Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 547912

BCI, a.s.

  • Konanie č. 547912
  • Vydaný 19.12.2013
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 249 z roku 2013 30.12.2013
  • Úpadca BCI, a.s.
    IČO: 31617794
    M.R.Štefánika 32
    01239   Žilina
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina v právnej veci začatého reštrukturalizačného konania voči dlžníkovi: BCI, a.s., M. R. Štefánika 32, 012 39 Žilina, IČO: 31 617 794, takto

Rozhodnutie

I. P o v o ľ u j e reštrukturalizáciu dlžníka: BCI, a.s., M. R. Štefánika 32, 012 39 Žilina, IČO: 31 617 794.

II. U s t a n o v u j e do funkcie správcu: JUDr. Marínu Gallovú, so sídlom kancelárie: Jilemnického 30, 036 01 Martin.

III. V y z ý v a veriteľov dlžníka, aby v lehote 30 dní odo dňa povolenia reštrukturalizácie prihlásili svoje pohľadávky na predpísanom tlačive k sp. zn. 3R 4/2013 v jednom rovnopise u správcu na adresu jeho kancelárie. Na prihlášky, ktoré nebudú spĺňať zákonom stanovené podmienky, prípadne budú doručené po lehote, sa v reštrukturalizácii neprihliada.

IV. U r č u j e, že súhlasu správcu počas reštrukturalizácie podliehajú nasledovné právne úkony dlžníka:

· založenie obchodnej spoločnosti, družstva alebo inej právnickej osoby

· nadobudnutie účasti alebo prevod účasti v obchodnej spoločnosti, družstve alebo inej právnickej osobe

· uzatvorenie zmluvy o úvere, o pôžičke alebo o inom dočasnom poskytnutí alebo prijatí peňažných prostriedkov

· zabezpečenie cudzieho záväzku, prevzatie cudzieho záväzku, pristúpenie k cudziemu záväzku alebo poskytnutie sľubu odškodnenia za škodu spôsobenou treťou osobou

· urobenie právneho úkonu bez primeraného protiplnenia alebo zvýhodňujúceho právneho úkonu

· urobenie iného právneho úkonu ukracujúceho záujmy veriteľov na uspokojení ich pohľadávok

· vykonanie iného než bežného právneho úkonu (§ 10 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z.)

· uzatvorenie zmluvy, ktorou sa dlžník zaviaže plniť pokračujúce peňažné alebo nepeňažné plnenie počas viac ako troch mesiacov

· uzatvorenie zmluvy, ktorou sa dlžník zaviaže poskytnúť plnenie s hodnotou vyššou ako 5% z jeho obratu za predchádzajúci kalendárny rok

· akékoľvek plnenie dlžníka voči tretej osobe predstavujúce čo i len čiastočné uspokojenie zmluvných alebo mimozmluvných sankcií

· vykonanie akéhokoľvek právneho úkonu dlžníka voči osobe spriaznenej s dlžníkom

· vykonanie akéhokoľvek právneho úkonu dlžníka voči osobe spriaznenej s veriteľom prihlásenej pohľadávky

· uznanie prihlásenej pohľadávky popretej správcom v rámci reštrukturalizácie zo strany dlžníka v zmysle ustanovenia § 124 ods. 7 zákona č. 7/2005 Z.z., vrátane uznania záväzku učineného na súde v konaní o určenie popretej pohľadávky.

V. S p r á v c a j e p o v i n n ý bez zbytočného odkladu o povolení reštrukturalizácie informovať známych veriteľov dlžníka: BCI, a.s., M. R. Štefánika 32, 012 39 Žilina, IČO: 31 617 794, ktorí majú zvyčajné miesto pobytu, trvalé bydlisko alebo registrované sídlo v iných členských štátoch Európskej únie ako v Slovenskej republike, spôsobom v zmysle čl. 40 Nariadenia Rady (ES) č. 1346/2000 zo dňa 29. mája 2000 o konkurznom konaní.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

Účastník reštrukturalizačného konania má právo uplatniť námietku zaujatosti voči sudcovi, ak so zreteľom na jeho pomer k veci, k účastníkom alebo k ich zástupcom možno mať pochybnosti o jeho nezaujatosti. Účastník môže uplatniť námietku zaujatosti najneskôr do uplynutia lehoty na prihlasovanie pohľadávok. Na neskôr doručené námietky súd neprihliada /§ 197 ods. 6 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“)/. V námietke zaujatosti musí byť uvedené proti komu smeruje, dôvod, pre ktorý má byť sudca vylúčený, a kedy sa účastník podávajúci námietku zaujatosti o dôvode vylúčenia dozvedel. Na podanie, ktoré nespĺňa námietky zaujatosti sa neprihliadne; v tomto prípade sa vec nadriadenému súdu nepredkladá /§ 15a ods. 3 Občianskeho súdneho poriadku/.

Povolením reštrukturalizácie sa začína reštrukturalizácia. Reštrukturalizácia sa považuje za povolenú zverejnením uznesenia o povolení reštrukturalizácie v Obchodnom vestníku /§ 118 ods. 1 ZKR/. Za zverejnené sa uznesenie o povolení reštrukturalizácie považuje nasledujúci deň po jeho zverejnení v Obchodnom vestníku /§ 199 ods. 9 ZKR/.

Ak ZKR neustanovuje inak, reštrukturalizácia bráni tomu, aby sa na toho istého dlžníka začalo alebo prebiehalo konkurzné konania; ak počas reštrukturalizácie dôjde na súd návrh na vyhlásenie konkurzu, súd návrh na vyhlásenie konkurzu uznesením odmietne /§ 118 ods. 2 ZKR/.

Ak ZKR neustanovuje inak, právo uplatňovať svoje nároky počas reštrukturalizácie majú len veritelia, ktorí spôsobom ustanoveným týmto zákonom prihlásili svoje pohľadávky. Ak sa tieto nároky v reštrukturalizácii riadne a včas neuplatnia prihláškou, právo vymáhať tieto nároky voči dlžníkovi v prípade potvrdenia reštrukturalizačného plánu súdom zaniká. /§ 120 ods. 1 ZKR/.

Veriteľ prihlasuje svoju pohľadávku vyplnenou prihláškou spolu s prílohami. Prihlášku spolu s prílohami podáva veriteľ v jednom rovnopise správcovi na adresu jeho kancelárie. Prihláška musí byť doručená správcovi do 30 dní od povolenia reštrukturalizácie. Na prihlášku doručenú po lehote sa v reštrukturalizácii neprihliada /§ 121 ods. 1 ZKR/. Doručenie prihlášky správcovi má pre plynutie premlčacej lehoty a zánik práva rovnaké právne účinky ako uplatnenie práva na súde /§ 121 ods. 1 v spojení s § 28 ods. 6 ZKR/. Za začiatok lehoty na prihlásenie pohľadávok do reštrukturalizácie sa považuje deň nasledujúci po zverejnení uznesenia o vyhlásení konkurzu v Obchodnom vestníku /§ 199 ods. 9 druhá veta ZKR/.

Prihláška musí byť podaná na predpísanom tlačive a musí obsahovať základné náležitosti, a to: meno, priezvisko a bydlisko alebo názov a sídlo veriteľa a úpadcu, právny dôvod vzniku pohľadávky, celkovú sumu pohľadávky, podpis /vzor tlačiva je uvedený vo vyhláške Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 665/2005 Z.z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov, vzor tlačiva je dostupný aj na internete: www.justice.gov.sk /.

Ak prihláška neobsahuje údaje uvedené predchádzajúcom odseku, nie je podaná na predpísanom tlačive, na prihlášku sa v reštrukturalizácii neprihliada /§ 122 ods. 1 v spojení s § 29 ods. 1 ZKR/.

K prihláške sa pripoja listiny preukazujúce v nej uvedené skutočnosti. Veriteľ, ktorý je účtovnou jednotkou, v prihláške uvedie vyhlásenie, či o pohľadávke účtuje v účtovníctve, v akom rozsahu, prípadne dôvody, prečo o pohľadávke v účtovníctve neúčtuje (§ 122 ods. 1 v spojení s § 29 ods. 6 ZKR).

Ak ide o zabezpečenú pohľadávku, v prihláške sa musí riadne a včas uplatniť aj zabezpečovacie právo, inak sa pohľadávka v reštrukturalizácii považuje za nezabezpečenú pohľadávku (§ 122 ods. 1 ZKR).

Pre každú zabezpečenú pohľadávku musí byť podaná samostatná prihláška s uvedením

zabezpečenej sumy, druhu, poradia, predmetu a právneho dôvodu vzniku zabezpečovacieho práva (§ 122 ods. 1 v spojení s § 29 ods. 2 ZKR).

Prihlášku možno opraviť alebo doplniť len tak, že sa pôvodná prihláška nahradí u správcu novou prihláškou, a to len do uplynutia lehoty na prihlasovanie pohľadávok /§ 122 ods. 2 ZKR/.

V prihláške podmienenej pohľadávky musí byť uvedená aj skutočnosť, na základe ktorej má pohľadávka vzniknúť alebo podmienka, od ktorej závisí vznik pohľadávky /§ 122 ods. 1 v spojení s § 29 ods. 3 ZKR/.

Celková suma pohľadávky sa v prihláške rozdelí na istinu a príslušenstvo, pričom príslušenstvo sa v prihláške rozdelí podľa právneho dôvodu vzniku (§ 122 ods. 1 v spojení s § 29 ods. 4 ZKR).

Pohľadávka sa uplatňuje v eurách. Ak sa pohľadávka neuplatní v eurách, sumu pohľadávky určí správca prepočtom podľa referenčného výmenného kurzu určeného a vyhláseného v deň vyhlásenia konkurzu Európskou centrálnou bankou alebo Národnou bankou Slovenska. 8a) Ak je pohľadávka uplatnená v mene, ktorej referenčný výmenný kurz Európska centrálna banka ani Národná banka Slovenska neurčuje a nevyhlasuje, sumu pohľadávky určí správca s odbornou starostlivosťou. (§ 122 ods. 1 v spojení s § 29 ods. 5 ZKR).

Veriteľ, ktorý nemá na území Slovenskej republiky bydlisko alebo sídlo alebo organizačnú zložku podniku, je povinný ustanoviť si zástupcu na doručovanie s bydliskom alebo sídlom na území Slovenskej republiky a ustanovenie zástupcu písomne oznámiť správcovi, inak sa mu budú písomnosti doručovať len zverejnením v Obchodnom vestníku (§ 122 ods. 1 v spojení s § 29 ods. 8 ZKR).

Na požiadanie správca vydá veriteľovi potvrdenie, že jeho pohľadávka bola zapísaná do zoznamu pohľadávok.

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 3R/4/2013
  • ICS 5113239796
  • Vydal JUDr. Gabriela Bargelová
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal Mgr. Antónia Ďuranová