-102 zo dňa 05.09.2011 zverejneným v Obchodnom vestníku dňa 12.09.2011, súd na návrh veriteľa vyhlásil konkurz na majetok úpadcu a ustanovil do funkcie správcu Ing. Štefániu Cingeľovú.

Z činnosti konkurzného súdu je známe, že správca Ing. Štefánia Cingeľová požiadal v inej konkurznej veci o odvolanie z funkcie predbežného správcu z dôvodu, že v júli 2012 uzatvoril pracovný pomer na funkciu vedúceho pobočky Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a.s. v Bardejove.

Podľa § 42 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „ZKR“) súd aj bez návrhu odvolá správcu, ak opakovane alebo závažne porušil povinnosti ustanovené týmto zákonom alebo osobitným predpisom alebo mu vo výkone funkcie bráni zákonná prekážka; zákonnou prekážkou sa rozumie aj vylúčenie správcu podľa osobitného predpisu. Pred odvolaním správcu počas konkurzu súd vypočuje členov veriteľského výboru a aspoň troch zabezpečených veriteľov s najvyšším počtom hlasov počítaných podľa zistenej sumy ich zistených zabezpečených pohľadávok.

Podľa § 200 ZKR ak podľa tohto zákona môže súd rozhodnúť až po vypočutí určitej osoby, môže súd od jej vypočutia upustiť, ak sa zdržuje v cudzine alebo hrozí nebezpečenstvo z omeškania. Súd môže postupovať rovnako, ak pobyt tejto osoby nie je známy.

Podľa § 4 ods. 1 zákona č. 8/2005 z. z. o správcoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „Zákon o správcoch“) správca je vylúčený z výkonu správcovskej činnosti, ak so zreteľom na jeho pomer k veci, v ktorej vykonáva správcovskú činnosť, možno mať pochybnosti o jeho nezaujatosti. Svoj možný pomer k veci správca posudzuje sústavne a s odbornou starostlivosťou; ak sa pritom dozvie o skutočnostiach, pre ktoré možno mať pochybnosti o jeho nezaujatosti, bez zbytočného odkladu o tom informuje súd.

Podľa § 4 ods. 2 písm. a) Zákona o správcoch správca je vylúčený z výkonu správcovskej činnosti vždy, ak je spriaznenou osobou veriteľa prihlásenej pohľadávky.

Podľa § 9 ods. 1 psím. a) ZKR spriaznenou osobou právnickej osoby sa na účely tohto zákona rozumie štatutárny orgán alebo člen štatutárneho orgánu, vedúci zamestnanec, 2) prokurista alebo člen dozornej rady právnickej osoby.

Správca vo svojom podaní sám uviedol, že v zmysle právnych predpisov uzatvoril pracovnú zmluvu na pozíciu vedúceho zamestnanca. Správca uzatvoril pracovný pomer so spoločnosťou Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s., so sídlom Mamateyova 17, 850 05 Bratislava, IČO: 35 937 874.

Z obsahu konkurzného spisu mal súd za preukázané, že súčasný zamestnávateľ správcu je veriteľom pohľadávok prihlásených do konkurzu prihláškami pod por. č. 120 až 162.

U správcu je teda daná prekážka výkonu funkcie správcu, a to nielen podľa ust. § 4 ods. 1 Zákona o správcoch, ale aj podľa ust. § 4 ods. 2 písm. a) Zákona o správcoch. Preto súd bez návrhu rozhodol o odvolaní správcu z funkcie. Súd upustil od vypočutia osôb podľa ust. § 42 ods. 1 ZKR, nakoľko mal za to, že môže hroziť nebezpečenstvo z omeškania, a že na strane správcu ide o objektívnu prekážku, ktorú správca navyše sám oznámil konkurznému súdu v inom konaní.

Podľa § 34 ods. 3 zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „ZKR“) v znení platnom a účinnom do 31.12.2011, schôdza veriteľov sa zvoláva uverejnením oznámenia v Obchodnom vestníku; lehota medzi zvolaním a konaním schôdze veriteľov nesmie byť kratšia ako 15 dní. Oznámenie o zvolaní schôdze veriteľov musí obsahovať miesto, čas a predmet rokovania schôdze veriteľov.

Podľa § 42 ods. 5 ZKR ak súd odvolá správcu počas konkurzu mimo schôdze veriteľov, bezodkladne zvolá schôdzu veriteľov na účely schválenia návrhu na nového správcu; ustanovenia § 36 ods. 2 a 3 sa použijú primerane. Ak schôdza veriteľov návrh na nového správcu neschváli, súd ustanoví správcu bez návrhu schôdze veriteľov.

Podľa § 206a ZKR konania začaté pred 1. januárom 2012 sa dokončia podľa doterajších predpisov, ak odsek 2 neustanovuje inak.

Keďže súd odvolal správcu z funkcie mimo schôdze veriteľov, rozhodol zároveň o zvolaní schôdze, predmetom ktorej bude rozhodovanie o návrhoch na nového správcu.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

Veritelia sa na schôdzi preukazujú dokladom totožnosti, právnické osoby aj aktuálnym výpisom z obchodného registra. Zástupcovia veriteľov predložia súdu plnú moc, prípadne poverenie na zastupovanie veriteľa (originál alebo osvedčenú fotokópiu) a doklad totožnosti, prípadne preukaz advokáta. Z obsahu plnej moci alebo poverenia musí vyplývať oprávnenie na zastupovanie podľa zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov, a ak nejde o zastupovanie advokátom, tiež vymedzenie rozsahu tohto zastupovania vo veci vyhláseného konkurzu a účasti na schôdzi veriteľov. Podpis veriteľa na plnej moci, ak nejde o zastupovanie advokátom, musí byť úradne osvedčený.

  • Súd Okresný súd Prešov
  • Spisová značka 2K/27/2011
  • ICS 8111217287
  • Vydal JUDr. Tomáš Novák
  • Vydal FN samosudca
  • Odoslal Ľubica Kurucová