Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 341282

STM Slovakia, spol. s r.o.

  • Konanie č. 341282
  • Vydaný 26.4.2013
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 86 z roku 2013 6.5.2013
  • Úpadca STM Slovakia, spol. s r.o.
    IČO: 31364888
    Diaľničná cesta 11
    90301   Senec
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Bratislava I v právnej veci navrhovateľa- veriteľa: UniCredit Leasing Slovakia, a.s., Plynárenská 7/A, 814 16 Bratislava, IČO: 35 730 978, právne zastúpený: Malata, Pružinský, Hegedüš & Partners s.r.o., so sídlom Prievozská 4/B, 821 09 Bratislava, IČO: 47 239 921, o návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka: STM Slovakia, spol. s.r.o., so sídlom Diaľničná cesta 11, 903 01 Senec, IČO: 31 364 888

Rozhodnutie

Súd začína konkurzné konanie voči dlžníkovi: STM Slovakia, spol. s.r.o., so sídlom Diaľničná cesta 11, 903 01 Senec, IČO: 31 364 888.

Odôvodnenie

Navrhovateľ- veriteľ: UniCredit Leasing Slovakia, a.s., Plynárenská 7/A, 814 16 Bratislava, IČO: 35 730 978 (ďalej len „Navrhovateľ“) rávne zastúpený: Malata, Pružinský, Hegedüš & Partners s.r.o., so sídlom Prievozská 4/B, 821 09 Bratislava, podal dňa 04.03.2013 na Okresnom súde Bratislava I návrh na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka: STM Slovakia, spol. s.r.o., so sídlom Diaľničná cesta 11, 903 01 Senec, IČO: 31 364 888 (ďalej len „Dlžník“).

Podpis Navrhovateľa, v zast. JUDr. Milan Malata, na návrhu je úradne osvedčený. Prílohu návrhu tvorí generálne plnomocenstvo udelené Malata, Pružinský, Hedegüš & Partners s.r.o., so sídlom Prievozská 4/B, 821 09 Bratislava.

Návrh spolu s prílohami je podaný v dvoch rovnopisoch.

Navrhovateľ zaplatil na účet súdu preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu vo výške 1.659,70 €.

Súd uznesením zo dňa 19.03.2013, č. k. 4K/12/2013-78, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 20.04.2013 vyzval Navrhovateľa, aby v lehote 10 dní od doručenia tohto uznesenia pod následkom odmietnutia podania, doručeného Okresnému súdu Bratislava I dňa 04.03.2013 odstránil nedostatok návrhu na začatie konkurzného konania, a to v zmysle § 43 ods. 1 O. s. p. predložil súdu originál generálneho plnomocenstva alebo fotokópiu generálneho plnomocenstva (opatrené osvedčovacou doložkou) udeleného splnomocniteľom: UniCredit Leasing Slovakia, a.s., Plynárenská 7/A, 814 16 Bratislava, IČO: 35 730 978 spoločnosti Malata, Pružinský, Hedegüš & Partners s.r.o., so sídlom Prievozská 4/B, 821 09 Bratislava, s úradne osvedčeným podpisom splnomocniteľa, a to v dvoch rovnopisoch.

Dňa 09.04.2013 predložil Navrhovateľ súdu originál generálneho plnomocenstva udeleného splnomocniteľom: UniCredit Leasing Slovakia, a.s., Plynárenská 7/A, 814 16 Bratislava, IČO: 35 730 978 spoločnosti Malata, Pružinský, Hegedüš & Partners s.r.o., so sídlom Prievozská 4/B, 821 09 Bratislava, s úradne osvedčeným podpisom splnomocniteľa, a to v dvoch rovnopisoch.

Podľa § 3 ods. 1, veta prvá, zák. č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“) dlžník je v úpadku, ak je platobne neschopný alebo predlžený.

Podľa § 3 ods. 2 ZKR platobne neschopný je ten, kto nie je schopný plniť 30 dní po lehote splatnosti aspoň dva peňažné záväzky. Za jednu pohľadávku pri posudzovaní platobnej schopnosti dlžníka sa považujú všetky pohľadávky, ktoré počas 90 dní pred podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu pôvodne patrili len jednému veriteľovi.

Podľa § 11 ods. 3 ZKR veriteľ je oprávnený podať návrh na vyhlásenie konkurzu, ak môže odôvodnene predpokladať platobnú neschopnosť svojho dlžníka. Platobnú neschopnosť dlžníka možno odôvodnene predpokladať vtedy, ak je dlžník viac ako 30 dní v omeškaní s plnením aspoň dvoch peňažných záväzkov viac ako jednému veriteľovi a bol jedným z týchto veriteľov písomne vyzvaný na zaplatenie.

Podľa § 12 ods. 1 ZKR návrh na vyhlásenie konkurzu musí obsahovať všeobecné náležitosti návrhu podľa osobitného predpisu. Podpis navrhovateľa, ktorý nie je orgánom verejnej moci musí byť v návrhu úradne osvedčený. Návrh musí byť podaný v dvoch rovnopisoch spolu s prílohami.

Podľa § 12 ods. 2 ZKR ak návrh na vyhlásenie konkurzu podáva veriteľ, v návrhu je povinný uviesť skutočnosti, z ktorých možno odôvodnene predpokladať platobnú neschopnosť dlžníka, ako aj označiť svoju pohľadávku 30 dní po lehote splatnosti a označiť ďalšieho veriteľa s pohľadávkou 30 dní po lehote splatnosti. K návrhu je veriteľ povinný pripojiť listiny, ktoré dokladajú jeho pohľadávku označenú v návrhu. Navrhovateľ pohľadávku doloží

a)písomným uznaním dlžníka s úradne overeným podpisom dlžníka,

b)vykonateľným rozhodnutím alebo iným podkladom, na základe ktorého možno nariadiť výkon rozhodnutia alebo vykonať exekúciu,

c)potvrdením audítora, správcu alebo súdneho znalca, že navrhovateľ pohľadávku účtuje v účtovníctve v súlade s účtovnými predpismi, a v prípade, že ide o pohľadávku nadobudnutú prevodom alebo prechodom, aj potvrdením audítora, správcu alebo súdneho znalca, že pohľadávka účtovaná v účtovníctve navrhovateľa má doložený dôvod vzniku, ak podáva návrh voči právnickej osobe, alebo

d)potvrdením Ministerstva financií Slovenskej republiky o existencii pohľadávky štátu z príspevku poskytnutého dlžníkovi z prostriedkov Európskej únie, schváleného a účtovaného certifikačným orgánom.

Podľa § 13 ods. 1 ZKR navrhovateľ je povinný pred podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu zaplatiť na účet súdu preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu ( ďalej len "preddavok" ). Zaplatenie preddavku je navrhovateľ povinný v návrhu na vyhlásenie konkurzu doložiť dokladom osvedčujúcim zaplatenie. Ak súd návrh na vyhlásenie konkurzu odmietne alebo súd nezačne konkurzné konanie z iného dôvodu alebo navrhovateľ pred začatím konkurzného konania vezme návrh späť, preddavok sa vráti navrhovateľovi.

Podľa § 7 ods. 2 vyhlášky MS SR č. 665/2005 Z.z. preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu vo veci vyhlásenia konkurzu na majetok právnickej osoby je 1.659,70 Eur.

Podľa § 14 ods. 1 ZKR ak súd zistí, že návrh na vyhlásenie konkurzu spĺňa zákonom ustanovené náležitosti, najneskôr do 15 dní od doručenia návrhu rozhodne o začatí konkurzného konania. Inak v rovnakej lehote uznesením poučí navrhovateľa o nedostatkoch návrhu a vyzve ho, aby tieto nedostatky v lehote 10 dní odstránil. Ak tak navrhovateľ neurobí, súd návrh odmietne najneskôr do 15 dní po tom, čo uplynula lehota na odstránenie nedostatkov. Inak v rovnakej lehote rozhodne o začatí konkurzného konania. Voči uzneseniu o odmietnutí návrhu odvolanie nie je prípustné. Uznesenie o začatí konkurzného konania alebo uznesenie o odmietnutí návrhu súd doručí navrhovateľovi a dlžníkovi; uznesenie o odmietnutí návrhu súd nezverejňuje v Obchodnom vestníku.

Podľa § 14 ods. 2 ZKR súd návrh veriteľa na vyhlásenie konkurzu pred začatím konkurzného konania dlžníkovi nedoručuje ani dlžníka nevyzýva, aby sa k návrhu na vyhlásenie konkurzu vyjadril.

Vychádzajúc z príloh návrhu na vyhlásenie konkurzu Navrhovateľ pohľadávku voči Dlžníkovi doložil v zmysle § 12 ods. 2 písm. c) ZKR potvrdením audítora: KPMG Slovensko spol. s.r.o., Dvořákovo nábrežie 10, P.O.Box 7, 820 04 Bratislava 24, licencia SKAU č. 96, že pohľadávky bližšie špecifikované v zozname číslo 1 a 2 Navrhovateľ účtuje v účtovníctve v súlade s účtovnými predpismi. Navrhovateľ k návrhu pripojil aj výzvu zo dňa 01.03.2012, ktorou vyzval Dlžníka na zaplatenie pohľadávky.

Navrhovateľ v návrhu označil aj ďalšieho veriteľa s pohľadávkami 30 dní po lehote splatnosti, ktorým je Sociálna poisťovňa, a.s., 29. augusta 8-10, 831 63 Bratislava- Staré Mesto, IČO: 30 807 484. Pohľadávku Sociálnej poisťovne Navrhovateľ potvrdil aj výpisom zo Zoznamu dlžníkov vedených Sociálnou poisťovňou, a.s. Navrhovateľ okrem Sociálnej poisťovňa v návrhu označil aj ďalších veriteľov, ktorými sú Dôvera zdravotná poisťovňa, a.s., Union zdravotná poisťovňa, a.s. a Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s.

Vzhľadom na vyššie uvedené má súd za to, že Navrhovateľ preukázal svoju pohľadávku voči Dlžníkovi, preukázal skutočnosti odôvodňujúce platobnú neschopnosť Dlžníka, úradne osvedčil podpis na návrhu a taktiež zaplatil preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu. Rovnako predložil návrh na vyhlásenie konkurzu v dvoch rovnopisoch tak, ako to ustanovuje § 12 ods.1 ZKR.

Vzhľadom k tomu, že návrh Navrhovateľa spĺňa zákonom predpísané náležitosti, súd začína konkurzné konanie voči Dlžníkovi.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné (§ 198 ods. 1 ZKR). Konkurzné konanie sa začína zverejnením tohto uznesenia v Obchodnom vestníku a má tieto účinky:

a) dlžník je povinný obmedziť výkon činnosti len na bežné právne úkony; ak dlžník poruší túto povinnosť, platnosť právneho úkonu tým nie je dotknutá, právnemu úkonu však možno v konkurze odporovať,

b) na majetok patriaci dlžníkovi nemožno začať konanie o výkon rozhodnutia alebo exekučné konanie; už začaté konania o výkon rozhodnutia alebo exekučné konania sa prerušujú,

c) na majetok patriaci dlžníkovi nemožno pre záväzok dlžníka zabezpečený zabezpečovacím právom začať ani pokračovať vo výkone zabezpečovacieho práva; tento účinok sa nevzťahuje na výkon zabezpečovacieho práva vzťahujúceho sa na peňažné prostriedky, pohľadávky z účtu v banke alebo v pobočke zahraničnej banky, štátne dlhopisy, prevoditeľné cenné papiere alebo na pokračovanie vo výkone zabezpečovacieho práva dobrovoľnou dražbou podľa osobitného predpisu.,

d) konanie o zrušení spoločnosti bez likvidácie sa prerušuje.

  • Súd Okresný súd Bratislava I
  • Spisová značka 4K/12/2013
  • ICS 1113208051
  • Vydal JUDr. Edita Sahánková
  • Vydal FN sudca
  • Odoslal Darina Šmelcerová