Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 499596

FASHIONPALACE, s.r.o.

  • Konanie č. 499596
  • Vydaný 16.5.2013
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 100 z roku 2013 27.5.2013
  • Úpadca FASHIONPALACE, s.r.o.
    IČO: 45841284
    Vysokoškolákov 8556/33B
    01008   Žilina
Správcovia
  • Tatiana Šumichrastová, JUDr.
    IČO: 36142328
    Galandova 2/51
    03601   Martin
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina v právnej veci začatého konkurzného konania voči dlžníkovi: FASHIONPALACE, s.r.o., Vysokoškolákov 8556/33B, 010 08 Žilina, IČO: 45 841 284, zastúpenému: Advokátska kancelária Mendel, Mestická, Slovíková, s.r.o., ul. Hollého 371/31, 010 01 Žilina, IČO: 36 421 910, takto

Rozhodnutie

O d v o l á v a predbežného správcu: Mgr. Štefana Krnáča, so sídlom kancelárie: Osloboditeľov 28, 028 01 Brezovica.

U s t a n o v u j e predbežného správcu: JUDr. Tatianu Šumichrastovú, so sídlom kancelárie: Jesenského 29, 036 01 Martin.

Odvolaný predbežný správca je povinný novoustanovenému predbežnému správcovi poskytnúť všetku potrebnú súčinnosť tak, aby sa novoustanovený predbežný správca mohol riadne ujať výkonu svojej funkcie.

Novoustanovený predbežný správca je povinný zistiť, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu. Osobitnú pozornosť je pritom povinný venovať možným odporovateľným právnym úkonom dlžníka. O svojich postupoch a zisteniach je povinný súd priebežne informovať písomnými správami podanými súdu do 10 dní, do 20 dní a do 30 dní od ustanovenia do funkcie. Záverečnú správu o majetnosti alebo nemajetnosti dlžníka je povinný podať súdu do 45 dní od ustanovenia do funkcie.

Odôvodnenie

Uznesením č.k. 1K 8/2013-336 zo dňa 29.4.2013 ustanovil súd dlžníkovi predbežného správcu Mgr. Štefana Krnáča. Súčasne uložil predbežnému správcovi povinnosť zistiť, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu a o svojich postupoch súd priebežne informovať.

Podaním zo dňa 7.5.2013 oznámil predbežný správca súdu, že možno mať dôvodné pochybnosti o jeho nezaujatosti, nakoľko v konkurznej veci úpadcu SSIM - OC, a.s., IČO: 36 437 921, koná ako poverený zamestnanec veriteľa Slovenská záručná a rozvojová banka, a.s. a tento úpadca je spriaznenou osobou dlžníka. Z uvedeného dôvodu žiada o odvolanie z funkcie.

Podľa § 21 ods. 5 zákona č. 7/2005 Z.z. (ďalej len „ZKR“), na odvolanie a ustanovenie predbežného správcu a dohľad súdu nad činnosťou predbežného správcu sa použijú ustanovenia o odvolaní a ustanovení správcu a dohľade súdu nad správcom počas konkurzu.

Podľa § 42 ods. 1 ZKR, súd aj bez návrhu odvolá správcu, ak opakovane alebo závažne porušil povinnosti ustanovené týmto zákonom alebo osobitným predpisom 9) alebo mu vo výkone funkcie bráni zákonná prekážka; zákonnou prekážkou sa rozumie aj vylúčenie správcu podľa osobitného predpisu. 9) Pred odvolaním správcu počas konkurzu súd vypočuje členov veriteľského výboru a aspoň troch zabezpečených veriteľov s najvyšším počtom hlasov počítaných podľa zistenej sumy ich zistených zabezpečených pohľadávok.

Podľa § 42 ods. 2 ZKR, návrh na odvolanie správcu je oprávnený podať veriteľský výbor alebo zabezpečený veriteľ zistenej zabezpečenej pohľadávky. Z dôvodov ustanovených osobitným predpisom 9) je oprávnený podať návrh na svoje odvolanie aj správca; ak súd dôvody správcu uzná, bezodkladne správcu z funkcie odvolá.

Podľa § 42 ods. 4 ZKR, uznesenie o odvolaní správcu súd doručí dlžníkovi (úpadcovi) a odvolanému správcovi; uznesenie tiež bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku.

Podľa § 4 ods. 1 zákona č. 8/2005 Z.z. o správcoch, správca je vylúčený z výkonu správcovskej činnosti, ak so zreteľom na jeho pomer k veci, v ktorej vykonáva správcovskú činnosť, možno mať pochybnosti o jeho nezaujatosti. Svoj možný pomer k veci správca posudzuje sústavne a s odbornou starostlivosťou; ak sa pritom dozvie o skutočnostiach, pre ktoré možno mať pochybnosti o jeho nezaujatosti, bez zbytočného odkladu o tom informuje súd.

Skutočnosti uvádzané predbežným správcom, ktoré majú vyvolávať pochybnosti o jeho nezaujatosti vo veci, sú súdu známe aj z jeho úradnej činnosti. Hoci samotný predbežný správca nie je veriteľom osoby spriaznenej s dlžníkom, jeho dlhodobý status osoby konajúcej za takéhoto veriteľa môže o jeho nezaujatosti skutočne vyvolávať pochybnosti.

Podľa § 40 ods. 1 ZKR, správcu v konkurznom konaní ustanovuje súd uznesením; za správcu môže ustanoviť len osobu zapísanú do zoznamu správcov. Súd ustanoví správcu na základe náhodného výberu pomocou technických a programových prostriedkov schválených ministerstvom; to neplatí, ak ide o ustanovenie správcu na návrh schôdze veriteľov. Uznesenie o ustanovení správcu súd bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku; uznesenie tiež doručí úpadcovi (dlžníkovi) a správcovi.

Na základe uvedených skutočností a citovaných zákonných ustanovení rozhodol súd teda o odvolaní ustanoveného predbežného správcu a v súlade s ustanovením § 40 ods.1 ZKR ustanovil dlžníkovi nového predbežného správcu, ktorému uložil povinnosti podľa § 21 ods. 1 ZKR.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 1K/8/2013
  • ICS 5113210115
  • Vydal JUDr. Gabriela Bargelová
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal Alexandra Štanclová