Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 480194

GLOBE METAL & FINANCE, a.s.

  • Konanie č. 480194
  • Vydaný 25.2.2013
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 43 z roku 2013 1.3.2013
  • Úpadca GLOBE METAL & FINANCE, a.s.
    IČO: 36398357
    Čsl. armády 3/1697
    03657   Martin
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina v právnej veci vyhláseného konkurzu na majetok úpadcu: GLOBE METAL & FINANCE, a.s., so sídlom Čsl. armády 3/1697, 036 57 Martin, IČO: 36 398 357, ktorého správcom je I & R KONKURZY A REŠTRUKTURALIZÁCIE, k. s, so sídlom Šoltésovej 2, 811 08 Bratislava, IČO: 36 865 265, takto

Rozhodnutie

Správca je povinný vždy do pätnástich dní po skončení príslušného kalendárneho štvrťroka predkladať súdu pravidelné podrobné správy o priebehu konkurzu za predchádzajúci kalendárny štvrťrok, najmä o vykonaných úkonoch smerujúcich k speňaženiu majetku patriaceho do konkurznej podstaty úpadcu. Správa musí mimo iné skutočnosti obsahovať aktuálny majetok zapísaný v súpise majetku podstát spolu s popisom jeho pripravovaného speňažovania a označenie zriadených bankových účtov a stav na nich ku koncu kalendárneho štvrťroka vrátane fotokópii výpisov z účtov.

Okrem pravidelných správ je správca povinný súdu vždy predložiť správu v prípade, že má v úmysle uzatvoriť zmluvu o odbornej pomoci s treťou osobou, najmä o právnej pomoci, o vedení účtovníctva, o archivácii dokladov úpadcu a každej zmluvy, ktorej predmet plnenia má hodnotu vyššiu ako dvetisíc eur, pričom túto správu obsahujúcu minimálne informáciu o zmluvnej strane, s ktorou zamýšľa uzatvoriť zmluvu, predmete plnenia, spôsobe akým bola zmluvná strana vybratá a výške odplaty, je povinný doručiť súdu najneskôr 14 dní pred zamýšľaným uzatvorením zmluvy.

Správca je povinný súdu predložiť a doručiť návrh čiastočného, resp. konečného rozvrhu výťažku ešte pred jeho predložením príslušnému veriteľskému orgánu na schválenie, pričom rozvrh výťažku musí obsahovať všetky zákonné náležitosti a prílohy, pričom musí byť jasný, zrozumiteľný a určitý.

Správca je povinný v rámci výkonu svojej činnosti postupovať s odbornou starostlivosťou a všetky ním vyhotovené potvrdenia, zápisnice, správy a iné listiny vyhotovené v zmysle zákona č. 7/2005 Z.z. musia obsahovať zákonom stanovené náležitosti, aby boli v prípade potreby preskúmateľné súdom.

Odôvodnenie

Uznesením Okresného súdu Žilina č.k. 2K 22/2011-105 zo dňa 31.08.2011, ktoré bolo v zmysle § 199 ods. 9 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len ZKR) zverejnené v Obchodnom vestníku dňa 08.09.2011, vyhlásil súd konkurz na majetok dlžníka: Kjellberg Slovensko s.r.o., so sídlom Československej armády 20, 036 01 Martin, IČO: 31 571 719 (ďalej len „úpadca“) a do funkcie správcu konkurznej podstaty ustanovil Mgr. Michala Miha, so sídlom kancelárie Mariánske nám. 20, 010 01 Žilina (ďalej len „správca).

Podľa § 41 z.č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii(ďalej len „ZKR“) súd počas konkurzného konania vykonáva dohľad nad činnosťou správcu. Súd je pri výkone dohľadu oprávnený požadovať od správcu vysvetlenia alebo správy o priebehu konkurzného konania, ktoré je správca povinný súdu v určenej lehote poskytnúť.

Podľa § 3 ods.2 z.č.8/2005 Z.z. o správcoch správca je povinný vykonávať správcovskú činnosť s odbornou starostlivosťou, s využitím všetkých svojich skúseností a odborných vedomostí.

Súd v rámci dohľadu nad činnosťou správcu uložil správcovi povinnosť podávať pravidelné správy o priebehu konkurzu, ako aj predkladať súdu správy v presne stanovených prípadoch ako aj povinnosť predložiť súdu návrhy rozvrhov výťažku. V záujme ochrany veriteľov a naplnenia účelu konkurzu (§5 ZKR) si súd vyhradil právo byť informovaný o priebehu konkurzu, ako aj byť informovaný o pripravovaných zmluvách, ktoré by potencionálne mohli mať negatívny dopad na zmenšenie konkurznej podstaty. Uložením tejto povinnosti správcovi nie je dotknutá jeho povinnosť podávať súdu podrobné písomné správy o stave zisťovania a zabezpečovania majetku dlžníka a vykonaných úkonoch tak, ako vyplýva z § 12 ods. 5 vyhlášky, ako ani iné povinnosti správcu vyplývajúce zo ZKR či iných právnych predpisov, napr. povinnosť predkladať súdu výpis z evidencie o pohľadávkach proti podstate, vyplývajúca z ustanovenia § 87 ods. 10 ZKR

Súd upozorňuje správcu na dôsledky prípadného nerešpektovania pokynov súdov vyplývajúce zo ZKR(§ 42 ZKR), či zákona o správcoch, prípadne aj Trestného zákona.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné /§ 198 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení neskorších predpisov /

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 2K/5/2012
  • ICS 5112213494
  • Vydal JUDr. Gabriela Bargelová
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal JUDr. Jozef Šulek