Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 313744

PentaReal, s.r.o v "likvidácii"

  • Konanie č. 313744
  • Vydaný 12.11.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 223 z roku 2012 19.11.2012
  • Úpadca PentaReal, s.r.o v "likvidácii"
    IČO: 35814829
    Stavbárska 38
    82107   Bratislava
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Bratislava I v právnej veci vyhláseného konkurzu na majetok úpadcu: PentaReal, s.r.o. " v likvidácii ", so sídlom Stavbárska 38, 821 07 Bratislava, IČO: 35 814 829, správcom ktorého je Mgr. Gabriela Hrbáňová, so sídlom kancelárie Malý trh 2/A, 811 08 Bratislava, o návrhu správcu o udelenie záväzného pokynu,

Rozhodnutie

Súd zaväzuje správcu: Mgr. Gabriela Hrbáňová, so sídlom kancelárie Malý trh 2/A, 811 08 Bratislava, na uzavretie Zmluvy o postúpení pohľadávok Úpadcu: PentaReal, s.r.o. "v likvidácii", so sídlom Stavbárska 38, 821 07 Bratislava, IČO: 35 814 829, zverejnených v OV 99/2012 dňa 24.05.2012, so záujemcom: spoločnosťou M2 Business s.r.o., so sídlom Bancíkovej 1/A, 821 03 Bratislava, IČO: 44 269 986, za sumu 145,20,-Eur.

Odôvodnenie

Okresný súd Bratislava I., ako príslušný orgán vykonávajúci pôsobnosť veriteľského výboru, uznesením č.k.3K/35/2010 zo dňa 02.05.2012, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 10.05.2012, uložil správcovi: Mgr. Gabriela Hrbáňová, so sídlom kancelárie Malý trh 2/A, 811 08 Bratislava ( ďalej len „Správca“ ) záväzný pokyn na speňažovanie majetku úpadcu: PentaReal, s.r.o. " v likvidácii ", so sídlom Stavbárska 38, 821 07 Bratislava, IČO: 35 814 829 (ďalej len „Úpadca“) v súlade s predloženým návrhom.

V zmysle uvedeného Správca vyhlásil verejnú obchodnú súťaž na predkladanie návrhov na uzavretie zmluvy o postúpení pohľadávok, ktorej predmetom je postúpenie peňažných pohľadávok Úpadcu ako celku. Predmetná verejná obchodná súťaž bola zverejnená v OV 99/2012 zo dňa 24.05.2012, pričom sa jednalo o nasledovné pohľadávky Úpadcu:

1/ Správa a servis bytov, s.r.o., pohľadávka vo výške 2.490,12 EUR,

2/ Richard Gabrláty, pohľadávka vo výške 358,49 EUR,

3/ Lucia Baumstarková, pohľadávka vo výške 156,43 EUR,

4/ Ing. Juraj Gábor, pohľadávka vo výške 634,17 EUR,

5/ Martin Zvarík pohľadávka vo výške 255,93 EUR,

6/ MERATECH - STAVBY, s.r.o., peňažná pohľadávka vo výške 356,14 EUR,

7/ AZ Mix s.r.o., peňažná pohľadávka vo výške 3.109,50 EUR,

8/ SUKMONT, a.s., pohľadávka vo výške 8.357,90 EUR a

9/ MAPRO BAU s.r.o., peňažná pohľadávka vo výške 3.384,78 EUR.

K poslednému dňu verejnej obchodnej súťaže, t.j. ku dňu 08.06.2012, bol Správcovi doručený len jeden návrh na odkúpenie predmetných pohľadávok, a to návrh spoločnosti M2 Business s.r.o., so sídlom Bancíkovej 1/A, 821 03 Bratislava, IČO: 44 269 986 na odkúpenie celého súboru pohľadávok Úpadcu za sumu 145,20 €.

Vzhľadom na vyššie uvedené Správca skonštatoval, že do súťaže sa zapojil iba jeden záujemca, a o dané pohľadávky široká verejnosť neprejavila záujem, a zároveň navrhol súdu, aby mu tento, ako príslušný orgán, uložil záväzný pokyn na uzavretie zmluvy v zmysle návrhu predloženého záujemcom.

Podľa § 82 ods. 1 ZKR príslušný orgán ukladá podľa tohto zákona záväzné pokyny a odporúčania správcovi v súvislosti so správou majetku podliehajúceho konkurzu, prevádzkovaním úpadcovho podniku alebo jeho časti, speňažovaním majetku podliehajúceho konkurzu a inými činnosťami správcu, ktoré podľa tohto zákona podliehajú pokynom príslušného orgánu.

Podľa § 82 ods. 2 ZKR, príslušným orgánom na účely tohto zákona je

a) veriteľský výbor, ak ide o majetok tvoriaci všeobecnú podstatu,

b) zabezpečený veriteľ oddelenej podstaty, ak ide o majetok tvoriaci oddelenú podstatu; ak možno odôvodnene predpokladať, že po uspokojení zabezpečenej pohľadávky zabezpečeného veriteľa oddelenej podstaty zvýši v oddelenej podstate majetok, príslušným orgánom spolu so zabezpečeným veriteľom oddelenej podstaty sú aj ďalší dotknutí zabezpečení veritelia, prípadne aj veriteľský výbor, ak možno odôvodnene predpokladať, že výťažok zo speňaženia majetku oddelenej podstaty postačí aj na uspokojenie nezabezpečených pohľadávok; pri určení zloženia príslušného orgánu sa vychádza zo zistenej sumy zabezpečených pohľadávok dotknutých zabezpečených veriteľov, sumy pohľadávok proti podstate priradených k dotknutým súpisovým zložkám majetku a súpisovej hodnoty dotknutých súpisových zložiek majetku; ak je už dotknutá súpisová zložka majetku speňažená, vychádza sa z hodnoty ešte nerozvrhnutého výťažku zo speňaženia dotknutej súpisovej zložky majetku,

c) veriteľský výbor a dotknutí zabezpečení veritelia, ak ide o spoločné speňaženie majetku tvoriaceho všeobecnú podstatu a jednu alebo viaceré oddelené podstaty,

d) dotknutí zabezpečení veritelia, ak ide o spoločné speňaženie majetku tvoriaceho viaceré oddelené podstaty,

e) súd, ak ide o majetok tvoriaci oddelenú podstatu a zabezpečená pohľadávka zabezpečeného veriteľa oddelenej podstaty je popretá čo do právneho dôvodu, vymáhateľnosti, zabezpečenia zabezpečovacím právom alebo poradia zabezpečenia zabezpečovacím právom; to platí rovnako pri dotknutých zabezpečených veriteľoch podľa písm. b) až d).

Podľa § 39 ods. 1 ZKR, ak prvá schôdza veriteľov nie je uznášaniaschopná alebo nezvolí veriteľský výbor, pôsobnosť veriteľského výboru až do riadneho zvolenia veriteľského výboru vykonáva súd.

Podľa § 83 ods. 1 ZKR príslušný orgán je oprávnený uložiť správcovi záväzný pokyn, ako postupovať, ak ide o

a) speňaženie majetku tvoriaceho všeobecnú podstatu; veriteľský výbor môže určiť, kedy sa záväzný pokyn nevyžaduje,

b) speňaženie majetku tvoriaceho oddelenú podstatu,

c) spoločné speňaženie majetku tvoriaceho viaceré oddelené podstaty alebo všeobecnú podstatu a jednu alebo viaceré oddelené podstaty,

d) odplatný prevod podniku alebo jeho časti,

e) speňaženie majetku odplatným prevodom na osobu spriaznenú so správcom, osobu spriaznenú s úpadcom, veriteľa prihlásenej pohľadávky alebo osobu spriaznenú s veriteľom prihlásenej pohľadávky,

f) prenechanie celého majetku úpadcu alebo jeho podstatnej časti do nájmu; to neplatí, ak sa prevádzkuje podnik úpadcu a majetok, ktorý sa prenecháva do nájmu, slúžil pred vyhlásením konkurzu na prevádzkovanie rovnakej alebo podobnej podnikateľskej činnosti,

g) prenechanie majetku úpadcu do nájmu osoby spriaznenej so správcom, osoby spriaznenej s úpadcom, veriteľa prihlásenej pohľadávky alebo osoby spriaznenej s veriteľom prihlásenej pohľadávky,

h) uzatvorenie zmluvy o dočasnom poskytnutí peňažných prostriedkov v súvislosti s prevádzkovaním podniku úpadcu,

i) uzatvorenie zmluvy v súvislosti s prevádzkovaním úpadcovho podniku, ktorou sa správca zaviaže plniť pokračujúce plnenie počas viac ako jedného mesiaca alebo poskytnúť plnenie s hodnotou vyššou ako 3% obratu úpadcu za predchádzajúce účtovné obdobie.

Podľa § 84 ods. 1 ZKR, správca je povinný vo veciach, v ktorých je príslušný orgán oprávnený uložiť správcovi záväzný pokyn, požiadať príslušný orgán o uloženie pokynu, ako postupovať pred tým, ako urobí prvý právny úkon v tejto veci. V týchto veciach môže správca urobiť prvé právne úkony, až keď príslušný orgán uloží správcovi pokyn, ako postupovať alebo až keď súd rozhodne, ako postupovať.

Podľa § 198 ods. 1 ZKR súd v konaní podľa tohto zákona rozhoduje uznesením. Proti uzneseniu je odvolanie prípustné, len ak to ustanovuje tento zákon. Dovolanie ani mimoriadne dovolanie proti uzneseniu vydanému v konaní podľa tohto zákona nie je prípustné.

Vzhľadom na skutočnosť, že veriteľský výbor nebol zvolený, pôsobnosť veriteľského výboru vykonáva súd, ktorý je v zmysle § 82 ods. 1 ZKR oprávnený uložiť Správcovi záväzný pokyn v súvislosti so speňažovaním majetku podliehajúceho konkurzu.

Na základe vyššie uvedeného, súd zaväzuje správcu Mgr. Gabriela Hrbáňová, so sídlom kancelárie Malý trh 2/A, 811 08 Bratislava, uzatvoriť Zmluvu o postúpení pohľadávok Úpadcu tak, ako je uvedené vo výroku tohto rozhodnutia.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

  • Súd Okresný súd Bratislava I
  • Spisová značka 3K/35/2010
  • ICS 1110225479
  • Vydal JUDr. Milena Daubnerová
  • Vydal FN sudca
  • Odoslal Mgr. Katarína Križanová