Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 349532

T.E. - TEPELNÁ ENERGIA, s.r.o.

  • Konanie č. 349532
  • Vydaný 13.6.2013
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 117 z roku 2013 19.6.2013
  • Úpadca T.E. - TEPELNÁ ENERGIA, s.r.o.
    IČO: 31718761
    Klincová 37/B
    82108   Bratislava 2
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Bratislava I v právnej veci vyhláseného konkurzu na majetok úpadcu T.E.-TEPELNÁ ENERGIA, s.r.o. v reštrukturalizácii, so sídlom Klincová 37/B, 821 08 Bratislava, IČO: 31 718 761, zapísaného v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, oddiel: Sro, vložka č. 61448/B, správcom ktorého je I&R KONKURZY A REŠTRUKTURALIZÁCIE, k.s., so sídlom kancelárie Šoltésovej 2, 811 08 Bratislava, IČO: 36 865 265, o návrhu správu na vydanie uznesenia ako postupovať pri speňažení majetku úpadcu

Rozhodnutie

Súd ukladá správcovi I&R KONKURZY A REŠTRUKTURALIZÁCIE, k.s., so sídlom kancelárie Šoltésovej 2, 811 08 Bratislava, IČO: 36 865 265 speňažiť majetok úpadcu: nehnuteľnosť- pozemok nachádzajúci sa v okrese Prievidza, obec Prievidza, katastrálne územie Prievidza, zapísaný na LV č. 10022, parc. č. 3984/11 o výmere 248 m2, druh pozemku: ostatné plochy, zapísaný v súpise majetku úpadcu zverejnenom v Obchodnom vestníku č. 198B/2010 dňa 14.10.2010 prijatím návrhu Bc. Jany Sivákovej, nar. 16.10.1977, trvale bytom Cesta Vl. Clementisa 25/7, 971 01 Prievidza a Bc. Lucie Toráčovej, nar. 15.09.1977, trvale bytom A. Mišúta 721/13, 971 01 Prievidza na uzatvorenie kúpnej zmluvy, ktorý bol správcovi doručený dňa 20.02.2012. Majetok úpadcu bude speňažený za sumu 4 000,- eur za podmienok stanovených v žiadosti správcu o uloženie záväzného pokynu veriteľským výborom zo dňa 21.02.2012.

Odôvodnenie

Okresný súd Bratislava I uznesením zo dňa 28.05.2010, č.k. 2R/3/2009-455, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 04.06.2010 vyhlásil konkurz na majetok úpadcu: T.E.-TEPELNÁ ENERGIA, s.r.o. v reštrukturalizácii, so sídlom Klincová 37/B, 821 08 Bratislava, IČO: 31 718 761 (ďalej len „Úpadca“) a do funkcie správcu ustanovil: I&R KONKURZY A REŠTRUKTURALIZÁCIE, k.s., so sídlom kancelárie Šoltésovej 2, 811 08 Bratislava, IČO: 36 865 265.

Dňa 25.04.2012 bola súdu doručená žiadosť správcu konkurznej podstaty o vydanie uznesenia ako postupovať pri speňažovaní majetku úpadcu.

Správca v žiadosti v súlade s § 84 ods. 2 zák. č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizáciu a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“) požiadal súd o vydanie uznesenia ako postupovať pri speňažovaní majetku

Úpadcu- nehnuteľnosti - pozemku nachádzajúceho sa v okrese Prievidza, obci Prievidza, katastrálnom území Prievidza, zapísanom na LV č. 10022, parc. č. 3984/11 o výmere 248 m2, druh pozemku: ostatné plochy (ďalej len „Nehnuteľnosť“).

Správca v uvedenej žiadosti uviedol, že dňa 19.10.2011 požiadal veriteľský výbor o uloženie záväzného pokynu na speňaženie predmetnej Nehnuteľnosti, ktorú navrhol ponúknuť na predaj vlastníkom okolitých pozemkov, nakoľko daná Nehnuteľnosť je príjazdovou cestou, vzhľadom na čo správca predpokladá, že nikto iný by nemal záujem o kúpu danej Nehnuteľnosti. Z informatívnej mapy katasterporálu správca zistil, že sa jedná o uzavretú príjazdovú cestu medzi rodinné domy, ktorá je ohraničená bránou.

Ďalej správca s poukazom na § 92 ods. 6 ZKR uviedol, že správca má možnosť speňažiť nehnuteľnosť podliehajúcu konkurzu len dražbou v prípade, ak správca speňažuje majetok podliehajúci konkurzu inak ako predajom podniku, časti podniku alebo podstatnej časti majetku patriaceho k podniku. Správca uviedol, že nehnuteľnosť predstavuje podstatnú časť podniku, keďže po jej speňažení nezostane žiadny majetok Úpadcu podliehajúci konkurzu. V dôsledku uvedeného navrhol správca speňažiť Nehnuteľnosť v súlade s § 92 ods. 1 písm. e) ZKR jej ponúknutím vlastníkom susediacich nehnuteľností.

Dňa 22.11.2011 bol veriteľským výborom správcovi uložený záväzný pokyn na speňaženie Nehnuteľnosti správcom navrhovaným spôsobom, pričom kúpna cena mala byť najmenej 5 500,- eur v súlade so znaleckým posudkom, ktorý dal správca vyhotoviť. Správca Nehnuteľnosť ponúkol na predaj vlastníkom susediacich nehnuteľností listom zo dňa 08.12.2011. V stanovenej lehote však ani jeden z oslovených vlastníkov na ponuku nezareagoval.

Dňa 20.02.2012 bol do kancelárie správcu doručený návrh Bc. Jany Sivákovej nar. 16.10.1977, trvale bytom Cesta Vl. Celmentisa 25/7, 971 01 Prievidza a Bc. Lucie Toráčovej, nar. 15.09.1975, bytom A. Mišúta 721/13, 971 01 Prievidza (obe sú vlastníčkami susediacich nehnuteľností) na kúpu Nehnuteľnosti, pričom ako kúpnu cenu ponúkli sumu vo výške 4 000,- eur.

Správca preto dňa 21.02.2012 opakovane požiadal veriteľský výbor o uloženie pokynu na speňaženie Nehnuteľnosti, pričom odporučil prijať vyššie uvedený návrh Bc. Jany Sivákovej a Bc. Lucie Toráčovej.

Správca poukázal na nevýhody súvisiace so zorganizovaním dražby, najmä na skutočnosť, že v prípade speňaženia Nehnuteľnosti na dražbe by sa vynaložili ďalšie náklady súvisiace s dražbou ako aj s odmenou dražobníka, v dôsledku čoho by bola suma, za ktorú by sa Nehnuteľnosť vydražila, nižšia ako ponúknutá kúpna cena 4 000,- eur. Navyše je pravdepodobné, že by vydražená suma bola podstatne nižšia ako 4 000,- eur.

Veriteľský výbor sa však v správcom stanovenej 7 dňovej lehote nevyjadril k žiadosti správcu o uloženie záväzného pokynu. Po uplynutí stanovenej lehoty však bolo správcovi doručené písomné hlasovanie všetkých členov veriteľského výboru s tým, že veritelia Občianske združenie Naše bývanie Medzi jarkami- Bojnice a spoločnosť Danfoss, spol. s r.o. hlasovali za uloženie záväzného pokynu, avšak veriteľ Slovenská konsolidačná a.s. hlasoval proti uloženiu záväzného pokynu.

Podľa § 84 ods. 2 ZKR ak príslušný orgán neuložil správcovi v primeranej lehote určenej správcom pokyn požadovaný správcom alebo členovia príslušného orgánu sa k požadovanému pokynu podľa § 83 ods. 4 v primeranej lehote určenej správcom nevyjadria a oprávnené záujmy dotknutých veriteľov tým môžu byť poškodené, správca požiada súd, aby vydal uznesenie, ako postupovať; uznesením súdu je správca viazaný. Súd pri vydaní uznesenia zohľadní oprávnené záujmy dotknutých veriteľov a ich vyjadrenia, ako aj vyjadrenia príslušného orgánu. Uznesenie súd vždy doručí správcovi.

V nadväznosti na hore uvedený skutkový a právny stav správca týmto v súlade s § 84 ods. 2 ZKR požiadal súd, aby stanovil postup pri speňažení Nehnuteľnosti.

Podľa § 82 ods. 1 ZKR príslušný orgán ukladá podľa tohto zákona záväzné pokyny a odporúčania správcovi v súvislosti so správou majetku podliehajúceho konkurzu, prevádzkovaním úpadcovho podniku alebo jeho časti, speňažovaním majetku podliehajúceho konkurzu a inými činnosťami správcu, ktoré podľa tohto zákona podliehajú pokynom príslušného orgánu.

Podľa § 82 ods. 2 písm. a) ZKR príslušným orgánom na účely zákona je veriteľský výbor, ak ide o majetok tvoriaci všeobecnú podstatu.

Podľa § 83 ods. 1 ZKR príslušný orgán je oprávnený uložiť správcovi záväzný pokyn, ako postupovať, ak ide o

a) speňaženie majetku tvoriaceho všeobecnú podstatu; veriteľský výbor môže určiť, kedy sa záväzný pokyn nevyžaduje,

b) speňaženie majetku tvoriaceho oddelenú podstatu,

c) spoločné speňaženie majetku tvoriaceho viaceré oddelené podstaty alebo všeobecnú podstatu a jednu alebo viaceré oddelené podstaty,

d) odplatný prevod podniku alebo jeho časti,

e) speňaženie majetku odplatným prevodom na osobu spriaznenú so správcom, osobu spriaznenú s úpadcom, veriteľa prihlásenej pohľadávky alebo osobu spriaznenú s veriteľom prihlásenej pohľadávky,

f) prenechanie celého majetku úpadcu alebo jeho podstatnej časti do nájmu; to neplatí, ak sa prevádzkuje podnik úpadcu a majetok, ktorý sa prenecháva do nájmu, slúžil pred vyhlásením konkurzu na prevádzkovanie rovnakej alebo podobnej podnikateľskej činnosti,

g) prenechanie majetku úpadcu do nájmu osoby spriaznenej so správcom, osoby spriaznenej s úpadcom, veriteľa prihlásenej pohľadávky alebo osoby spriaznenej s veriteľom prihlásenej pohľadávky,

h) uzatvorenie zmluvy o dočasnom poskytnutí peňažných prostriedkov v súvislosti s prevádzkovaním podniku úpadcu,

i) uzatvorenie zmluvy v súvislosti s prevádzkovaním úpadcovho podniku, ktorou sa správca zaviaže plniť pokračujúce plnenie počas viac ako jedného mesiaca alebo poskytnúť plnenie s hodnotou vyššou ako 3% obratu úpadcu za predchádzajúce účtovné obdobie.

Podľa § 84 ods. 1 ZKR správca je povinný vo veciach, v ktorých je príslušný orgán oprávnený uložiť správcovi záväzný pokyn, požiadať príslušný orgán o uloženie pokynu, ako postupovať pred tým, ako urobí prvý právny úkon v tejto veci. V týchto veciach môže správca urobiť prvé právne úkony, až keď príslušný orgán uloží správcovi pokyn, ako postupovať alebo až keď súd rozhodne, ako postupovať.

Podľa § 84 ods. 2 ZKR ak príslušný orgán neuložil správcovi v primeranej lehote určenej správcom pokyn požadovaný správcom alebo členovia príslušného orgánu sa k požadovanému pokynu podľa § 83 ods. 4 v primeranej lehote určenej správcom nevyjadria a oprávnené záujmy dotknutých veriteľov tým môžu byť poškodené, správca požiada súd, aby vydal uznesenie, ako postupovať; uznesením súdu je správca viazaný. Súd pri vydaní uznesenia zohľadní oprávnené záujmy dotknutých veriteľov a ich vyjadrenia, ako aj vyjadrenia príslušného orgánu. Uznesenie súd vždy doručí správcovi.

Podľa § 84 ods. 3 ZKR žiadosť správcu o uloženie pokynu ohľadom speňaženia majetku musí obsahovať navrhovaný spôsob speňaženia a jeho zdôvodnenie, porovnanie očakávaných výsledkov navrhnutého spôsobu speňaženia s očakávanými výsledkami iných možných spôsobov speňaženia a alternatívne návrhy speňaženia majetku.

Podľa § 92 ods. 1 ZKR správca môže na účely speňaženia majetku

a) vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž,

b) poveriť predajom majetku dražobníka,

c) poveriť predajom majetku obchodníka s cennými papiermi,

d) zorganizovať dražbu, ponukové konanie alebo iný súťažný proces smerujúci k predaju majetku,

e) predať majetok iným vhodným spôsobom.

Podľa § 92 ods. 6 ZKR ak správca speňažuje majetok podliehajúci konkurzu inak ako predajom podniku, časti podniku alebo podstatnej časti majetku patriaceho k podniku, môže speňažiť nehnuteľnosť podliehajúcu konkurzu len dražbou; tým nie je dotknuté ustanovenie § 93 ods. 1. Na dražbu organizovanú správcom sa primerane použijú ustanovenia osobitného predpisu, oznámenia súvisiace s dražbou správca zverejňuje v Obchodnom vestníku.

Podľa § 198 ods. 1 ZKR súd v konaní podľa tohto zákona rozhoduje uznesením. Proti uzneseniu je odvolanie prípustné, len ak to ustanovuje tento zákon. Dovolanie ani mimoriadne dovolanie proti uzneseniu vydanému v konaní podľa tohto zákona nie je prípustné.

Vzhľadom na skutočnosť, že veriteľský výbor neuložil v primeranej lehote určenej správcom pokyn požadovaný správcom a súd má za to, že týmto môžu byť poškodené oprávnené záujmy veriteľov ako i s poukazom na charakter Nehnuteľnosti o ktorej speňaženie sa jedná, po zohľadnení polohy danej Nehnuteľnosti, predloženého znaleckého posudku ako i oneskorených vyjadrení členov veriteľského výboru, má za to, že je vhodné súhlasiť so správcom navrhovaným spôsobom speňaženia Nehnuteľnosti.

Na základe uvedeného súd v súlade s § 84 ods. 2 vydáva uznesenie ako postupovať v zmysle ktorého uložil správcovi I&R KONKURZY A REŠTRUKTURALIZÁCIE, k.s., so sídlom kancelárie Šoltésovej 2, 811 08 Bratislava, IČO: 36 865 265 speňažiť majetok úpadcu: nehnuteľnosť- pozemok nachádzajúci sa v okrese Prievidza, obec Prievidza, katastrálne územie Prievidza, zapísaný na LV č. 10022, parc. č. 3984/11 o výmere 248 m2, druh pozemku: ostatné plochy, zapísaný v súpise majetku úpadcu zverejnenom v Obchodnom vestníku Obchodnom vestníku č. 198B/2010 dňa 14.10.2010 prijatím návrhu Bc. Jany Sivákovej, nar. 16.10.1977, trvale bytom Cesta Vl. Clementisa 25/7, 971 01 Prievidza a Bc. Lucie Toráčovej, nar. 15.09.1977, trvale bytom A. Mišúta 721/13, 971 01 Prievidza na uzatvorenie kúpnej zmluvy, ktorý bol správcovi doručený dňa 20.02.2012. Majetok úpadcu bude speňažený za sumu 4 000,- eur za podmienok stanovených v žiadosti správcu o uloženie záväzného pokynu veriteľským výborom zo dňa 21.02.2012.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné. (§ 198 ods. 1 ZKR)

  • Súd Okresný súd Bratislava I
  • Spisová značka 2R/3/2009
  • ICS 1109249445
  • Vydal JUDr. Stanislava Bezáková
  • Vydal FN sudca
  • Odoslal Zuzana Barriová