Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 528739

Parts & Components Slovakia s.r.o.

  • Konanie č. 528739
  • Vydaný 14.6.2013
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 119 z roku 2013 21.6.2013
  • Úpadca Parts & Components Slovakia s.r.o.
    IČO: 35941189
    Kpt.Nálepku 11
    08271   Lipany
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Prešov v právnej veci navrhovateľa - dlžníka Parts & Components Slovakia s.r.o., so sídlom Kpt. Nálepku 11, 082 71 Lipany, IČO: 35 941 189, o návrhu na vyhlásenie konkurzu na jeho majetok, takto

Rozhodnutie

Vyzýva navrhovateľa - dlžníka, aby v lehote 10 dní odo dňa doručenia tohto uznesenia odstránil nedostatky návrhu na vyhlásenie konkurzu, a to tak, že predloží:

1. návrh na vyhlásenie konkurz, na ktorom bude podpis navrhovateľa - dlžníka úradne osvedčený v súlade s požiadavkami Dohovoru č. 213/2002 Z. z. o zrušení požiadavky vyššieho overenia zahraničných verejných listín,

2. zoznam majetku, zoznam záväzkov a zmluvný prehľad spolu s jednotlivými vyhláseniami dlžníka o pravdivosti a úplnosti údajov uvedených v týchto zoznamoch, na ktorých bude podpis navrhovateľa - dlžníka úradne osvedčený v súlade s požiadavkami Dohovoru č. 213/2002 Z. z. o zrušení požiadavky vyššieho overenia zahraničných verejných listín,

3. zoznam záväzkov s náležitosťami podľa § 5 ods. 2 písm. a) vyhlášky č. 665/2005 Z. z.,

4. opravené podanie a prílohy doručí súdu v dvoch rovnopisoch.

V prípade, že návrh nebude doplnený, súd návrh o d m i e t n e.

Odôvodnenie

Podaním doručeným súdu dňa 30.05.2013 sa navrhovateľ domáhal, aby súd vyhlásil konkurz na jeho majetok.

Podľa § 12 ods. 1 ZKR, návrh na vyhlásenie konkurzu musí obsahovať všeobecné náležitosti návrhu podľa osobitného predpisu. Podpis navrhovateľa, ktorý nie je orgánom verejnej moci musí byť v návrhu úradne osvedčený. Návrh musí byť podaný v dvoch rovnopisoch spolu s prílohami.

Podľa § 14 ods. 1 ZKR, ak súd zistí, že návrh na vyhlásenie konkurzu spĺňa zákonom ustanovené náležitosti, najneskôr do 15 dní od doručenia návrhu rozhodne o začatí konkurzného konania. Inak v rovnakej lehote uznesením poučí navrhovateľa o nedostatkoch návrhu a vyzve ho, aby tieto nedostatky v lehote 10 dní odstránil. Ak tak navrhovateľ neurobí, súd návrh odmietne najneskôr do 15 dní po tom, čo uplynula lehota na odstránenie nedostatkov. Inak v rovnakej lehote rozhodne o začatí konkurzného konania. Voči uzneseniu o odmietnutí návrhu odvolanie nie je prípustné. Uznesenie o začatí konkurzného konania alebo uznesenie o odmietnutí návrhu súd doručí navrhovateľovi a dlžníkovi; uznesenie o odmietnutí návrhu súd nezverejňuje v Obchodnom vestníku.

Podľa § 5 ods. 2 vyhlášky č. 665/2005 Z. z. zoznam záväzkov sa vyhotovuje v prehľadnej písomnej forme, v ktorej sa uvádzajú nasledujúce údaje:

a) označenie veriteľa názvom alebo menom a priezviskom, sídlom, miestom podnikania alebo bydliskom, ako aj identifikačným číslom (IČO), ak bolo pridelené,

b) suma peňažného záväzku vyjadrená v eurách s rozdelením na istinu a príslušenstvo,

c) právny dôvod vzniku peňažného záväzku vrátane čísel faktúr, ak bol peňažný záväzok uplatnený faktúrou,

d) druh, poradie a právny dôvod zriadenia a vzniku zabezpečovacieho práva vrátane predmetu zabezpečovacieho práva spolu so zabezpečenou sumou, ak je peňažný záväzok zabezpečený zabezpečovacím právom,

e) označenie súdneho alebo iného sporu, ak je peňažný záväzok predmetom takéhoto sporu.

Podľa čl. 3 prvej vety Dohovoru č. 213/2002 Z. z. o zrušení požiadavky vyššieho overenia zahraničných verejných listín, jedinou formálnou náležitosťou, ktorú možno požadovať na účely potvrdenia hodnovernosti podpisu, funkcie osoby, ktorá listinu podpísala, a prípadne pravosti pečate alebo odtlačku pečiatky na listine, je pripojenie osvedčenia podľa článku 4 vydaného príslušným orgánom štátu, z ktorého listina pochádza.

Podľa čl. 4 prvej vety Dohovoru č. 213/2002 Z. z. o zrušení požiadavky vyššieho overenia zahraničných verejných listín Osvedčenie podľa článku 3 ods. 1 sa umiestni priamo na listine alebo na jej nadstavení ("allonge") v podobe uvedenej v prílohe k dohovoru. Môže sa však vyhotoviť v úradnom jazyku orgánu, ktorý ho vydáva. Predtlač osvedčenia môže byť súčasne aj v ďalšom jazyku. Názov "Apostille (Convention de La Haye du 5 octobre 1961)" musí byť vo francúzskom jazyku.

Po preskúmaní návrhu na vyhlásenie konkurzu súd zistil, že podpis navrhovateľa dlžníka na návrhu je overený notárom v Holandsku, pričom overenie tohto podpisu je doložené úradným prekladom. Avšak overenie tohto podpisu nespĺňa požiadavky Dohovoru č. 213/2002 Z. z. o zrušení požiadavky vyššieho overenia zahraničných verejných listín. Zároveň vyhlásenia o pravdivosti a úplnosti údajov uvedených v zozname majetku, zozname záväzkov a zmluvnom prehľade neobsahujú osvedčenie podpisov dlžníka v zmysle vyššie uvedeného Dohovoru. Preto je potrebné predložiť súdu návrh spolu s prílohami ( na ktorých má byť podpis dlžníka úradne osvedčený) tak ako to vyžaduje Dohovor č. 213/2002 Z. z. o zrušení požiadavky vyššieho overenia zahraničných verejných listín.

Dlžník tiež predložil súdu zoznam záväzkov, ktorý neobsahuje náležitosti v zmysle § 5 ods. 2 písm. a) Vyhlášky 665/2005 Z.z., nakoľko neobsahuje údaje o sídlach a IČO veriteľov.

Preto je potrebné vyššie uvedené nedostatky návrhu odstrániť tak, ako je uvedené vo výroku tohto uznesenia a opravené prílohy predložiť súdu v dvoch vyhotoveniach v zákonom určenej lehote, inak súd návrh dlžníka odmietne v zmysle § 14 ods. 1 ZKR.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

Ak tento zákon neustanovuje inak, za deň doručenia súdneho rozhodnutia alebo inej písomnosti sa považuje nasledujúci deň po zverejnení súdneho rozhodnutia alebo inej súdnej písomnosti v Obchodnom vestníku. Rovnako písomnosti, ktoré sa podľa tohto zákona zverejňujú v Obchodnom vestníku, sa považujú na účely tohto zákona za zverejnené nasledujúci deň po ich zverejnení v Obchodnom vestníku.

  • Súd Okresný súd Prešov
  • Spisová značka 2K/19/2013
  • ICS 8113216023
  • Vydal JUDr. Tomáš Novák
  • Vydal FN samosudca
  • Odoslal Ľubica Kurucová