Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 365663

BB Investment s. r. o.

  • Konanie č. 365663
  • Vydaný 23.9.2013
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 188 z roku 2013 30.9.2013
  • Úpadca BB Investment s. r. o.
    IČO: 44125437
    Zámocká 30
    81101   Bratislava
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Bratislava I v právnej veci navrhovateľa- dlžníka: BB Investment s.r.o., so sídlom Zámocká 30, 811 01 Bratislava, IČO: 44 125 437, o návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka BB Investment s.r.o., so sídlom Zámocká 30, 811 01 Bratislava, IČO: 44 125 437

Rozhodnutie

Súd zastavuje konkurzné konanie voči dlžníkovi BB Investment s.r.o., so sídlom Zámocká 30, 811 01 Bratislava, IČO: 44 125 437, pre nedostatok majetku.

Odôvodnenie

Okresný súd Bratislava I uznesením zo dňa 12.07.2013, č.k. 2K/43/2013-49, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 20.07.2013, začal na návrh likvidátora dlžníka konkurzné konanie voči dlžníkovi BB Investment s.r.o., so sídlom Zámocká 30, 811 01 Bratislava, IČO: 44 125 437 (ďalej len „Dlžník“). Vzhľadom na to, že hodnota majetku dlžníka z predloženého zoznamu majetku odôvodňovala pochybnosti súdu o tom, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu, súd uznesením zo dňa 23.07.2013, č.k. 2K/43/2013-54, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 30.07.2013, ustanovil dlžníkovi predbežného správcu: JUDr. Ivana Hutňanová, so sídlom kancelárie Krížna 38, 811 07 Bratislava, značka správcu: S 1616 (ďalej len „Predbežný správca“) a uložil mu povinnosť zistiť majetok dlžníka, vypracovať a predložiť súdu v lehote 10 dní od ustanovenia do funkcie podrobnú písomnú správu o stave zisťovania majetku dlžníka a vykonaných úkonoch, v lehote 20 dní od ustanovenia do funkcie druhú podrobnú písomnú správu o stave zisťovania majetku dlžníka a vykonaných úkonoch, v lehote 28 dní od ustanovenia do funkcie tretiu podrobnú písomnú správu o týchto skutočnostiach a najneskôr do 45 dní od ustanovenia podať súdu záverečnú správu o majetnosti alebo nemajetnosti dlžníka, v ktorej zároveň vysloví záver o tom, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu.

Dňa 08.08.2013, dňa 19.08.2013 a dňa 26.08.2013 Predbežný správca predložil súdu priebežné správy o stave majetku Dlžníka. Záverečná správa o stave zisťovania majetku dlžníka a vykonaných úkonoch bola súdu doručená dňa 12.09.2013.

V zmysle uvedených správ je zrejmé, že Predbežný správca s cieľom zistiť a preveriť Dlžníkov majetok sa so žiadosťami o súčinnosť obrátil na konateľa Dlžníka a účtovníčku Dlžníka a na nasledujúce subjekty: Geodetický a kartografický ústav v Bratislave, Centrálny depozitár cenných papierov SR, a.s., Krajský dopravný inšpektorát Bratislava a VÚB , a.s.

Predbežný správca zároveň vykonal lustráciu v registri záložných práv a v obchodnom registri.

Na základe súčinnosti poskytnutej Geodetickým a kartografickým ústavom v Bratislave bolo zistené, že Dlžník nevlastní na území Slovenskej republiky žiadne nehnuteľnosti. Centrálny depozitár cenných papierov SR, a.s. oznámil Predbežnému správcovi, že Dlžník nemá zriadený účet majiteľa cenných papierov, neregistruje záložné právo k cenným papierom, neeviduje žiadny zabezpečovací prevod cenných papierov a Dlžník nie je vedený ako akcionár listinných cenných papierov. Krajský dopravný inšpektorát v rámci ním poskytnutej súčinnosti uviedol, že Dlžník nie je evidovaný ako držiteľ ani ako vlastník motorového vozidla. Ďalej uviedol, že v minulosti bol vlastníkom motorových vozidiel Škoda Octavia, EČ: BA025KP, Audi A6 Allroad EČ: BL987AC a Volkswagen Passat, EČ: BA171XN. K uvedeným vozidlám po prešetrení stavu Predbežný správca uviedol, že nezistil žiadne okolnosti, z ktorých by bolo možné urobiť záver o odôvodnenom predpoklade odporovateľnosti týchto právnych úkonov. Lustráciou v registri záložných práv Predbežný správca zistil, že Dlžník nie je registrovaný ako záložca ani ako záložný veriteľ.

Predbežný správca zároveň skonštatoval, že nemá povinnosť zahrnúť do majetku Dlžníka hodnotu pohľadávky zo zodpovednosti za nepodanie návrhu na vyhlásenie konkurzu v mene Dlžníka a to titulom neexistencie takejto pohľadávky, keďže konateľ Dlžníka povinnosť zakladajúcu predmetnú zodpovednosť neporušil (§ 21 ods. 1 ZKR).

Predbežný správca na základe vykonaného šetrenia zistil, že Dlžník nevlastnil žiaden nehnuteľný majetok, stav jeho pokladničnej hotovosti predstavuje sumu 146,35 eura a Dlžník má vedený účet vo VÚB, a.s., ktorého zostatok predstavuje sumu 5,32 eura. Dlžník neeviduje žiadne pohľadávky. Predbežný správca ďalej skonštatoval, že nezistil žiaden majetok, ktorý by bol povinný zahrnúť do hodnoty majetku Dlžníka z dôvodu, že o tento majetok bol majetok Dlžníka ukrátený v dôsledku právnych úkonov, pri ktorých možno odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť.

Na základe vykonaného šetrenia Predbežný správca v závere záverečnej správy skonštatoval, že zistil majetok Dlžníka v celkovej výške 151,67 eura (zostatok na účte 5,32 eura a hotovosť v pokladni v sume 146,35 eura). Na základe výsledkov vykonaného šetrenia vyslovil Predbežný správca záver, že majetok Dlžníka nebude postačovať na úhradu nákladov konkurzu.

V zmysle ust. § 21 ods. 1 zák. č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení neskorších predpisov (ďalej len ZKR), predbežný správca zisťuje, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu; predbežný správca je pritom povinný vychádzať aj z hodnoty majetku, o ktorý bol majetok dlžníka ukrátený v dôsledku právnych úkonov, pri ktorých možno odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť a z hodnoty pohľadávky zo zodpovednosti za nepodanie návrhu na vyhlásenie konkurzu v mene dlžníka. Predbežnému správcovi patria pri zisťovaní majetku dlžníka rovnaké oprávnenia ako správcovi v konkurze; ustanovenia § 74 a 75 sa použijú primerane. Súd môže v súvislosti so zisťovaním majetnosti dlžníka ukladať predbežnému správcovi pokyny, ktorými je predbežný správca viazaný. Predbežný správca je povinný o svojich zisteniach priebežne informovať súd a najneskôr do 45 dní od ustanovenia podať súdu záverečnú správu o majetnosti alebo nemajetnosti dlžníka. Ak dlžník neposkytne predbežnému správcovi potrebnú súčinnosť, súd môže lehotu na podanie záverečnej správy o 15 dní predĺžiť.

V zmysle ust. § 20 ods. 1 ZKR ak súd v konkurznom konaní po tom, čo ustanovil dlžníkovi predbežného správcu, zistí, že majetok dlžníka nebude postačovať ani na úhradu nákladov konkurzu, konkurzné konanie pre nedostatok majetku zastaví. Inak na majetok dlžníka najneskôr do 10 dní od podania záverečnej správy predbežného správcu vyhlási konkurz.

V zmysle ust. § 20 ods. 3 ZKR uznesenie o zastavení konkurzného konania pre nedostatok majetku súd doručí účastníkom konkurzného konania. Proti uzneseniu je oprávnený podať odvolanie každý veriteľ dlžníka. Podanie odvolania veriteľom, ktorý nie je účastníkom konkurzného konania, sa považuje za pristúpenie do konkurzného konania.

V zmysle ust. § 20 ods. 4 ZKR ak odvolací súd zistí, že súd prvého stupňa rozhodol o zastavení konkurzného konania pre nedostatok majetku nesprávne, rozhodnutie súdu prvého stupňa zmení tak, že vyhlási na majetok dlžníka konkurz. Inak rozhodnutie súdu prvého stupňa potvrdí. Odvolací súd vyhlási konkurz na majetok dlžníka aj vtedy, ak veriteľ, ktorý podal odvolanie, zloží na účet súdu preddavok na úhradu nákladov konkurzu.

V zmysle ust. § 20 ods. 5 ZKR ak súd zastaví konkurzné konanie pre nedostatok majetku, účinky začatia konkurzného konania zanikajú až zverejnením oznamu o nadobudnutí právoplatnosti uznesenia o zastavení konkurzného konania pre nedostatok majetku v Obchodnom vestníku. Súd zverejní oznam o nadobudnutí právoplatnosti tohto uznesenia v Obchodnom vestníku bezodkladne po tom, čo uznesenie nadobudne právoplatnosť. Ak je dlžník zapísaný do obchodného registra, súd právoplatné uznesenie o zastavení konkurzného konania pre nedostatok majetku doručí príslušnému registrovému súdu.

Podľa § 9 ods. 2 vyhlášky č. 665/2005 Z. z. súd zastaví konkurzné konanie pre nedostatok majetku vo veci vyhlásenia konkurzu na majetok právnickej osoby vtedy, ak zistí, že majetok dlžníka právnickej osoby nemá hodnotu ani 6 638,78 eura.

Vzhľadom na to, že z predloženého zoznamu majetku a správ Predbežného správcu o stave zisťovania majetku Dlžníka a z vykonaných úkonov Predbežného správcu je zrejmé, že majetok Dlžníka, nebude postačovať ani na úhradu nákladov konkurzu, teda majetok dlžníka nedosahuje ani hodnotu 6 638,78 eura, súd v zmysle ust. § 20 ods. 1 ZKR rozhodol o zastavení konkurzného konania pre nedostatok majetku dlžníka tak, ako je uvedené vo výroku tohto uznesenia.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu môže podať odvolanie každý veriteľ dlžníka v lehote 15 dní odo dňa jeho doručenia, písomne dvojmo na Okresnom súde Bratislava I. Uznesenie sa považuje za doručené dňom jeho zverejnenia v Obchodnom vestníku aj v prípade ak sa doručuje iným spôsobom. V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach ( § 42 ods. 3 zákona č. 99/1963 Zb. Občianskeho súdneho poriadku) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.

  • Súd Okresný súd Bratislava I
  • Spisová značka 2K/43/2013
  • ICS 1113222088
  • Vydal JUDr. Stanislava Bezáková
  • Vydal FN sudca
  • Odoslal Darina Šmelcerová