Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 329100

CP INVEST, s.r.o.

  • Konanie č. 329100
  • Vydaný 15.2.2013
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 38 z roku 2013 22.2.2013
  • Úpadca CP INVEST, s.r.o.
    IČO: 36734331
    Zadunajská cesta 8
    85101   Bratislava
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Bratislava I v právnej veci navrhovateľa- dlžníkaCP INVEST, s.r.o., Zadunajská cesta 8, 851 01 Bratislava, IČO: 36 734 331, návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka: CP INVEST, s.r.o., Zadunajská cesta 8, 851 01 Bratislava, IČO: 36 734 331

Rozhodnutie

Súd zastavuje konkurzné konanie voči dlžníkovi: CP INVEST, s.r.o., Zadunajská cesta 8, 851 01 Bratislava, IČO: 36 734 331, pre nedostatok majetku.

Odôvodnenie

Okresný súd Bratislava I uznesením zo dňa 06.12.2012, č. k. 4K/61/2012-69, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 13.12.2012, začal na návrh dlžníka: CP INVEST, s.r.o., Zadunajská cesta 8, 851 01 Bratislava, IČO: 36 734 331 ( ďalej len „ Dlžník “ ) konkurzné konanie na majetok Dlžníka.

Vzhľadom na to, že súd mal po začatí konkurzného konania pochybnosti o majetnosti Dlžníka, teda mal pochybnosti o tom, či majetok Dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu, uznesením zo dňa 17.12.2012, č.k. 4K/61/2012-74, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 22.12.2012 ustanovil Dlžníkovi predbežného správcu: Mgr. Miroslav Purdeš, so sídlom kancelárie Skalická cesta 17, 831 02 Bratislava ( ďalej len „Predbežný správca“ ) a uložil mu povinnosť zistiť, či majetok Dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu, o svojich zisteniach priebežne informovať súd a najneskôr do 45 dní od ustanovenia podať súdu záverečnú správu o majetnosti alebo nemajetnosti dlžníka.

Dňa 31.12.2012, dňa 11.01.2013 a dňa 18.01.2013 Predbežný správca predložil súdu priebežné správy o stave majetku Dlžníka. Záverečná správa o stave zisťovania majetku Dlžníka a vykonaných úkonoch bola súdu doručená dňa 05.02.2013.

V zmysle uvedených správ, Predbežný správca s cieľom zistiť a preveriť Dlžníkov majetok sa so žiadosťou o súčinnosť obrátil na Centrálneho depozitára cenných papierov SR, a.s., Geodetický a kartografický ústav Bratislava, Krajský dopravný inšpektorát, peňažné ústavy bližšie špecifikované v jednotlivých správach, Dlžníka, vykonal lustráciu v katasterportáli.

Vychádzajúc z jednotlivých správ šetrenie vykonané prostredníctvom elektronického portálu www.katasterportal.sk , ako aj Geodetického a kartografického ústavu Bratislava bolo negatívne, a teda Dlžník nie je evidovaný v katastre nehnuteľností.

Na základe súčinnosti poskytnutej konateľom Dlžníka bolo zistené, že v majetku Dlžníka sa nachádza hnuteľná vec: počítač HP COMPAQ NC 4200, zakúpený v roku 2007. vychádzajúc zo šetrenia vykonaného Predbežným správcom predmetný počítač by bolo možné speňažiť za sumu 0-100,-€. V rámci zoznamu majetku bola uvedená aj pokladňa s obstarávacou cenou 45,30 €, pričom jej odhadovaná trhová cena sa môže pohybovať v rozpätí 0-30,-€.

S poukazom na zoznam majetku Dlžník je vlastníkom niekoľkých pohľadávok. Základným problémom spojeným s ich vymáhaním je podľa tvrdenia Správcu nedostatočná možnosť preukázania právneho titulu pohľadávky, ako aj samotnej oprávnenosti pohľadávky. Na základe telefonického rozhovoru s konateľom Dlžníka, ako aj na základe predložených listinných podkladov je zrejmé, že Dlžník vie preukázať existenciu jednotlivých pohľadávok len na základe faktúr vystavených samotným Dlžníkom. Podľa vyjadrenia konateľa sa v evidencii Dlžníka nenachádzajú žiadne iné listinné podklady k jednotlivým pohľadávkam než tie, ktoré konateľ Dlžníka predložil Správcovi.

Na základe úkonov vykonaných Predbežným správcom bolo zistené, že časť pohľadávok uvedených v zozname majetku zanikla jednostranným započítaním dlžníkov Dlžníka, prípadne dlžníci popierajú existenciu niektorých pohľadávok. V prípade súdneho sporu by Dlžník podľa Správcu neuniesol dôkazné bremeno a nedokázal by v rámci konania pred súdom preukázať oprávnenosť svojho nároku. Vzhľadom k uvedenému má Predbežný správca za to, že reálna hodnota pohľadávok Dlžníka uvádzaných v zozname majetku je 0,-€.

Dlžník nedisponuje žiadnou hotovosťou, na bankových účtoch má finančné prostriedky v celkovej výške mínus 1,49 €.

V rámci poskytnutia súčinnosti bolo Predbežnému správcovi konateľom Dlžníka oznámené, že tento nemá k dispozícii žiadne zmluvy, ani iné listinné podklady, ktoré by preukazovali prevod akéhokoľvek majetku Dlžníka na tretie osoby. Keďže ani Predbežný správca pri výkone svojej činnosti nezistil žiadne právne úkony, ktorými by došlo k prevodu majetku Dlžníka na tretie osoby, možno konštatovať, že v rámci výkonu predbežnej správy Dlžníka neboli zistené žiadne odporovateľné právne úkony.

Vychádzajúc z obsahu záverečnej správy Predbežného správcu, v spojení s informáciami uvedenými Dlžníkom je možné konštatovať, že Dlžník nedisponuje majetkom, ktorý by postačoval na úhradu nákladov konkurzu.

Na základe vyššie uvedených skutočností Predbežný správca navrhol súdu, aby tento v zmysle § 20 ods. 1 zák. č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení neskorších predpisov ( ďalej len „ZKR“ ) v súlade s 9 ods. 2 zastavil.

Po preskúmaní predloženého zoznamu majetku Dlžníka, priebežných správ a záverečnej správy, predložených Predbežným správcom, súd dospel k záveru, že majetok Dlžníka nepostačuje ani na úhradu nákladov konkurzu, a preto je tu dôvod na zastavenie konkurzného konania podľa § 20 ods. 1 ZKR.

V zmysle ust. § 21 ods. 1 ZKR, predbežný správca zisťuje, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu; predbežný správca je pritom povinný vychádzať aj z hodnoty majetku, o ktorý bol majetok dlžníka ukrátený v dôsledku právnych úkonov, pri ktorých možno odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť a z hodnoty pohľadávky zo zodpovednosti za nepodanie návrhu na vyhlásenie konkurzu v mene dlžníka. Predbežnému správcovi patria pri zisťovaní majetku dlžníka rovnaké oprávnenia ako správcovi v konkurze; ustanovenia § 74 a 75 sa použijú primerane. Súd môže v súvislosti so zisťovaním majetnosti dlžníka ukladať predbežnému správcovi pokyny, ktorými je predbežný správca viazaný. Predbežný správca je povinný o svojich zisteniach priebežne informovať súd a najneskôr do 45 dní od ustanovenia podať súdu záverečnú správu o majetnosti alebo nemajetnosti dlžníka. Ak dlžník neposkytne predbežnému správcovi potrebnú súčinnosť, súd môže lehotu na podanie záverečnej správy o 15 dní predĺžiť.

V zmysle ust. § 20 ods. 1 ZKR ak súd v konkurznom konaní po tom, čo ustanovil dlžníkovi predbežného správcu, zistí, že majetok dlžníka nebude postačovať ani na úhradu nákladov konkurzu, konkurzné konanie pre nedostatok majetku zastaví. Inak na majetok dlžníka najneskôr do 10 dní od podania záverečnej správy predbežného správcu vyhlási konkurz.

V zmysle ust. § 20 ods. 3 ZKR uznesenie o zastavení konkurzného konania pre nedostatok majetku súd doručí účastníkom konkurzného konania. Proti uzneseniu je oprávnený podať odvolanie každý veriteľ dlžníka. Podanie odvolania veriteľom, ktorý nie je účastníkom konkurzného konania, sa považuje za pristúpenie do konkurzného konania.

V zmysle ust. § 20 ods. 4 ZKR, ak odvolací súd zistí, že súd prvého stupňa rozhodol o zastavení konkurzného konania pre nedostatok majetku nesprávne, rozhodnutie súdu prvého stupňa zmení tak, že vyhlási na majetok dlžníka konkurz. Inak rozhodnutie súdu prvého stupňa potvrdí. Odvolací súd vyhlási konkurz na majetok dlžníka aj vtedy, ak veriteľ, ktorý podal odvolanie, zloží na účet súdu preddavok na úhradu nákladov konkurzu.

V zmysle ust. § 20 ods. 5 ZKR ak súd zastaví konkurzné konanie pre nedostatok majetku, účinky začatia konkurzného konania zanikajú až zverejnením oznamu o nadobudnutí právoplatnosti uznesenia o zastavení konkurzného konania pre nedostatok majetku v Obchodnom vestníku. Súd zverejní oznam o nadobudnutí právoplatnosti tohto uznesenia v Obchodnom vestníku bezodkladne po tom, čo uznesenie nadobudne právoplatnosť. Ak je dlžník zapísaný do obchodného registra, súd právoplatné uznesenie o zastavení konkurzného konania pre nedostatok majetku doručí príslušnému registrovému súdu.

Podľa § 9 ods. 2 vyhlášky č. 665/2005 Z. z. súd zastaví konkurzné konanie pre nedostatok majetku vo veci vyhlásenia konkurzu na majetok právnickej osoby vtedy, ak zistí, že majetok dlžníka nemá hodnotu ani 6.638,78 Eur.

Vzhľadom na to, že z predloženého zoznamu majetku a správ o stave zisťovania majetku dlžníka a z vykonaných úkonov Predbežného správcu je zrejmé, že majetok Dlžníka, nebude postačovať ani na úhradu nákladov konkurzu, nakoľko majetok Dlžníka nedosahuje ani hodnotu 6.638,78 €, súd v zmysle ust. § 20 ods. 1 ZKR v lehote 10 dní od podania záverečnej správy Predbežného správcu rozhodol o zastavení konkurzného konania pre nedostatok majetku dlžníka tak, ako je uvedené vo výroku tohto uznesenia.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu je oprávnený podať odvolanie každý veriteľ dlžníka v lehote 15 dní odo dňa jeho doručenia, písomne dvojmo na Okresnom súde Bratislava I. Uznesenie sa považuje za doručené dňom jeho zverejnenia v Obchodnom vestníku aj v prípade ak sa doručuje iným spôsobom. V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§42 ods. 3 zákona č. 99/1963 Zb. Občianskeho súdneho poriadku) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.

  • Súd Okresný súd Bratislava I
  • Spisová značka 4K/61/2012
  • ICS 1112235324
  • Vydal JUDr. Edita Sahánková
  • Vydal FN sudca
  • Odoslal Mgr. Veronika Miškovčíková