Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 528887

INTERA SK, s.r.o.

  • Konanie č. 528887
  • Vydaný 17.6.2013
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 120 z roku 2013 24.6.2013
  • Úpadca INTERA SK, s.r.o.
    IČO: 36512885
    08203   Seniakovce 11
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Prešov v právnej veci navrhovateľa - dlžníka INTERA SK, s.r.o., so sídlom 082 03 Seniakovce 11, IČO: 36 512 885, o návrhu na vyhlásenie konkurzu na jeho majetok, takto

Rozhodnutie

konkurzné konanie pre nedostatok majetku dlžníka INTERA SK, s.r.o., so sídlom 082 03 Seniakovce 11, IČO: 36 512 885 zastavuje.

Odôvodnenie

Okresný súd Prešov uznesením č.k. 2K/7/2013-97 zo dňa 10.04.2013 zverejneným v Obchodnom vestníku dňa 16.04.2013 na návrh dlžníka rozhodol o začatí konkurzného konania voči dlžníkovi.

Uznesením č.k. 2K/7/2013-101 zo dňa 18.04.2013 zverejneným v Obchodnom vestníku dňa 24.04.2013 súd podľa ustanovenia § 18 zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“) náhodným výberom ustanovil SKP, k. s., so sídlom kancelárie Hlavná 50, 080 01 Prešov, IČO: 44 915 691 do funkcie predbežného správcu dlžníka a uložil mu zistiť majetok dlžníka, vypracovať a predložiť súdu priebežné správy o stave zisťovania majetku dlžníka a vykonaných úkonoch do 10 dní, do 20 dní a do 28 dní odo dňa zverejnenia tohto uznesenia v Obchodnom vestníku a záverečnú správu predložiť súdu najneskôr do 45 dní odo dňa zverejnenia tohto uznesenia v Obchodnom vestníku.

Predbežný správca podal súdu podrobné písomné správy dňa 06.05.2013, 14.05.2013 a 22.05.2013. Záverečnú správu doručil predbežný správca súdu dňa 07.06.2013.

Predbežný správca zisťoval majetok dlžníka vlastným zisťovaním a v súčinnosti s tretími osobami.

J&T BANKA, a.s., Tatra banka, a.s., Prima banka Slovensko, a.s.,UniCredit Bank Slovakia, a.s. ČSOB, a.s., Poštová banka, a.s. mBank, a.s. VÚB, a.s., Sberbank, a.s., OTP banka, a.s., Komerční banka, a.s. a Slovenská záručná a rozvojová banka, a.s. predbežnému správcovi oznámili neexistenciu záväzkového vzťahu medzi ich inštitúciami a Dlžníkom. Slovenská sporiteľňa, a.s. viedla pre Dlžníka business účet s debetným zostatkom, ktorá bol vo februári 2013 zrušený.

Správa katastra Prešov oznámila, že Dlžník nie je evidovaný ako vlastník nehnuteľnosti a za posledných 5 rokov neeviduje prevod majetku Dlžníka.

Centrálny depozitár cenných papierov oznámil, že Dlžník nemá a ani v minulosti nemal v centrálnom depozitári zriadený účet majiteľa cenných papierov, nemá a nemal registrované záložné právo na cenné papiere a neeviduje vo vzťahu k dlžníkovi žiaden registrovaný zabezpečovací prevod cenných papierov.

Obec Seniakovce (ako správca dane z nehnuteľnosti ) oznámila, že Dlžník za posledných 5 rokov nepodával daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti. Zároveň Dlžník nepožiadal obec ako príslušný stavebný úrad o vydanie kolaudačného rozhodnutia.

Predbežný správca z oznámenia Okresného dopravného inšpektorátu v Prešove zistil, že Dlžník bol evidovaný ako držiteľ troch motorových vozidiel s tým, že došlo k ich prepisu do územného obvodu iných dopravných inšpektorátov. Predbežný správca vo veci vykonal ďalšie šetrenie a zistil, že na Dlžníka počas celého trvania evidencie motorových vozidiel neprešlo vlastnícke právo k týmto motorovým vozidlám.

Daňový úrad Prešov predbežnému správcovi poskytol fotokópie daňových priznaní Dlžníka za roky 2009, 2010 a 2012 s konštatovaním, že Dlžník v roku 2011 nepodal daňové priznanie k dani z príjmu.

Colný úrad Bratislava oznámil, že Dlžník nemá na colnom úrade majetok, ktorý by bol zadržaný v colnom alebo daňovom konaní, rovnako nebola Dlžníkom zložená colná ani daňová zábezpeka. Colný úrad zároveň skonštatoval, že voči Dlžníkovi neeviduje colný dlh ani žiadnu pohľadávku Dlžníka voči colnému úradu.

Štatutárny orgán Dlžníka predložil predbežnému správcovi žiadanú súčinnosť pozostávajúcu z účtovnej dokumentácie dlžníka od roku 2009 a z písomného stanoviska audítora, v ktorej tento konštatoval, že účtovná závierka za rok 2010 neposkytuje verný a pravdivý obraz finančnej situácie dlžníka a nemožno z nej tak vychádzať pri posudzovaní majetnosti, resp. právnych úkonov Dlžníka týkajúcich sa jeho majetku. Z dôvodu tvrdenej nerelevantnosti Dlžníkovej účtovnej dokumentácie za uvedené obdobie, za účelom preskúmania výkazov ziskov a strát, daňových priznaní a súvah za príslušné obdobia, v záujme zistenia, či nedošlo odporovateľným právnym úkonom v danom období k ukráteniu majetku Dlžníka, tiež za účelom potvrdenia alebo vyvrátenia tvrdení Dlžníka, uzavrel predbežný správca zmluvu s nestrannou treťou osobou, špecializujúcou sa na účtovné poradenstvo, na vypracovanie komplexnej účtovnej analýzy poskytnutých dokladov - účtovných závierok a daňových priznaní Dlžníka. Z účtovnej analýzy predbežný správca zistil, že z poskytnutej účtovnej evidencie nevyplýva, že v skúmanom období došlo k uskutočneniu úkonu, ktorý by ukracoval majetok dlžníka a bolo by ho možné v konkurznom konaní odporovať. Účtovná závierka za rok 2010 skutočne nie je hodnoverným dokladom ekonomickej evidencie Dlžníka, nakoľko sú v nej nedostatky účtovnej evidencie, ktoré spochybňujú relevantnosť údajov v nej uvedených a nemožno sa o ňu tak opierať pri posudzovaní majetnosti Dlžníka a pri určovaní zodpovednosti štatutárnych orgánov za neskoré podanie návrhu na vyhlásenie konkurzu. Z analýzy zároveň vyplýva, že spoločnosť nemá reálny majetok, ktorý by postačoval na krytie výdavkov spojených s konkurzným konaním.

V závere správy predbežný správca skonštatoval, že poskytnutou súčinnosťou dožadovanými subjektmi neboli zistené žiadne majetkové hodnoty Dlžníka podliehajúce konkurzu, a teda že zistený majetok Dlžníka nedosahuje hodnotu ani 6 638, 78 eura. Pri výkone svojej činnosti nezistil predbežný správca žiadne úkony, v dôsledku ktorých by došlo k ukráteniu majetku Dlžníka, a u ktorých by bolo možné odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť.

Podľa § 20 ods. 1 ZKR, ak súd v konkurznom konaní po tom, čo ustanovil dlžníkovi predbežného správcu, zistí, že majetok dlžníka nebude postačovať ani na úhradu nákladov konkurzu, konkurzné konanie pre nedostatok majetku zastaví. Inak na majetok dlžníka najneskôr do 10 dní od podania záverečnej správy predbežného správcu vyhlási konkurz.

Podľa § 9 ods. 2 vyhlášky Ministerstva spravodlivosti SR č. 665/2005 Z. z., súd zastaví konkurzné konanie pre nedostatok majetku vo veci vyhlásenia konkurzu na majetok právnickej osoby (§ 20 ods. 1 ZKR) vtedy, ak zistí, že majetok dlžníka právnickej osoby nemá hodnotu ani 6 638,78 eura.

Podľa § 9 ods. 3 vyhlášky Ministerstva spravodlivosti SR č. 665/2005 Z. z., hodnotu majetku súd posúdi najmä podľa zoznamu majetku predloženého dlžníkom, vyjadrenia predbežného správcu, prípadne dôkazov predložených účastníkmi konania. Pri posúdení hodnoty majetku sa prihliada aj na hodnotu majetku, o ktorý bol majetok dlžníka ukrátený v dôsledku právnych úkonov, pri ktorých možno odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť, podľa vyjadrenia predbežného správcu, dlžníka, prípadne dôkazov predložených účastníkmi konania.

Zo správ predbežného správcu a zoznamu majetku predloženého navrhovateľom k návrhu na vyhlásenie konkurzu súd zistil, že dlžník nevlastní majetok, ktorý by dosahoval hodnotu minimálne 6.638,78 eura, a teda postačoval aspoň na úhradu nákladov konkurzu. Vzhľadom na uvedené súd rozhodol o zastavení konkurzného konania pre nedostatok majetku dlžníka v zmysle ustanovenia § 20 ods. 1 ZKR.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu môže podať odvolanie každý veriteľ dlžníka do 15 dní odo dňa jeho doručenia prostredníctvom tunajšieho súdu na Krajský súd v Košiciach.

V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§ 42 ods. 3 Občianskeho súdneho poriadku) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.

  • Súd Okresný súd Prešov
  • Spisová značka 2K/7/2013
  • ICS 8113209007
  • Vydal JUDr. Tomáš Novák
  • Vydal FN samosudca
  • Odoslal Ľubica Kurucová