Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 468074

PRVÁ STROJÁRENSKÁ LEASINGOVÁ, a.s.

  • Konanie č. 468074
  • Vydaný 20.12.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 1 z roku 2013 2.1.2013
  • Úpadca PRVÁ STROJÁRENSKÁ LEASINGOVÁ, a.s.
    IČO: 36423891
    Robotnícka 819/38
    03901   Turčianske Teplice
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina, v právnej veci vyhláseného konkurzu na majetok úpadcu: PRVÁ STROJÁRENSKÁ LEASINGOVÁ, a.s., so sídlom Robotnícka 819/38, 039 01 Turčianske Teplice, IČO: 36 423 891, správcom ktorého je: Mgr. Marína Gallová, so sídlom kancelárie Jilemnického 30, 036 01 Martin, o návrhu na uloženie záväzného pokynu, ako postupovať, takto

Rozhodnutie

Udeľuje správcovi záväzný pokyn na speňaženie majetku zapísaného v súpise všeobecnej podstaty úpadcu, zverejnenom v Obchodnom vestníku č. 109/2012 zo dňa 7.6.2012, a to:

- kotla EKOBIO 300, nezistený rok výroby, opotrebovaný, súpisová hodnota 14.790,80 eur,

- osobného automobilu Nissan ALMERA, rok výroby 2000, súpisová hodnota 1.200 eur,

- poškodených dubióznych zásob režijného materiálu, súpisová hodnota 4.789,33 eur,

- materiálu na sklade, súpisová hodnota 263,08 eur,

formou ponukového konania nasledovným spôsobom:

Výzvu na predkladanie ponúk s podrobným opisom speňažovaných hnuteľných vecí vrátane úplných podmienok ponukového konania je správca povinný zverejniť v Obchodnom vestníku a na úradnej tabuli správcu. Predávané motorové vozidlo správca zároveň ponúkne na internetových stránkach, na ktorých sa bezplatne zverejňujú ponuky predávaných ojazdených motorových vozidiel. Inzerované oznámenie musí obsahovať minimálne informácie o predmete predaja, o lehote na podávanie záväzných návrhov a o možnosti poskytnutia bližších informácií o predmete predaja, pričom zároveň bude doplnený o odkaz na podmienky ponukového konania zverejnené v príslušnom Obchodnom vestníku. Realizáciu inzerátu na internete je správca povinný zabezpečiť tak, aby záujemcovia o kúpu ponúkaných motorových vozidiel mali dostatočný čas na podanie ponuky. Správca je povinný s odbornou starostlivosťou určiť výšku najnižšieho podania pre každú samostatnú vec (vychádzajúc zo súpisovej hodnoty majetku), pričom na ponuky, v ktorých záujemca neponúkne ani cenu vo výške najnižšieho podania, sa nebude prihliadať. Lehota na podávanie záväzných ponúk bude stanovená najmenej na 20 dní odo dňa zverejnenia ponukového konania v Obchodnom vestníku. Správca je povinný zabezpečiť ohliadku predmetu predaja v termíne a na mieste stanovenom v podmienkach ponukového konania. Ponuky sa budú doručovať na adresu kancelárie správcu. Obálky s ponukami budú otvorené do 3 dní po uplynutí lehoty na podávanie ponúk v kancelárii správcu, o čom je správca povinný spísať záznam. Následne správca ponuky vyhodnotí a o výsledku ponukového konania bude podrobne informovať súd. Správca vyhodnotí ponuky na základe ponúknutej kúpnej ceny, pričom kúpnu zmluvu uzatvorí so záujemcom, ktorý ponúkne za konkrétnu hnuteľnú vec najvyššiu kúpnu cenu a zároveň splní podmienky ponukového konania. Ďalšie podmienky ponukového konania, ktoré nie sú upravené týmto záväzným pokynom, je správca oprávnený stanoviť sám, pri dodržaní zásady hospodárnosti, verejnosti a transparentnosti. V prípade neúspechu prvého kola ponukového konania správca požiada o udelenie nového záväzného pokynu.

Odôvodnenie

Podaním doručeným súdu dňa 6.12.2012 požiadal správca súd ako príslušný orgán o uloženie záväzného pokynu ohľadom speňaženia majetku úpadcu zapísaného v súpise všeobecnej podstaty. Správca navrhol tento majetok speňažiť prioritne prostredníctvom ponukového konania.

Majetok, ktorý je predmetom správcovej žiadosti o uloženie záväzného pokynu, bol zapísaný do súpisu všeobecnej podstaty zverejneného v Obchodnom vestníku 109/2012 zo dňa 7.6.2012 ako súpisové zložky majetku označené číslami 3 až 6.

Z obsahu spisového materiálu súd zistil, že na prvej schôdzi veriteľov, ktorá sa konala dňa 4.7.2012, nebol zvolený veriteľský výbor. Veriteľský výbor nebol zvolený ani na ďalšej schôdzi veriteľov, ktorá sa konala dňa 3.9.2012 a preto príslušným orgánom na uloženie záväzného pokynu, ako postupovať vo veci speňažovania majetku úpadcu tvoriaceho všeobecnú podstatu [§ 83 ods. 1 písm. a) ZKR] je v zmysle § 39 ods. 1 ZKR súd.

Súd sa oboznámil s návrhom správcu a skonštatoval, že navrhovaný spôsob speňaženia majetku označeného vo výrokovej časti tohto uznesenia formou ponukového konania sa javí ako najefektívnejší a najhospodárnejší spôsob speňaženia tohto speňažovaného majetku. Oproti návrhu však súd uložil správcovi zároveň povinnosť inzerovať ponuku na predaj motorového vozidla na internete, a to so zámerom rozšíriť okruh možných záujemcov o čo najväčší počet osôb a dosiahnuť tak čo najvyšší výťažok. Ďalšie podmienky ponukového konania, ktoré súd osobitne neuvádzal v záväznom pokyne, je správca oprávnený stanoviť sám. Pritom je povinný postupovať v súlade so zásadami vyjadrenými v § 5 ZKR, s poukazom na dodržanie zásady hospodárnosti, verejnosti a transparentnosti tak, aby sa dosiahla pre veriteľov pokiaľ možno čo najvyššia miera uspokojenia prihlásených pohľadávok. Pre prípad neúspechu prvého kola ponukového konania si súd vyhradil právo uložiť nový záväzný pokyn.

Na základe uvedených skutočností uložil súd správcovi záväzný pokyn tak, ako je uvedené vo výrokovej časti tohto rozhodnutia.

Poučenie

Proti tomuto rozhodnutiu odvolanie nie je prípustné.

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 4K/2/2012
  • ICS 5112204194
  • Vydal JUDr. Jaroslav Macek
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal Stanislava Čičmanová