Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 507958

Nova BioTerm, s.r.o.

  • Konanie č. 507958
  • Vydaný 26.6.2013
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 126 z roku 2013 2.7.2013
  • Úpadca Nova BioTerm, s.r.o.
    IČO: 36425842
    03233   Kráľova Lehota 276
Správcovia
  • Lubomír Kadura, Mgr.
    Žarnova 18
    01001   Žilina
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina v právnej veci začatého konkurzného konania voči dlžníkovi: Nova BioTerm, s.r.o., so sídlom 032 33 Kráľova Lehota 276, IČO: 36 425 842, o návrhu veriteľa: Slovenská republika - Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky Bratislava, Daňový úrad Žilina, Janka Kráľa 2, 010 01 Žilina, na vyhlásenie konkurzu, takto

Rozhodnutie

I. Súd u s t a n o v u j e: Mgr. Lubomíra Kaduru, so sídlom kancelárie ul. Republiky 16, 010 01 Žilina, za predbežného správcu.

II. Predbežný správca je povinný zistiť, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu. Osobitnú pozornosť je pritom povinný venovať možným odporovateľným právnym úkonom dlžníka. O svojich postupoch a zisteniach je povinný súd priebežne informovať písomnými správami podanými súdu do 10 dní, do 20 dní a do 30 dní od ustanovenia do funkcie. Záverečnú správu o majetnosti alebo nemajetnosti dlžníka je povinný podať súdu do 45 dní od ustanovenia do funkcie.

Odôvodnenie

Návrhom zo dňa 17.04.2013, podaným na súde dňa 25.04.2013 sa navrhovateľ - veriteľ domáhal vyhlásenia konkurzu na majetok dlžníka. Súd rozhodol o začatí konkurzného konania voči dlžníkovi.

Uznesením č.k. 2K/14/2013-33 zo dňa 21.05.2013 vyzval súd dlžníka, aby sa písomne vyjadril k návrhu na vyhlásenie konkurzu na jeho majetok. Súd zároveň nariadil pojednávanie na prejednanie návrhu na vyhlásenie konkurzu. Dlžník prevzal výzvu dňa 31.05.2013.

Dňa 24.06.2013 bolo doručené vyjadrenie dlžníka (odoslané na poštovú prepravu dňa 20.06.2013). Dlžník v rámci vyjadrenia uviedol, že žiada rozhodnúť bez nariadenia pojednávania, pričom oznámil, že pojednávania dňa 24.07.2013 sa nezúčastní a súhlasí aby súd rozhodol v jeho neprítomnosti. K vyjadreniu dlžník pripojil zoznam peňažných záväzkov v podobe zoznamu prijatých faktúr a prehľadu záväzkov voči tretím osobám, výpisy z bankových účtov so zostatkami, zoznam pohľadávok v podobe odoslaných faktúr.

Súd preto v súlade s § 19 ods. 1 písm. a) bod 3 a písm. c) zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii (ďalej len „ZKR“) zrušil nariadený termín pojednávania.

Podľa § 19 ods. 1 písm. a) bod 3 ZKR, ak sa konkurzné konanie začalo na návrh veriteľa vyzve dlžníka na vyjadrenie, či súhlasí, aby súd rozhodol vo veci vyhlásenia konkurzu bez pojednávania; ak tak dlžník urobí, súd zruší termín pojednávania a rozhodne bez pojednávania; rovnako postupuje aj vtedy, ak sa má za to, že dlžník svoju platobnú schopnosť neosvedčil.

Podľa § 19 ods. 1 písm. b) ZKR, ak sa konkurzné konanie začalo na návrh veriteľa, súd rozhodne vo veci vyhlásenia konkurzu do 7 dní od vyhlásenia uznesenia, ktorým sa končí dokazovanie, alebo do 7 dní, odkedy dlžník súhlasil, aby sa rozhodlo bez pojednávania

Podľa § 19 ods. 1 písm. c) ZKR, ak sa konkurzné konanie začalo na návrh veriteľa, súd rozhodne o vyhlásení konkurzu vtedy, ak dlžník neosvedčil svoju platobnú schopnosť, inak rozhodne o zastavení konkurzného konania; pri rozhodovaní o vyhlásení konkurzu súd neprihliada na záväzky, pri ktorých dlžník osvedčil ich spornosť; ak sa dlžník v lehote podľa odseku 1 písm. a) bodu 1 nevyjadril, má sa za to, že svoju platobnú schopnosť neosvedčil,

Podľa § 3 ods. 2 ZKR, platobne neschopný je ten, kto nie je schopný plniť 30 dní po lehote splatnosti aspoň dva peňažné záväzky viac ako jednému veriteľovi. Za jednu pohľadávku pri posudzovaní platobnej schopnosti dlžníka sa považujú všetky pohľadávky, ktoré počas 90 dní pred podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu pôvodne patrili len jednému veriteľovi.

Podľa § 3 ods. 4 ZKR, podrobnosti o spôsobe určenia platobnej neschopnosti a predlženia ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky (ďalej len "ministerstvo").

Podľa vyhlášky Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 643/2005 Z.z. ktorou sa ustanovujú podrobnosti o spôsobe určenia platobnej neschopnosti a predlženia, na účely určenia platobnej neschopnosti sa platobne neschopným rozumie ten, kto má viac ako jedného veriteľa, viac ako jeden peňažný záväzok 30 dní po lehote splatnosti a koho peňažné záväzky 30 dní po lehote splatnosti nie sú kryté jeho finančným majetkom, ktorým sa rozumejú:

a) peňažné prostriedky

b) pohľadávky z účtu, vkladu alebo inej formy vkladu v banke alebo v pobočke zahraničnej banky, alebo v zahraničnej banke so sídlom v členskom štáte Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj s výpovednou lehotou kratšou ako tri mesiace,

c) peňažné pohľadávky a dlhové cenné papiere, ktorých lehota splatnosti uplynie do 30 dní, ak možno s odbornou starostlivosťou odôvodnene predpokladať ich riadne a včasné splnenie,

d) peňažné pohľadávky a dlhové cenné papiere po lehote splatnosti nie viac ako 30 dní, ak možno s odbornou starostlivosťou odôvodnene predpokladať ich riadne splnenie do 30 dní od uplynutia lehoty ich splatnosti,

e) peňažné pohľadávky a dlhové cenné papiere, ktoré sú splatné na požiadanie (na videnie), ak možno s odbornou starostlivosťou odôvodnene predpokladať ich riadne a včasné splnenie, ak by sa o ich splatenie požiadalo nasledujúci deň

Súd z obsahu listín predložených dlžníkom zistil, že dlžník má záväzky po lehote splatnosti (viac ako tridsať dní) v celkovej výške 447.988,92 eur (viď zoznam prijatých faktúr č.l.44-45 a záväzky voči organizáciám č.l.46). Finančný majetok dlžníka tvoria len peňažné prostriedky na účte v sume 33,19 eur (č.l.48) a pohľadávky na ceste v sume 6.459,58 eur (č.l.50), pričom podľa vyjadrenia dlžníka nedisponuje žiadnou hotovosťou. Na základe uvedených skutočností - dlžníkove záväzky po lehote splatnosti vo výške 447.988,92 eur a finančný majetok v sume 6.492,77 eur súd dospel k záveru, že dlžník je platobne neschopný.

Podľa § 9 ods. 2 vyhlášky Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 643/2005 Z.z, súd zastaví konkurzné konanie pre nedostatok majetku vo veci vyhlásenia konkurzu na majetok právnickej osoby ( § 20 ods. 1 zákona) vtedy, ak zistí, že majetok dlžníka právnickej osoby nemá hodnotu ani 6 638,78 eura.

Podľa § 19 ods. 1 písm. d) ZKR, ak sa konkurzné konanie začalo na návrh veriteľa, a súd má pred rozhodnutím o vyhlásení konkurzu pochybnosti o dlžníkovej majetnosti, bez zbytočného odkladu po tom, čo zistí, že tu nie sú dôvody na iné rozhodnutie ako vyhlásenie konkurzu, ustanoví dlžníkovi predbežného správcu; o návrhu v tomto prípade rozhodne v lehote podľa § 20 ods. 1.

Podľa § 21 ods. 1 ZKR, predbežný správca zisťuje, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu; predbežný správca je pritom povinný vychádzať aj z hodnoty majetku, o ktorý bol majetok dlžníka ukrátený v dôsledku právnych úkonov, pri ktorých možno odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť a z hodnoty pohľadávky zo zodpovednosti za nepodanie návrhu na vyhlásenie konkurzu v mene dlžníka. Predbežnému správcovi patria pri zisťovaní majetku dlžníka rovnaké oprávnenia ako správcovi v konkurze; ustanovenia § 74 a 75 sa použijú primerane. Súd môže v súvislosti so zisťovaním majetnosti dlžníka ukladať predbežnému správcovi pokyny, ktorými je predbežný správca viazaný. Predbežný správca je povinný o svojich zisteniach priebežne informovať súd a najneskôr do 45 dní od ustanovenia podať súdu záverečnú správu o majetnosti alebo nemajetnosti dlžníka. Ak dlžník neposkytne predbežnému správcovi potrebnú súčinnosť, súd môže lehotu na podanie záverečnej správy o 15 dní predĺžiť.

Podľa § 21 ods. 2 ZKR, ak zoznam záväzkov dlžníka, zoznam spriaznených osôb a zoznam majetku dlžníka nebol súčasťou návrhu na vyhlásenie konkurzu, dlžník je povinný najneskôr do 15 dní od ustanovenia predbežného správcu zostaviť a odovzdať tieto zoznamy predbežnému správcovi. Zoznam majetku, zoznam spriaznených osôb a zoznam záväzkov je dlžník povinný podpísať a výslovne v nich uviesť, že všetky uvedené údaje sú pravdivé a úplné; podpis dlžníka musí byť úradne osvedčený.

Podľa § 21 ods. 5 ZKR, na odvolanie a ustanovenie predbežného správcu a dohľad súdu nad činnosťou predbežného správcu sa použijú ustanovenia o odvolaní a ustanovení správcu a dohľade súdu nad správcom počas konkurzu.

Podľa § 40 ods. 1 ZKR, správcu v konkurznom konaní ustanovuje súd uznesením; za správcu môže ustanoviť len osobu zapísanú do zoznamu správcov. Súd ustanoví správcu na základe náhodného výberu pomocou technických a programových prostriedkov schválených ministerstvom; to neplatí, ak ide o ustanovenie správcu na návrh schôdze veriteľov. Uznesenie o ustanovení správcu súd bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku; uznesenie tiež doručí úpadcovi (dlžníkovi) a správcovi.

Podľa § 74 ods. 1 ZKR, úpadca je povinný poskytnúť správcovi ním požadovanú súčinnosť, najmä všetky správcom požadované vysvetlenia vo forme a lehote určenej správcom. Na tento účel je úpadca povinný sa aj opakovane dostaviť na požiadanie do kancelárie správcu. V žiadosti o poskytnutie súčinnosti správca vždy poučí úpadcu o trestnoprávnych následkoch nesplnenia jeho povinnosti.

Po zistení dlžníkovej platobnej neschopnosti súd skúmal, či sú splnené podmienky pre vyhlásenie konkurzu, t.j. či hodnota dlžníkovho majetku dosahuje právnymi predpismi stanovenú hodnotu 6.638,78 eur. Navrhovateľ pripojil k návrhu informatívny výpis z listu vlastníctva č. 600 vedenom Správou katastra Liptovský Mikuláš pre k.ú. Kráľova Lehota. Z obsahu výpisu vyplýva konanie dražby exekútorom, ako aj Plomba vedená pod Z - 184/2013. Vzhľadom na uvedené súd lustroval vlastníctvo nehnuteľností dlžníkom prostredníctvom katastrálneho portálu za účelom preverenia aktuálneho stavu dlžníkovho vlastníctva. Z obsahu LV č. 600 vedenom Správou katastra Liptovský Mikuláš pre k.ú. Kráľova Lehota súd zistil, že na LV je zapísaný nový vlastník. Vzhľadom na uvedené súd ďalej skúmal obsah predložených listín, majúc o majetnosti dlžníka pochybnosti, nakoľko jeho majetkové pomery nemá dostatočne preukázané. Z obsahu ďalších predložených listín vyplýva dlžníkov majetok vo výške 6.492,77 eur (tvorený prevažne pohľadávkami), pričom iný hnuteľný alebo nehnuteľný majetok súdu známy nie je, čo znamená, že súd nemá preukázané vlastníctvo majetku v dostatočnej hodnote na to, aby rozhodol o vyhlásení konkurzu. Vzhľadom na uvedené, súd rozhodol tak, že dlžníkovi v zákonnej lehote ustanovil predbežného správcu. Predbežného správcu ustanovil zo zoznamu správcov vedeného Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky náhodným výberom pomocou technických a programových prostriedkov v súlade s § 40 ods. 1 ZKR. Predbežný správca má sídlo kancelárie v obvode krajského súdu, v ktorom sídli príslušný konkurzný súd - Okresný súd Žilina. Predbežný správca by okrem zisťovania majetku mal preskúmať aj spôsob prevodu (prechodu) nehnuteľností zapísaných na LV č. 600, ako aj prevody ďalšieho majetku, zamerajúc sa na zistenie prípadných odporovateľných úkonov.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné /§ 198 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení neskorších predpisov/.

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 2K/14/2013
  • ICS 5113213682
  • Vydal JUDr. Gabriela Bargelová
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal JUDr. Jozef Šulek