Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 497241

VDJ Invest s.r.o.

  • Konanie č. 497241
  • Vydaný 25.1.2013
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 23 z roku 2013 1.2.2013
  • Úpadca VDJ Invest s.r.o.
    IČO: 44065876
    Kostolné námestie 19
    06001   Kežmarok
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Prešov v právnej veci povolenej reštrukturalizácie dlžníka VDJ INVEST s.r.o. v reštrukturalizácii, so sídlom Kostolné námestie 19, 060 01 Kežmarok, IČO: 44 065 876, správcom ktorého je Prvá arbitrážna, k.s., so sídlom kancelárie Slovenská ulica 13, 080 01 Prešov, o návrhu dlžníka na potvrdenie reštrukturalizačného plánu, takto

Rozhodnutie

p o t v r d z u j e reštrukturalizačný plán dlžníka v znení, o ktorom hlasovala schvaľovacia schôdza dňa 08.01.2013, ktorý je prílohou tohto uznesenia,

k o n č í reštrukturalizáciu dlžníka.

Odôvodnenie

Návrhom doručeným tunajšiemu súdu dňa 11.01.2012 dlžník navrhol, aby súd potvrdil reštrukturalizačný plán schválený schvaľovacou schôdzou dňa 08.01.2013 a rozhodol o skončení reštrukturalizácie.

Súd po preskúmaní súdneho spisu a všetkých listín zistil tento skutkový stav:

Dňa 16.04.2012 podal navrhovateľ - dlžník na tunajšom súde návrh na povolenie reštrukturalizácie. V návrhu uviedol, že je v úpadku, nakoľko vykazuje známky platobnej neschopnosti. Na základe týchto skutočností poveril správcu Prvá arbitrážna k.s., so sídlom kancelárie MUDr. Alexandra 4, 060 01 Kežmarok, IČO: 36 795 364, na vypracovanie reštrukturalizačného posudku. Správca vo vypracovanom reštrukturalizačnom posudku zo dňa 16.04.2012 reštrukturalizáciu navrhovateľa odporučil.

Okresný súd Prešov uznesením č.k. 1R/4/2012-90 zo dňa 27.04.2012 publikovaným v Obchodnom vestníku dňa 09.05.2012 rozhodol o začatí reštrukturalizačného konania voči dlžníkovi.

Uznesením č.k. 1R/4/2012-93 zo dňa 21.05.2012 publikovaným v Obchodnom vestníku dňa 25.05.2012 súd povolil reštrukturalizáciu dlžníka, ustanovil Prvá arbitrážna k.s. do funkcie správcu, vyzval veriteľov, aby prihlásili svoje pohľadávky a určil rozsah právnych úkonov dlžníka, ktoré podliehajú súhlasu správcu.

Veriteľský výbor na svojom zasadnutí dňa 06.12.2012 schválil dlžníkom predložený návrh reštrukturalizačného plánu a požiadal správcu o zvolanie schvaľovacej schôdze.

Dňa 08.01.2013 sa konala schvaľovacia schôdza, na ktorej prítomní účastníci plánu hlasovali o prijatí plánu v znení schválenom veriteľským výborom. Na schôdzi sa zúčastnilo 6 veriteľov oprávnených hlasovať, a to 1 veriteľ, ktorého pohľadávky boli zaradené do skupiny č. 1; 4 veritelia, ktorých pohľadávky boli zaradené do skupiny č. 2; 3 veritelia, ktorých pohľadávky boli zaradené do skupiny č. 3; 3 veritelia, ktorých pohľadávky boli zaradené do skupiny č. 4.

V reštrukturalizačnom pláne boli vytvorené 4 skupiny, a to skupina 1. pre zabezpečenú pohľadávku, 2. skupina pre nezabezpečené pohľadávky, 3. skupina pre pohľadávky, ktoré by sa v konkurze uspokojovali v poradí ako podriadené pohľadávky, 4. skupina pre majetkové práva spoločníkov dlžníka.

Do skupiny č. 1 bola zaradená zabezpečená pohľadávka veriteľa Slovenská sporiteľňa, a.s., ktorý hlasoval na schôdzi za prijatie plánu (čo predstavuje 100 % hlasov prítomných veriteľov), nikto nehlasoval proti a nikto sa nezdržal hlasovania. Keďže za prijatie plánu v tejto skupine hlasovala potrebná väčšina, boli tak splnené podmienky v zmysle § 148 ods. 1 písm. a) zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“), a táto skupina sa považuje za súhlasiacu s plánom.

Do skupiny č. 2 boli zaradené nezabezpečené pohľadávky veriteľov Carpatian s.r.o., ktorý hlasoval na schôdzi za prijatie plánu (čo predstavuje 0,25977 % hlasov prítomných veriteľov), RICHTRADE, s.r.o., ktorý hlasoval na schôdzi za prijatie plánu (čo predstavuje 1,57522 % hlasov prítomných veriteľov), Slovenská republika - Daňový úrad Prešov, ktorý hlasoval na schôdzi proti prijatiu plánu (čo predstavuje 0,68638 % hlasov prítomných veriteľov), Slovenská sporiteľňa, a.s., ktorý hlasoval na schôdzi za prijatie plánu (čo predstavuje 96,35675 % hlasov prítomných veriteľov). Keďže za prijatie plánu v tejto skupine hlasovala potrebná väčšina, boli tak splnené podmienky v zmysle § 148 ods. 1 písm. b) ZKR, a táto skupina sa považuje za súhlasiacu s plánom.

Do skupiny č. 3 pre pohľadávky, ktoré by sa v konkurze uspokojovali v poradí ako podriadené pohľadávky boli zaradené pohľadávky veriteľov BAUDWERK, a.s., ktorý hlasoval na schôdzi za prijatie plánu (čo predstavuje 1,47 % hlasov prítomných veriteľov), Ing. Juraj Debre, ktorý hlasoval na schôdzi za prijatie plánu (čo predstavuje 2,85 % hlasov prítomných veriteľov), RICHTRADE, s.r.o., ktorý hlasoval na schôdzi za prijatie plánu (čo predstavuje 95,68 % hlasov prítomných veriteľov), nikto nehlasoval proti a nikto sa nezdržal hlasovania. Keďže za prijatie plánu v tejto skupine hlasovala potrebná väčšina, boli tak splnené podmienky v zmysle § 148 ods. 1 písm. b) ZKR, a táto skupina sa považuje za súhlasiacu s plánom.

V skupine č. 4 pre majetkové práva spoločníkov dlžníka boli zaradené pohľadávky veriteľov Ing. Juraj Debre, ktorý hlasoval na schôdzi za prijatie plánu (čo predstavuje 25 % hlasov prítomných veriteľov), Ing. František Mojto, ktorý hlasoval na schôdzi za prijatie plánu (čo predstavuje 25 % hlasov prítomných veriteľov), Mgr. Miroslav Voštiar, ktorý hlasoval na schôdzi za prijatie plánu (čo predstavuje 50 % hlasov prítomných veriteľov), nikto nehlasoval proti a nikto sa nezdržal hlasovania. Keďže za prijatie plánu v tejto skupine hlasovala potrebná väčšina, boli tak splnené podmienky v zmysle § 148 ods. 1 písm. c) ZKR, a táto skupina sa považuje za súhlasiacu s plánom.

Zároveň bola splnená podmienka vyžadovaná § 148 ods. 1 písm. d) zákona ZKR, keďže za prijatie plánu hlasovali prítomní veritelia s celkovým počtom hlasov 4 079 888, pričom ide o 99,75 % hlasov z celkového počtu hlasov všetkých prítomných veriteľov. Jeden prítomný veriteľ hlasoval proti plánu (t.j. 10 215 hlasov, čo je 0,25 %) a nikto sa nezdržal hlasovania. Po skončení hlasovania boli splnené všetky podmienky vyžadované v § 148 ods. 1 ZKR, preto reštrukturalizačný plán dlžníka bol schvaľovacou schôdzou prijatý.

Navrhovateľ - dlžník návrhom doručeným konkurznému súdu dňa 11.01.2013 žiadal, aby Okresný súd Prešov potvrdil reštrukturalizačný plán dlžníka, ktorý bol schvaľovacou schôdzou dňa 08.01.2013 za splnenia všetkých podmienok schválený a zároveň rozhodol o skončení reštrukturalizácie dlžníka.

Podľa § 133 ods. 1 ZKR, ak súd povolil reštrukturalizáciu na základe návrhu dlžníka, plán vypracuje a vypracovaný plán postupne predloží na schválenie veriteľskému výboru, schôdzi účastníkov plánu (ďalej len "schvaľovacia schôdza") a súdu dlžník.

Podľa § 143 ZKR, záverečný návrh plánu sa musí predložiť na predbežné schválenie veriteľskému výboru do 90 dní od povolenia reštrukturalizácie. Na odôvodnenú žiadosť predkladateľa plánu môže veriteľský výbor túto lehotu o 60 dní predĺžiť. Predĺženie lehoty spolu s odôvodnením veriteľského výboru správca bezodkladne po doručení zápisnice zo zasadnutia veriteľského výboru zverejní v Obchodnom vestníku. Ak predkladateľ plánu v zákonnej lehote návrh plánu veriteľskému výboru nepredloží, správca bezodkladne požiada súd o vyhlásenie konkurzu.

Podľa § 148 ods. 1 ZKR, na prijatie plánu schvaľovacou schôdzou sa vyžaduje, aby

a) každá skupina pre zabezpečené pohľadávky hlasovala za prijatie plánu,

b) v každej skupine pre nezabezpečené pohľadávky hlasovala za prijatie plánu nadpolovičná väčšina hlasujúcich veriteľov so zistenou sumou pohľadávok zistených čo do právneho dôvodu a vymáhateľnosti vyššou ako 1 % zistenej sumy všetkých pohľadávok zistených čo do právneho dôvodu a vymáhateľnosti danej skupiny, ak ich hlasy v danej skupine súčasne presahujú väčšinu hlasov hlasujúcich veriteľov počítanú podľa zistenej sumy ich pohľadávok zistených čo do právneho dôvodu a vymáhateľnosti,

c) v každej skupine pre majetkové práva akcionárov hlasovala za prijatie plánu nadpolovičná väčšina hlasov hlasujúcich akcionárov v danej skupine počítaná podľa počtu ich hlasov,

d) za prijatie plánu hlasovali prítomní veritelia s nadpolovičnou väčšinou hlasov počítaných podľa zistenej sumy ich pohľadávok zistených čo do právneho dôvodu a vymáhateľnosti.

Podľa § 151 ods. 1 ZKR, plán prijatý schvaľovacou schôdzou potvrdzuje súd uznesením na návrh predkladateľa plánu. Návrh na potvrdenie plánu je predkladateľ plánu povinný doručiť súdu do 10 dní od skončenia schvaľovacej schôdze; súčasťou návrhu je zápisnica zo schvaľovacej schôdze a ňou prijatý plán.

Podľa § 153 ods. 1 ZKR, ak nie sú dôvody na zamietnutie plánu, súd do 15 dní od doručenia návrhu na potvrdenie plánu predložený plán uznesením potvrdí; prílohu uznesenia tvorí plán potvrdený súdom. V uznesení o potvrdení plánu súd rozhodne aj o skončení reštrukturalizácie. Uznesenie súd bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku. Plán potvrdený súdom sa nezverejňuje; to sa nevzťahuje na ustanovenia o novom úvere.

Veriteľ Daňový úrad Prešov žiadal vytvorenie samostatnej skupiny, v rámci ktorej by bol uspokojovaný v pomere 100 % zo zistenej sumy prihlásených pohľadávok. Je zrejmé, že veriteľ Daňový úrad je poskytovateľom štátnej pomoci a ako taký sa zo zákona považujú za účastníkov nesúhlasiacich s plánom, čo veriteľ aj svojím hlasovaním na schvaľovacej schôdzi naplnil. Súd mal za preukázané, že aj tento veriteľ v prípade potvrdenia reštrukturalizačného plánu súdom dosiahnu vyššie uspokojenie ako v prípade vyhlásenia konkurzu, a preto ak by boli štandardnými trhovými veriteľmi, bolo by potvrdenie reštrukturalizačného plánu aj v ich záujme.

Súd zároveň preskúmal predložený reštrukturalizačný plán, predchádzajúci postup správcu dlžníka, dlžníka, veriteľov a veriteľských orgánov v tomto reštrukturalizačnom konaní, pričom nezistil skutočnosti predpokladané v § 154 ods. 1 ZKR, pre ktoré by musel reštrukturalizačný plán zamietnuť. Reštrukturalizačný plán nie je v podstatnom rozpore so spoločným záujmom veriteľov, keď za tento spoločný záujem je potrebné pokladať dosiahnutie čo najvyššej miery uspokojenia pohľadávok veriteľov (§ 5 ZKR) pri zachovaní aspoň podstatnej časti prevádzky podniku dlžníka tak, že v reštrukturalizačnom konaní možno odôvodnene predpokladať väčší rozsah uspokojenia veriteľov dlžníka ako v prípade vyhlásenia konkurzu [§ 109 ods. 3 písm. c) a d) ZKR].

Nakoľko súd nezistil dôvody na zamietnutie reštrukturalizačného plánu a veritelia na schvaľovacej schôdzi hlasovali za prijatie potrebnou väčšinou prítomných hlasov vo všetkých skupinách, súd reštrukturalizačný plán v znení prijatom na schvaľovacej schôdzi konanej dňa 08.01.2013 potvrdil. O skončení reštrukturalizácie rozhodol súd podľa ustanovenia § 153 ods. 1 ZKR.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

Prílohu tohto uznesenia tvorí reštrukturalizačný plán potvrdený súdom. Plán je súčasťou súdneho spisu.

  • Súd Okresný súd Prešov
  • Spisová značka 1R/4/2012
  • ICS 8112211462
  • Vydal JUDr. Štefan Tomašovský
  • Vydal FN samosudca
  • Odoslal Eva Lešková